رویداد۲۴ صفرزاده، مقدا کافی و متعادل از متابولیتهای مغذی برای داشتن سیستم ایمنی مناسب را لازم دانسته و معتقد است: تغذیه مناسب یک محیطی را ایجاد میکند که سیستم ایمنی بتواند به طور مناسب به چالشهای پیش آمده پاسخ دهد؛ فارغ از اینکه چالش به وجود آمده یک چالش میکروبی، ویروسی یا تومور است. برعکس تغذیه ضعیف یک محیطی را در سیستم ایمنی ایجاد میکند که سیستم ایمنی ما نتواند به طور مناسبی به چالش به وجود آمده پاسخ دهد.
وی تصریح کرد: تامین مناسب و مقدار کافی و در حد نیاز از ویتامین A میتواند در تمایز این سلولهای نرمال سلولهای ابتریال بافت و عملکرد آن نقش داشته باشد. همچنین این ویتامین در بلوغ و عملکرد سلولهای ایمنی هم نقش دارد.
نقص در ویتامین A باعث اختلال در سیستم ایمنی می شود
صفرزاده با بیان اینکه نقص در ویتامین A باعث اختلال در سیستم ایمنی و افزایش استعداد ابتلا به عفونتها به ویژه عفونت گوارشی و اختلال در ترشح موکوست میشود که این اختلال باعث افزایش ورود پاتوژنها میشود، به ایسنا در ادامه خاطرنشان کرد: عملکرد نرمال لنفوسیتهای B در جهت تولید پادتنهای مناسب علیه پاتوژنهای مختلف از جمله ویروسها بسته به میزان کافی از ویتامین A دارد.
وی تاکید کرد: نشان داده شده که میزان مناسب از ویتامین A باعث بهبود علائم پنومنی حاد میشود، این ویتامین در مواد غذایی مختلف در سبزیجات از جمله فلفل قرمز، آب هویج، کلم بروکلی، اسفناج و در میوهجات از جمله گیلاس و موز یافت میشود.
ویتامین B نقش خیلی مهمی در تنظیم پاسخهای سیستم ایمنی در دفاع رودهای دارد
صفرزاده با بیان اینکه ویتامین B نقش خیلی مهمی در تنظیم پاسخهای سیستم ایمنی در دفاع رودهای دارد، گفت: ویتامین B3 نیز در جلوگیری از آسیب بافت ریه نقش دارد. تامین ویتامین B12 در محصولات لبنی، تخممرغ، حبوبات، گوشت و اسفناج است. از ویتامینهای دیگر که در سیستم ایمنی بدن نقش دارند ویتامین C است، این ویتامین در سنتز کلوژن خیلی مهم است که در حفظ و انسجام سلولهای ابتریال نقش دارد. نقص در ویتامین C نیز باعث افزایش استعداد ابتلا به عفونتهای تنفسی مثل پونومنی میشود.
وی ادامه داد: نکته مهم در مورد ویتامین C این است که نباید مصرف خودسرانه داشته باشیم و بعضی از ویتامینها محلول در آب هستند و استفاده مازاد شاید مشکل چندانی برای بیمار ایجاد نکند ولی بعضی از ویتامینهایی که محلول در چربی هستند حتما باید به میزان مناسب و کافی استفاده شود چراکه استفاده مازاد ممکن است منجر به مشکلات بیشتر شود.
ویتامین D به طور کلی تنظیمکننده سیستم ایمنی است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل خاطرنشان کرد: ویتامین D به طور کلی تنظیمکننده سیستم ایمنی بوده و باعث افزایش یکپارچگی سیستمهای ابتریال شده و همچنین باعث افزایش تولید پپتیدهای ضدمیکروبی میشود. این ویتامین باعث افزایش معرفی آنتیژن به سلولهای ایمنی میشود تا به این ترتیب به دنبال شناسایی آن عامل بیگانه، سلولهای ایمنی فعال شوند و عملکرد دفاعی لازم را انجام دهند.
وی با بیان اینکه عفونتهای ویروسی بیشتر در زمستان شایع هستند و در این زمان میزان ویتامین D به کمترین میزان خود میرسد، گفت: افراد با نقص ویتامین D استعداد خیلی بالایی برای ابتلا به عفونتهای ویروسی دارند. منبع ویتامین D آفتاب، غلات، زرده تخم مرغ، روغن ماهی بوده و افرادی که نقص شدید این ویتامین را دارند میتوانند با مراجعه به پزشک از قرص یا تزریق استفاده نمایند.
زینک یا روی باعث مهار تکثیر ویروسها مثل کرونا ویروسها میشود
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ادامه داد: زینک یا روی نیز باعث مهار تکثیر ویروسها مثل کرونا ویروسها میشود و نقص در روی نیز باعث کاهش تکثیر سلولهای ایمنی میشود، بنابراین تامین روی میتواند با توجه به اینکه زینک یک آنتی اکسیدان قوی است، نقش خیلی مهمی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی در مقابل عفونتهای ویروسی از جمله کرونا ویروسها داشته باشد.
وی ادامه داد: سلنیوم هم مثل زینک آنتی اکسید است که مصرف 100 ماکروگرم در روز آن توصیه شده است و طبق گزارشات آنفولانزای خوکی، پرندگان و بیماری سارس و دیگر کرونا ویروسها در مواقعی که نقص در سلنیوم داشتند بیشتر توسعه پیدا کرده است.
خواب یک تقویتکننده طبیعی سیستم ایمنی است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با بیان اینکه تامین مناسب از این ترکیبات روی و سلنیوم میتواند در بهبود سیستم ایمنی در مقابل پاتوژنها نقش داشته باشد، گفت: علاوه بر این موارد مواد مغذی یک سری فاکتورهای دیگر نیز در کنترل و تقویت سیستم ایمنی نقش دارند، یکی از این فاکتورهای مهم استراحت و داشتن خواب مناسب در طول شب است که یکی از بهترین راهها است. خواب یک تقویتکننده طبیعی سیستم ایمنی بوده و تحقیقات مدرن در حال حاضر رابطه خواب و سیستم ایمنی را بررسی و اثبات کردهاند.
استرس را در تمام طول زندگی کنترل و مدیریت کنید
وی ادامه داد: علاوه بر خواب هشت ساعته شبانه و استراحت، فاکتور مهم دیگر که مربوط به سبک زندگی فرد است، استرس میباشد که به شدت توصیه میشود استرس را در تمام طول زندگی کنترل و مدیریت کنیم باید به خاطر داشته باشیم که استرس و نگرانیهای بیش از حد از عواملی هستند که میتواند در طول زمان باعث کاهش سیستم ایمنی بدن شوند.
از مصرف شکر و اسیدهای چرب اشباع خودداری کنید
صفرزاده اضافه کرد: باید از مصرف شکر و اسیدهای چرب اشباع خودداری کنیم و در مقابل آن به میزان کافی پروتئین و اسید چرب ضروری را استفاده نماییم.
زمان طلایی 96 ساعته برای پاکسازی بدن از کرونا ویروس
وی تصریح کرد: برای دفاع در مقابل کرونا ویروسها و بسیاری از عفونتهای دیگر یک زمان طلایی داریم که طبق گزارشات پاسخهای ایمنی در طی 96 ساعت باید عملکرد پاکسازی خود را انجام دهند، در غیر اینصورت ممکن است فعالیتهای غیراختصاصی پاسخ ایمنی منجر به تولید افسارگسیخته سایتوکائینهای التهابی و تخریب وسیع سلولهای میزبان شود و آسیبزایی را ساعت به ساعت بیشتر کند.