رویداد۲۴ بررسی میکند؛
بازار بورس ایران در هفتهای که گذشت، گرچه نوسانی بود اما رشد مثبتی ۲.۴درصدی تجربه کرد. کارشناسان پیشبینی میکنند هفته آینده هم روند شاخص بورس صعودی باشد اما معتقدند سهامداران نباید منتظر رشد شارپ باشند.
رویداد۲۴هفته سوم آذرماه برای تالار بورس تهران با چند خبر مهم همراه بود که سیگنالهای مثبتی را به بازار فرستاد. در معاملات روز پایانی هفته بازار سرمایه، شاخص کل با ۱۲۲۴ واحد کاهش، رقم یک میلیون و ۵۰۶ هزار واحد را ثبت کرد. این درحالی است که شاخص کل با معیار هموزن ۶۶۱۰ واحد افزایش یافت و به رقم ۴۵۱ هزار و سه واحد رسید. در این بازار یک میلیون معامله به ارزش ۱۳۸ هزار و ۷۹۹ میلیارد ریال انجام شد.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس، معدنی و صنعتی گل گهر، سرمایه گذاری تامین اجتماعی، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی و در مقابل مخابرات ایران و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند. سرمایه گذاری تامین اجتماعی، ملی صنایع مس ایران، تولید نیروی برق آبادان، صنعتی زر ماکارون، بانک تجارت، ایران خودرو و پالایش نفت اصفهان نمادهای پربیننده این بازار بودند.
در آن سوی بازار سرمایه نیز شاخص کل فرابورس ۲۰۵ واحد افزایش یافت و به ۱۹ هزار و ۴۳۱ واحد رسید. در این بازار یک میلیون معامله انجام شد که ۱۲۵ هزار و ۸۶ میلیارد ریال ارزش داشت.
در پایان معاملات بورس در این هفته، شاخص کل بورس با رشدی ۲٫۴ درصدی به کار خود پایان داد. اما چه عواملی در این رشد تاثیرگذار بودند و آیا هفته آخر آذرماه هم هفته مثبتی برای بورس خواهد بود؟
حساب ویژه دولت روی بازار بورس در بودجه ۱۴۰۰
با تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۰ به مجلس مشخص شد، دولت برای سال آینده روی این بازار حساب باز کرده است. با درنظرگرفتن این ردیف درآمدی لایحه به نظر میرسد در سال آینده دولت عرضههای اولیه زیادی در بورس خواهد داشت و سهام شرکتهای دولتی دیگری نیز به بازار بورس خواهند آمد.
آنطور که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ پیشبینی شده، ۹۵ هزار میلیارد تومان از سهام شرکتهای دولتی در بورس فروخته شود که در نوع خود بیسابقه است. پیش از این وزارتخانههای صنعت و اقتصاد هم تأکید کرده بودند، سهام ۱۰۰ شرکت دولتی در صف عرضه در بورس هستند و حتی قرار بود سهام بخشی از این شرکتها همین امسال عرضه شود. کارشناسان معتقدند اگر برنامهریزی دولت محقق و حتی نیمی از سهام این شرکتها در بورس عرضه شود، این موضوع میتواند دوباره به تزریق نقدینگی تازه به بورس منجر شود. به باور بسیاری از کارشناسان، تزریق دستکم ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی تازه در بورس در ۵ماه سالجاری، ناشی از عرضه سهام شرکتهای دولتی بود و حتی عرضه شستا به ورود صدها هزار سهامدار جدید به بورس منجر شد. اما مهم این است که روند نوسانی و ریزشی امسال برای سال آینده تکرار نشود. در این صورت حتی با وجود عرضههای اولیه بازار بورس کشش رفتارها و مصوبات متغیر را نخواهد داشت و سقوطی بسیار عمیقتر از تابستان امسال را تجربه خواهد کرد. اما با این حال همین خبر افزایش سهم بورس در بودجه سال آینده کافی بود که بازار بورس واکنش مثبتی در هفته پس از تقدیم لایحه بودجه از خود نشان دهد.
تقویت احتمال ورود واکسن کرونا و همچنین انجام مذاکره ایران با آمریکا، رکود بازارهای موازی مانند طلا و ارز و خودرو و روند کاهشی قیمت برخی از این بازارها همگی جزو عواملی بوده که اثر مثبتی بر رشد شاخص بورس گذاشته است.
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند روند معاملات بورس هفته بعد نیز متعادل و مثبت خواهد بود. همچنین طی هفته گذشته شاهد انتشار گزارشهای ماهیانه تولید و فروش شرکتها در سامانه کدال بودیم، این گزارشها به خصوص در گروههای پتروشیمی، فلزی، معدنی و بانکی حاوی خبرهای خوب و امیدوار کنندهای برای بازار بود که میتواند نمادهای این صنایع را برای سرمایهگذاران جذاب کند.
نکته بعدی درباره سهام شرکتهای دارویی است. طی چند ماه آینده شرکتهای داروساز ایرانی واکسن کرونا را تولید خواهند کرد و یا اینکه پخش واکسنهای وارداتی را بر عهده خواهند گرفت، در هر صورت پروژه بسیار بزرگی برای شرکتهای داروسازی خواهد بود که میتواند باعث رشد صنعت داروسازی بهویژه شرکتهای بزرگ این صنعت شود؛ بنابراین شاید انتخاب سهام این شرکتهای در سبد پرتفوی طی روزهای آینده با سود احتمالی همراه باشد.
اما سهامداران نباید منتظر رشد شارپی مانند اوایل سال باشند. اما باید بدانند که روند بازار منطقی شده و احتمال رفتارهای هیجانی کم است.