رویداد۲۴ اسفند سال ۹۷ بود که معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهوری لایحه حذف تبصره مربوط به ازدواج دختران زیر ۱۳ سال را به دولت ارسال کرد. لایحهای که هدفش مبارزه با کودک همسری و سوء استفاده از کودکان در پوشش ازدواج بود، اما همچنان بعد از گذشت حدود دو سال در انتظار رسیدن به صحن مجلس است.
اگرچه آمار منتشر شده از ازدواج دختران کمتر از ۱۴ سال در بهار ۹۹ نسبت به سه سال گذشته کاهش داشته است، اما همین آمار نیز قابل تامل است چراکه طبق نظر کارشناسان، دختر ۱۴ سالهای که از منظر قانون برای انجام امور رسمی و اداری نیازمند اعلام نظر، ولی قهری خود است و نمیتواند در انتخابات شرکت کند و یا گواهینامه رانندگی بگیرد، چگونه میتواند یک زندگی را اداره کند و وارد زندگی مشترک شود؟.
مطابق با آمار دیگری که از سوی همین مرکز منتشر شده است، تعداد ۳۴۶ نوزاد در بهار سال جاری متولد شدهاند که مادران آنها کمتر از ۱۵ سال داشتهاند و این در حالی است که باید پرسید کودک ۱۵ ساله چگونه میتواند برای کودک دیگر مادری کند؟. همچنین به دلیل سن کم این دختران مشکلات جسمانی و روانی حاصل از بارداری و زایمان نیز میتواند برای آنها ایجاد میشود. این آماربرای دختران ۱۵ تا ۱۹ ساله نیز بالغ بر ۱۶۰۰۰ ولادت بوده است.
بیشتر بخوانید: کودکهمسری، تباهی در سایه سنتها/ چند روایت از ازدواج زودهنگام دختران و پسران در کشور
مطابق با ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی ازدواج دختر زیر ۱۳ سال منوط به کسب اجازه از دادگاه و تعیین مصلحت کودک توسط دادگاه است، اما ضعف موجود در این قانون سبب شده است تا همچنان برخی والدین بیتوجه به دنیای کودکانه دختران، آنها را به ازدواج در میآورند. ازدواجی که بعضا با نیت سودجویی آغاز و به خرید و فروش دختران ختم میشود.
از سوی دیگر نبود دستورالعملهای مناسب در جهت گرفتن وام ازدواج سبب شده است تا بسیاری از افراد ازدواجهای صوری را دستاویز کسب وام کنند و بر آمار کودک همسری بیافزایند.
به گزارش ایسنا، آمار منتشره مرکز آمار ایران بیانگر تعداد ازدواجهای ثبت شده است، از این رو بیشتر بودن آمار ازدواج دختران زیر ۱۴ سال به دلیل عدم ثبت قانونی بسیاری از ازدواجها دور از انتظار نیست. آمار منتشر شده اهمیت تصویب لایحه منع ازدواج کودکان زیر ۱۳ سال در جهت جلوگیری از کودک همسری را مجددا یادآور میشود.