رویداد۲۴-یک هشتگ تازه در ترکیه پرطرفدار شده است. در یکی دو روز گذشته عده زیادی از کاربران توییتر در ترکیه به شعار « سوریها را در کشورمان نمیخواهیم» ( #UlkemdeSuriyelilstemiyourm) نسبت به حضور پناهندههای سوری در کشورشان اعتراض کردهاند؛ اما این همه ماجرا نیست.
بیشتر از پنج سال از آغاز جنگ در سوریه میگذرد . در این مدت بیش از نیمی از مردم این کشور بیخانمان و حدود یک چهارم از کل جمعیت 23 میلیونی سوریه از مرزها خارج شدهاند تا امنیت جانی خودشان و خانوادههایشان را فراهم کنند. با این که سیل مهاجران به اروپا در ماههای گذشته بسیار خبرساز بوده، بیشترین تعداد پناهندههای سوری در کشورهای منطقه، اردن، لبنان و ترکیه پناه گرفتهاند. ترکیه با پناهدادن به بیش از دو میلیون آواره جنگ داخلی در سوریه، بیشترین بار در اسکان دادن به این مردم را بر دوش گرفته است، که البته یکی از دلایل آن نزدیکی ترکیه به مرزهای اتحادیه اروپاست، مهاجرت به ترکیه راه را برای فرار از خاورمیانه ناامن به سرزمینهای غربی فراهم میکند.
در یکی دو سال گذشته شهرهای ترکیه پر از آوارههای سوری شده است. مردم بیخانمان که بیشترشان نمیتوانند به زبانی به غیر از عربی صحبت کنند قیمت نان و خانه را به دلیل بالا بردن تقاضا بیشتر کردهاند، اغلبشان به کارهایی مثل دستفروشی و کارگری میپردازند که عرصه را برای عدهای از مردم ترکیه تنگ کرده است، همچنین حضورشان در مراکز گردشگری ترکیه هم خیلی ها را ناخشنود کرده است.
اردوان، یک کارمند هتلی در میدان تقسیم استانبول در مورد وضعیت پناهندههای سوری در این کشور میگوید: « آنها همه جا هستند، اردوغان عمدا اجازه داده است که آنها در تمام کشور راحت زندگی کنند، به زودی به آنها حق رای میدهد تا باز هم بیشتر از این در قدرت بماند.»
« پناهندههای سوری روی زمین هم میخوابند، کثیف هستند و شهر های ما را کثیف میکنند، آن قدر این جا (استانبول) را شلوغ کردهاند که دیگر جایی برای گردشگر های اروپایی نیست.»
هشتگی که این روزها در توییتر محبوب شده یکی از نشانههای همین نارضایتی است. بعضیها برای ادامه این وضعیت درخواست رفراندوم کردهاند، بعضیها نوشتهاند که از حضور پناهنده های سوری در کشورشان متنفر هستند، عدهای به تاثیر مهاجران سوری بر اقتصاد و اشتغال در کشورشان اشاره کردهاند، بعضیها از این که مهاجران سوری فرزندآوری زیادی دارند ابراز نارضایتی کردهاند و بعضی دیگر هم گفتهاند که مهاجران با خودشان بیماری میآورند و امنیت شهروندان را تهدید میکنند.
کاربر دیگری با اشاره به این که کشور های عربی ثروتمند هستند و آوارههای سوری هم عربتبار هستند پرسیده که چرا کشورهای حاشیه خلیج فارس سهمی در پناه دادن به آوارههای جنگ سوریه ندارند.
یکی دیگر از کاربران هم نوشته است: « من نژادپرست نیستم اما قرار نبود شهروندان سوریه به شهروندان ترکیه تبدیل شوند، ما فکر میکردیم آنها مهمان ما هستند.»
عده زیادی از کاربران توییتر، ترک و غیر ترک، هم همزمان در حال اعتراض به « هشتگ نژادپرستانه علیه پناهندههای سوری» هستند. عدهای مردم ترکیه را هدف قرار دادهاند و آنها را متهم به نژادپرستی کردهاند.
این دسته از کاربران با اشاره به این موضوع که اتفاقا ترکها بیشترین تعداد مهاجران در اروپا را دارند، نوشتهاند که اگر قرار باشد این هشتگ عملی شود، باید ترکهای اروپا را از این اتحادیه اخراج کرد تا سوریها جای آنها را بگیرند.
البته همه مردم ترکیه هم با این هشتگ موافق نیستند، خیلی از شهروندان ترکیه امروز در اعتراض به این هشتگ آن را نشانه نژادپرستی دانستهاند و محکومش کردهاند. عدهای دیگر هم نوشتهاند که این هشتگ اعتراضی به پذیرش پناهندههای سوری نیست، بلکه اقدامی علیه سیاستهای جدید اردوغان در « اعطای حق شهروندی» به مهاجران سوری است.
رییس جمهوری ترکیه شنبه گذشته در یک ضیافت افطاری خانوادههای کشتهشدگان و پناهجویان سوری در شهر کیلیس، در مورد اعطای شهروندی به آنان گفته است: « میدانم در جمع برادرانمان کسانی هستند که خواهان اخذ شهروندی ترکیه هستند. وزارت کشور در این راستا گامهایی برداشته است. با تلاشهای مسئولین این وزارت، امکان شهروندی شما را فراهم خواهیم کرد.»
بعضیها اردوغان را که در سالهای اول شروع درگیری ها در سوریه از جنگجویانی که علیه حکومت مرکزی این کشور بودند حمایت کرده است در این وضعیت مقصر میدانند، با این حال اردوغان در سخنرانی اخیرش با تاکید بر این که موضع او در مورد سوریه همان موضع شش سال پیش است، حکومت سوریه را پیشرفتهتر از داعش و شایسته نام تروریسم دولتی خوانده است. این مساله که ترکیه هنوز حاضر نیست سیاستهایش در مورد این بحران منطقهای را تغییر دهد باعث عصبانیت عدهای از مخالفانش شده است. با این حال هنوز عدهای از کابران شبکه های مجازی با تاکید بر این که « همه ما انسان هستیم» با منتشرکردن عکسهای دردناک از وضعیت مردم در سوریه از حضور آنها در ترکیه دفاع کردهاند.
به نظر میرسد نارضایتی از سیاستهای دولت حزب عدالت و توسعه و ریاستجمهوری رجب طیب اردوغان در بالاگرفتن اعتراضها به حضور آوارههای سوری در این کشور بیتاثیر نباشد؛ داغ انفجارهای سهگانه بامداد چهارشنبه گذشته در فرودگاه آتاتورک استانبول هم که جان عدهای زیادی از مردم را گرفت و تعداد بیشتری را زخمی کرد هنوز در دل مردم ترکیه تازه است.
فعلا همه غمگین هستند، عدهای غمگین و عصبانی و بعضیهای دیگر فقط غمگین و بسیاری بیشتر غمگین و مهربان و مهماننواز؛ منتظر این که بالاخره یک روز، خون از صورت خاورمیانه پاک شود تا مردم مجبور نباشند برای خواستههای حداقلیشان در برابر هم صفبندی قومی و ملیتی درست کنند.