رویداد۲۴ پایان همهگیری ویروس کرونا بالاخره به یک چشم انداز قابل رویت تبدیل شده و به نظر میرسد جهان به زودی از شر این ویروس و آثار آن بر بخش های مختلف از جمله اقتصاد رها خواهد شد. اما این رهایی به طرز چشمگیری در بین جوامع به طور نابرابر تقسیم شده است. کشورهای ثروتمند اروپایی و شمال آمریکا حجم قابل توجهی از واکسنهای تولید خودشان را انبار کردهاند و کشورهای درحال توسعه که جمعیت غالب جهان را در خود جای دادهاند در انتهای صف جا گرفتهاند.
پایان کرونا در خاورمیانه اعلام میشود؟
در میان کشورهایی که برنامه واکسیناسیون عمومیشان را اعلام کردهاند نام کشورهای نفت خیز و ثروتمند منطقه خاورمیانه نیز دیده میشود. روز چهارشنبه دوبی اعلام کرده به اندازه ساکنان خود واکسن فایزر خریداری کرده و این واکسن قرار است به طور رایگان در اختیار شهروندان قرار بگیرد. پیش از آن نیز امارات اعلام کرده بود از چین واکسن خریداری کرده اند.
چهار گروه اولی که قرار است در فاز نخست واکسیناسیون، واکسن کرونا را دریافت کنند شامل اماراتیهای بالای ۶۰ سال، افراد دارای بیماری زمینهای و معلولانند. دومین گروه کارکنان بخش درمان و سومین گروه کارمندان نهادهای حساس خواهند بود. در مرحله چهارم نیز تمامی کارکنان دولت واکسینه خواهند شد. این واکسن در شش مرکز بهداشت عمومی دوبی عرضه خواهد شد و برای دریافت واکسن باید ثبت نام صورت بگیرد.
به گزارش رویداد۲۴شیخ احمد بن سعید آل مکتوم رییس هواپیمایی امارات در بیانیهای اعلام کرده این شرکت هواپیمایی مفتخر است که اعلام کند اولین محموله واکسن فایزر را واردخواهد کرد و این واکسن به صورت رایگان توسط هواپیمایی امارات منتقل خواهد شد.
ماه گذشته مقامات اماراتی قرادادی با شرکت سینوفارم چین امضا کرده و مجوز واکسیناسیون اضطراری را برای کارکنان بخش درمان صادر کردند. واکسن سینوفارم با ویروس ضعیف شده تولید شده که یکی از مرسومترین انواع تولید واکسن در جهان است. با وجود نگرانیهایی که در جهان نسبت به کارآمدی این واکسن وجود داشته، اما شیخ محمد امیر امارات در ماه نوامبر رسما اعلام کرد که خودش واکسن چینی را دریافت کرده است.
سی ان بی سی در گزارشی از شکلگیری صفهای طولانی ماشینی که منتظر ورود به بیمارستان برای تزریق واکسن کرونای چینی بودند خبر داده بود. امارات تاکنون ۱۹۵ هزار مورد ابتلا و ۶۴۲ مورد مرگ و میر را ثبت کرده است.
بعد از امارات، عربستان سعودی دیگر کشور ثروتمند منطقه خاورمیانه است که واکسیناسیون کرونا را آغاز کرد. طی روزهای گذشته، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نیز مقابل دوربین خبرنگاران اولین دوز واکسن فایزر را دریافت کرد. میدل ایست آی از شکلگیری ایستگاههای واکسیناسیون در سراسر عربستان خبر داده و نوشت: دست کم ۵۰ هزار نفر برای فاز اول واکسیناسیون ثبتنام کردهاند.
توفیق الربیعه وزیر بهداشت عربستان در بیانیهای هفته گذشته اعلام کرد: طی نه ماه گذشته با اضطراب شاهد افزایش مواردابتلا بودیم، اما امروز با خوشحالی تعداد افرادی را که واکسینه میشوند را شمارش میکنیم. او در ماه نوامبر گفته بود امیدوار است که واکسیناسیون ۷۰ درصد جمعیت کشور تا پایان ۲۰۲۱ به پایان برسد. ریاض تا کنون ۳۶۱ هزار مورد ابتلا و ۱ هزار و ۱۶۸ مورد مرگ و میر را گزارش کرده است.
محمدبن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در حال دریافت واکسن کرونا
علاوه بر اینها، عراق و مصر نیز روز پنجشنبه اعلام کردند که میلیونها دوز واکسن آسترازنکا، فایزر و سینوفارم چین را خریداری کردهاند. حسن التمیمی وزیر بهداشت عراق گفته ۱۷.۵ میلیون دوز واکسن کرونا خریداری کرده که برای پوشش
۲۰ درصد جمعیت این کشور ۳۷ میلیونی کافی است. التمیمی گفته ۱۶ میبلیون دوز از این تعداد از آسترازنکا و ۱.۵ میلیون دوز از فایزر خریداری شده است. عراق تا کنون ۵۸۸ هزار مورد ابتلا و ۲۱ هزار ۷۴۴ مورد مرگ و میر را ثبت کرده است.
به گزارش رویداد۲۴مصر نیز دیگر کشور خاورمیانه است که روز پنجشنبه وزیر دارایی اش محمد مییت در یک کنفرانس خبری از خرید ۵۰ میلیون دوز واکسن کرونا خبر داد. مییت گفته مصر قرار است ۳۰ میلیون دوز واکسن آسترازنکا و ۳۰ میلیون دوز واکسن چینی سینوفارم خریداری کند. از ابتلای شیوع کرونا تا امروز، مصر ۱۲۸ هزار مورد ابتلا و ۷ هزار و ۲۶۰ مورد مرگ و میر داشته است.
مراکش دیگر کشور خاورمیانه ایست که ۶۵ میلیون دوز واکسن کرونا از سینوفارم چین و آسترازنکای بریتانیا خریداری کرده است. این کشور قرار است ۸۰ درصد جمعیت بزرگسال خود را واکسینه کند. گفته میشود مراکش یکی از پیشرفتهترین زیرساختهای واکسیناسیون عمومی در منطقه را دارد. وزارت بهداشت این کشور اعلام کرده ۲۵ میلیون نفر از جمعیت ۳۶ میلیون نفری مراکش به صورت رایگان واکسینه خواهند شد. در فاز نخست پرسنل بخش درمان و کارمندان بخش امنیتی، دولت و آموزشی و افراد دارای بیماریهای زمینهای واکسن را دریافت خواهند کرد.
مراکش اعلام کرده واکسنهای اولیه از شرکت سینوفارم است. این واکسن بر روی ۶۰۰ مراکشی در فاز آزمایش انسانی آزمایش شده و موفق ظاهر شده است. مراکش برنامه تولید واکسن نیز دارد. سوریه نیز وارد مذاکره با روسیه برای خرید واکسن اسپوتنیک ۵ شده است.
فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه روز جمعه در یک مصاحبه رسانهای با اسپوتنیک روسیه گفته امیدوار است به زودی شهروندان سوریه با واکسن روسی واکسینه شوند چرا که آنها نسبت به واکسن فایزر و دیگر واکسنها اطمینان بیشتری به واکسنهای تولید روسیه دارند. مقداد درباره اینکه احتمالا این واکسن به صورت رایگان میان مردم عرضع خواهد شد گفته ما به دست و دلبازی مردم روسیه اطمینان داریم و در این شرایط خاصی که سوریه در آن قرار دارد، روی این مساله حساب کرده ایم.
اسرائیل رسما اعلام کرده ۶ میلیون دوز واکسن مدرنا خریداری کرده و به زودی واکسیناسیون عمومی را آغاز خواهد کرد. بنیامین نتانیاهو هفته پیش مقابل دوربین رسانهها اولین دوز واکسن را دریافت کرده است. اردن نیز اعلام کرده اولین فاز واکسیناسیون عمومی در پایان ماه ژانویه آغاز خواهد شد، اما هنوز تعداد و نوع واکسنهای خریداری شده توسط دولت اعلام نشده است
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در حال دریافت واکسن کرونا
دولت کویت نیز اعلام کرده با فایزر برای واردات ۱ میلیون دوز و با مدرنا برای واردات ۱.۷ میلیون دوز و با اکسفورد-ـآسترازنکا برای خرید ۳ میلیوندوز واکسن کرونا قرار داد امضا کرده است. از آنجایی که هر نفر باید دو دوز واکسن دریافت کند، این میزان برای ۲.۵ میلیون نفر از جمعیت کویت کافیست که به معنای واکسینه شدن ۶۰ درصد کل جمعیت این کشور خواهد بود.
روز پنجشنبه دولت کویت رسما آغاز واکسیناسیون عمومی را اعلام کرد. صباح الخالد الصباح نخست وزیر کویت اولین کسی بود که واکسن کرونا را دریافت کرد و اعلام کرد واکسن فایزر کاملا ایمن است. در ساعتهای اولیه صفهای طولانی از کارکنان بخش درمان کویت برای دریافت واکسن تشکیل شد. کویت در مجموع ۱۴۸ هزار مورد ابتلا و ۹۲۴ مورد مرگ و میر در اثر کرونا را گزارش داده است.
به گزارش رویداد۲۴عاصم عراجی رییس کمیسیون بهداشت مجلس لبنان نیز روز سه شنبه گذشته از توافق خرید ۲ میلیون دوز واکسن فایزر خبر داد. این واکسن قرار است به صورت رایگان و بر اساس برنامه ریزی و اولویت بندی دولت عرضه شود.
حمد حسن وزیر بهداشت لبتان پیشتر از توافق با ساز و کار کواکس (ساز و کار توزیع عادلانه واکسن که توسط سازمان جهانی بهداشت ایجاد شده) میز خبر داده بود. بر اساس گفتههای او ۲ میلیون نفر از جمعیت ۶.۸ میلیون نفری لبنان به وسیله این واکسنها ایمن خواهند شد.
حمد السعیدی وزیر بهداشت عمان نیز اعلان کرده ۱ میلیون دوز واکسن در ساز و کار کواکس رزرو کرده اند که این میزان به معنای واکسینه شدن ۲۰ درصد از جمعیت ۵ میلیونی عمان است. سعیدی همچنین از قرارداد خرید ۳۷۰ هزار دوز واکسن فایزر نیز خبر داده و گفته ۲۰ هزار واکسن در ماه دسامبر و الباقی در سال آینده میلادی به دست آنها خواهد رسید.
قطر نیز در ماه اکتبر توافقهایی برای خرید واکسن با مدرنا و فایزر امضا کرده، اما تعداد واکسنهای خریداری شده هنوز اعلان نشده است. بر اساس اعلام شرکت فایزر، ترکیه از جمله اولین کشورهایی خواهد بود که واکسن این شرکت تولید کننده دارو را دریافت میکند. اویغور شاهین سازنده اصلی واکسن فایزر که یک ترک تبار ساکن آلمان است اعلام کرده اینکمپانی قرار است ظرف سه ماه اول سال ۲۰۲۱ محمولههایی از واکسن را به ترکیه ارسال کند. ترکیه روز ۲۵ نوامبر ترکیه توافقی برای خرید ۵۰ میلیون دوز واکسن سینووک چین امضا کرد. فخرالدین کجا وزیر بهداشت ترکیه گفته از ۱۱ دسامبر واکسیناسیون عمومی در این کشور اغاز شده است.
واکسیناسیون کرونا در ایران همچنان اندر خم یک کوچه
ایران با ۲۸۱ مورد ابتلا و ۱۴ هزار مرگ و میر در اثر کرونا در صدر قربانیان کرونا در منطقه قرار دارد، اما چشم انداز واکسیناسیون عمومی در کشورمان به اندازه چشم انداز سایر تحولات تیره و تار است.
حسن روحانی رییس جمهور ایران روز شنبه در جلسه ستاد ملی کرونا گفته ایران برای خرید واکسن کرونا مشکل دارد. او گفته آمریکا در جریان خرید واکسن سنگ اندازی میکند و اینکه دولت آمریکا در جریان انتقال پول برای خرید واکسن اعلام کرده باید پول به یک بانک آمریکایی بیاید، ولی ایران به این درخواست اعتماد نکرده است.
این اظهارات امروز درحالی مطرح شده که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران، دو روز پیش گفته بود که مجوز وزارت دارایی آمریکا برای این موضوع صادر شده و ایران ۲۰۰ میلیون یورو برای خرید واکسن اختصاص داده است.
به گزارش رویداد۲۴علی مطهری پیشتر دلیل مشکل ایران برای خرید واکسن را عدم عضویت ایران در افای تی اف خوانده و گفته بود مشکل اصلی در خرید واکسن، قرار داشتن ایران در لیست سیاه پولشویی است و به همین دلیل از تصویب نشدن لوایح پولشویی در مجمع تشخیص مصلحت نظام که میتواند منجر به خروج ایران از فهرست سیاه پولشویی شود، انتقاد کرده بود. تصویب لوایح پالرمو و الحاق ایران به کنوانسیون تامین مقابله با تامین مالی تروریسم در ایران همچنان محل مناقشه است.
روزنامه کیهان در مطلبی از سی مورد عواقب سیاسی، امنیتی و منطقهای تصویب لوایج مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی حرف زده و مدعی شده با این کار امکان شناسایی دقیق طرفهای خارجی مورد معامله با جمهوری اسلامی ایران و هدف قرار دادن آنها فراهم خواهد شد. کیهان همچنین نسبت به دسترسی به مهمات حساس اقتصادی ایران و براندازی جمهوری اسلامی در صورت پیوستن به این نهاد بین المللی هشدار داده است.