صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۲۸ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 19
کد خبر: ۲۴۶۳۳۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۱۵ دی ۱۳۹۹

نکات حقوقی درباره حق طلاق زن در قوانین ایران

حق طلاق زن در مواردی اجباری است و مرد اختیاری در آن ندارد و در مواردی دیگر توافق طرفین است و مرد می‌تواند این حق را به زن بدهد.
رویداد۲۴ یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات حقوق خانواده، طلاق است که در گذشته و در قانون ایران، حق آن به مرد داده شده بود و زن در آن اختیاری نداشت تا اینکه قانون حمایت از خانواده این مورد را تعدیل کرد و در مواردی حق طلاق را به زن داد. به صورتی که حق طلاق زن در مواردی اجباری است و مرد اختیاری در آن ندارد و در مواردی دیگر توافق طرفین است و مرد می‌تواند این حق را به زن بدهد.
 

وکالت در طلاق


اولین موردی که در رابطه با حق طلاق از آن یاد می‌شود، توافقی است که ضمن عقد ازدواج یا بعد از آن صورت می‌گیرد. در واقع مرد ضمن عقد لازم مانند ازدواج، حق طلاق را به زن می‌دهد. عقد لازم به این معناست که هیچ یک توانایی برهم زدن آن را به صورت یکجانبه ندارند.

نکته‌ای که در این نوع وکالت در طلاق وجود دارد، این استکه مرد می‌تواند در ازای بخشیدن کل مهریه زن یا بخشی از آن این حق را به زن بدهد یا اصلا در ازای آن چیزی دریافت نکند. همچنین با اعطای حق طلاق زن یا زوجه، حق طلاق مرد از بین نمی‌رود و هر یک از آن‌ها می‌تواند حق خود را اعمال کند.

حق طلاق قانونی
 
نوع دیگری از حق طلاق که قانون به زوجه داده است و توافق طرفین در آن تاثیری ندارد، مواردی‌ست که ادامه زندگی برای زن با مشکل مواجه شود، قانون از این موارد به عنوان عسر و حرج یاد کرده است.

همچنین برای حمایت از حقوق زن و به تبع آن حفظ حقوق خانواده، مواردی را بیان کرده است.
 
این موارد عبارت‌اند از:

۱-ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.

۲- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد

همچنین امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.

در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید یا پس از ترک، مجددا به مصرف موارد مذکور روی آورده، بنا به درخواست زوجه، طلاق انجام خواهد شد.

۳-محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.

۴- ضرب و شتم یا هرگونه سوء استفاده مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.

۵- ابتلاء زوج به بیماری‌های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.

توجه داشته باشید که این موارد صرفا بخشی از موارد عسر و حرج است و به تشخیص دادگاه مواردی که زندگی را برای زن دشوار کند می‌تواند از دیگر موارد آن باشد.

تنظیم وکالتنامه رسمی

 
حق طلاق برای زوجه باید به‌صورت رسمی تنظیم شود و در واقع در سند عادی یا شفاهی اعتباری ندارد.

در نتیجه باید وکالت نامه یا در دفتر اسناد رسمی یا ضمن عقد ازدواج و در دفاتر ازدواج تنظیم شود تا رسمیت و اعتبار داشته باشد.

بیشتر بخوانید: مشاوره حقوقی آنلاین/کبودی اعضای بدن ناشی از ضرب و جرح دیه دارد؟

مشاوره حقوقی آنلاین/تکلیف ضامن پس از بازپرداخت بدهی وام‌گیرنده چیست؟


 
نحوه اعمال حق طلاق زن
 
زوجه با داشتن حق طلاق باید تشریفات آن را رعایت کند تا بتواند حق خود را اعمال کند. یکی از این تشریفات مراحل قضایی و ارائه دادخواست طلاق به دادگاه است. با این توصیف زوجه با مراجعه به دادگاه خانواده می‌تواند تقاضای طلاق بدهد.

دادگاه پس از دریافت دادخواست طلاق زوجه به این امر رسیدگی می‌کند و با بررسی دلایل و مدارک رای خود را به نفع یا به ضرر زوجه صادر کند.

با ارائه دادخواست طلاق توسط زوجه، مرد می‌تواند به دعوایی که علیه او مطرح شده است، اعتراض کند.
دادگاه نیز با بررسی این اعتراض می‌تواند آن را قبول یا رد کند.

حق طلاق زن در قانون ایران
 
حقوق قانونی که برای زن به موجب قانون و با عقد ازدواج به وجود می‌آید، انواع مختلفی دارند. یکی از مهم‌ترین آن‌ها، مهریه است که اهمیت زیادی دارد. سوالی که ممکن است، مطرح شود، این است که با وجود حق طلاق برای زوجه حقوقی مانند مهریه از بین می‌رود؟

در پاسخ باید گفت بین دو نوع حق طلاق باید تفکیک قائل شد. در صورتی که حق طلاق یکی از موارد عسر و حرج باشد، تمامی حقوق او از جمله مهریه باقی‌ست. ولی در رابطه با وکالت در طلاق که ضمن عقد ازدواج و پس از آن با توافق دو طرف به وجود می‌آید باید گفت مبنای حقوقی مانند مهریه صرفا به توافق بستگی دارد.

با این وصف مرد می‌تواند وکالت طلاق زوجه را در ازای بخشش مهریه به صورت کامل یا بخشی از آن به زن بدهد.

با وجود حق طلاق برای زوجه، مرد چنین حقی ندارد به معنای دیگر زوج با دادن وکالت در طلاق به کلی آن را به زوجه واگذار می‌کند و این حق را از خود سلب می‌کند. این در حالی‌ست که حق طلاق برای زوجه صرفا وکالت در طلاق است در نتیجه حق مرد هم به قوت خود باقی‌ست.

با وجود آشنایی با برخی نکات حق طلاق زوجه باید در نظر داشته باشید. تشریفات و مراحل قانونی اعمال این حق، گاهی آن را پیچیده می‌کند در نتیجه وجود وکلای دادگستری در این امر اهمیت زیادی دارد تا به پرونده شما سرعت ببخشد.

یکی از مشکلات این روزهای مردم روند طولانی مراجعه به مراکز حقوقی برای دریافت مشاوره است؛ برای رفع این مشکل می‌توان از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده کرد.
نظرات شما