رویداد۲۴ این روزها روی خروجی رسانهها خبر ریزش قیمتها در بازارهای مختلف تیتر اول است و سرمایهگذاران خرد نگران چشم به قیمتها دوختهاند که کجا قرار است این سقوط متوقف شود. هیچ بازاری هم در این وانفسای ریزشها مستثنی نیست از ارز و سکه گرفته تا بورس و خودرو. هیچ بازاری در ایران روی خوشی به سرمایهگذارانش نشان نمیدهد و به جز نگرانی برای از دسترفتن سرمایهشان چیز دیگری به آنها نشان نمیدهد. با افت قیمت ارز و عقبگرد دلار از کانال ۲۵ هزارتومان به ۲۱ هزارتومان سایر بازارها هم واکنش نشان داده و همان راهی را طی میکنند که بازار ارز در حال گذران آن است.
زلزله قیمتها در بازارها به خصوص بازار ارز و سکه بیشتر از هر عاملی تحت تاثیر اظهارات رییس جمهوری اتفاق افتاد. حسن روحانی اعلام کرد با بازگشت ارزهای ایران بعد از حضور بایدن نرخ دلار به ۱۵ هزارتومان میرسد. همین صحبت رییس جمهور کافی بود که بلافاصله بازار ارز در واکنش به آن نزدیک به ۴ هزارتومان کاهش در نرخ دلار را تجربه کند.
به دنبال این اتفاق بازار سکه و طلا هم که از قبل تحت تاثیر واکنش جهانی به روی کار آمدن جو بایدن، در مدار ریزشی قرار گرفته بود، با شتاب بیشتری به سمت افت قیمت میل پیدا کرد.
کاهش نرخ ارز سبب شد تا قیمت سکه و طلا در یک هفته اخیر روند نزولی طی کند و با کاهش روزانه قیمت سکه و طلا، انگیزه خرید و داد و ستدها کاهش یافته است و به طور متوسط قیمت سکه طرح قدیم به ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، قیمت سکه طرح جدید به ۹ میلیون و ۸٣۰ هزار تومان رسید، نیم سکه به ۵ میلیون و ٣۵۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ٣۵۰ هزار تومان و سکههای یک گرمی به ۲ میلیون تومان رسید.
بیشتر بخوانید:بازی دولت با نرخ ارز/ دلار ۱۵ هزار تومانی چقدر واقعیت دارد؟
به گفته رئیس اتحادیه طلای تهران، آینده بازار طلا به وضعیت دلار و انس جهانی ارتباط دارد. پیشبینی میشود که قیمت دلار مجدد کاهش یابد. چنانچه دلار کاهش پیدا کند، تداوم کاهش قیمت طلا ادامهدار است.
ابراهیم محمدولی معتقد است: هر چند این روزها به دلیل تغییر و تحولات دولت آمریکا بازار انس جهانی طلا با نوسان همراه است، اما چنانچه دولت بازار ارز را کنترل کند، قیمت طلا هم در همین مسیر فعلی حرکت میکند.
پیشتر سید محمود فضل آذر شریبانی، بازرس هیات مدیره اتحادیه طلای تهران هم گفته بود: «جو بازار طلا ریزشی است، اما احتمالا از دوشنبه طلا ارزان میشود.» رئیس اتحادیه طلای تهران درباره آینده بازار طلا گفته بود: «ظاهرا قرار است قیمت دلار ارزانتر شود؛ بنابراین طلا ارزان میشود.»
از این اظهارات میتوان فهمید که تمامی پیشبینیها روی تداوم روند کاهشی قیمت طلا و سکه است و به ظر نمیرسد در کوتاهمدت این کاهش قیمتها قابل بازگشت باشد.
هرچند در وضعیت اقتصاد تورمی ایران هر کاهش قیمتی در نگاه اول میتواند نشانه مثبتی باشد و ارزانی تلقی شود، اما نکته مهم این است که تمامی این نوسانات قیمتی طی این دوره گرچه تحت تاثیر تحریمها اتفاق افتاده، اما تا حد زیادی سیاستگذار در چگونگی پیش رفتن آن مداخله داشته است. شوک قیمتی چه در جهت گرانی و چه در جهت ارزانی هر اقتصادی و هر خانواری را میتواند متحمل هزینه کند. به خصوص که در این وانفسا دولت مدام با دمیدن در طبل بازارها به خصوص در بازار بورس سرمایههای خرد را سرگردان این بازار و آن بازار کرده و در این مسیر هر روز افرادی که پول خود را به این بازارها برده، بیشتر متحمل ضرر شدند. حالا مردم هم با گرانی کالاهای اساسی و مسکن و درمان روبه رو هستند و هم ارزش پس اندازهایشان که به بازار بورس و طلا بردهاند، رو به تضعیف و نابودی است.
کاربران شبکههای اجتماعی مقصر تمامی این نوسانات قیمتی را دولت میدانند. یکی از کاربران نوشته: «خب احسنت ب این همه مدیریت و توانایی. کاش میشد اقای کلید سازی دوره دیگه بمونه سرمایه مردم چه بورس؛ چه دلار چه طلا همه چیز ریخته، ولی ولی، ولی قیمت همه چیز دو برابر شده. دوسر ضرر که میگن همینه»
یکی دیگر از کاربران هم نوشته: «کاری که دولت روحانی با مردم کرد هیچ دشمن خارجی نمیتونست بکنه. با ایجاد جو روانی دلار ۵۰ هزارتومانی، توی اوج دلار ۳۰ هزار تومان به مردم فروختند والان با جو روانی دلار ۱۵ هزارتومانی دارند همون دلار رو دارند مفت از مردم جمع میکنند. همین کار رو با سرمایه مردم در بازار بورس، طلا، سکه نیز کردند.»
«چون فردا دلار نصف هم بشه، قیمت اجناس باز دو برابر میشه. عملا طرف داراییش رو که به خاطر این که جیبشو نزنن دلار و طلا نگه داشته، نصف شده فقط. اگه باهاش چیزهای دیگه هم پایین میومدن مشکلی نبود. الان دلار نصف شه خونه ۲ میلیاردی رو میفروشن یه میلیارد؟ نه. دولت دست از خلق پول بر میداره؟ نه»