رویداد۲۴ «محمدرضا شانه ساز» معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری روز چهارشنبه ضمن تبریک دهه فجر و روز زن، در مورد تامین واکسن کرونا در کشور، بیان کرد: در بحث تامین واکسن نگاه اصلی ما به تولید کنندههای داخلی است، اما تا زمانی که تولیدات خودمان آماده شود و برای اینکه از کشورهای دیگر و آن ساز و کار عقب نمانیم پولی برای واردات پرداخت کردیم.
وی ادامه داد: اولین واکسن وارداتی واکسن روسی است و از نظر ایمنی و سلامتی تا به حال خوش درخشیده است، اما تا الان ما فقط بر روی واکسن روسی حساب نکردیم و یک قسمتی از آن چینی، هندی، روسی و کوبایی خواهد بود که قابل اعتماد هستند.
شانه ساز افزود: با توجه به اینکه آخرین فاز انجام شده در تمام دنیا فاز سه واکسن است، ما اجازه ندادیم واکسنی که در فازهای قبل از سه هستند وارد کشور شوند و واکسن روسی تا الان برای پیشگیری و قطع زنجیره ابتلا تاثیر خواهد داشت، اما برآورد ما این است که نیازمان را با تولید داخل برطرف کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو، بیان کرد: ما مجوز دوم بالینی واکسن را صادر کردیم و تا دو هفتهی آینده هم مجوز بالینی سوم را آغاز خواهیم کرد و، چون ۴ الی ۵ روش تولید واکسن در دنیا داریم، بنابراین تنوع واکسنی خواهیم داشت که شاید به کشورهای دیگر هم صادر کنیم.
وی افزود: در گذشته ما فقط یک صنعت داروسازی داشتیم، اما الان به یک قدرت منطقهای تبدیل شدیم و در عرصهی کرونا با وجود تمام آسیبهایی که وجود داشت توانستیم در صنعت دارو موفق باشیم و مثلا به تولید روزانه ۴۰ میلیون عدد ماسک سه لایه دست پیدا کردیم و تولید ۱۵ تا ۲۰ برابری محلولهای ضد عفونی کننده و ساخت کیتهای آزمایشگاهی و دستگاههای ونتیلاتور، از جملهی این دستاوردها بوده است.
شانه ساز افزود: همچنین در دوران کرونا توانستیم هر دارویی که در دنیا تولید شد، در مدت سه ماه آن دارو را در کشور تولید کردیم.
بیشتر بخوانید: چرا پیک چهارم کرونا خطرناکتر است؟
وی در پاسخ به خبرنگار ایلنا مبنی بر تفاوت کیفیت واکسنهای روسی، چینی و هندی که قرار است وارد کشور شوند، بیان کرد: مرجع تایید این واکسنها برای تولید داخل سازمان غذا و دارو است و هر کسی که اظهار نظر دیگری کند، سلیقه شخصی خودش است.
شانه ساز افزود: توجه داشته باشید که این واکسنها برای آنکه به مصرف عموم برسد پروسه ۵ تا ۷ سال را نیاز دارد و، چون دارو برای مصرف بیمار و واکسن برای اینکه فرد بیمار نشود مورد استفاده است، پس حساسیت بر روی واکسن خیلی بیشتر است، مخصوصا در شرایطی که ما در آن هستیم.
وی ادامه داد: بنابراین ویروس کرونا، چون در دنیا تلفات زیادی میگیرد، تلاشها در دنیا بر این بود تا روند صدور مجوز دارو کوتاهتر شود و ۴ فاز مطالعاتی به ۳ فاز رسید و به ضروریترین بخشها اکتفا کردند تا واکسن زودتر مورد استفاده قرار بگیرد.
شانه ساز افزود: این واکسنها معمولا حداقل دو دوزی هستند و با فاصلهی حدود ۲۸ روز باید مورد استفاده قرار بگیرد.
وی بیان کرد: ما قصد تبلیغ واکسن کشوری را نداریم و در کمیسیون ۲۰ که تایید قانون است، گروهی از متخصصان کشور در حال انجام بررسی هستند و در همین راستا ما چند فاکتور برای تایید داریم، اول اینکه به تعداد زیاد در کشور خودشان مورد استفاده قرار گرفته باشد، فاز سوم آنها کامل تمام شده باشد و کشورهای مورد تایید که قوانین سختگیرانه در تایید دارو دارند، این واکسنها را تایید کرده باشند.
شانه ساز گفت: طبق این گفتهها ما شانزدهمین کشوری بودیم که برای خرید واکسن روسی اقدام کردیم و الان هم فکر میکنم به ۲۵ نفر رسیدند، این واکسن ۹۵ درصد ایمنی ایجاد میکند و عوارض آن بسیار ناچیز است و عوارض خاصی از آن به ما گزارش نشده، متاسفانه بعضی از همکاران ما که در این زمینه تخصص ندارند، اظهارنظرهایی میکنند و من به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو مجبور میشوم توضیحاتی بدهم که جنبه تبلیغاتی بگیرد در صورتی که چنین قصدی وجود ندارد.
وی در ادامه بیان کرد: فعلا از هند، چین روسیه و کوبا واردات واکسن را مورد پیگیری داریم و لازم است که توضیح دهم ۴ یا ۵ روش تولید در دنیا وجود دارد پس اکثر فرایندهای تولید شبیه به هم هستند و شاید واکسنی که در هند در حال تولید است در سوئد هم همان در حال تولید باشد.
شانه ساز افزود: اولین محمولهی واکسن کرونا در دو الی سه روز آینده وارد کشور میشود و نظارتهای دقیقی بر آن انجام میشود، همچنین خود وزیر به صورت مستقیم بر این مساله نظارت دارند و بعد از وارد شدن اطلاع رسانیهای بیشتر به مردم خواهد شد.