رویداد۲۴ محمود واعظی روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت درباره رد گزارش کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ در جلسه علنی مجلس اظهار کرد: مساله لایحه بودجه امسال با سالهای گذشته متفاوت بود، زیرا از همان روز اول در ۱۳ و ۱۴ آذر که لایحه بودجه را تقدیم کردیم، یک کار تبلیغاتی گسترده برای بودجه شروع شد.
وی اضافه کرد: گزارشی را چند روز پیش دفتر ما تهیه کرده بود توییتها، مصاحبهها و سخنرانیهایی که برای بودجه کردند قابل مقایسه با بودجههای سالهای قبل نبوده است.
وی عنوان کرد: بودجه یک کار کارشناسی است که باید متخصصین بررسی کنند و هیچ احتیاجی نیست قبل از تصمیمگیری آنقدر تهمت بزنند و بگویند بودجه باعث فروپاشی تنظیم شده و اینکه هر کسی از زاویه دید سیاسی خود به بودجه نگاه کند.
رییس دفتر رییس جمهوری ادامه داد: ما بارها اعلام کردیم موضوع بودجه با توجه به اینکه بر زندگی مردم و تجار ارتباط دارد خواهش کردیم تا قبل از تصمیمگیری این قدر کار تبلیغاتی و روانی روی آن انجام نشود به آن توجه نمیشود آنچه انجام شد در ارتباط با کالاهای اساسی نظر دولت این است ارز ۴۲۰۰ تومان را ادامه دهد تا وقتی که فضای جامعه مناسبت و فضای بین المللی مقداری بهتر شد آرام آرام بردارد تا شوک قیمتی وارد نشود.
واعظی اضافه کرد: تصمیمی که در تلفیق گرفتند و خیلی روی آن مانور داند این است که همه را برمیدارند وقتی این حجم عظیم که خریداری شده و در انبارها و فروشگاهها هست. طبیعی است وقتی اعلام میکنید قرار است با برداشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی با ارز بالاتر وارد شود نتیجه آن منجر به هجوم به فروشگاهها و احتکار میشود و ما اینها را مناسب نمیدانستیم به تذکرات توجه نشد تا اینکه کلا رد شد.
وی گفت: آنچه دیروز اتفاق افتاد باید از مجلس تشکر کنیم به دلیل اینکه کمیسیون تلفیق شاکله بودجه را به هم زده بود، بر خلاف ادعاهایی که میکرد که نباید بودجه رانتی شود خودشان واردات ماشین لوکس را از مناطق آزاد، آزاد کردند این خودش رانت است مالیاتها و عوارضی ببندیم که قابل وصول نباشد و برای فراورده رقمی بگذاریم که وزیر میگوید امکان تحقق ندارد درست نیست.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: بودجهای که بسته شد را حدود ۱۳۰-۱۴۰هزار میلیارد تومان افزایش دادند در صورتی که روز اول میگفتند این بودجه خیلی نسبت به سال گذشته بالا بسته شده است و بودجه بالای هزار هزار بستند. در صورتی که در ابتدا میگفتند این بودجهای که داده شده زیاد است.
واعظی افزود: از طرفی دیگر هزینههایی را اعلام کردند که حتماً باید دولت بدهد و خیلی برای دولت مشکل بود و اگر همان چیزی که در کمیسیون تلفیق آمده بود و در مجلس اصلاح نمیشد اجرای آن مشکل بود دولت هم با آن مخالف بود.
وی عنوان کرد: خوشبختانه روز گذشته مجلس مخالفت کرد البته من فکر میکنم آن چیزی که مجلس رای داد به پیشنهاداتی بود که کمیسیون تلفیق آورده بود و باید به کمیسیون تلفیق برگردد و کمیسیون تلفیق آن را اصلاح کند. این در اواخر سال ۹۷ برای بودجه سال ۹۸ هم انجام شد و بر اساس همین آیین نامه داخلی مجلس رییس مجلس به کمیسیون تلفیق برگرداند.
رییس دفتر رییس جمهوری تصریح کرد: بودجه مسئله مردم، مسئله تولیدکنندگان و تاجران ما و زندگی آنهاست بنابر این بنای ما بر این است که بتوانیم با مجلس برای بستن یک بودجه خوب به شرطی که بودجه قابل اجرا باشد، تعامل کنیم.
بیشتر بخوانید: واکنش روحانی به رد کلیات بودجه ۱۴۰۰ توسط مجلس +فیلم
واعظی در پاسخ به این سوال که دولت چقدر حاضر است در بودجه تغییرات اعمال شود، اظهار کرد: ما تا جایی که اصلاحات منطقی باشد حتماً نظرات مجلس را قبول داریم، ولی جایی که خودشان هم برای پیشنهادهایشان هیچ استدلال و محاسبات درستی نداشته باشند یا اینکه بخواهند شاکله بودجه را به هم بزنند قبول نداریم.
رییس دفتر رییسجمهوری گفت: به عنوان مثال ما میگوییم که میتوانیم روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم نمیدانم به چه دلیلی اصرار دارند که این را ۱.۵ میلیون بکنند. یا اینکه ما اصرار داریم علامتی که در خارج بودجه منتشر میشود شرایط کشور را عادی نشان دهیم. نمیدانم چرا اصرار دارند که علامت دیگری داده شود. یا اینکه ما میخواهیم ارزش پول ملی تقویت شود، اما به نوع دیگری عمل میشود؛ لذا من فکر میکنم تا جایی که منطقی باشد ما میپذیریم.
واعظی عنوان کرد: درباره پیشبینی فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت، اظهار کرد: خود مجلس در ۲-۳ سال گذشته یک و نیم میلیون بشکه گذاشته بود و برعکس ما در آن زمانی میگفتیم که فروش یک و نیم میلیون بشکه مشکل است، امروز با توجه به شرایط جدید فضای بین الملل ما میگوییم خود ما به عنوان مجری میگوییم که میتوانیم بفروشیم آنها نباید مخالفت کنند و نه بگویند.
وی خاطرنشان کرد: درباره سفر وزیر خارجه عراق به تهران اظهار کرد: وزیر خارجه عراق امروز به تهران آمده و مذاکرات خود را آغاز کرد و طبیعی است که میان ایران و عراق روابط سیاسی، منطقهای و اقتصادی گسترده وجود دارد لازم است که مسوولان دو کشور در سطوح مختلف با یکدیگر دیدارها و رایزنیهایی داشته باشند.
رییس دفتر رییسجمهوری گفت: این دیدار هم بر اساس همان روند طبیعی همکاریهای ایران و عراق صورت میگیرد. امشب با رییس جمهوری هم مذاکره خواهد داشت لذا ما بعد از اینکه مذاکرات آنها امشب تمام شد بتوانیم اطلاعات بیشتری را به مردم بدهیم.
واعظی در پاسخ به سوالی درباره برداشته شدن همزمان تحریمها با بازگشت آمریکا به برجام اظهار کرد: در ارتباط با برجام و صحبتهای آقای ظریف، او همزمانی را عنوان نکرد. وقتی با خبرنگار سی ان ان مصاحبه میکرد، این برداشت خبرنگار بوده و از سخنگوی خارجه آمریکا سوال کرده است، ولی آقای دکتر ظریف، همزمان نگفتند.
وی تصریح کرد: اعتقاد ما بر این است که ما که در برجام بودیم و هستیم. آن کسی که برجام را ترک کرده باید برگردد و این خیلی روشن است ما به کلیت برجام متعهد هستیم به دلیل این که طرفهای مقابل ما به تعهدات خودشان عمل نمیکردند. ما با اعلام قبلی کاهش تعهدات دادیم و همان زمان هم اعلام کردیم که اگر طرفهای مقابل ما بهطور کامل به تعهدات خودشان برگردند و انجام دهند ما هم بهطور کامل تعهدات خودمان را انجام میدهیم.
رییس دفتر رییسجمهوری گفت: بنابراین ما به هیچ وجه مواضع اصولی خودمان را تغییر ندادیم. ما از ۳ سال گذشته همین مواضع را داشتیم و همین مواضع را اعلام کردیم امروز هم با دولت بایدن همین مواضع را داریم.
واعظی افزود: فکر میکنم اینطور که خودشان اعلام کردند، این آمریکاست که باید برگردد اگر ما راستی آزمایی کنیم و مطمئن باشیم به آنچه که میگویند عمل میشود ما هم به تعهدات خودمان برمیگردیم.
رییس دفتر رییس جمهوری درباره تبادل پیام بین مقامات ایرانی و آمریکایی، تصریح کرد: غیر از آنچه که شما هم میشنوید، ارتباط دوجانبهای با آمریکاییها برقرار نشده است. البته در هفتههای گذشته کشورهای اروپایی مقداری نسبت به گذشته فعالتر شدند و رایزنیهایی با آمریکاییها انجام میدهند و آقای بورل فعال شده و با دکتر عراقچی مذاکراتی انجام شده است. به طور کلی فضای شکل گرفته در دولت بایدن یک مقدار نسبت به هفتههای گذشته فعالتر شده است.
واعظی در پاسخ به سوالی درباره واکنشها نسبت به واکسن روسی، با اشاره به برخی اظهارنظرهای غیرعلمی در ارتباط با مساله واکسن، گفت: مدیریت وزارت بهداشت اثبات کرده که دریک سال گذشته در زمینه دارو و معالجه کرونا و همچنین مدیریت بحران کرونا، توانایی بسیار خوبی دارد و مردم باید پس از عبور از این مراحل مختلف مبارزه با بیماری کرونا به همه متخصصین پزشکی در وزارت بهداشت اعتماد کنند چراکه از نظر علمی، اعتقادی و ملی متعهد هستند تا با رعایت همه ملاحظات و موارد پزشکی و علمی مراحل بررسی واکسن را انجام دهند.
وی افزود: البته مراحل خرید واکسن خارجی نه تنها برای واکسن روسی بلکه برای واکسن کشورهای چین و هند نیز در حال انجام است و الان پس از انجام مطالعات، تبادل نظر و تعامل قراردادی امضاء شده و اولین محموله هم قرار است تا روزهای آینده وارد تهران شود.
رییس دفتر رییس جمهوری با اشاره به طرح وزارت بهداشت برای ایجاد یک سبد و خریداری واکسنهایی در قالب کواکس، اظهار داشت: مقرر شده نزدیک ۱۶.۸ میلیون دوز واکسن در آن سبد واکسن باشد و درصورت تولید واکسنهای داخلی از خارج واکسن وارد نمیشود.
واعظی ادامه داد: الان حدود ۱۰ تا ۱۵ کشور از واکسنهای روسی برای واکسیناسیون استفاده میکنند و از طرف دیگر روسیه برای فروش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دوز واکسن با حدود ۴۵ کشور قرارداد بسته است. پس از بررسی گزارشهای مراکز معتبر جهانی، متوجه شدیم واکسن روسی ثبت شده است.
رییس دفتر رییسجمهوری گفت: ما حتی به مراکز بهداشت جهانی هم وقتی که بررسی کردیم دیدیم که آنها هم واکسن روسی را ثبت کردهاند و جزو واکسنهایی است که در جاهای استفاده میشود ضمن اینکه این اولین واکسنی بود که اعلام شد و شما میبینید در داخل روسیه با سرعت زیاد مردم خودشان را واکسیناسیون میکنند. بنابر این این حرف درستی نیست.
واعظی یادآور شد: اگر منظور آنها این است که این واکسن صد در صد موفق نخواهد بود باید گفت که هیچ کسی تا به الان ادعا نکرده است که واکسن کرونا صد در صد است به دلیل اینکه هنوز زمان نگذشته است. ولی جزو واکسنهای معتبری است که در دنیا استفاده میشود.
وی افزود: امیدوار هستم که انشاءالله این سبدی که در ایران وزارت بهداشت ما تشکیل داده که همه واکسنها در آن هست، آن آرامش را به مردم ما بدهد که به هر حال وقتی واکسیناسیون صورت میگیرد بتوانند از همه اینها بهره ببرند.
رییس دفتر رییسجمهوری در پایان همچنین با اشاره به صحبتهای آقای ربیعی مبنی بر دردست داشتن دولت از یک بانک اطلاعاتی خوب از خانوارها، تصریح کرد: بنای ما از ۲ سال قبل اینگونه شد که هر اطلاعاتی که دریافت کنیم که فردی مستحق دریافت یارانه نیست بدون اینکه سر و صدایی ایجاد شود، نه به صورت گروهی بلکه یکی یکی آنها را حذف میکنند و حذف هم کردهاند. وقتی آمار روی ۷۸ یا ۷۹ میلیون نفر میرود اینکه ۱۰۰ هزار، ۲۰۰ هزار یا ۳۰۰ هزار نفر هم حذف شوند، خیلی نشان نمیدهد.