رویداد۲۴ ضرر جزئی از زندگی است ولی از قدیم گفته اند جلوی ضرر را از هرجا بگیرید منفعته ! حد ضرر تنها مربوط به بورس نیست و باید در زندگیم جاری باشد و یادمان نرود حد و تحمل من با فرد دیگر متفاوت است ، برای همین حد ضرر شخصی بوده اما با اصولی مشخص و در رنجی معلوم . اما برای نمونه حد ضرر ۵۰ درصدی وجود ندارد.
در شروع یک معامله ، لازم است بدانم آیا حد ضررم فاصله کمی با قیمت پایانی دارد یا فاصله مقاومت در نمودار با قیمت پایانی زیاد است یا خیر؟ . دانستن همین موضوع نشان میدهد که دست بر روی سهمی با نسبت ریسک به ریوارد مناسب گذاشتم یا خیر.
این دلایل ورود یا عدم ورود به یک سهم ، میتونه شکست قطعی یک مقاومت باشد و در حالت ایمن تر پولبک به مقاومت که اکنون تبدیل به یک حمایت شده است ، یا قرارگرفتن قیمت بر روی حمایت و کف سازی مناسب و عدم شکست حمایت . حد ضرر رو خطوط حمایت و مقاومت را گرفته و شکست هر کدام از خطوط و از دست رفتن حمایت و فعال شدن حد ضرر حساب خواهد شد.
دقت کنیم که در بازار بورس ایران حد ضرر باید بر مبنای قیمت پایانی باشد نه قیمت معامله ! در بسیاری مواقع پیش میاید که سهمی رو خریداری میکنم و قیمت سهم بالا رفته ، اما به حد سود نمیرسد و دوباره کاهش پیدا میکند تا به حد ضررم میرسه و مجبور می شوم عملا معامله ای را که در سود بودم را با ضرر ببندم.
بیشتر بخوانید: علت ریزش سنگین بورس در روزهای اخیر چیست؟
این موضوع میتوانه بسیار تلخ باشد و بار روانی زیادی را به معامله گر وارد کند ، برای اینکه از این اتفاق جلوگیری کنیم میتوانیم از تکنیک فری ریسک کردن معامله استفاده کنیم . فری ریسک کردن به معنای این است که در صورتی حد ضررم فعال شد بدون ضرر از معامله خارج شوم . یادمان نرود که اولین و مهمترین قانون مدیریت سرمایه ، حفظ اصل پول است.
استفاده از تکنیک ریسک فری میتواند ریسک معاملات را کاهش داده و یکی از ترفندهای مهم در مدیریت ریسک و مدیریت معامله هست ، شاید مفید بودن این ترفند در روزهای منفی بورس بیشتر خودش را نشان دهد. تریلینگ حدضرر یعنی همواره عدد حد ضرر در فاصله معینی از قیمت باشد . به عنوان مثال اگر قیمت ۱۰۰۰ تومان است حدضرر تریلینگ یا متحرک من ۹۲۰ تومان باشد.
پس اگر پایانی زیر ۹۲۰ تومان تثبیت شه ( ۸ % ) حد ضرر فعال شده است. پس زمانیکه پوزیشن خرید ما به اندازه نقطه سربه سر شد و در سود رفت ، نصف و یا مقداری از پوزیشن را میبندیم ( این قسمت بستگی به استراتژی من دارد و ممکن است فرد دیگری اصل سرمایه را بالای نقطه سربه سر نقد کند ) و استاپ لاس را روی نقطه پوزیشن گیری قرار میدهم . در این حالت در بدترین حالت هم نه سود خواهم کرد و نه زیانی.
یکی از نکات مهم در تعیین عدد حدضرر اینه که من بتوانم تشخیصی داشته باشم که در کجای بازار قرار دارم ، مثلا در مرداد که اعلام کردم کمی از سود رو طلا میکنم ، لازم بود تمام حد ضررها چسبیده به قیمت حرکت کنند . بعد از ۲ سال راند صعودی علائم هشدار دهنده ای دریافت میکردم و فاصله تریلینگ حد ضرر باید مینیمم ممکن میشد و با کوچکترین تکانه با کمترین ضرر خروج میکردم.
اگر در هر معامله بیشتر از ۲ درصد اصل پول رو ریسک نکنم تمام معاملات قابل جبران خواهد بود . در بازار نزولی به اندازه ای درگیر بازار شویم که بتوانیم حداکثر با یکسال سود بانکی ضرر را جبران کنیم . هرگز نباید بیش از ۲۰% نقدینگی در این نوع بازار درگیر شود و این محاسبات و مدیریت سرمایه بسیار مهم و حیاتی است.
منبع: مشرق