رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: هرچه به زمان انتخابات نزدیکتر میشویم، تکاپوی احزاب و جریان ها نیز بیشتر می شود و حضور گزینه های محتمل در این انتخابات قوت میگیرد. اصولگرایان در میان خود هر روز یک گزینه را مطرح میکنند و تا این لحظه به نظر میرسد که ابراهیم رئیسی گزینه جدی آنهاست و برخی از اصولگرایان نیز در تلاش هستند تا قالیباف را به طرق مختلف از میان راه بردارند تا راه را برای رسیدن ابراهیم رئیسی به پاستور هموار کنند. اصلاح طلبان نیز همچنان گام به گام نهاد اجماع ساز را به پیش میروند تا شاید بتوانند برای انتخابات ۱۴۰۰ ایران گزینه موثری را معرفی کنند.
حسین کنعانی مقدم دبیر کل حزب سبز و عضو شورای وحدت اصولگرایان در گفتگو با رویداد۲۴ با بررسی شرایط پیش روی برای انتخابات ریاست جمهوری سال آتی گفت: به نظر میرسد که هندسه سیاسی کشور در حال تغییرات اساسی است و از حالت دو بعدی که چپ و راست بود وارد یک مرحله سه بعدی شده است. فضایی که دیگر مجبور نباشند که حتما اصلاحطلب باشند یا اصولگرا که این خود نشان دهنده این است فضای مناسب برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در حال شکلگیری است.
وی ادامه داد: در خصوص بعد مشارکت سیاسی در انتخابات، همانطور که رهبری فرمودند، حضور پرشور و نشاط یکی از مسائل مهم است و معتقدم اگر در انتخابات آینده مردم حضور پرشوری داشته باشند، این مردم هستند که پیروز انتخابات خواهند بود حتی اگر کاندیدای جناح مورد نظرآنها نتوانند پیروز انتخابات شوند. البته این مشروط بر این است که فضای سیاسی کشور را غبارآلود نکنیم و انتخابات پاکی را برگزار کنیم و همچنین دایره انتخاب را برای مردم وسیعتر کنیم و شورای نگهبان نیز اجازه دهد که همه جریانها و احزاب در انتخابات حضور پیدا کنند. شرایط کشور نباید به گونهای باشد که گروههای سیاسی فکر کنند نامزدهایشان نمیتوانند در انتخابات شرکت کنند.
این فعال سیاسی با اشاره به درگیری لفظی احمدی نژاد و حداد عادل گفت: به نظر میرسد مناظرات سیاسی از همین حالا با منازعات سیاسی شروع شده و این شرایط جز دلسرد کردن مردم و ایجاد فضای غبارآلود نتیجهای نخواهد داشت و مشارکت را کاهش خواهد داد.
بیشتربخوانید: اختلاف شورای ائتلاف و شورای وحدت بالا گرفت/ دعوا بر سر پدرخواندگی اصولگرایان
کنعانی مقدم با بیان اینکه باید از شخصمحوری عبور کنیم، تصریح کرد: هر فردی از هر جناحی که معرفی میشود باید کابینه خود را هم معرفی کند و برنامههای خود را برای سیاستهای کلان نیز به رای مردم بگذارند. وضعیت نباید به گونهای باشد که چون برخی سلبریتی سیاسی هستند و دنبال کننده بیشتری دارند را انتخاب کنیم و بعد از تشکیل کابینه ببینیم که کابینه ناکارآمدی دارند.
وی ادامه داد: سیاست خارجی نظام را دولتها تعیین نمیکنند و توسط رهبری ابلاغ میشود و دولتها باید آن را اجرایی کنند. دولتهایی که شعارهایی را مطرح میکنند که از حیطه اختیارشان خارج است جز اقدامات پوپولیستی و گول زدن مردم نمود دیگری ندارد. رابطهای که با آمریکا ترسیم شده است اکنون در قالب برجام است و باید کسی بتواند بیاید که سیاستهای کشور را در قالب برجام اجرایی کند. تفاوتی هم ندارد که از کدام جناح است. قاعدتا برخی از دولتها سیاستهای اعلامیشان با سیاستهای اعمالیشان تفاوت دارد. ممکن است در حرف شعارهای ضد آمریکایی سر دهند، اما در عمل به دنبال مذاکره کردن و صلح و سازش هستند. از همین رو این موضوع هوشیاری مردم را طلب میکند. در غیر اینصورت چهرههای منافقی ممکن است روی کار بیایند.
دبیر کل حزب سبز ایران، با بیان اینکه عملکرد روحانی صدمه زیادی را به اصلاح طلبان وارد کرد، تصریح کرد: اعتماد مردم نسبت به اصلاح طلبان از میان رفت و حتی گفتم به جای نهاد اجماع ساز، باید اسم تشکل خود را نهاد اعتماد ساز میگذاشتید و بیشترین موردی که اصلاح طلبان نیاز دارند، بازسازی اعتماد مردم است. اکنون اصلاح طلبان به تنهایی نمیتوانند وارد انتخابات شوند و نیاز دارند که بار دیگر ائتلاف کنند و اینگونه وارد صحنه انتخابات ریاست جمهوری شوند. فکر میکنم اصلاح طلبان در این دوره نیز زوج انتخاباتی معرفی کنند که میتواند ظریف با جهانگیری، ظریف با لاریجانی یا لاریجانی با فرد دیگری باشد؛ که اگر انتخابات به مرحله دوم کشیده شد بتوانند قدرت بیشتری داشته باشند و همچنین ریسکهای شورای نگهبان را هم پشت سر بگذارند. شخصیت آقای خاتمی در این جریان قابل قبول است و به نظر میرسد روی آرا خاکستری سرمایهگذاری میکنند.
کنعانی مقدم با بیان اینکه اصولگرایان به نظر میرسد که در استراتژی با همدیگر وحدت دارند، تصریح کرد: آنها در مشی سیاسی با هم اختلاف دارند، اما در این دوره شورای ائتلاف شکل گرفته است که حداد عادل و دیگر دوستان آن را پیش میبرند و جامعه روحانیت مبارز نیز برنامههایی برای انتخابات دارند. به نظر میرسد که اگر این دو به اجماع برسند، دو بازی محکم اصولگرایان برای انتخابات ۱۴۰۰ خواهند بود. فعلا آقای رئیسی در جریان اصولگرایی مطرح است، گرچه من مخالف حضور رئیس قوه قضاییه در قوه مجریه هستم، به نظرم باید فضا را باز بگذارند تا افراد جدیدی وارد صحنه خدمت شوند. خوشبختانه در جریان اصولگرایی همه احساس تکلیف کردهاند و میخواهند ثبت نام کنند. باید صبر کنیم تا دقیقه ۹۰ ببینیم چه کسانی ورود خواهند کرد.
این فعال سیاسی ادامه داد: پیشنهاد میکنم که دولت ائتلافی باید شکل بگیرد و با یک جناح نمیتوان کشور را اداره کرد. عقلای هر دو جریان باید بنشینند و به اجماع برسند. چطور حاضر به گفتگو با آمریکا هستند، اما حاضر نیستند با جناحهای داخل کشور گفتوگو کنند؟ همه افرادی که مطرح میشوند ممکن است در دولت آینده ایفای نقش کنند، اما در نهایت فقط یک نفر رئیس جمهور میشود و آنهم باید فردی باشد که هم اصلح و هم مقبول باشد. آقای قالیباف هم به نظرم اگر همان قوه مقننه را مدیریت کند بهتر است. من مخالف حضور رئیسی و قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری هستم، زیرا این افراد اکنون امکانات زیادی برای تبلیغ در اختیار دارند، سفر استانی میروند، تریبون در اختیار دارند و ... که خب دیگر در این شرایط عدالت سیاسی و انتخاباتی معنا ندارد. همچنین با سخنان برخی از افراد که میگویند اگر گزینه نظامی روی کار بیاید همه مشکلات کشور حل میشود مخالف هستم و اگر قرار به آمدن یک رضاخان قلدر نظامی است که مشکلات را حل کند، در همان چنددهه قبل این اتفاق رخ میداد.
عضو شورای وحدت اصولگرایان با بیان اینکه در شورای وحدت تاکنون صحبتی درباره مصداقها نشده است و در حال بررسی شاخصها هستیم، گفت: تا زمانی که شورای نگهبان گزینهها را تایید نکند، نمیتوانیم به صورت جدی روی مصداقها صحبت کنیم.