صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۳ دی ۱۴۰۱ - 2022 December 24
کد خبر: ۲۵۲۶۸۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۳ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۵ نظر
رویداد‌۲۴ بررسی می‌کند؛

مجلس انقلابی به دنبال گرانی اینترنت / حمایت ۳ هزار میلیاردی از صدا و سیما در آستانه انتخابات ۱۴۰۰

کمیسیون تلفیق دستور افزایش مالیات اپراتور‌های اینترنت را صادر کرد و نمایندگان در صحن علنی مهر تایید بر آن زدند. بنابراین مصوبه در ۱۴۰۰ باید منتظر گرانی بیشتر اینترنت باشیم و درآمد حاصل از این گرانی قرار است خرج صدا و سیما شود.

رویداد۲۴ در حالی که جهان در انتظار اینترنت ماهواره‌ای به سر می‌برد، در ایران نمایندگان مجلس در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ به دنبال گران کردن اینترنت و ارائه درآمد ناشی از آن به صدا و سیما است. نهادی که فعالیت‌های آن نه تنها مورد رضایت مردم نیست بلکه اخیرا اقدامات جناحی و انتخاباتی این نهاد که بخشی از هزینه‌های آن از مالیات مردم تامین می‌شود، صدای دولت و مردم را نیز درآورده است.

بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ در کمیسیون تلفیق مجلس ادامه دارد و در راستای همین بررسی اعضای این کمیسیون مصوبه‌ای را تصویب کردند که بسیار بحث برانگیز شده است. بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق، حق الامتیاز و حق‌السهم دولت از اپراتور‌های خدمات دهنده مخابراتی در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱۰ درصد افزایش یافته و به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل واریز می‌شود. منابع حاصل از این مصوبه، به میزان ۳۰ هزار میلیارد ریال با هدف حمایت از تولید محتوا، فعالیت‌های فرهنگی و نظارت در فضای مجازی هزینه خواهد شد. بر همین اساس قرار است بخشی از این درآمد به صداوسیما برای تولید محتوا و نظارت بر فضای مجازی پرداخت شود. سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا مجلس روی گران کردن اینترنت دست گذاشته و از همه مهمتر اینکه چرا باید درآمد ناشی از این گران‌ شدن به جیب نهاد عریض و طویلی چون صدا و سیما ریخته شود؟

ماجرای گران شدن اینترنت در سال ۱۴۰۰

این تصمیم کمیسیون تلفیق با مخالفت وزیر ارتباطات همراه شد. وزیر ارتباطات با انتشار توییتی ابراز امیدواری کرده بود نمایندگان به این مصوبه رای مثبت ندهند چرا که باعث افزایش چشمگیر قیمت بسته‌های اینترنت اپراتور‌ها خواهد شد.  با توجه به این که مسئولیت صدور مجوز، تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر و نظارت بر آن به‌طور انحصاری بر عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) صدا و سیما است، عملا با این مصوبه بخش قابل توجهی از درآمد حاصل از گرانی اینترنت به صدا و سیما خواهد رسید که معاون وزیر ارتباطات به همین موضوع واکنش نشان داد.

از سوی دیگر امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری با انتقاد شدید از این موضوع در توییتر نوشت: «اینترنت را گران کنید، پولی را که از مردم می‌گیرید، بدهید صداوسیما تا بر آن نظارت کند! خلاصه مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس.»

حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان رگولاتوری از دیگر معاونان وزیر ارتباطات بود که به این مصوبه مجلس واکنش نشان داد و آن را موجب توقف توسعه اینترنت در مناطق محروم دانست. او در توییتر نوشت: «با مصوبه امروز مجلس، قیمت اینترنت گران خواهد شد و توسعه اینترنت در مناطق محروم نیز متوقف خواهد شد. درآمد اپراتور‌ها مستقیما به تعرفه وابسته است و افزایش درآمد خزانه و پرداخت به صداوسیما حتما با رشد قیمت اینترنت مواجه خواهد شد.»

اما در نهایت نمایندگان مجلس با مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر افزایش سه هزار میلیارد تومانی مالیات اپراتور‌ها موافقت کردند.

محسن دهنوی، عضو هیات رئیسه مجلس در توضیح موافقت مجلس با این مصوبه گفته: «حق السهم دولت از اپراتور‌ها بسیار بالاست اما دولت در بودجه به آن اشاره نمی‌کند، این حوزه به حیات خلوتی برای عده‌ای تبدیل شده که از آن برای فعالیت‌های انتخاباتی استفاده می‌شود. مبلغی که دولت امسال از این محل دریافت می‌کند، رقمی معادل ۱۱ هزار میلیارد تومان است، ولی به مجلس عنوان می‌شود که رقمی معادل ۷ هزار میلیارد تومان خواهد بود.»


بیشتر بخوانید:دسترسی آزاد به اینترنت در محاصره تنگ نظری‌ها/ آیا ایران می‌تواند مانع کار اینترنت‌های ماهواره‌ای شود؟


نماینده مردم تهران در مجلس درحالی ادعا کرده که «این پول، پول مردم است که با آن فعالیت‌های انتخاباتی صورت می‌گیرد» که دولتی‌ها هم ادعا می‌کنند تصویب این مصوبه از سوی نمایندگان جنبه تبلیغاتی دارد. هرچند دهنوی، عضو کمیسیون تلفیق مجلس تاکید کرده: «در این بند قید خواهد شد دولت و اپراتور‌ها حق افزایش تعرفه در سال آینده را ندارند. بر همین اساس اجازه نخواهیم داد که حتی یک ریال از جیب مردم هزینه اضافه صورت گیرد.»

گران شدن اینترنت در سال ۱۴۰۰ از انکار تا واقعیت

اعلام خبر گران شدن اینترنت در سال آینده نخستین بار از سوی وزیر ارتباطات و در توییتر صورت گرفت و پس از آن موجی از انتقادات در فضای مجازی به پا گرفت.  در پی آن یک نماینده مجلس تلاش کرد این خبر را تکذیب کند و واقعیت آن را به گونه دیگری نشان دهد. سید احسان قاضی‌زاده هاشمی عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی، درباره خبر گران شدن اینترنت در سال آینده و اعطای درآمد حاصل از آن به صدا و سیما گفت: این خبر کذب است و مجلس حتی به افزایش تعرفه پیامک به یک تومان هم رأی نداد، امروز در صحن علنی پارلمان تصمیم گیری شد حق‌السهم دولت و عدد درآمدی‌اش را که وزارت ارتباطات دریافت می‌کند، به نفع تولید محتوای فرهنگی افزایش داده شود.

نکته قابل توجه این است که توضیحات این نماینده مجلس در ادامه نیز تاییدی بر ادعای وزیر ارتباطات است. قاضی زاده هاشمی در این باره گفته در عین حال، حکم دیگر نمایندگان این بود که تعرفه اینترنت در سال ۱۴۰۰ نباید از سوی دولت گران شود، در واقع از حاشیه سود خالص اپراتور‌ها که سالانه بسیار بالاست و بعضاً شاهدیم محتوای بومی را به جای نیم‌بها، تمام بها می‌کنند، این حق‌السهم در نظر گرفته شده است و به معنای افزایش تعرفه اینترنت نیست.

قاضی‌زاده هاشمی می‌گوید که این عدد حق‌السهم لزوماً برای صداوسیما نیست و دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی که در عرصه فضای مجازی فعالیت می‌کنند و همچنین فعالان و گروه‌های مردمی این عرصه مد نظر هستند و ویژه یک دستگاه خاص نیست. در کشور ۲۶ مجموعه فرهنگی و اجتماعی در عرصه فضای مجازی داریم.
 
پس از این اظهارات کارشناسان اعلام کردند که افزایش مالیات اپراتوراها بدون شک با افزایش قیمت بسته‌های اینترنتی همراه خواهد شد و افزایش قیمت اینترنت در سال آینده با این مصوبه قطعی است.

دخالت مجلس در حق دولت و نارضایتی مردم

اما به نظر می‌رسد پشت پرده این اختلاف نظر‌ها میان دولت و مجلس بر سر مالیات گیری از اپراتورها، بی اعتنایی به حق مردم است. از سویی دریافت مالیات از اپراتور‌های بزرگ اینترنت اقدام لازمی است که در جهت ایجاد عدالت مالیاتی ضروری است، اما از سوی دیگر وزیر ارتباطات و دیگر مسئولان دولتی در واکنش‌های خود نسبت به این مصوبه عملا مجوز گران کردن اینترنت را به اپراتور‌ها داده‌اند تا از محل گران کردن اینترنت مالیات پرداختی خود را جبران کنند. درحالی که این وظیفه دولت و نقش تنظیم‌گری آن است که از افزایش قیمت مصرفی بنگاه‌های تجاری در صورت پرداخت مالیات جلوگیری کنند.

در نیمه دوم امسال اپراتور‌های اینترنت اقدام به گرانی اینترنت و افزایش تعرفه‌ها گرفتند، به طوری که یک بسته سه گیگی اینترنت ایرانسل از ۱۳ هزارتومان به ۲۰ هزارتومان افزایش یافت. حالا با این مصوبه مجوز دوباره‌ای به اپراتور‌ها داده شده و هم اینترنت گران خواهد شد، هم کاربران ناراضی خواهند بود و هم توسعه‌ای در شبکه اتفاق نخواهد افتاد چرا که درآمد حاصل از این گرانی قرار است به سازمان‌های مختلف از جمله صداوسیما برای نظارت بر فضای مجازی و تولید محتوای فرهنگی داده شود.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
۱۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۶
مجلس متاسفانه در طول این مدت نشان داده منافع جناحی ارجع تر منافع ملی و نهایتا ملتست کاشکی صدا و سیما در تولید محتوای مورد نیاز مردم شریف موفق عمل میکرد
س ق
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۶
دولت و مجلس بايد شرايط قشر ضعيف را درك كنند با توجه به وضعيت كرونا و مجازي شدن مدارس تعداد زيادي از خانواده از پس گراني همين بسته هاي كنوني بر نمي ايند و تحصيل و اينده فرزندان اين مملكت در همين تصميم گيري هاست ...خيلي از اصناف هستند كه از ير ماليات فرار مي كنند دوليت فقط زورش به قشر ضعيف مي رسد
بای
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۶
صداا وسیما را دوست ندارم
ناشناس
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۶
خداوند آخر عاقبت مردم شریف را با مجلس انقلابی بخیر کند تصمیمات هیجانی و فاقد پشتوانه کارشناسی از جیب مردم ضعیف سرازیر بسمت رسانه میلی که قالیباف را بکند رییس جمهور.الهی و ربی من لی غیرک
amir
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۶
آقا یه سؤال با چهار مـیـلـیـون تــن قیر مجانی چقدر گازانبر سوپردار چرب میشه ؟ حالا دیدی فهمیده خودتی ای مستنکف
نظرات شما