رویداد۲۴ جامعه روزنامهنگاری بار دیگر یکی از اعضای خود را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست داد. علی اکرمی روزنامهنگار و عضو پیشین نهضت آزادی صبح امروز به دلیل آنچه پزشک معالجش، ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی خوانده بود، جان خود را از دست داد. کرونای انگلیسی به گفته پزشکان بسیار خطرناک تر از ویروس کرونای معمولی است چرا که آنطور که تحقیقات نشان میدهد هم مدت زمان ناقل بودن افراد در اثر ابتلا به این نوع از ویروس جهش یافته بیشتر است و هم در مدت زمان کمتری اثر می گذارد و جان افراد را میگیرد. اکنون و با نزدیک شدن به زمان تعطیلات نوروز نگرانی درباره گسترش این ویروس و بالا رفتن آمار مبتلایان وجود دارد.
اوایل سال جدید میلادی، بریتانیا از بروز یک جهش خطرناک در ویروس کرونا خبر داد که به ویروس انگلیسی معروف شد. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس پیش از اعلام عمومی بروز این جهش، سیاستهای سختگیرانه بریتانیا را از سر گرفته بود و این کشور کریسمس ۲۰۲۱ را با قرنطینه سراسری و شدید آغاز کرد.
در پی این اعلامیه عمومی، جهان به درستی نگران نوع جهش یافته ویروس کرونا شد. نشریه وست ورد در یادداشتی در تاریخ دوم ژانویه از وضعیت وخیم بریتانیا خبر داد. این نشریه نوشت: جنوب انگلیس تنها چند هفته قبل از شیوع نوع جدید ویروس کرونا خوب به نظر میرسد. همه جا داشت بازگشایی میشد و زندگی به حالت عادی برگشته بود، اما ناگهان ویروس جهش یافته شیوع پیدا کرد و مانند یک گلوله برفی کوچک از بالای کوه روان شد. به ناگهان نرخ مرگ و میر و ابتلا سر به فلک گذاشت.
زمانی که نویسنده وست ورلد از این فاجعه حرف میزند در واقع همان روزهایی است که بریتانیا از مرگ و میر ۱۰۰۰ نفری و ابتلای ۵۰ هزار نفری در هر روز خبر میداد. نرخی که از ابتدای شیوع کرونا تا کنون بی سابقه بود و درست در همین زمان بود که بوریس جانسون کریسمس را تعطیل کرد.
نیویورک تایمز در پاسخ به این سوال در روزهای ابتدایی ژانویه سال جدید میلادی با استناد به یافتههای محققان نوشت: «پژوهشگران از ماه دسامبر زمانی که نمونههایی از ویروس جدید از جنوب انگلیس به دستشان رسید نسبت به این ویروس حساس شدند. زمانی که تحقیقات بیشتری بر روی آن انجام دادند متوجه شدند که سرعت شیوع این ویروس بالاتر است.»
به گزارش رویداد۲۴از سوی دیگر برخی دانشمندان به این نتیجه رسیدند که احتمالا رشد شیوع این ویروس منجر به ابتلای کودکان نیز شده است. به طور معمول پیشتر کودکان و نوجوانان کمتر از بزرگسالان به کرونا مبتلا میشدند یا راحتتر این ویروس را رد میکردند. اما در مورد کرونای انگلیسی وضع تغییر کرد و کودکان نیز به اندازه بزرگسالان در معرض ابتلا قرار گرفتند.
روز دوم فوریه مقامات بهداشتی بریتانیا اعلام کردند اگر تا الان فکر میکردید کرونا چندان هم خطرناک نبوده باید بدانید کرونای انگلیسی وضع را وخیم کرده است.
دو نوع جهش در ویروس کرونا شناسایی شد که یکی با عنوان E۴۸۴K معروف شد و دیگری به موتاسیون E۵۰۱K. نوع ویروس جهش یافته ۵۰۱ سرعت چسبندگی ویروس به سلولها را افزایش داده و به این ترتیب شیوع آن را سادهتر کرده و جهش ۴۸۴ مقاومت ویروس در برابر آنتی بادیها را افزایش داده است.
به گزارش فرانس۲۴، اوایل ماه ژانویه دانشمندان متوجه شدند که جهش ۴۸۴ شکل تاژکهای پروتئین ویروس را تغییر داده و به این ترتیب کار آنتی بادیها را مشکل کرده است.
با این وجود پژوهشگران معتقدند در صورت واکسیناسیون سریع میتوان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد و هنوز واکسیناسیون موثر است.
پیش از اعلام عمومی کشف نوع جدید و جهش یافته ویروس کرونای انگلیسی، بوریس جانسون اعلام کرد کشورش کریسمس ۲۰۲۱ را در خانهها جشن خواهدگرفت. او در یک کنفرانس خبری اعلام کرد سختترین محدودیتها را اعمال میکند.
به گزارش رویداد۲۴در نتیجه این تصمیم، همه مغازههای غیرضروری، باشگاهها، سینماها، آرایشگاهها و مسابقات برای مدت سه هفته در زمان تعطیلات کریسمس بسته شدند و هر گونه تجمع و جلسه عمومی تعطیل شد.
با اعمال سیاست «حباب» هر فرد در ایام تعطیلات کریسمس تنها حق داشت سه تن از نزدیکانش را ملاقات کند. ممنوعیت سفر نیز با شدت اعمال و کنترل شد. همزمان با اعمال سیاستهای سختگیرانه، واکسیناسیون ویروس کرونا نیز در انگلیس آغاز شد. ۸ دسامبر اولین واکسن علیه کرونا در بریتانیا تزریق شد.
بیشتر بخوانید:یک دوز واکسن برای بهبودیافتگان از ویروس کرونا/ آنتی بادیها تا چه مدت زمانی در بدن باقی میمانند؟
به گزارش اسکای نیوز، تاکنون ۱۹.۶ میلیون نفر از جمعیت انگلیس دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند. برنامه دولت این است که تا ۱۵ آپریل ۳۳ میلیون دوز واکسن تزریق شده باشد.
جدول زمان بندی بریتانیا نشان میدهد دست کم ۷ میلیون نفر از جمعیت ۱۸ تا ۲۹ سال این کشور تا ۳۱ جولای ۲۰۲۱ (۹ مرداد ۱۴۰۰) واکسینه خواهند شد.
جدول زیر نشان دهنده سیر رشد ابتلا به ویروس کرونا از ماه مارس ۲۰۲۰ تا امروز است. این جدول به خوبی نشان میدهد در ماه ژانویه و با شیوع ویروس کرونای انگلیسی نرخ ابتلا چطور از شیب کاهشی، ظرف تنها چند روز به اوج رسیده است.
جدول زیر نشان دهنده نرخ مرگ و میر در همین بازه زمانی است. این نمودار نیز به خوبی نشانگر افزایش میزان مرگ و میر در اثر شیوع ویروس کرونای انگلیسی است.
آنچه شیب ابتلا و مرگ و میر در انگلیس را بار دیگر نزولی کرده در واقع سختگیریهای دولت در اعمال محدودیتهای کرونایی و آغاز واکسیناسیون به طور همزمان بوده است.
به گزارش رویداد۲۴گاردین در گزارشی در این باره نوشته: مقامات بریتانیا از ماه دسامبر واکسن فایزر را تایید کردند و همین مساله عامل کاهش ابتلا و مرگ و میر بوده است.
در حال حاضر تعداد مبتلایان در انگلیس از روزانه ۵۰ هزار نفر در ماه ژانویه به ۷ هزار نفر رسیده و تعداد مرگ و میر نیز از بیش از ۱۰۰۰ نفر در روز در همین بازه زمانی به ۲۹۰ نفر کاهش پیدا کرده است.
شواهد نشان میدهد دولت از سیاستهای اعمال شده در یک ماه اخیر راضی بوده و به همین دلیل «نقشه راه» کاهش محدودیتها ترسیم شده است. بوریس جانسون اخیرا اعلام کرده انگلیس با احتیاط کاهش محدودیتها را در یک برنامه با عنوان «نقشه راه» آغاز خواهد کرد.
او به دادههای مربوط به کارآمدی واکسنها بر اساس یافتههای نهاد بهداشت عمومی انگلیس استناد کرده و گفته دوز اول واکسن فایزر میزان بستری و مرگ و میر را تا ۷۵ درصد کاهش داده است. به همین دلیل هم دولت قادر است با احتیاط مسیر کاهش محدودیتها را از سر بگیرد.
جنوب انگلیس در اواخر ماه دسامبر دقیقا وضعیتی مشابه امروز ایران داشت. در انگلیس نیز زندگی به حالت عادی برگشته بود و تعداد مرگ و میر و ابتلا به طور قابل توجهی پایین بود. اما ناگهان ویروس کرونای انگلیسی شیوع پیدا کرد. وضعیت از یک جنبه دیگر نیز درست مشابه انگلیس است.
ماه دسامبر منتهی به تعطیلات کریسمس میشد و امروز ایران نیز در روزهای پایانی سال و در آستانه نوروز قرار گرفته است. آنچه بریتانیا را از مرگ و میر روزانه ۱۰۰۰ نفری نجات داد در واقع اعمال سیاستهای سختگیرانه دولت و همزمان آغاز واکسیناسیون بود.
به گزارش رویداد۲۴مقامات بهداشتی ایران مدتها است وجود ویروس انگلیسی را در ایران تایید کردهاند. درسی که از شیوع ویروسهای کرونا گرفتیم این است که زمانی که وجود ویروس تشخیص داده میشود در واقع خیلی دیر شده است. محققان بریتانیایی شدت شیوع ویروس جهش یافته را در ماه دسامبر تشخیص دادند اما در واقع نمونه این بیماری از ماه دسامبر در بیماران پیدا شده بود. این یعنی ایران نیز خیلی بیشتر از چیزی که فکر میکنیم درگیر ویروس انگلیسی است.
مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا درباره نوع جهش یافته ویروس کرونا به رویداد۲۴ گفته: ایران به تازگی توانایی سیکوئنسینگ (یافتن توالی جهش ویروس) را پیدا کرده و به همین دلیل دارد به سرعت جهشهای متعدد ویروس را اعلام میکند. در مورد ویروس انگلیسی هم چندین مورد آزمایش بر روی افراد انجام شده و تشخیص داده شده است. او میگوید:«کم کم این ویروس در ایران غالب میشود. قدرت سرایت این ویروس به شدت بالاست.»
با این فرضیه، ایران باید از عملکرد دیگر کشورها درس بگیرد و قرنطینه عمومی را سختتر از گذشته اعمال کند، اما اتفاقی که افتاده درست خلاف این فرضیه است. مسئولان گردشگری با این ادعا که صنعت گردشگری بیشترین آسیب را از ویروس کرونا متحمل شده موفق شدهاند مجوزهایی را برای سفر مشروط در نوروز ۱۴۰۰ از ستاد ملی مقابله با کرونا دریافت کنند.
ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دو مدل سفر را به عنوان پیشنهاد این سازمان در ایام نوروز ارائه کرده و گفته بر اساس مدل اول سفر در قالب تور امکان پذیر خواهد بود. در مدل دوم نیز مراکز اقامتی مجازی تعیین شدهاند که افراد خارج تور میتوانند در آنها اقامت داشته باشند.
مینو محرز درباره این تصمیم ستاد به رویداد۲۴ گفته ما از ابتدا با سفر مخالف بودیم. همه جا باید قرنطینه حسابی شود.
انگلیس تجربه وحشتناکی از مرگ و میر را از سر گذرانده. باید درس بگیریم. ستاد اعلام کرده در قالب تور با اتوبوس و وسایل حمل و نقل عمومی میتوانید سفر بروید، ولی با ماشین شخصی نمیتوانید. این درست نیست. این عملا تشدید تجمع است. نباید تور گذاشته شود. هرچقدر هم گردشگری ضرر کرده باشد، جان مردم از همه چیز مهمتر است.
او در مورد واکسیناسیون در ایران نیز گفت: منتظر مجوز مرحله دوم واکسن ایرانی هستیم. اگر وضعیت خوب پیش برود، درخواست خواهیم کرد که مرحله دوم و سوم تلفیق شود، کاری که جاهای دیگر هم انجام دادند. به این ترتیب زودتر به واکسن ایرانی دست پیدا خواهیم کرد.
محرز در مورد واردات واکسن گفت: همواره نظرم در مورد واکسن این بوده که باید واکسنی وارد شود که یک نهاد بین المللی آن را تایید کرده باشد. فایزر، مدرنا، آسترازنکا و یک واکسن تولید هند مجوز لازم را دارند. جانسون اند جانسون برای مصرف خودشان است و به کسی نمیدهند. شنیدهام که یک واکسن چینی هم تاییدیه گرفته است. روسیه هیچ وقت خود را ملزم نمیداند که از یک جای بین المللی تایید بگیرد. واکسن روسیه شبیه واکسن آسترازنکاست، اما واکسن چینی مثل واکسن ایرانی است و حاوی ویروس ضعیف شده است.
او در مورد موفقیت واکسن روسی به عنوان تنها نوعی که تاکنون به ایران وارد شده گفت: در مورد موفقیت این واکسن چیزی نمیدانیم، چون تازه یک سری تزریق شده و نوبت دوم قرار است تزریق شود. از همه کسانی که تزریق شده هم تست نمیگیرند.
محرز تاکید کرد: واکسن ایرانی را امتحان کردیم، روی جهش انگلیسی ویروس هم موثر بوده است.