رویداد۲۴- انتخابات شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده روز گذشته با حضور 14 عضو از 28 عضو بالغوه این شورا برگزار شد. این انتخابات اما این بار رنگ و بویی کاملا سیاسی گرفته و بنا بر گفته برخی از اعضای غایب کاملا برنامهریزی شده بود تا اعضای اصلاحطلب در جلسه حضور پیدا نکنند.
به گزارش
رویداد۲۴ این در حالی است که شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده، نهادی است که به منظور سیاستگذاری و برنامهریزی کلان در مسایل فرهنگی و اجتماعی زنان و ایجاد هماهنگیهای لازم در این امور، بر اساس مصوبه یکصد و پانزدهمین جلسه مورخ 19/3/1366 شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شد و از تیر ماه سال 1367 کار خود را آغاز کرد تا مسائل مربوط به زنان را در بدنه قدرت پیگیری کند.
تفکر سیاسی نباید وارد مسائل اجتماعی زنان شود
این در حالی است که زهرا نژادبهرامی فعال حوزه زنان درباره سیاسی شدن شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده به
رویداد۲۴ میگوید: «رفتارها و تصمیمهای سیاسی در مسائل مربوط به زنان درست نیست و موضوع زنان با جهتگیریهای سیاسی بسیار متفاوت است.»
به اعتقاد وی تصمیمگیریهای شورای فرهنگی و اجتماعی زنان متاسفانه دست جناحهای سیاسی افتاده و تا زمانی که به چنین روشی کار خود را ادامه دهد مسائل زنان حل نمیشود.
نژادبهرام با اشاره به آسیبها و مشکلات مختلف زنان از جمله مشکلات مربوط به طلاقهای توافقی، آزار و خشونتهای مرتبط با زنان، زنان خیابان، تجاوز به زنان و سیل عظیمی از چنین مشکلاتی میگوید: «باید باور کنیم که این قبیل مشکلات با مسائل سیاسی بسیار متفاوت است و نمیتوان این مشکلات را با تعاملهای سیاسی کالبد شکافی و درمان کرد.»
وی در ادامه با اشاره به نظر عده ای از اعضا مبنی بر دعوت نشدن در این جلسه و انتخاب یک فرد از میان حاضران، به تصور تصمیمگیری در پشت پرده این گروه قوت میبخشد.
نژادبهرام معتقد است شاید اگر همه اعضا در این جلسه حضور داشتند با رای این گروه همراهی نمیکردند و نتیجه انتخابات به شکل دیگری رقم میخورد. این درحالیست که دعوت نشدن نمایندگان قوه های مقننه و مجریه به هیچ عنوان در جلسه انتخابات قابل توجیه نیست.
در انتظار نظر شورای نظارت
حضور پیدا نکردن عدهای از اعضای شورای فرهنگی اجتماعی زنان در جلسه انتخابات و به تعبیر درستتر دعوت نشدن آنها به این جلسه این سوال را در ذهن ایجاد میکند که آیا این روند از نظر قانونی قابل پذیرش است و در نهایت مقبول واقع خواهد شد؟
زهرانژادبهرام در این خصوص میگوید:«با توجه به این موضوع که هر انتخابات ناظر مشخصی دارد و در نهایت باید روند قانونی انتخابات را مورد بررسی قرار دهند. از همین رو شورای انقلاب فرهنگی و ریاست جمهوری باید این روند را مورد بررسی قرار دهند.»
به گفته وی، تعداد زیادی از اعضا نسبت به این موضوع معترض هستند. در شرایطی که رییس این شورا به هر حال باید بر اعضا ریاست کند، زمانی که ریاست وی مورد شبه است چگونه می تواند این وظیفه را انجام دهد؟ اما در نهایت باید منتظر نظر شواری نظارت باشیم تا روند این انتخابات مورد بررسی قرار بگیرد.
گلایه فعال حقوق زنان به کبری خزعلی
نژادبهرام با تاکید بر این موضوع که مشکلات زنان با تقسیم بندیهای جناحی و تفکراتی از این دست حل نمیشود، نسبت به کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده گلایه میکند و میگوید: ما با توجه به تجربهای که در ائتلاف اسلامی زنان داشتهایم معتقدیم این چنین مسائلی با تعامل و گفتوگو قابل بررسی است.
وی با اشاره به دوره فعالیت خود در ائتلاف اسلامی زنان در دوره حیات و ریاست خانم بهروزی معتقد است تعاملات بسیار پایداری بین اصولگرایان و اصلاحطلبان در آن دوره انجام میشد و تصمیمات بسیار خوبی رخ داد.
نژادبهرام ابراز امیدواری کرد که از تجربیات قبلی به خوبی استفاده شود تا شورا با همدلی بین اعضا به نتایج کاربردی دست پیدا کنیم.
واکنش نمانده قوه مقننه بعد از دعوت نشدن به انتخابات
بر اساس سیاستهای اجرایی این شورا نمایندگان قوه مجریه و مقننه باید در جلسات حضور پیدا کنند. این در حالی است که در انتخابات روز گذشته هیچ نمایندهای از قوه مقننه حضور نداشته است.
از همین رو فریده اولاد قباد، نماینده مجلس درباره دعوت نشدن به این جلسه میگوید؛ من کاملا از برگزاری انتخابات رئیس شورا بیاطلاع بودم و گمان میکنم بهتر بود که رئیس جلسه زمانی که مشاهده کرد، هیچکدام از نمایندگان قوه مقننه در جلسه حضور ندارند، دستور میداد، انتخاب رئیس جدید به جلسه بعد موکول شود.
به اعتقاد اولادقباد، نفس کار مهم است که نمایندگان قوه مقننه در شورای اجتماعی – فرهنگی زنان حضور داشته باشند و زمانی که اطلاعرسانی نشده، بهتر بود؛ این انتخابات به زمان دیگری موکول میشد.
وی درباره وجه قانونی این انتخابات تاکید می کند، از آنجا که در جلسه حضور نداشتم، اطلاعی از تعداد افراد حاضر در جلسه و شیوه رایگیری ندارم و نمیتوان بگویم؛ این انتخابات وجه قانونی داشته است یا خیر.
حضور نماینده قوه مقننه در چنین جلسات مهمی برای سرنوشت زنان و تصمیم گیریهایی که قرار است با زندگی روزمره آنها درگیر باشد بسیار با اهمیت است. نمایندگان مجلس به هر روی انتخاب زنانی هستند که در مسائل اجتماعی و سیاسی مشارکت میکنند.
آیا بیتوجهی به انتخاب شهروندان و نمایندگان آنان، زنان را نسبت به مشارکتهای سیاسی و اجتماعی دل سرد و ناامبد نمیکند؟ زنان چگونه میتوانند مطالبات به حق خود را از نهادهای تصمیم گیرنده مطالبه کنند در شرایطی که حتی نمایندهای در چنین جلساتی ندارند؟
شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواد دغده اجتماعی ندارد
دعوت نکردن از نماینده قوه مقننه که به گونهای تنها عضوی است که با انتخاب مستقیم زنان وارد نهادهای قدرت شده است این تصور را در ذهن شکل میدهد که اعضایی که در این انتخابانت حضور داشتهاند، دغدغه زنان زا در سطح کلی جامعه ندارند و متاسفانه این محفل را هم به جریانی سیاسی تبدیل کردهاند.
سعادت پیرانی، فعال مستقل حقوق زنان، درباره تعاملاتی که بیش از این سمن ها و انجمن های مستقل زنان با شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده داشته اند به
رویداد۲۴ میگوید: «واقعیت این است که این شورا تاکنون هیچ ارتباط مستقیمی با سمنها و فعالان حوزه زنان نداشته است. این در حالی است که ما معتقدیم عدم حضور همه اعضای این شورا در انتخابات ضربه محکمتری به بدنه این شورا است که موجب میشود حتی به اندازه گذشته هم در روند رشد موقعیت زنان فعال نباشد.»
همچنین پیرانی تاکید میکند:«فعالیتهای این شورا بیشتر درگیر مسائل اداری و پیچ و خمهای دالانهای کاغذ بازی است. این در حالی است که ما به عنوان فعالان حقوق زنان معتقدیم چنین نهادهایی به دلیل ارتباط مستقیم با بدنه قدرت بیشتر میتوانند در روند بهبود مشکلات زنان موثر باشند. در صورت شکلگیری تعامل و ارتباط بین اعضای شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده با سمن ها، آسیب های مرتبط با زنان زودتر بررسی میشود و در نهایت با سرعت بیشتری حل خواهد شد.»
رسانههای اصولگرا و نگاهی سیاسی به زنان
در شرایطی که زنان خواستار پیگیری مطالبات طبیعی خود در سطح جامعه هستند رسانههای اصولگرا به نظر میرسد فراموش کردهاند که نگاه سیاسی به حوزههای آسیب اجتماعی و جهتگیریهای غیرحرفهای در جایگاه رسانه، نه تنها هیچ باری از دوش آسیبهای زنان برنمیدارد بلکه در نهایت روند حل شدن مشکللات زنان را هم مختل میکند.
متاسفانه اما برخی رسانههای اصولگرا بعد از رسانهای شدن خبر عدم حضور همه اعضا در این انتخابات نه تنها موقعیت زنان را پیگیری نکردند بلکه به پیچیده تر شدن این جریان دامن زدهاند.