معصومه عطایی یکی از قربانیان اسیدپاشی در یک دهه گذشته
رویداد۲۴ مژده کریمی: روز جهانی زنان بزرگداشتی است که هر ساله در روز ۸ مارس برابر با ۱۸ اسفند برگزار میشود و نقطه کانونی در جنبش حقوق زنان است. بسته به مناطق مختلف، تمرکز جشن بر بزرگداشت و دفاع از حقوق زنان و برگزاری جشنی برای دستاوردهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آنان است.
این روز در ابتدا بهعنوانِ یک رویدادِ سیاسیِ سوسیالیستی در میانِ احزاب سوسیالیستِ آمریکا، آلمان و اروپای شرقی آغاز شد، اما بعدها با فرهنگ بسیاری از کشورها آمیخته شد.
نخستین مراسم روز زن در ۲۸ فوریهٔ سال ۱۹۰۹ در نیویورک آمریکا برگزار شد. این مراسم توسط حزب سوسیالیست آمریکا، برای یادبود اعتصاب «اتحادیه جهانی زنان کارگر صنایع پوشاک» در سال ۱۹۰۸ سازمان یافت. با وجود ادعاهای بعدی، اعتصاب خاصی در ۸ مارس اتفاق نیفتاده بود.
این روزها زنان مطالبات خود در عرصههای مختلف را بیان کرده و برای تحقق آن تلاش میکنند و در این راه به جایگاهی رسیدهاند که نه تنها از حقوق خود که از حقوق سایر اقشار نیز دفاع میکنند. اهمیت احقاق حقوق زنان برای آنها تا آنجاست که در دفاع از حقوق خود از بذل جان هم دریغ نکرده و در صورت نیاز به میدان خشم و خون هم قدم میگذارند چنانکه در چند روز اخیر آنجل دختر ۱۹ ساله میانماری در اعتراضات ضد کودتا در میانمار قربانی حمایت از خواستههای خود و همرزمانش شد.
طی هفته گذشته در گوشه دیگری از جهان یعنی افغانستان زنان خطرات موجود در کشور خود را پذیرفته و با وجود تمام این خطرها د برای حفظ رسانه ملی خود تلاش کردند به این معنا که سه هر روزه مسیر از خانه تا شبکه تلویزیونی انعکاس را پیمودند و در نهایت اچند روز پیش در همین مسیر توسط افرادی ناشناسی ترور و کشته شدند.
اما تلاشهای زنان در جهان امروز این روزها با وجود ویروس کرونا به اوج رسیده است کافی است نگاهی به بیمارستانها و مراکز درمانی بیندازیم تا شاهد زنانی باشیم که با حضور فعال خود در خط مقدم جنگ با ویروس کرونا ایثار میکنند و جان بیماران بسیاری را نجات میدهند،برخی از این زنان یا مادر هستند یا در آستانه مادر شدن و در دوران بارداری قرار دارند با این وجود شجاعانه برای نجات بیماران تلاش میکنند و گاهی نیز جان خود را در این راه از دست میدهند.
زنان سیاهپوست آمریکا هم درماجرای قتل جورج فلوید آمریکایی ساکت ننشستند و همپای مردان به اعتراض برخواسته و خواستار محاکمه قاتل او شدند، اعتراضاتی که همچنان ادامه دارد.
در غزه که هر روز مردم با توپ خمپاره تهدید میشوند زنانی هستند که با اینکه قطع عضو هستند، اما هنوز هم در میادین ورزشی قدم میگذارند.
بسیاری دیگر از زنان هم که به دلایل مختلف قربانی اسیدپاشی شدهاند و زیبایی گذشته خود را از دست دادهاند، اما با این وجود در عرصههای مهم ملی و بینالمللی همچان فعال هستند.
در تصاویر روز عکسهایی از حضور فعال زنان را در عرصههای مختلف سیاسی و اجتماعی در کشورها و فرهنگهای مختلف ببینید.
بیشتر بخوانید: تظاهرات زنان ایرانی علیه حجاب اجباری
منبع: REUTERS