رویداد۲۴ دکتر مینو محرز مدیر پروژۀ تحقیقات تولید واکسن ایرانی کرونا از شروع تزریق «کوو ایران» از خرداد ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: کادر درمان، سنین بالا و مأمورانی که با مردم سر و کار مستقیم دارند مانند پلیس و آتشنشانی در اولویتاند البته اگر تا آن زمان با واکسنهای خارجی وارداتی واکسینه نشده باشند.
او که به عنوان نخستین میهمان در استودیوی برنامۀ «خندوانه» در فصل هفتم آن با اجرای رامبد جوان حاضر شده بود تصریح کرد: فعلا باید ماسک زد تا تکلیفمان روشن شود و تا همه ماسک نزنند نمیتوان ماسک را برداشت.
خانم محرز این شایعه را که دو لایه ماسک، مشکلات ریوی ایجاد میکند نادرست دانست و گفت: تنها ممکن است ذرات ماسکهای کم کیفیت حالت آلرژی ایجاد کند و گرنه دو لایه ماسک مثل این است که یوگا میکنیم، چون ورزشهای تنفسی در یوگا اهمیت فراوان دارد.
مدیر مطالعات کارآزمایی بالینی واکسن «کوو ایران» گفت: با تمام فشارها و تحریمها امکانات فراهم شده و در فاز تحقیقات بالینی چند واکسن تولید شده تا محتاج دیگران نباشیم و این جای افتخار فراوان دارد.
مینو محرز اظهار امیدواری کرد واکسیناسیون بیش از ۶ ماه به طول نینجامد چرا که ایران از یکی از بهترین سیستمهای واکسیناسیون برخوردار است و فقط کافی است واکسن در اختیار باشد تا در مراکز ۱۶ ساعتۀ بهداشت، بلافاصله شروع شود.
وی یادآوری کرد: ۱۰ سال پیش از طریق همین سیستم سرخک را ریشه کن کردیم و اگر برای کووید ۱۹ واکسن در اختیار باشد تزریق آن چندان طولانی نخواهد بود. چرا که پوشش ما در روستاها بالای ۹۵ درصد است و کار ۶ ماهه تمام میشود.
بیشتر بخوانید: افزایش ورودی بیماران کرونایی به بیمارستان/ واکسن به کندی وارد بیمارستانها میشود
خانم محرز با این حال همچنان رعایت فاصلهگذاری، ماسک زدن و دست شستن را لازم دانست.
این دانشمند ایرانی که از مبتلایان کرونا خواست روحیۀ خود را قوی نگه دارند و اصطلاحاً واندهند، یادآور شد: مرگ و میر کرونا به نسبت مبتلایان بالا نیست بلکه شمار مبتلاها بالاست. ۸۰ درصد از مبتلایان علامتی نشان نمیدهند و ۲۰ درصد بدحال میشوند و ازاین ۲۰ درصد ۵ درصد به بخش مراقبتهای ویژه انتقال مییابند و از این ۵ درصد تعدادی که بیماری در آنها پیشرفت داشته از دست میروند.
دکتر محرز گفت: به جز رعایت موارد سهگانه (ماسک، دست شستن و فاصله گذاری) با شادی و امید باید به جنگ کرونا رفت و اگر پیوسته و درست، ماسک بزنیم بالای ۹۷ درصد میتوان ویروس را کنترل کرد.
از نکات قابل توجه دیگر در سخنان متخصص برجستۀ بیماری عفونی و رییس مرکز تحقیقات ایدز در برنامۀ رامبد جوان مقایسۀ وضعیت کنونی با پدیدۀ ایدز بود که گفت: «با این که در اوایل ایدز در ۴۵ سال قبل من تنها کسی بودم که برای تسکین میرفتم، ولی آنچه را در این ۱۱ ماه دیدهام طی ۴۵ سال ندیده بودم.» او همچنین به این موارد اشاره کرد:
- در مردان ابتلا به کرونا شدیدتر است. جنس مرد در این فقره بیشتر در معرض خطر است.
- واکسن مثل قرص و دارو نیست که برخی تصور کنند میتوان از خیابان ناصر خسرو تهیه کرد. به زنجیرۀ سرد و نگهداری نیاز دارد و سودجویان از استیصال مردم سوء استفاده میکنند. بسیاری از اطلاعاتی که در فضای مجازی ارایه میشود نادرست و غیر علمی است. عجله برای تهیه واکسن هم ناموجه است، چون تا همه واکسینه نشوند فایده ندارد.
- هیچچیزی بدتر از اضطراب، توان سیستم ایمنی را کاهش نمیدهد. پس یکی از راههای مقابله کاهش اضطراب است و دیدن نیمۀ پُر لیوان.
- مردم را به مقاومت و استقامت و به امید و شادی توصیه میکنم.
-من اهل ورزش بودم و هستم و در دانشگاه عضو تیمهای ورزشی دختران در بسکتبال، والیبال، اسکی و تنیس بودم و همچنان تنیس را ادامه میدهم.
در بخشی از برنامه هم وقتی رامبد جوان از مینو محرز پرسید: آیا خود شما نیز به این ویروس مبتلا شدهاید، او پاسخ داد: «بله، نه یک بار که دوبار» و مهمترین علامات کرونا در تجربۀ شخصی خود را هم استخواندرد و سرگیجه ذکر کرد.
مدیر پروژۀ تحقیقات واکسیناسیون کرونا استفادۀ افراطی از الکل را بیدلیل دانست و در بیان شگفتآورترین خاطرۀ خود از زمان شیوع ویروس کووید ۱۹ گفت: فردی به قصد پیشگیری وایتکس رقیقشده با لیمو مصرف کرده و عنبر نسا (عنبر نسارا) دود داده بود و روده و معدۀ او آسیب جدی دید.
دکتر محرز در بخش دیگری از این برنامۀ تلویزیونی گفت: با این که درد و رنج جوان ۳۰ سالهای را از نزدیک دیدهام که پدر و مادر خود را طی تنها یک هفته از دست داد و در حالی که سوگ را هم باید به تنهایی تحمل میکرد، چون تسلا دهندهای نبود، اما باز باید امیدوار بود و نباید اسیر اضطراب شد.
متخصص پرآوازۀ ایرانی در «خندوانه» هم سخنی را گفت که پیش از این نیز گفته بود. این که هیچگاه به مهاجرت از ایران نیندیشیده با این که ۷ سال نتوانست پسرش را که برای اخذ دکتری به امریکا رفته بود، ببیند، اما هیچ گاه به فکر مهاجرت از ایران نبوده هرچند که به سفر خارجی به قصد گردشگری یا شرکت در همایشهای علمی زیاد رفته است.
از توصیههای دیگر خانم محرز که با توجه به نزدیکبودن پایان فصل سرما و شروع بهار قابل اجراتر به نظر میرسد این بود که پنجرهها را باز کنید و بگذارید هوا جریان داشته باشد چرا که تهویۀ هوا نیز مانند ماسک و فاصلهگذاری و شستوشوی دست، اهمیت دارد.