صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 08
کد خبر: ۲۵۶۲۷۱
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۴ - ۰۷ فروردين ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
رویداد‌۲۴ بررسی می‌کند؛

چهار نکته درباره امضای سند قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین/ چرخش به شرق یا ناامیدی از بایدن؟

سند توافق راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین امضا شد. ایران ناامید از بایدن به برجام پشت کرده یا قرار است از این سند به عنوان اهرمی سنگین برای نشستن پای میز مذاکره با آمریکا استفاده کند؟

رویداد۲۴ خدیجه غبیشاوی: قرار است امروز شنبه سند جامع همکاری‌های ۲۵ ساله میان ایران و چین از سوی وزرای خارجه دو کشور امضا شود؛ سندی بالادستی که شامل ابعاد اقتصادی و سیاسی است و به گفته سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران ابعاد اقتصادی همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های مختلف و مشارکت ایران در ایده کمربند راه چین و همچنین محوریت خاصی برای توجه به بخش‌های خصوصی دو کشور در  این سند در نظر گرفته شده است. علی لاریجانی، مذاکره و راهبری این سند را که ایده آن از سال 94 در دست بررسی بوده است را برعهده دارد.

برنامه ۲۵ ساله ایران و چین تیرماه گذشته به تصویب هیئت دولت رسید و در همان زمان انتقادات بسیاری متوجه این قرارداد بود. روحانی درباره جزئیات این سند این طور توضیح داد که این همکاری، زمینه‌ای برای مشارکت ایران و چین در پروژه‌های اساسی و زیرساخت‌های توسعه‌ای از جمله طرح بزرگ کمربند ـ راه ابریشم است و فرصتی برای جلب سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف اقتصادی از جمله صنعت، گردشگری، فناوری اطلاعات و ارتباطات خواهد بود. ظاهرا بخش اصلی برنامه همکاری ایران و چین به بخش صنعت، خصوصا صنعت نفت و گاز مربوط می‌شود.

در سوم سپتامبر ۲۰۱۹ وبگاه «پترولیوم اکونومیست» جزئیاتی از این سند را افشا کرد و نوشت چین ۲۸۰ ملیارد دلار در توسعه بخش نفت و گاز و صنعت پتروشیمی ایران سرمایه‌گذاری خواهد کرد. همچنین ۱۲۰ میلیارد دلار دیگر در ارتقای زیرساخت‌های حمل و نقل و تولید ایران سرمایه‌گذاری خواهد شد. به گفته پترولیوم اکونومیست ایران از برنامه همکاری راهبردی با چین سه منفعت خواهد داشت اول اینکه چین عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است و حق وتو دارد بنابراین می‌تواند در شورای امنیت از ایران دفاع کند. دوم برنامه همکاری مزبور تولید نفت و گاز ایران را تسریع خواهد کرد و سوم اینکه چین با وجود تحریم‌های یکجانبه آمریکا، واردات نفت از ایران را بیشتر خواهد کرد. در همان زمان رویداد ۲۴ با انتشار گزارشی به بررسی مواضع موافقان و مخالفان این سند پرداخت.

وزیر خارجه چین هم‌اکنون در تهران به سر می‌برد و پس از دیدار حسن روحانی، علی لاریجانی به دیدار محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران رفت.

وزیر امور خارجه چین در دیدار با لاریجانی گفت که روابط کشورش با ایران تحت تاثیر شرایط روز نخواهد بود، بلکه دائمی و استراتژیک است. لاریجانی نیز در این دیدار عنوان کرد که جمهوری اسلامی ایران مستقلا در مورد روابطش با کشورها تصمیم می گیرد و مانند برخی کشورها نیست که با یک تلفن تغییر موضع دهند. 


بیشتر بخوانید:تاثیر قرارداد ‌۲۵ ساله بر اقتصاد ایران/ مخالفان و موافقان قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین چه می‌گویند؟


حال قرار است در بحبوجه تلاش‌ها برای احیای برجام و همچنین در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ در ایران این سند به امضای دو کشور برسد. در ادامه این گزارش به چند نکته مهم پیرامون این سند اشاره می‌کنیم.

۱) چین تلویحا امضای سند توافق ۲۵ ساله ایران و چین را به حل مسائل منطقه‌ای منوط کرده بود. پکن سال گذشته همزمان با پیشبرد گفتگو‌ها بر سر سند توافق ۲۵ ساله ایران و چین خواستار اجرای گفتگو‌های منطقه‌ای بر سر بحران‌های موجود در خاورمیانه نیز شد. اواخر تابستان ۹۹ و همزمان با اجرای مذاکرات بر سر سند ۲۵ ساله نماینده ویژه شی جین پینگ، رئیس جمهور چین پیامی را به محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی تحویل داد که در آن بر تقویت روابط نزدیک و دوستانه و همچنین مشارکت استراتژیک جامع میان دو کشور تاکید شده بود.

درخواست چین برای انجام گفتگو‌های منطقه‌ای به نظر می‌رسد در راستای نقشه راه این کشور برای امضای سند جامع استراتژیک با ایران و امارات بوده چرا که حل درگیری‌ها در منطقه می‌تواند زمینه را برای تعمیق همکاری‌های اقتصادی میان چین و دیگر کشور‌های منطقه خاورمیانه را فراهم کند. در همین راستا، سفر وزیر خارجه چین به ایران در میانه تور خاورمیانه وی تعریف می‌شود. وی نخست به عربستان و سپس به ترکیه سفر کرد و در سومین مقصد خود هم اکنون در تهران به سر می‌برد و قرار است به امارات و بحرین و عمان نیز سفر کند. حل و فصل بحران‌های خاورمیانه از جمله جنگ یمن و همچنین ثبات در عراق احتمالا از پیش شرط‌های چین برای ورود به عرصه همکاری‌های طولانی مدت با کشور‌های منطقه بوده، به تازگی نیز عربستان طرح آتش بس در یمن با میانجیگری سازمان ملل را پیشنهاد داده است. حال این سوال مطرح می‌شود که آیا توافقاتی میان چین و عربستان و ترکیه و ایران بر سر بحران‌های منطقه‌ای در جریان است که اکنون تهران و پکن به مرحله امضای توافق جامع رسیده‌اند؟

۲) مذاکره کننده ارشد سند جامع ۲۵ ساله ایران و چین علی لاریجانی است. کسی که از او به عنوان یکی از گزینه‌های اصلی انتخابات ۱۴۰۰ در ایران یاد می‌شود. پیشتر رویداد‌۲۴ در گزارشی با عنوان «امین نظام» در جاده ابریشم/ لاریجانی توافق ۲۵ ساله ایران و چین را امضا می‌کند؟ به موضوع حضور علی لاریجانی رئیس سابق مجلس در راهبری توافق ایران و چین پرداخته و در این باره نوشتیم که دیپلمات قدیمی با حکم حکومتی ماموریت ویژه برای توسعه مناسبات اقتصادی ایران را برعهده گرفته است تا گمانه زنی‌ها درباره انزوای لاریجانی پس از ۱۲ سال تکیه بر کرسی ریاست قوه مقننه را رد کرده و بر احتمال نقشه راه لاریجانی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مهر تایید بزند.

لاریجانی یک بار سال ۹۷ به چین سفر و درباره این سند رایزنی کرده بود و اگرچه سنگ بنای این توافق در سال ۹۴ و در جریان سفر رئیس جمهور چین به ایران گذاشته شده بود اما این لاریجانی بود که به گفته نزدیکانش در میانه مشغولیت دولت بر سر پرونده مذاکرات هسته‌ای با حکم حکومتی برای پیشبرد این سند پیگیری‌ها و سفر‌هایی داشته است. برای اولین بار نیز این رویداد‌۲۴ بود که خبر داد علی لاریجانی چهره برنامه‌ریز قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین است و فرایند این توافق نیز زیر نظر او پیش می‌رود؛ اطلاعاتی که نشان می‌داد جمهوری اسلامی ایران در چرخشی آشکار از غرب به شرق در حال رونمایی از بازوی جدید دیپلماسی خود است. علی لاریجانی که این روز‌ها عنوان مشاور رهبری را نیز یدک می‌کشد در حال تقویت برند خود و پیشبرد سند توافق ۲۵ ساله ایران و چین در راستای مهیا کردن مقدمات حرکت به سمت پاستور است. برهمین اساس، امضا و اجرای این سند بالادستی می‌تواند بیش از گذشته لاریجانی را به عنوان یکی از گزینه‌های جدی ورود به پاستور تلقی کرد.

۳) پیشبرد و اکنون امضای سند جامع ۲۵ ساله میان ایران و چین در شرایطی صورت می‌گیرد که تهران و واشنگتن همچنان در کشاکش احیای برجام به سر می‌برند. اگرچه جو بایدن با شعار بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای ایران بر سر کار آمد اما با گذشت سه ماه از حضور وی در قدرت همچنان بر سر احیای برجام اختلافات جدی میان ایران و گروه ۱+۵ وجود دارد تا جایی که اروپا و آمریکا با حمایت چین از طرح توافق جدید و گسترده‌تری با ایران سخن می‌گویند. طرحی که با مخالفت جدی تهران مواجه شده است. امضای سند توافق راهبردی چه تاثیری بر روند احیای برجام دارد و آیا تهران به دنبال استفاده از این سند به عنوان اهرمی سنگین در روند احیای برجام و تعامل با غرب است یا اینکه توافق ۲۵ ساله، تفاهمی راهبردی میان تهران و پکن در نتیجه تعلل غرب است؟

۴) دشمنی آمریکا با چین که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به بالاترین حود خود رسید، با روی کار آمدن جو بایدن نه تنها کمتر نشد بلکه همچنان تنش در روابط دو کشور با عمق و شدت خود ادامه دارد. دشمنی آمریکایی‌ها با چین همچنان ادامه دارد و اگرچه در دوره ترامپ بیشتر مسائل اقتصادی، تجاری و تعرفه‌ها مطرح بود در دوران بایدن مسائل حقوق بشری نیز به فهرستی از موارد مورد اختلاف میان دو کشور افزوده شد و حتی کارگروه ویژه‌ای برای مقابله با چین با دستور بایدن در پنتاگون تشکیل شده است. شواهد از ادامه سیاست‌های ترامپ علیه چین در دوران ریاست جمهوری بایدن حکایت دارد؛ امری که در قبال ایران و برجام نیز تا اندازه زیادی حداقل در دوران دوره نخست ریاست جمهوری بایدن قابل پیش بینی است. به همین خاطر می‌توان این فرضیه را مطرح کرد که ایران و چین هردو ناامید از تغییر سیاست‌های آمریکا در ادامه چهارسال ریاست جمهوری ترامپ در تصمیمی راهبردی حرکت به سوی یکدیگر را تسریع بخشیده‌اند و به دنبال تقویت استراتژیک روابط خود هستند.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
۲۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
حالا همین قرارداد که هیچ کس هم دقیق و درست نمی دونه چیه اگر با آمریکا بسته میشد همینها که فریاد وطن و ایران میزنن افتخار میکردند ای بدبخت جهان سوم که یا باید آویزان این ور باشه یا اون ور
ناشناس
۰۵:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۸
چی شده؛ شما رسانه ها که باید پرسشگر ومطالبه گر خواسته های مردم باشید؛سندومفاد این قرارداد رو منتشر نمیکنید؛جرات وجسارت اینکارو ندارید یا باید ازبزرگترتون اجازه بگیرید؛البته انتظار هم نداریم؛چون شما برا ثبت همین کامنتها هم باید اجازه بگیرید که مبادا باب میل اقایون نباشه.حالا اینم چاپ نکن
ناشناس
۰۵:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۸
کمونیست ها مخصوصا از نوع چینی؛از سوسک وموش فاضلاب کثیفترن؛من این موشهای کثیف رو تو کشور ببینم با لگد میزنمشون،پس فردا مبلغین کمونیست هم حتما میخوان شروع میکنن به تبلیغ اندیشه لجنشون؛لعنت به هر چی سوسیالیست وکمونیست ومائویست احمقه
ناشناس
۲۳:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
چطور رابطه با امریکای متکبر وعوضی وطن فروشی نیست اما با چینیها که در این دوران چهل ساله به ماکمک کرده اند وطن فروشی است امریکایی ها برن افغانستان ولیبی وعراق و۰۰۰ راآباد کنند این هایی که دم از وطن می زنند احتمالا در امریکا وغرب هستند که فقط بلدنند حرف بزنند وطن شان همان امریکاست از دشمن هم بدترند
پاسخ ها
ناشناس
۱۵:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
چون عاقبت دوستی با چین کره شمالی و دوستی با با امریکا کره جنوبی هست
ناشناس
۲۲:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
کاش اینهمه علاف ومعطل کدخدا نمی شدیم و دنیا را فقط خلاصه در آمریکا وسه کشور متوحش اروپایی نمی دیدیم. دنیا باید علیه طاغوت زورگو آمریکا بسیج شود
پاسخ ها
ناشناس
۰۵:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۸
فعلا که نوکر کمونیستای شرقی شدید شما بدبختا
ناشناس
۲۱:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
قرار داد برجام خیلی بد بود من با عوام فریبی هاشمی به روحانی رای دادیم ملت هم اعتماد کرد وریش وقیچی رابه اوسپرد نتیجه حذف گوشت مرغ وتخم مرغ از سفره مردم بود ظریف. روحانی همه چیز رابه کدخدا سپردند الان باید گفت اللهم العن یزیدخامسا والعن هاشمیه سادسا الی یوم القیامة
ناشناس
۲۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
خدالعنت کنه ظریف روحانی را
علی
۲۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
از امروز یک چینی در ایران امنیت نخواهد داشت! چه بیگناه چه گناهکار!
جمهوری اسلامی به جای آنکه پیگیر توانمند کردن مردم خودش باشد پروژه های فرهنگی و صنعتی و اقتصادی و علمی کشور را به چینی ها سپرد..شرکتهای چینی برای انجام هر پروژه ای در ایران تقدم دارند! مردم ایران کاری جز کارگری برای شرکتهای چینی نخواهند کرد!
معنای سیاست نه شرقی و نه غربی جمهوری اسلامی را نیز فهمیدیم!
علی
۱۹:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
تصویر را نگاه کنید! پت و مت! آخر کارهای پت و مت هم چیزی جز نابودی نیست!
ناشناس
۱۸:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
؟؟؟
انصاف
۱۷:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
مرگ بر کل غرب متجاوز استعمارگر واستثمار کننده به شهادت تاریخ اسیا افریقا و آمریکا لاتین
پاسخ ها
ناشناس
۲۲:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
غرب و شرق فرقی در ماهیت ندارند شعار انقلاب نه شرقی نه غربیست
نادر
۱۵:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
یک وطن فروشی کامل است، خدا لعنت کنه این وطن فروشان اجنبی را. دیگه باید کاسه گدایی دستمون بگیریم جلوی چینی های کثیف.
نظرات شما