رویداد۲۴ اگرچه گزارشهای رسیده از کشورهایی که برنامه واکسیناسیون عمومی در آنها آغاز شده نوید بخش آیندهای بدون کروناست، اما هنوز نرخ ابتلا و مرگ و میر در کشورها نگران کننده است. ساختار طبقاتی جهان نیز از یک سو تهدیدی برای توزیع عادلانه واکسن کروناست. نیم نگاهی به وضعیت واکسیناسیون در جهان به خوبی بیانگر این بی عدالتی ساختاری است.
ویروس کرونا جان میلیاردها انسان را در یک سال اخیر تهدید کرده است. گزارشهای رسمی دولتها نشان میدهد ۱۲۹ میلیون نفر به این ویروس مبتلا شدهاند و ۲.۸ میلیون نفر جانشان را در اثر این ویروس از دست دادهاند، اما شواهد نشان میدهد آمار واقعی بسیار بیشتر از آمار رسمی اعلام شده است. واکسن کرونا در مدت زمانی که یک رکورد تاریخی به شمار میرود تولید شده و تا امروز ۱۴۲ کشور برنامه واکسیناسیون عمومی را آغاز کردهاند و در مجموع ۶۱۷ دوز از این واکسن تزریق شده است.
بیشتر بخوانید:توقف ترزیق آسترازنکا در اروپا/ دلیل تردید درباره واکسن انگلیسی آسترازنکا چیست؟
ایران از جمله کشورهایی است که همزمان با واردات واکسن، ساخت آن را آغاز کرده اما برنامه واکسیناسیون عمومی هر روز عقب میافتد. تا قبل از آغاز سال ۱۴۰۰ قرار بود واکسیناسیون عمومی با واکسنهای تولید داخل از خرداد ماه آغاز شود اما امروز مقامات ستاد مبارزه با ویروس کرونا از عقب افتادن این برنامه خبر دادهاند.
به گفته مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا اگر مراحل تولید واکسن در ایران طبق برنامه پیش رود امکان واکسیناسیون جمعی از مهرماه ۱۴۰۰ وجود خواهد داشت.
نشریه اکونومیست گزارش جامعی از برنامه واکسیناسیون در جهان منتشر کرده که روزی دو بار آن را به روز میکند. دلیل به روز رسانی مستمر این گزارش هم در واقع سرعت واکسیناسیون در کشورهایی نظیر انگلیس و آمریکاست. ۸.۶ درصد از جمعیت بزرگسالان جهان دست کم اولین دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند و جدول نشریه اکونومیست نشان میدهد تراکم این جمعیت در دو قاره اروپا و آمریکا بیشتر از سایر قارههای جهان است و قاره آفریقا هنوز در بعضی نقاط رنگ واکسن را ندیده است.
تولیدکنندگان واکسن کرونایی که توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شده باشد زیاد نیستند. فایزر، مدرنا، جانسون اند جانسون و آکسفورد واکسنهایی هستند که به طور رسمی و تلویحی توسط سازمان جهانی بهداشت تایید شدهاند. در کنار اینها واکسنهای اسپوتنیک روسی و سینوفارم چینی نیز از جمله واکسنهاییاند که مورد توجه کشورهای جهان قرار گرفتهاند.
به گزارش ایرفینیتی، تاکنون کشورها سرجمع ۱۰ میلیارد دوز واکسن سفارش دادهاند. این سفارشها بعضا به شرکتهایی داده شده که واکسن آنها هنوز تاییدیه نگرفته است.این تعداد واکسن بدان معناست که ۵.۲ میلیارد نفر از جمعیت جهان قرار است واکسینه شوند اما توزیع واکسن در جهان مساوی نیست. کانادا به تنهایی برای هر شهروند خود ۱۱ دوز واکسن سفارش داده است در حالی که سهم قاره آفریقا تنها ۱.۹ دوز برای هر یک از افراد بزرگسال است.
اتحادیه اروپا در مجموع ۲ میلیارد دوز واکسن سفارش داده که این یعنی هر شهروند بزرگسال به طور میانگین ۵.۳ دوز واکسن دریافت میکند.
خاورمیانه و شمال آفریقا ۵۷۰ میلیون دوز واکسن سفارش داده و به طور میانگین ۱.۶ دوز به هر بزرگسال واکسن خواهد رسید.
کشورهای فقیر یا با درآمد متوسط رو پایین عموما به برنامه توزیع عادلانه واکسن سازمان جهانی بهداشت معروف به کواکس وابستهاند. این طرح قرار است ۱.۸ میلیارد دوز واکسن را بین ۹۱ کشور توزیع کند، اما با مشکلاتی مواجه شده است.
بیشترین سفارشها تاکنون به شرکت آسترازنکا داده شده است. کمپانی داروسازی آسترازنکا که با مشارکت آکسفورد واکسن کرونا را تولید کرده قرار است ۳.۶ میلیارد دوز واکشن را بین ۱۱۰ کشور و سازمان مختلف در سال جاری توزیع کند، اما تولید این شرکت با تاخیر همراه بوده.
تاکنون ۱۱ واکسن در جهان تولید شده که در کشورهای مختلف مجوز استفاده اضطراری یا واکسیناسیون عمومی دریافت کرده اند.
جدول زیر پراکندگی سفارش واکسنهای آسترازنکا، فایزر، جانسون اند جانسون و نواوکس و دیگر واکسنها توسط کشورهای مختلف را میبینید.
در مجموع ۵ کشور جهان به بیش از ۵۰ درصد جمعیت بزرگسالان خود دوز اول واکسن کرونا را تزریق کرده اند. اسرائیل در صدر جدول قرار دارد و ۹۴ درصد جمعیت خود را تحت برنامه واکسیناسیون قرار داده است.
جدول زیر به تفکیک پیشرفت برنامه واکسیناسیون کشورهای جهان و تعداد دوزهای تزریق شده به بزرگسالان در هر کشور را نشان میدهد.
برآوردها و تحقیقات نشان میدهد دست کن سه چهارم افراد مبتلا به ویروس کرونا هیچ علائمی از خود نشان نمیدهند. کیفیت ساز و کار آزمایشات تشخیص کرونا در کشورهای مختلف جهان با هم متفاوت است. تانزنیا برای مثال تاکنون حتی یک مورد ابتلا به کرونا هم در ماه می سال ۲۰۲۰ گزارش نکرده است چرا که اساسا این کشور هیچ آزمایش تشخیص کرونایی انجام نمیدهد. هفته گذشته در جنوب آسیا تعداد موارد ابتلا به طور فزایندهای افزایش داشته. در آمریکا روند ابتلا رو به کاهش است و احتمالا رابطه مستقیمی میان سیر نزولی ابتلا به کرونا و برنامه واکسیناسیون عمومی این کشور وجود دارد.
در مورد مرگ و میر هم ۶۹ درصد کل آمار جهان در سه منطقه جمع شدهاند: آمریکا، اروپا و آمریکای لاتین.
برسد به دست مسول - اگر مسولی هست