صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 28
کد خبر: ۲۵۷۱۱۰
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۶ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۰
رویداد‌۲۴ گزارش می‌دهد؛

تشکیل دولت جدید اسرائیل همچنان در بن‌بست/ اسرائیلی‌ها اعراب را به دولت راه خواهند داد؟

نشریه اکونومیست در یادداشتی به مساله عدم توفیق حزب راستگرای لیکود به رهبری نتانیاهو در کسب اکثریت کرسی‌های کنست اشاره کرده و گفته اگر احزاب رقیب لیکود حاضر باشند برای اولین بار اعراب اسرائیلی را در دولت شریک کنند می‌توانند دولتی ائتلافی علیه نتانیاهو تشکیل دهند. اتفاقی که به منزله یک تابو شکنی در سیاست اسرائیل خواهد بود.

رویداد۲۴ ششم فروردین نتیجه انتخابات پارلمانی اسرائیل اعلام شد و مشخص شد که هیچ یک از احزاب اسرائیل اکثریت لازم برای تشکیل دولت را کسب نکرده‌اند.در این انتخابات، ائتلاف نتانیاهو ۵۲ کرسی کسب کرد اما تشکیل کابینه نیازمند کسب حداقل ۶۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی پارلمان اسرائیل کنیست است. این چهارمین انتخابات در دو سال اخیر است که برای خروج از بن بست سیاسی در اراضی اشغالی فلسطین برگزار می‌شود.

با توجه به اینکه مخالفان نتانیاهو و حزب لیکود در مجموع ۵۷ کرسی پارلمان را از آن خود کردند، عملا راه تشکیل دولت ائتلافی بار دیگر به روی حزب نخست وزیر و مخالفان سیاسی وی بسته شده است. حزب راست افراطی یامینا به رهبری نفتالی بنت که هفت کرسی پارلمان را بدست آورد و حزب فهرست متحد عربی با گرایش اسلامی که صاحب چهار کرسی از پارلمان شده در هیچ یک از دو طیف هواداران و مخالفان بنیامین نتانیاهو و لیکود نمی‌گنجند.

نشریه اکونومیست در یادداشتی به تحلیل وضعیت حزب نتانیاهو (لیکود) در کنست و احتمال تشکیل یک دولت ضد بی بی اشاره کرده است. در این یادداشت گفته شده: بنیامین نتانیاهو در میان نخست وزیران اسرائیل طولانی‌ترین دوران حضور را داشته است. او حیات سیاسی اسرائیل را تسخیر کرده است. حامیان قسم خورده نتانیاهو سیاست ورزی، قدرت و مهارت او را تحسین می‌کنند. منتقدانش، اما او را به فساد، تفرقه افکنی و سلطه‌گری متهم می‌کنند. او هم اکنون درگیر یک پرونده فساد در دادگاه است. سیاست در اسرائیل به دو قسمت حمایت از بی بی (مخفف نام بنیامین نتانیاهو) یا علیه او بودن تقلیل یافته است.


بیشتر بخوانید:دو راهی سخت برجام/ چرا جو بایدن نگران رفع تحریم‌های ایران است؟


اکونومیست در ادامه می‌نویسد: افسوس که رای دهندگان نمی‌توانند کسی را در جایگاه او ببینند و این بن‌بست ادامه دارد. سه انتخابات در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نتیجه‌ای برای ایجاد ثبات در دولت نداشت. چهارمین انتخابات ۲۳ مارس برگزار شد و به نظر می‌رسد به بن بست دیگری ختم شده است. رقبای نتانیاهو سعی کردند او را شکست دهند. اگرچه حزب متبوع او یعنی حزب لیکود ۳۰ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست (مجلس اسرائیل) را از آن خود کرده، اما هنوز قادر به تشکیل کابینه ائتلافی مد نظر خود نیست. اما هرگز نباید نتانیاهو را دست کم بگیرید. او لجباز است و هنوز راه‌های زیادی برای برگشتن به قدرت وجود دارد که ممکن است به آن‌ها دست بزند.

در ادامه این یادداشت آمده است: بسیاری از اسرائیلی‌ها خواستار پایان دوران نخست وزیری نتانیاهو هستند. اکثریت مجلس کنست همین نظر را دارند. مجموعه احزابی که در انتخابات رای آورده‌اند طیفی شامل عرب‌های اسرائیلی تا ملی گرایان یهودی را شامل می‌شود. در حال حاضر این احزاب از همکاری با هم امتناع کرده‌اند. سران احزاب نظیر «ییر لپید»، «بنی گانتز»، «گیدئون ساعر» و «نفتالی بنت» همگی این انتظار را دارند که خودشان نخست وزیر بعدی باشند. هر کدام از این افراد ایراداتی دارند اما در کوتاه مدت هر کدامشان می‌توانند از نتانیاهو بهتر باشد. بهتر است منافع شخصی‌شان را کنار بگذارند و دولت جدیدی تشکیل دهند تا هوای تازه‌ای وارد سیاست اسرائیل شود.

البته باید به دولت نتانیاهو در برخی موارد آفرین هم گفت. او توافق آبراهام را برای کشور‌های عربی ایجاد کرد و قبل از پندمی کرونا نظارت خوبی بر شکوفایی اقتصادی داشت اما نتانیاهو در راه رسیدن به قدرت دموکراسی را خدشه‌دار کرده. او نهاد‌هایی نظیر پلیس و دادگاه را برای اینکه پرونده فساد خود را لاپوشانی کند لکه دار کرده است.

دولت ضد نتانیاهو می‌تواند با تصویب بودجه جدید پندمی کرونا را متوقف کند. دو سال است که اسرائیل به دلیل بن بستی که در آن قرار گرفته بدون قانون بودجه سپری کرده است و تنها یک دولت فراگیر می‌تواند اسرائیل را از این وضعیت نجات دهد.

اکونومیست می‌نویسد: دولت ضد نتانیاهو راه‌های زیادی برای رسیدن به قدرت دارد. بنت برای مثال سعی کرده حمایت متحدان ارتدکس افراطی نتانیاهو را به سمت خود جلب کند. موضوعی که بهترین راه حل ائتلاف با احزاب عربی است که هرگز تاکنون به دولت‌های ائتلافی راه نداشتند. شکستن این تابو راه را برای تشکیل کابینه ائتلافی ضد نتانیاهو باز میکند و از طرفی به اعراب اسرائیلی که یک پنجم جمعیت اسرائیل را تشکیل می‌دهند اجازه می‌دهد نقش بیشتری در امور کشور داشته باشند.

حتی نتانیاهو که زمانی احزاب عربی را ستون پنجم می‌دانست هم سعی کرده با یکی از آن‌ها وارد رابطه شود، اما متحدان راست افراطی او با این رویکرد مخالفت کردند. آقای ساعر و بنت به همان اندازه تمایلی به درگیری کردن احزاب عربی در دولت ندارند و از همین رو تشکیل یک دولت ضد نتانیاهو کار دشواری است. اما مذاکرات از هم اکنون آغاز شده و زمان برای شکست قالب‌های پیشین در سیاست اسرائیل فرا رسیده است.

نظرات شما