قیمت هر کیلوگرم ران گوسفندی به کیلویی 162 هزار تومان، گوشت ران گوساله 135 هزار تومان، گوشت ران و سردست گوساله 130 هزار تومان، گوشت چرخ کرده 110 هزار تومان و گوشت منجمد 108 هزار تومان در منطقه 19 تهران به فروش میرسد.
گوشت قرمز نرخ مصوب ندارد، بنابراین هر چه از جنوب به سمت شمال شهر تهران میرویم، قیمتهای بیشتری را میبینیم، مغازه داران قیمتها را بر اساس نرخ مغازه ها و میزان توانمندی مردم منطقه تعیین میکنند، قیمتهای 160 هزار تومان هم از شمال شهر شنیده میشود.
افزایش قیمت گوشت قرمز عاملی برای بالا رفتن تقاضا مرغ و به تبع آن افزایش قیمت شده است، به طوری که عبدالعلی طهماسبی رئیس هیأت مدیره انجمن شرکتهای زنجیره گوشت کشور به خبرنگار فارس گفت: «سرانه مصرف مرغ از 25 کیلو به 35 کیلو افزایش یافته است.» قیمت مرغ در بازار تهران در موج اول افزایش به کیلویی 45 هزار تومان و در موج دوم افزایش قیمت به کیلویی 40 هزار تومان هم رسیده بود، این موج ها در دو ماه گذشته اتفاق افتاد. دو روز است وزارت جهاد کشاورزی میگوید قیمت مرغ را باعرضه بیشتر به نرخ مصوب دولتی یعنی 24900 کاهش داده است.
گوشت قرمز و سفید از نیازهای اساسی سبد غذایی خانوار مردم است و از آنجایی که جایگزینی ندارند افزایش قیمت هر کدام بر دیگری تاثیر دارد.
افزایش قیمت گوشت در حالی است که مسئولان از افزایش تولید خبر می دهند و حتی تقاضای صادرات دارند، منصور پوریان رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام کشور گفت: «تولید دام در کشور به اندازه ای زیاد شده که از دولت میخواهیم اجازه صادرات بدهد.»
این نخستین باری نیست که افزایش قیمت در شرایط عرضه بالا اتفاق می افتد، گوشت، تخم مرغ، میوه و مرغ همه اینها امسال در شرایطی افزایش قیمت داشتند که نه تنها کمبودی در بازار نبود، بلکه همزمان صادرات هم داشتیم.
عزم جزم برای کاهش قیمت مرغ از 14 فروردین با تزریق از استانهای پرتولید شمال به دیگر استانها از جمله تهران آغاز شد. عبدالعلی طهماسبی رئیس هیأت مدیره انجمن شرکتهای زنجیره گوشت کشور گفت: در روز اول کاری سال جاری 1700 تن مرغ از سه استان شمالی کشور به بازار تهران آمد و بازار را اشباع کرده است.
بررسی میدانی خبرنگار فارس حاکی است، این مرغها در مغازه های سطح شهر به صورت قطعه بندی شده و با قیمتهای تا سه برابر به فروش میرسد، در حالی که بر اساس تصمیم قرارگاه مرغ و اعلام وزیر جهاد کشاورزی فروش قطعه بندی شده ممنوع و شامل جریمههای سنگین است.
بر اساس این گزارش نه تنها نظارتی بر این خلاف ها نمیشود، بلکه مغازه ها با چسباندن برگههای تبلیغاتی بر شیشه مغازهها و درج قیمت در تابلو آن را تبلیغ میکنند.
قطعه فروشی مرغ یکی از دلایل بالا رفتن قیمت مرغ در چند روز اخیر مطرح شد و وزیر جهادکشاورزی نامه اعتراضی به وزیر صمت برای نظارت و نامه دیگر به استانداران برای جلوگیری از این کارها نوشت.
بررسی میدانی خبرنگار فارس نشان میدهد، قیمت ماهی تیلاپیا به کیلویی 95 هزار تومان افزایش یافته، ماهی قزل آلا کیلویی 53 هزار تومان به فروش میرسد.
ماهی تیلاپیا وارداتی است و درباره تولید و مصرف آن بحث های زیادی مطرح بود که با وجود اینها همچنان وارد میشود و به قیمتهای گران به فروش میرود.
تیلاپیا ماهی همه چیز خوار است و برخی علما از نظر شرعی اشکالاتی وارد میکردند، از نظر علمی هم جزو ماهی های مهاجم طبقه بندی میشد که برای محیط زیست و ماهیان دریایی بسیار خطرناک است، به همین دلایل بود که سال 96 به دستور رئیس سازمان شیلات وقت واردات این ماهی ممنوع شد، اما عمر این ممنوعیت کوتاه بود.
از سویی واردات این ماهی را به ضرر تولید ماهیان شیلاتی کشور می دانند به ویژه کشور جایگاه 27 تولید شیلاتی در جهان اما نخست در ماهی قزل آلا و خاویار را دارد.
روحالله فرهی، ریس اتحادیه سراسری شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش با انتقاد از واردات ماهی تیلاپیا گفت: «با این نوع سیاست و برنامهریزی، تلید کنندگان ماهی گرمابی و خاویاریها تحت تأثیر قرار گرفتهاند؛ در گذشته صف طولانی برای تهیه قزلآلا میبستند،اما در حال حاضر تولیدها نصف شده و مشکل فروش وجود دارد که این نشانه سیاستگذاری نادرست در این حوزه است.»
وی یادآور شد: مهمترین بهانه شیلات هم این است که میگوید ما با استاندارد جهانی فاصله داریم؛ خب، آیا شما میخواهید با زور این را به مردم بدهید؟ یا بهدنبال خارج کردن افراد دیگر از گردانه هستید؟
انتقاد از واردات ماهی تیلاپیا محدود به چند کارشناس نیست و در سالهای گذشته انتقادات زیادی در این مورد بوده، اما کسی گوش نکرده است
بیشتر بخوانید: مرغداران: نگران کاهش قیمت هستیم
فلاح، کارشناس و پیشکسوت مزرعهداری تولید ماهی قزلآلا ماجرای پشت پرده واردات این نوع ماهی را فاش کرد و گفت: واردات ماهی تیلاپیا در کشور از سال 92 کلید خورد که باید پول از کشور چین وارد کشورمان میشد؛ از سال ۸۷ به بعد تا ۸۹ این مقدار با از ماهی تیلاپیا در شهرستانهای کشور وجود نداشت و واردات عمده این محصول بعد از سال ۹۲ شدت گرفت. یعنی پولهایی که قرار بود، از چین وارد کشور شود، تبدیل به ماهی تیلاپیا شد، بهعنوان مثال کسانی که سنگفروش بودند و سنگ به چین صادر کرده بودند و میخواستند پول را دریافت کنند، این ماهی را بهدلیل سود بالایی که داشت وارد کشور کردند.همچنین به این ماهی در زمان واردات "گلیز" (آب روی ماهی) برای سود بیشتر می زنند که مغایر با نظر دامپزشکی است چرا که این گلیز تا حدود ۳۰ درصد (یعنی حدود ۳۰ درصد ماهی تیلاپیای خریداریشده توسط مردم را آب تشکیل میدهد!) است.»
جدیدترین قیمت محصولات پروتئینی در بازار منطقه 19 تهران به این شکل است:
در واقع زمانی که جایگاه بسیار خوب تولید محصولات ایران را در دنیا مرور میکنیم، میتوان نتیجه گرفت که این افزایش بی حساب و کتاب قیمت ها نه به دلیل کمبود و کاهش عرضه، بلکه مدیریت های اشتباه بوده که بعضا در بین مدیران و بعضا از سوی سیاستگذاریهای کلان به آنها تحمیل شد که نمونه بارز آن تعلیق قانون انتزاع است که مدیریت جزیره ای را بر بخش تولید حاکم کرد.
ایران جایگاه هفتم تولید مرغ و تخم مرغ را در دنیا دارد در ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را تصاحب کرده و در تولید گوشت همه فاصله 150 هزار تونی با خودکفایی دارد، بنابراین اگر همتی باشد شاید در این فرصت کم باقی مانده تا ماه مبارک رمضان بتوان بازار را سامان داد.