رویداد۲۴ نطق احمد علیرضابیگی درباره حوادث آبان ۹۸ بسیار جنجالساز شد. وزارت کشور بیانیه تندی علیه علیرضابیگی صادر کرد و حتی گفته شد وزیر کشور به بهانه ابتلا به کرونا در چند جلسه مهم شرکت نکرده است. هرچند این خبر از سوی وزارت کشور تایید نشد اما واکنش محمدجواد کولیوند معاونت پارلمانی وزارت نشان میداد که این وزارتخانه تا چه اندازه نسبت به سخنان علیرضابیگی نگران شده است.
علیرضابیگی از نیروهای نزدیک به محمود احمدی نژاد است و رحمانی فضلی نیروی نزدیک به علی لاریجانی است. برخی فعالان سیاسی اینگونه تحلیل میکنند که اظهارات تند علیه وزیر کشور در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ بیش از آنکه به خاطر کشتار آبان ۹۸ باشد، به خاطر اختلاف احمدی نژاد و لاریجانی است که در روزهای نزدیک به برگزاری انتخابات همچنان جدیتر خواهد شد.
اصل ماجرا مربوط به اعتراضات مردمی به افزایش قیمت بنزین بود که در جریان آن صدها نفر از شهروندان ایران کشته شدند. رسانههای غربی آمار جان باختگان را ۱۵۰۰ نفر اعلام کردند اما مقامات ایران گفتهاند تعداد کشته شدگان کمتر از ۳۰۰ نفر بودهاند. در مجلس دهم علی مطهری گفته بود مسئولیت این بیتدبیری با وزیر کشور است و باید استیضاح شود. عمر مجلس دهم به استیضاح رحمانی فضلی نرسید و حالا پس از حدود ۲ سال از ماجرای کشته شدن معترضان آبان، علیرضابیگی از نقش رحمانی فضلی گفته که دستش به خون مردم آلوده است. اما چرا این اظهارات زودتر از این بیان نشد. دلایل این موضوع را از علیرضابیگی نماینده مردم تبریز جویا شدیم. او به رویداد۲۴ میگوید: رئیس جمهور در جایگاه رئیس شورای عالی امنیت ملی و عالیترین مقام اجرایی بعد از رهبری، اعلام کردند که وظیفه افزایش قیمت بنزین را به وزیر کشور سپرده است. این را در جلسه شورای عالی اداری آذربایجان شرقی اعلام کردند و گفتند که من صفرتا صد ماجرا را به آقای رحمانی فضلی سپردم و به آنها گفتم که اصلا به من هم نگویید و بروید اجرا کنید. رئیس دفتر رئیس جمهور هم اعلام کرد که وزارت کشور در اطلاعرسانی دچار تقصیر شده است. دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که حوادث ابان ۹۸ که پیش آمد اگر به درستی مدیریت میشد چنین هزینههایی را پرداخت نمیکردیم.
بیشتر بخوانید: گزارشهای نصفه و نیمه!/ آمار کشتهشدگان اعتراضات آبانماه چقدر قابل استناد است؟
نماینده تبریز گفته در جلسه مشترک کمیسیون امنیت ملی و همینطور کمیسیون داخلی و امور شوراها، موضوع افزایش قیمت بنزین مطرح شده بود و همه عواقب سوء و ناگوار این اتفاق متوجه وزیر کشور میدانستند و اعلام کردند که وزیر کشور بر این موضوع پافشاری کرده است. حتی گفته شد در آن جلسه به وزیر گفتهاند که حداقل از گازوئیل صرف نظر کنید و به زور به او بقبولانیم که از این موضوع کوتاه بیاید. افرادی که در آن حادثه جان خود را از دست دادند قربانی تصمیمگیریهای سوء وزیر کشور شدند.
علیرضا بیگی با بیان اینکه وزیر کشور مسئول امینت کشور است و باید مقدمات اجرای این تصمیم را فراهم میکرد، یادآور شد: وقتی به او هشدار میدهند که اجرای این تصمیم عواقب دارد، حتما باید راهکار مناسبی را ایجاد میکرد اما وزیر کشور برای این مهم هیچ زمینهسازی و آمادگی نداشت.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس میگوید: اجرای تصمیمهای اقتصادی در کشور موضوع گریز ناپذیر است. در سال ۸۹ چنین تصمیمی را به صورت گسترده انجام دادیم، اما از یک ما قبل مقدمات آن را فراهم کردیم و زمان اجرای افزایش قیمت به عنوان استاندار آذربایجان شرقی در اتاق مانیتورینگ نشسته بودم و در هیچ یک از جایگاههای بنزین ازدحام صورت نگرفت. اما با وجود مخالفت مجلس و هشدارهای زیاد، این تصمیم اجرایی شد.
علیرضا بیگی در پاسخ به اینکه چرا طرح این موضوع را پس از ۲ سال باز کرده و همان موقع رسیدگی نکرده، گفته «من از نمایندگان استیضاح کننده وزیر کشور بودم و همان موقع صحبتهای تندی را با وزیر داشتم و سه ماه قبل به آقای رئیسی نامه نوشتم و گفتم ما از طریق مجلس برای استیضاح وزیر کشور به نتیجه نرسیدیم و شما از جایگاه مدعی العموم وارد شوید و او هم دستوری برای تشکیل کار گروه دادند. دست وزیر کشور به خون مردم آلوده است، زیرا وقتی از او میپرسند چرا تیر به سر مردم شلیک شده است، با تمسخر میگوید برخی به دست و پاهایشان هم شلیک شد.»
علیرضا بیگی درباره آمار جان باختگان میگوید: تا این لحظه هیچ یک از نهادهای رسمی آماری از تعداد کشتهشدگان منتشر نکردهاند و در رفتاری بدتر معاون حقوقی وزیر کشور اعلام میکند که کشته شدگان اراذل و اوباش بودند. ظاهرا مثل اینکه حواسشان نیست که فقط ۴۰ نفر از کشته شدگان شهید یا جانباز شناخته شدند. مردم عادی که به اشتباه کشته شدند. بنابراین باید این سوال را پرسید که چنین فردی چگونه میخواهد انتخابات مهمی مانند ریاست جمهوری را برگزار کند.
او در پاسخ به اینکه آیا برای این نطق فشاری علیه او وارد شده گفته «برای نطق به من فشاری وارد نشد و من گفتم اگر او شکایت کرده بهتر است زیرا حداقل شاید از این مسیر بتوانیم جوابمان را بگیریم. برای استیضاح وزیر کشور هم امضا به اندازه کافی داشتیم، اما هیات رئیسه استنکاف کرد و این کار هم خلاف قانون و سوگندی بود که هیات رئیسه ادا کرده بود. ما برای استضاح دستمان باز بود و از هیچ جایی برای توقف استضاح دستوری نداشتیم، مشکل ما هیات رئیسه و تعللی است که دارند.»
علیرضا بیگی با تاکید بر اینکه مسئول اصلی اتفاقات آبان ۹۸ وزارت کشور و شخص رحمانی فضلی است، تصریح کرد: از دست رفتن سرمایه مردم در بورس، اتفاقات ۹۸ و سوءمدیریتهای تیم روحانی حتما بر انتخابات ۱۴۰۰ تاثیر خود را میگذارد. وزارت کشور هنوز آمار کشته شدگان را اعلام نکرده و با وجود هشدارها، زمینهسازی مناسبی برای اجرای تصمیم افزایش قیمت بنزین را ایجاد نکرده است. آیا وزیر کشور صلاحیت برگزاری انتخابات را دارد؟ پاسخ من منفی است.
نماینده مجلس یازدهم میگوید: وزیر کشور به دنبال چه چیزی بوده است؟ آیا وزیر کشور موضوع قهر مردم با صندوق رای را دنبال نمیکرده است؟ آیا هدف سیاسی پشت این موضوع نبوده است؟ چگونه پیش از انتخابات حتی نحوه برخورد با دستفروشها هم تغییر میکند و آن را به بعد از انتخابات موکول میکنند، اما اجرای چنین تصمیمی را با وجود همه هشدارها، بازهم بدون مقدمات اجرا میکنند؟ آیا وزیر به دنبال قهر مردم با صندوقهای رای و مشارکت حداقلی بوده است؟
علیرضابیگی در پاسخ اینکه آیا این حقیقت دارد که رحمانی فضلی به خاطر این سخنان قهر کرده، گفته «من خبری از قهر کردن وزیر کشور ندارم، یعنی با صحبتهای من قهر کرده است؟ او که از ما شکایت کرده چگونه قهر کرده است؟ من اصلا در جریان این موضوع نیستم.»