رویداد۲۴- یک کارشناس مسائل بین الملل یکی از دلایل کندی روند اجرای برجام را بدبینی و بیاعتمادی طرفهای مقابل به ویژه غربیها به ایران در پی فضا سازیهای تندروها در داخل کشور و کوبیدن بر طبل جنگ از جانب آنها میداند.
این روزها بسیار شنیده میشود که آمریکاییها خلف وعده کردهاند و بر اساس تعهدات دادهشده، وارد میدان نمیشوند. حسن روحانی در جریان سفر به نیویورک به منظور شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در سخنرانیها و مصاحبههای خود نسبت به بدعهدی طرف مقابل در پایبندی به تعهدات در اجرای توافق جامع هسته ای موسوم به برجام گلایه کرد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان هم در سفر به نیویورک به همین نحوه طرف مقابل ایران در مذاکرات هستهای به ویژه آمریکاییها را به باد انتقاد گرفت.
افزایش موضع گیریهایی مقامات رسمی کشور نسبت به بدعهدیهای طرف مقابل، نگرانیهایی از بابت آینده این توافق که جهان مسببان آن را ستود به وجود آورده است.
فریدون مجلسی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با
رویداد۲۴ درباره دلایل پیشرفت کم روند اجرای برجام گفت: مشکل اساسی در این رابطه به وجود خصومت میان آمریکا و ایران برمیگردد که این مسئله بر نگرانی سایر کشورها نیز افزوده است؛ بنابراین کاملاً روشن است بانکهای بزرگ اروپایی از انجام معامله با ایران طرفه میروند و مایل نیستند موجبات رنجش آمریکا و بانکهای آمریکایی را فراهم کنند زیرا معامله با آمریکا را قویتر از معامله با ایران میدانند.
وی در ادامه اضافه کرد: این مسئله نیاز به زمان دارد تا طرفین به صداقت هم اطمینان حاصل کنند و شک و تردید نسبت به هم را کاهش دهند.
این کارشناس مسائل بینالملل ریشه اصلی بحث مورد اشاره را در داخل کشور دانست و یادآور شد: بعضی از شعارهای تند در داخل کشور سبب به وجود آوردن تردیدهایی در اجرا برجام شده است. این در حالی است که تنها مرکز پرداختن به این مسئله و اظهارنظر درباره آن وزارت خارجه باید باشد، زیرا از وظایف این نهاد پاسخگویی به هر موضوعی دراینباره است.
مجلسی در ادامه به این موضوع نیز اشاره کرد که عدهای از انجام مذاکرات با آمریکا گلهمند هستند، گفت: وقتی ما با آمریکا مشکل داریم باید باهمین کشور به مذاکره بپردازیم. اساساً مذاکره با دشمن و رقیب انجام میشود والا نشست با دوست که با گپ و گفتی به پایان میرسد. این دشمن است که باید با او وارد مذاکره شد.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره بدعهدیهای آمریکاییها که در طول سفر رئیسجمهور و وزیر امور خارجه به نیویورک مکرراً نسبت به آن انتقاد شده بود، گفت: همانطور که در میدان جنگ فرماندهان باید درباره جنگیدن یا نجنگیدن باهم به گفتوگو بپردازند دراینباره هم آقای رئیسجمهور باید با مخالفان خود از بالاترین مقام یا پایینترین مقام مذاکره کند تا مشکلات برطرف شود.
وی در این رابطه که آیا انتقادات بر سرعت اجرایی شدن برجام تأثیر خواهد داشت، بیان کرد: برجام به اجرا درآمده و کشور ما هم از آن بهرهمند شده، نشان این مسئله هم افزایش تولید نفت است اما همانطور که اشاره کردم تا حدودی شعارهای داخلی موجب کند شدن این مسئله شده است.
مجلسی ضمن اشاره به کشور بریتانیا، اظهار داشت: وقتی یک مقام انگلیسی را داخل کشور دعوت میکنیم و آن را در ردیف اسرائیل قرار میدهیم مشخص است که شرکتهای انگلیسی احتیاط میکنند و عقب مینشینند درنتیجه در قضاوت داخلی و درونیشان تأثیر میگذارد. الآن کار بهجایی رسیده که هرگاه رئیسجمهور به سفر خارجی میرود در داخل از تریبونهای گوناگون اظهارنظرهای تندی علیه مقاصد احتمالی او مطرح میشود.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه تأکید کرد: بر هم زدن برجام در دستان ایران است و هیچکس نمیتواند دست به چنین کاری بزند مگر اینکه کشورهای 1+5 همگی به توافق برسند تا قطعنامه جدیدی علیه ایران مصوب کنند. علاوه بر این مسئله باید مطرح کرد که هر کشوری میتواند مخالف برجام باشد اما مهم این است که برجام به تصویب رسیده و رویههای احمدینژادی را ابطال کرده است. البته از شعارها برمیآید که عدهای تصور میکنند مسئله ما با آمریکا بهجز جنگ به شیوه دیگری برطرف نخواهد شد.
وی در ادامه اظهار داشت: متأسفانه دولت بر نیروهای دیگر نظام هیچ اقتداری ندارد والا باید واقعیتها را پذیرفت هرچند تلخ باشد. زلزله تلخ است اما این مسئله طبیعی را نمیتوان منکر شد. شاهد هستیم وقتی دولت در مجامع بینالمللی از صلح صحبت به میان میآورد، تریبونهای دیگر دم از جنگ میزنند و این تناقض در نگاه دیگر کشورها برای ما سودی به دنبال ندارد.