صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 08
کد خبر: ۲۵۸۲۲۹
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۱ - ۲۵ فروردين ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱ نظر
رویداد‌۲۴ بررسی می‌کند؛

انتخابات ۱۴۰۰ و پوست موز زیر پای خمینی جوان!/ واکنش اصلاح طلبان و اصولگرایان به انصراف سیدحسن خمینی

واکنش‌ها به عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی در انتخابات ۱۴۰۰ به دو بخش قابل تفکیک است، نخست اصلاح طلبانی که از دست خالی خود سخن می‌گویند و دوم اصولگرایانی که خشنودی خود را از این تصمیم پنهان نمی‌کنند.

رویداد۲۴ سیدحسن خمینی، نیامده از گردونه رقابت‌های انتخابات ۱۴۰۰ کنار رفت؛ اما آمدنش آنقدر خبرساز نشد که رفتنش پر سروصدا. در حالی که اصلاح طلبان در شوک منع حضور خمینی جوان در انتخابات ریاست جمهوری بودند، اصولگرایان نفس راحتی کشیدند و تلاش کردند نشان دهند سیدحسن خمینی اساسا شرایط حضور در این انتخابات را نداشته است. فارس در خبری به نقل از یک منبع آگاه که معلوم نبود مربوط به چه نهادی است، نوشت: «دلیل کناره گیری سیدحسن خمینی رد صلاحیت به خاطر عدم سابقه اجرایی بوده نه درخوئاست رهبری» 

در این بین، رسانه‌های اصولگرا و اصلاح طلب نیز به این موضوع ورود کردند. رسانه های اصلاح طلب که در شوک این تصمیم بودند بی پرده نوشتند که گزینه دیگری در سبد اصلاح طلبان نیست. اصولگرایان اما پرداخت جدی‌تری به ماجرا داشتند. رویداد‌۲۴ ساعاتی پس از اعلام این خبر به تحلیل شرایط پرداخت نوشت که محصول عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی در انتخابات، پیروزی سید ابراهیم رئیسی است. در ادامه این گزارش به عمده واکنش‌های رسانه‌های دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا به ماجرای منع و عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی اشاره می‌کنیم.


بیشتر بخوانید: در غیبت سیدحسن خمینی/ آرایش سیاسی انتخابات ۱۴۰۰ چه تغییراتی کرد؟


واکنش اصلاح طلبان به انصراف سیدحسن خمینی از انتخابات ریاست جمهوری

خبرگزاری اصلاح‌طلب ایلنا ورودی محتاطانه به مساله عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی در انتخابات ۱۴۰۰ داشته و در اولین واکنش به خبر منع رهبری در مصاحبه‌ای با سیدجواد میری اشاره کوتاهی به این مساله کرد. میری در این مصاحبه به این جمله اکتفا کرد که «سیدحسن خمینی می‌توانست یک کاتالیزور باشد که خب ظاهرا به صلاح نیست ایشان وارد صحنه رقابتی شوند.»

ایلنا همچنین در گفت‌وگو با جواد امام فعال سیاسی اصلاح طلب نوشته «سیدحسن خمینی تنها کسی بود که می‌توانست یک تحول جدی برای انتخابات ایجاد کند.»

امام به فقدان آلترناتیو در میان اصلاح طلبان برای جایگزینی سیدحسن خمینی اشاره کرد و گفته «اصلاح‌طلبان باید روی گزینه‌های دیگر فکر کنند چرا که سیدحسن خمینی کاندیدای اجماعی بود و به خاطر حضور او شاید کاندیدا‌های دیگر از ثبت نام و فعالیت صرف نظر می‌کردند، اما در حال حاضر که با این بحث مواجه شدیم باید بررسی و مشاهده کنیم چه افراد دیگری می‌تواند در انتخابات حضور پیدا کنند.»

امام در این مصاحبه تلویحا به دلخوری اصلاح طلبان از اتفاق پیش آمده اشاره کرده و گفته «اگر مردم احساس کنند آن نمایندگانی که فکر و سلیقه‌شان را نمایندگی می‌کنند در عرصه حاضر نیستند و باید به مانده‌ها اکتفا کنند و رأی دهند انگیزه شرکت در انتخابات را از دست می‌دهند.»

خبرگزاری خبرآنلاین نزدیک به دولت در گزارشی نوشت «بدنه اجتماعی اصلاح طلبان مدت‌هاست در انزوا و سکوت به سر می‌برد و حضور آن‌ها پای صندوق‌های رای با، اما و اگر‌هایی همراه است. سیدحسن خمینی یکی از نام‌هایی بود که امیدِ طیف‌های مختلف اصلاح طلبان شده بود تا با حضورش در عرصه رقابت شور و هیجانی دیگر به صحنه انتخابات بدهد، اما درست در روز‌هایی که اصرار اصلاح طلبان برای مجاب کردن سیدحس خمیی به حضور در انتخابات اوج گرفته بود و از سوی دیگر اصولگرایان نگران از این حضور در تکاپو برای منصرف کردن نوه امام راحل بودند، سیدحسن آقا تکلیف همه را روشن کرد.»

خبرآنلاین در ادامه به دست خالی اصلاح طلبان دو ماه مانده به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و این فرضیه را مطرح کرد که شاید با رفتن سیدحسن خمینی، محمدجواد ظریف گزینه دوم این جریان باشد هرچند او نیز تاکنون تن به این خواسته نداده است.

روزنامه سازندگی تمام صفحه نخست خود را به سیدحسن خمینی اختصاص و شعار وی را به عنوان تیتر یک انتخاب کرده بود، در شماره امروز خود با تیتر «خداحافظی زودهنگام خمینی جوان»، به موضوع عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی واکنش نشان داد و نوشت: کناره گیری سید حسن وضعیت اصلاح طلبان را دستخوش تحولاتی خواهد کرد.

روزنامه شرق، اما همانند دیگر رسانه‌های اصلاح طلب موضعی انفعالی در قبال خبر منع کاندیداتوری سیدحسن اتخاذ نکرد و تیتر و عکس نخست خود را به محمدجواد ظریف، احتمالا تنها گزینه باقی مانده پیش روی اصلاح‌طلبان اختصاص داد و سعی کرد از بخشی از سخنان وی در حضور اخیرش در مجلس رمزگشایی کند. ظریف در مجلس گفته بود که نگرانی‌اش از بابت عدم حضور در انتخابات رای آوردن است نه رای نیاوردن. البته ظریف کدهایی داده که احتمال دارد در انتخابات ۱۴۰۰ شرکت کند؛ چه آنکه او گفته اگر فشارها بیشتر شود، انگیزه‌اش برای کاندیداتوری بیشتر خواهد شد.

این روزنامه در گفتگو با عطریانفر دیگر فعال اصلح طلب تلاش کرده تا محمدجواد ظریف را در غیاب سیدحسن خمینی به عنوان گزینه‌ای تماما اصلاح طلب معرفی کند.

روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد نیز به شرایط سخت اصلاح طلبان پس از اعلام خبر عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی در انتخابات اشاره کرد و تیتر زد: روز‌های سخت بهزاد. این روزنامه در گزارشی در اینباره اذعان می‌کند که دست اصلاح طلبان حالا دیگر خالی است و این سوال را مطرح کرد که با توجه به آنکه کاندیداتوری سیدحسن خمینی منتفی شده و محمدجواد ظریف نیز بر «نه» خود استوار است آنان یا ناچارند به ردیف دوم کاندیدا‌های اصلاح‌طلب رجوع کنند یا باز هم بروند سراغ کاندیدای اجاره‌ای و قرضی.

وقتی خبر انصراف کانداتوری سیدحسن منتشر شد، فردای آن روزنامه آرمان ملی از احتمال دو قطبی «رییسی/خمینی» نوشت. این روزنامه خبر صفحه نخست خود را هم تغییر نداده بود. اما دو روز بعد بالاخره موضع‌گیری کرد و نوشت: «بار دیگر نگاه‌ها به سمت خاتمی است.»

در گزارش آرمان ملی خبری از آه و فغان نسبت به وضعیت اصلاح طلبان نیست بلکه رجوع به خاتمی مطرح شده است. در این گزارش آمده است: «محافل سیاسی اصلاح‌طلبان پس از این اتفاق خواهان تهیه فراخوان برای به عرصه آوردن سیدمحمد خاتمی به انتخابات ۱۴۰۰ شده‌اند. او که گویا با کاندیداتوری یادگار امام موافق بود، حالا در این شرایط بسیاری از دلسوزان خواستار حضور خودش در عرصه انتخابات هستند. از سوی دیگر، بدون شک در صورت کاندیداتوری لیدر اصلاحات حمایت جدی از سوی همه جریانات اصلاح‌طلب و تحول‌خواه و نیز آیت‌ا... سیدحسن خمینی را نیز به همراه خواهد داشت.»

واکنش اصولگرایان به انصراف سیدحسن خمینی

به گزارش رویداد‌۲۴ اصولگرایان اینگونه تحلیل می‌کنند کهدعوت از سیدحسن خمینی برای انتخابات ریاست جمهوری پوست موز اصلاح طلبان و به ویژه سیدمحمد خاتمی زیر پای خمینی جوان بوده زیرا این کار برای آنها دو سر برد بود؛ در صورت حضور و تایید صلاحیت امکان پیروزی او بالا بود و در صورت رد صلاحیت یا منع حضور، موجی توسط آنها ایجاد می‌شد. آنها در تحلیلی عجیب این درخواست را توطئه برای تکرار انتخابات ۸۸ می‌دانستند.

خبرگزاری فارس رسانه نزدیک به سپاه در اولین واکنش به خود به این خبر، در گزارشی در اینباره به تئوری توطئه برخی جریان‌های سیاسی برای وی را مطرح کرده و به تمجید از تصمیم وی پرداختند. فارس نوشت «ورود سیدحسن خمینی به عرصه انتخابات فارغ از نتیجه چیزی جز کاستن از جایگاه و اعتبار و ورود به حواشی بی‌انتها برای نوه امام خمینی به دنبال نداشت.»

فارس در این گزارش از حوادث سال ۸۸ تا به امروز به سلسله اتفاقاتی اشاره کرد که به زعم آنها افراطیون اصلاح طلب سعی در استفاده از ظرفیت سیدحسن به نفع مقاصد سیاسی خود داشته است. فارس در پایان می‌نویسد: «قرائن حاکی از طراحی چند لایه این جریان سیاسی نسبت به نوه معمار کبیر انقلاب بود. با عدم احراز صلاحیت حجّت‌الاسلام خمینی از سوی شورای نگهبان، بهانه مناسبی برای هجمه به این شورا پیدا می‌شد. همچنین این ذهنیت در افکار عمومی ایجاد شود که شورای نگهبان اجازه ورود کاندیدا‌های یک جریان خاص را به عرصه نمی‌دهد. هدف دیگری که اصلاح‌طلبان از این ماجرا دنبال می‌کردند، ایجاد همان دوقطبی «بیت امام- حاکمیت یا امام- نظام» بود که از ۸۸ به دنبال آن بودند.»

فارس همچنین تلاش کرد به نقل از یک منبع آگاه نشان دهد که اساسا سید حسن خمینی به دلیل نداشتن سابقه اجرایی صلاحیت کاندیداتوری نداشته است و اینطور بار منع رهبری و مشورت سیدحسن با ایشان را کم اهمیت جلوه دهد.

سایت خبری نامه نیوز وابسته به پورمحمدی و جامعه روحانیت مبارز، در اولین واکنش به خبر منع کاندیداتوری سیدحسن خمینی نوشت: آیا اصلاح طلبان به سراغ  گزینه‌های عموما حداقلی خود می‌روند یا با امثال محمدرضا عارف وارد این رقابت‌ها می‌شوند یا اینکه یک بار دیگر سر خانه ائتلاف با گزینه غیر اصلاح‌طلب بر می‌گردند. گزینه نخست البته محتمل‌تر است، زیرا شانس اصلاح‌طلبان برای ائتلاف و استفاده از الگوی سال ۹۲ و ۹۶ نسبت به قبل کاهش یافته است. نه محمدجواد ظریف تاکنون راضی شده که نامزد شود و آنان را نمایندگی کند و نه علی لاریجانی تکلیف کاندیداتوری خود را روشن کرده است! این را نیز باید توجه داشت که رویگردانی اصلاح طلبان از لاریجانی و رفتار سردی که با وی داشتند او را تا حدی به سوی اصولگرایان متمایل کرده است.

خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه نیز در گزارشی به ۵ نکته درباره تصمیم سیدحسن خمینی به عدم کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و تلاش کرده نشان دهد که تصمیم سیدحسن از پیش از سوی وی اتخاذ شده بود و ماجرا این طور نبوده که از سوی رهبری نهی شود.

تسنیم در این یادداشت به تمجید و تحسین از سیدحسن برای مشورت با رهبری و در نهایت اتخاذ این تصمیم پرداخته و می‌نویسد: «اگر ایشان کاندیدا می‌شد قاعدتاً جریانی که همراه او تلقی می‌شد و از او حمایت می‌کرد، همین جریانی است که طی ۸ سال گذشته نیز با آقای روحانی ائتلاف داشته است. اساساً سیدحسن خمینی با کاندیداتوری از این جریان خود را امتداد جریان آقای روحانی تعریف می‌کرد؛ چه آنکه حتی اصلاح‌طلبان هم که اصرار دارند با دولت فاصله‌گذاری کنند، از این کار عاجزند و افکار عمومی به‌درستی می‌داند که چه گروهی عامل و مقصر وضعیت بغرنج این سال‌ها هستند.»

روزنامه فرهیختگان وابسته به دانشگاه آزاد و تیم علی اکبر ولایتی، عکس نخست خود را به سیدحسن خمینی اختصاص داد و تیتر زد «کمک به خمینی جوان»

روزنامه فرهیختگان در این گزارش به این سوال پاسخ داده که چرا کناره‌گیری سیدحسن خمینی از کاندیداتوری احتمالی انتخابات پس از توصیه رهبری، یک تصمیم تاریخی بوده است. در این گزارش آمده «برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ می‌خواستند تاریخ را همچون سال ۱۳۹۲ تکرار کنند. در سال ۹۲ آن‌ها پای حجت‌الاسلام هاشمی‌رفسنجانی را به انتخابات کشاندند و پس از ردصلاحیتش -یا همان عدم احراز صلاحیت- نیز با بهره‌برداری از ظرفیت او، حسن روحانی را به کشور تحمیل کردند. تندرو‌های اصلاح‌طلب که گمان می‌کردند این رخداد یک‌بار دیگر می‌تواند تکرار شود، بهترین گزینه برای ایفای نقش هاشمی‌رفسنجانی را حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی یادگار امام می‌دانستند، اما یک توصیه حکیمانه مانع از آن شد تا یادگار امام، دستمایه بازی انتخاباتی این طیف رادیکال شود.»

روزنامه وطن امروز، یادداشت صفحه نخست خود را با تیتر «آرامش انتخابات انتخاب عاقلانه»، به موضوع عدم کاندیداتوری سیدحسن خمینی پرداخته و با اشاره به تجربه وی از کاندیداتوری در انتخابات مجلس خبرگان او را به دلیل مسیر عقلانی پیش روی انتخابات ۱۴۰۰ را مورد تمجید قرار داد و نوشت: آرامش در انتخابات، منجر به واقعی شدن عرصه رقابت می‌شود و واقعی شدن رقابت، باعث در اولویت قرار گرفتن مطالبات اصلی مردم خواهد شد. این فضای مطلوب و سالم و پاک، موجب تثبیت عقلانیت در انتخابات و نیز قطعا منجر به انتخاب یک مدیر کارآمد می‌شود.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
خسروی
۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۷
با سلام، اصلاح طلبان وبعضی اصولگرایان برای کاندید شدن یقه خود را جر ندهند ملت هردوطیف را شناخته اند مخصوصأ اصلاح طلبان را که روزگار ملت و کشور را تباه وسیاه کردند،، این همه فقر اعم از فرهنگی،،اقتصادی،، اجتماعی، معیشت مردم ،،فحشاء را درمدت ۸سال روز بروز بیشتر وبیشتر کردند،، اصلاح طلبان فقط حامی لیبرالها وخود از انها هستند،، بسیاری از مردم چندین سال کار کردند هنوز وضع زندگیشان در حد متوسط به پائین است اما آقایون منازل چندین میلیاردی دارند ایکاش کاندید شدنشان فقط به فقط بخاطر اصلاح وضع ملت وکشور بود همه اش بخاطر رسیدن به پست ومقام خود وهمپالگی های خودشان هستند نه مردم!!!!
نظرات شما