رویداد۲۴ در هفته گذشته اعلام انصراف سیدحسن خمینی، مهمترین خبر جبهه اصلاح طلبان بود که تمام اخبار دیگر را تحت الشعاع قرار داد. حالا سایر اصلاح طلبان شانس بیشتری برای حضور به عنوان نامزد نهایی این جریان را دارند. آنها دوباره به سراغ چهرههایی همچون محمد صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، محمدرضا ظفرقندی رییس سازمان نظام پزشکی و محمدجواد ظریف و اسحاق رفتهاند. همچنین شنیده شده که برخی نام احمد میدری معاون وزارت کار را به میان آوردهاند.
هفته گذشته دبیرکل مجمع ایثارگران در دیدار با سید حسن خمینی از او و سید محمد خاتمی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دعوت کرد. در ویدئویی که جماران منتشر کرده، جواد امام دبیرکل حزب مجمع ایثارگران در دیدار با سیدحسن خمینی از او برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ دعوت کرد. او در این ویدئو میگوید: مجمع ایثارگران تصمیم گرفته است که کار انفرادی انجام ندهد، اما نگاه این بود که در قالب جبهه اصلاحات ما حتما در انتخاباتی شرکت کنیم که حتما مفهوم انتخابات را داشته باشد و در چاچوب قانون اساسی عادلانه و رقابتی باشد. اما اگر خواستیم وارد انتخابات شویم کاندیدایی را انتخاب کنیم که مورد قبول جامعه باشد و بتواند مطالبات مردم را پاسخگو و حداکثری باشد. در شخصیتهایی که در مجمع ایثارگران مطرح بودهاند، یکی حضرتعالی (حاج سیدحسن خمینی) و یکی هم جناب آقای خاتمی مورد بحث واقع شدهاید. آقای خاتمی بنا به دلایلی از ابتدا هم رد کردند.
حالا البته سیدحسن خمینی هم انصراف داده و به گفته رهبران جبهه اصلاح طلبان، آنها به دنبال گزینه های دیگری برای انتخابات هستند.
بیشتر بخوانید: در غیبت سیدحسن خمینی/ آرایش سیاسی انتخابات ۱۴۰۰ چه تغییراتی کرد؟
با نزدیک شدن یه انتخابات، انتقاد چهرههای موثر اصلاح طلب از دولت شدت گرفته تا احتمال ائتلاف میانهروها و اصلاح طلبان به حداقل میزان ممکن برسد. مثلا صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات گفته «اصلاحطلبان با توجه به عملکرد آقای روحانی و حمایتی که از وی داشتند و همچنین ترکیب لیست امید در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی مورد انتقاد افکار عمومی هستند، اما باید این نکته را مدنظر داشته باشیم که رویکرد اصلاحطلبان در دو انتخابات سالهای ۹۲ و ۹۶ سلبی بود.»
مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاحطلب در واکنش به اظهارات بادامچیان در توئیتی نوشت: «دستپاچگی دبیرکل موتلفه با اختلافات داخلی اصولگرایان و نیز نظرسنجیهای جدید ارتباط دارد یا کودتای انتخاباتی در راه است؟»
اسدالله بادامچیان دبیرکل حزب موتلفه درباره میزان مشارکت در انتخابات پیش رو و نقش شورای نگهبان در افزایش مشارکت انتخاباتی گفته بود: «ما همواره شاهد حضور هر تیپ کاندیدایی بودیم، بعضی از دوستان اصلاح طلب میگویند که شورای نگهبان همه ما را رها کند و بگذارد بیاییم. این در حالی است که آنها بارها به مجلس آمدند و توسط شورای نگهبان تایید شدهاند، در انتخابات ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان تایید شدهاند و به مجلس و جاهای دیگر رفتهاند، اما در مجلس و بخشهای دیگر متاسفانه کارهایی کردند که شورای نگهبان نمیتواند آنها را قانونا تایید و احراز صلاحیت کند. به هر حال شورای نگهبان نمیآید این مسائل را برای ملت باز کند اگر باز کند شورش عمومی علیه اینها میشود.»
رهامی: نجات از فلاکت
محسن رهامی هر چند حامی جدیدی میان اصلاح طلبان ندارد، اما کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ است و سعی دارد از برنامههای خود بگوید. او درباره برنامه خود به خبرآنلاین گفته «نمیتوان دور کشور حصار و دیوار کشید و بدون تعامل جهانی مشکلات را به تنهایی حل کرد. برای بهبود اوضاع اقتصادی، تلاش خود را میکنم یک گشایش سیاسی داشته و مانند چین، هندوستان، ژاپن، ویتنام و مالزی با دنیا ارتباط صحیح برقرار کنیم.»
محسن رهامی از جمله کاندیداهای روحانی این دور از انتخابات ریاست جمهوری است، او میگوید میتواند یک حسن روحانی با حرفهای جدیدتر یا یک سیدمحمد خاتمی با نگاهی نوتر باشد.
حسن رسولی عضو جبهه اصلاحات ایران در هفته گذشته گفتگویی مفصلی با خبرآنلاین انجام داده و وضعیت کاندیداهای اصلاح طلبان را بررسی کرده است. او گفته «امروز کاندیداهایی که از کانال شورای نگهبان بتوانند عبور کنند به صورت واضح و مشخص آقای دکتر عارف و آقای جهانگیری هستند و این اشخاص از افرادی هستند که قابلیت عبور از صافی شورای نگهبان را دارند. به نظر من تا امروز اگر تعداد متنوع نامزدهایی که در جریان اصولگرا اعلام آمادگی برای حضور کردند را با جریان اصلاح طلب مقایسه کنیم قطعاً انسجام و هماهنگی بیشتری بین اصلاح طلبان در مقایسه با جریان اصولگرا جاری و ساری است.»
حسن رسولی در انتخابات گذشته در ستاد عارف فعال بود و هماکنون نیز از چهرههای نزدیک به محمدرضا عارف به شمار میرود که در صورت کاندیداتوری او، احتمالا پست مهمی به حسن رسولی نیز خواهد رسید. رویداد۲۴ یکبار کابینه احتمالی محمدرضا عارف را بررسی کرده است.
جلال میرزایی نماینده اصلاح طلب ایلام در مجلس دهم گفته «اصلاحطلبان برای اینکه کاندیدایی را به میدان بیاورند تا با مردم صحبت کند موانعی را بر سر را خود دارند. بر کسی پوشیده نیست که این جریان با مشکل تایید صلاحیت روبرو است و در هر دوره از انتخابات میماند چه کسی را بیاورد تا تایید صلاحیت شود.
او گفته «اگر امروز به تحلیلها و موضعگیریهایی که احزاب و فعالان اصلاحطلب بیان میکنند نگاهی بیندازیم، مشاهده میکنیم که نگران کاهش مشارکت مردم در این دوره از انتخابات هستند و عنوان میکنند شاید آنچه که در انتخابات مجلس یازدهم اتفاق افتاد، امسال هم در انتخابات ریاست جمهوری رخ دهد.
حسن صادقی عضو حقیقی جبهه اصلاحات و عضو خانه کارگر گفته «فکر میکنم مردم با وجود اینکه موضوعات اقتصادی و مشکلات کرونا و مباحث معیشتی برای آنها تنگنا ایجاد کرده، لیکن برای حفظ یکپارچگی ملی، منافع ملی و مقابله با توطئه دشمنان فرامرزی و داخلی در پای صندوقهای رای حضور پیدا خواهند کرد و با صندوقهای رای قهر نمیکنند.»
او گفته «این جبهه کمیتههای تخصصی خود را سازماندهی کرده؛ رابطین استانی را مشخص کرده و بنابراین در چهارچوب قانون اساسی و در چهارچوب قانون انتخابات کارها را پیش میبرد. جبهه اصلاحات در حال حاضر در مجموع کارها را به خوبی مدیریت کرده و تب و تاب انتخاباتی را در مجموعه به وجود آورده است. باید صبر کنیم تا به زمان انتخابات نزدیکتر شویم تا کارکردهای جبهه به شکل بهتری ارزیابی شود.»
فائزه هاشمی رفسنجانی هفته گذشته گذشته در کلاب هاوس نزدیک به ۶ ساعت با موافقان و مخالفان خود صحبت و به سوالات آنها پاسخ داد. مهمترین حرف او درباره احمدی نژاد بود که گفت: «احمدی نژاد به من پیشنهاد مناظره داد، اما قبول نکردم.» سخنان فائزه هاشمی البته توسط دفتر محمود احمدی نژاد تکذیب شد.
بخش دیگر سخنان فائزه هاشمی به مذاق جریان برانداز بسیار خوش آمد. او گفته «در انتخابات رای نمیدهد، زیرا گزینهای که باعث ایجاد تغییر باشد وجود ندارد.»