صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 16
کد خبر: ۲۵۸۵۵۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۷ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۰
المیادین:

اختلافات بایدن و نتانیاهو بر سر ایران؛ آنچه با سفر وزیر دفاع آمریکا به تل آویو فاش شد

اگر به اظهارات نتانیاهو و لوید استین در جریان نشست مطبوعاتی مشترک توجه کنیم، در می‌یابیم که نخست وزیر اسرائیل روی مخالفت مطلق با بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران تاکید کرد، در حالی که وزیر دفاع آمریکا حتی یک کلمه در این باره نگفت.

رویداد۲۴ المیادین نوشت: رسانه‌های اسرائیلی در جریان سفر لوید استین به سرزمین‌های اشغالی، بر مساله اختلاف اسرائیل و آمریکا در مورد بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران تمرکز کردند.

 در ادامه این مطلب آمده است: «دولت بایدن در تماس با ما تاخیر داشت، این امری نگران کننده است، او در فرستادن وزیر خارجه خود به اسرائیل هم تاخیر کرد، چطور بدون مشاوره با ما با ایران ارتباط برقرار می‌کنند؟». این بخشی از اظهارات نزدیکان به نتانیاهو است که نشان دهنده نگرانی اسرائیل از تغییر سیاست آمریکا و بازگشت به سیاست اوباماست.

بر این اساس، نتانیاهو ناچار بود که عملیات تحریک آمیز و انفرادی را در دریا، خشکی و هوا انجام دهد، تا از همان خط مشی خود در دوره ترامپ پیروی کرده و پیام واضحی را به دولت جدید آمریکا برساند مبنی بر اینکه اسرائیل به سیاست‌های قبلی خود ادامه می‌دهد و بایدن باید قبل از انتخابات اسرائیل وزیر خارجه خود را به اسرائیل می‌فرستاد.

اما بایدن به جای وزیر خارجه خود، لوید استین وزیر دفاع را پس از انتخابات اسرائیل به آن جا فرستاده و تاکید کرد استین مهمان بنی گانتس است نه نتانیاهو و این پیام روشنی است مبنی بر اینکه برنامه‌های سیاسی در خاورمیانه توسط آمریکا مشخص می‌شود و نه نتانیاهو.

علاوه بر این، رسانه‌های اسرائیلی در جریان سفر استین، روی مساله اختلاف اسرائیل و آمریکا در مورد قصد بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران تمرکز کردند، اما واقعیت چیست؟

طبق معمول، نتانیاهو زمان مناسبی را برای این سفر انتخاب کرد و استین در زمانی سخت برای ایالات متحده و مناسب برای اسرائیل، وارد سرزمین‌های اشغالی شد، یعنی بین سالروز هلوکاست و آنچه سالروز «استقلال» می‌نامند و در این شرایط، هر مسئول آمریکایی در مورد انتقاد از اسرائیل بخاطر اقدامات تروریستی تردید می‌کند، چرا که صهیونیست‌ها در این تاریخ خود را قربانی‌هایی نشان می‌دهند که تنها در حال دفاع از زندگی خود هستند.

گذشته از این، نتانیاهو از این فرصت استفاده کرد تا سریالی از عملیات تروریستی دریایی، زمینی و هوایی را انجام داده و پیام‌های محکمی را به دولت بایدن و اتحادیه اروپا برساند، تا آن‌ها را در حالت تنگنا قرار داده و ادعا کند تنها از خود در برابر کشتار جمعی اسرائیلی‌ها دفاع می‌کند.

در پایان دوره ریاست ترامپ، ارتش اسرائیل به مجموعه فرماندهی نظامی آمریکایی در خاورمیانه (سنتکام) منتقل شد و تحلیلگران این امر را تحولی در جایگاه اسرائیل در خاورمیانه می‌دانند.

فرمانده ستاد مشترک ارتش آمریکا، ژنرال مارک میلی هم در پایان دسامبر ۲۰۲۰ به اسرائیل سفر کرد؛ سفری که دو روز طول کشید و در آن، میلی با افیف کوخافی و ژنرال تمیر هایمان، دیدار کرد. تحلیلگران مسائل نظامی در اسرائیل اتفاق نظر دارند که ارتش اسرائیل با همکاری ارتش‌های عربی وابسته به ایالات متحده و با نظارت مستقیم آمریکا، نقش مهمتری در خاورمیانه ایفا می‌کند.

بنابراین، اگر به اظهارات نتانیاهو و لوید استین در جریان نشست مطبوعاتی مشترک توجه کنیم، در می‌یابیم که نخست وزیر اسرائیل روی مخالفت مطلق با بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران تاکید کرد، در حالی که وزیر دفاع آمریکا حتی یک کلمه در این باره نگفت.

نتانیاهو تصریح کرد: «می‌توانم بگویم اسرائیل شریکی بزرگتر از ایالات متحده ندارد و به صورت مساوی، آمریکا هم شریکی بزرگتر از اسرائیل ندارد»، شکی نیست که استفاده از تعبیر «شراکت» وسیعتر و عمیقتر از «همکاری» و «دوستی» است. علاوه بر اینکه نتانیاهو از تعبیر «تساوی» نیز استفاده کرده است.

اما استین از تعبیر «تساوی» استفاده نکرده و تنها اظهار داشت که روابط نزدیک و قوی بین ما و اسرائیل، مأموریتی برای استقرار و امنیت منطقه است.

استین افزود: «من بر حمایت از تلاش‌های عادی سازی بین اسرائیل و دولت‌های عربی و اسلامی تاکید می‌کنم»، که این به معنای آن است که حمایت نظامی و سیاسی بایدن از اسرائیل نه تنها لغو نمی‌شود، بلکه ادامه خواهد یافت.

سخنان وزیر دفاع دولت بایدن نشان دهنده آن است که هدف واقعی از سفرش به اسرائیل، پیشبرد طرح همکاری استراتژیک بین اسرائیل و ایالات متحده و بالا بردن سطح هماهنگی بین ارتش اسرائیل و ارتش‌های عربی وابسته به آمریکاست، بویژه پس از امضای توافق نظامی بین آمریکا و اردن که باعث می‌شود نیرو‌های آمریکایی در خاک اردن آزادانه حضور داشته باشند. در ادامه، نیرو‌های نظامی اسرائیل که تحت حاکمیت فرماندهی نظامی آمریکا در خاورمیانه هستند نیز می‌توانند در اردن حضور یابند.


بیشتر بخوانید: اظهارات محسن رضایی، انتخاباتی یا افشاگری/ چه کسی مسئول سالم سازی امنیتی در کشور است؟


آیا آمریکا از سیاست نتانیاهو رضایت دارد؟

با بررسی مواضع آمریکا متوجه می‌شویم که دولت بایدن معتقد است نتانیاهو در حال تلاش برای تخریب تلاش‌های آمریکا و ورود به جنگی در خاورمیانه است، در حالی که ایالات متحده در صدد درگیری استراتژیک با روسیه و چین است و نه ایران.

این مساله وقتی نمایان می‌شود که به افشاگری آمریکا در مورد مسئولیت اسرائیل در حمله به کشتی‌های ایرانی در مدیترانه و دریای سرخ توجه کنیم، همانطور که آمریکا در جریان عملیات خرابکارانه در نطنز، به وضوج گفت نقشی در این زمینه نداشته. اما نتانیاهو به توانایی‌های نظامی اسرائیل در حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران مباهات کرد، که این امر، چالش واضحی برای سیاست جدید آمریکا در خاورمیانه است.

علاوه بر دولت بایدن، اتحادیه اروپا نیز با سیاست فعلی اسرائیل مخالف بوده و انتقاداتی را متوجه آن می‌کند و انفجار نطنز را تلاش برای تخریب مذاکرات با ایران می‌داند. همانطور که محافل میانه رو اسرائیلی این سیاست را خطری واقعی برای تل آویو می‌دانند.

در اسرائیل هم صدا‌هایی در محکومیت سیاست تحریک آمیز و ماجراجویانه نتانیاهو شنیده می‌شود. دبیر پایگاه خبری «عنیان مرکزی» در آوریل جاری به نقل از منابع خارجی نوشت که رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل و وزیر جنگ آن، از اقدامات افسران موساد در دریای سرخ و دیگر مکان‌ها اطلاع قبلی نداشتند و این عملیات با اشاره مستقیم نخست وزیر صورت گرفته است. به این معنا، دستگاه‌های امنیتی در اسرائیل به ابزاری در دست نتانیاهو برای تحقق منافع شخصی اش تبدیل شده اند.

اما ژنرال عاموس یادلین، در یک مصاحبه رادیویی که روزنامه معاریو منتشر کرد، گفت: نتانیاهو اقدامات واقعا خطرناکی انجام می‌دهد.

وی افزود: «چرا علیه ایالات متحده شورش می‌کنیم؟ من نمی‌توانم موضع نتانیاهو را تفسیر کنم، چرا که وی اقدامات خطرناکی انجام می‌دهد. من همچنین نگران مسیر تصمیم گیری‌ها بویژه در سایه نبود کابینه هستم. در واقع، اقدامات ما منجر به تسریع در برنامه‌های هسته‌ای ایران می‌شود».

در مقابل، پاسخ ایران مبنی بر افزایش ۶۰ درصدی غنی سازی اورانیوم، بالا بردن تعداد دستگاه‌های سانترفیوژ جدید تا ۱۰۰۰ عدد، به اضافه فروپاشی گروهک موساد در شمال عراق، همگی برای اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها ثابت می‌کند که ایران قادر به پاسخ متقابل است و سیاست فعلی نتانیاهو نه تنها نمی‌تواند آرامش و امنیتی برای منطقه به ارمغان آورد، بلکه منجر به مسابقه تسلیحاتی هسته‌ای می‌شود که دولت‌های بزرگ خواهان آن نیستند و به نفع ملت‌های خاورمیانه و در ادامه دولت‌های عربی حامی اسرائیل هم نیست، چرا که در این صورت دولت‌های مذکور مجبور به تحمل مسئولیت سیاست نتانیاهو می‌شوند.

منبع: انتخاب
نظرات شما