رویداد۲۴ از شب گذشته ویدیو و تصاویری از چرای گوسفندان در بوستان سرخه حصار در فضای مجازی منتشر شده و این موضوع واکنش کاربران را به همراه داشته است.
به نظر یکی از کاربران گوسفندان برای خود شهرداری است چون این بوستان نگهبانی دارد و از نظر کاربر دیگر جنگل های سرخه حصار به دلیل مشکلات مالی شهرداری به دامداران اجاره داده شده است.
کاربردیگری هم به طنز گفته مرحله بعدی چرای گوسفندان در یکی از میادین اصلی شهر است. از دیگر کاربران هم مطرح کرده اند که این موضوع نوعی هرس و کوددهی بدون دخالت نیروی انسانی محسوب می شود.
پارک ملی سرخهحصار از قدیمیترین مناطق حفاظت شده جهان بوده و قدمت آن به دوران قاجار میرسد. این پارک از تفرجگاههای پایتختنشینان است و آدرس آن انتهای بزرگراه رسالت، بزرگراه شهید یاسینی شرق است. ایستگاه چهارراه تهرانپارس نیز نزدیکترین اتوبوس به این پارک محسوب میشود.
سرخه حصار تهران در شرق پایتخت و در منطقه ۱۳ قرار دارد و مساحتش حدود ۹۱۶۸ هکتار است. آب این پارک از رودخانه جاجرود تهیه میشود. بلندترین نقطه سرخه حصار آراکوه با ارتفاع ۲۶۴۹ متر است.
این منطقه در تمام فصول سال از طبیعتی زیبا دارد که بهعلت پوشش گیاهی منحصربهفردش است.این موضوع باعث شده پارک سرخه حصار تهران از دیدنیترین و سرسبزترین پارک های جنگلی تهران باشد و طرفداران زیادی برای پیک نیک و گشت آخر هفته پیدا کند.
پیادهروی در سرخه حصار یکی از تفریحات لذتبخشی است که خیلی از پایتختنشینان آن را تجربه کردهاند. این پیادهروی علاوه بر فعالیت ورزشی ساده، طبیعتگردی نیز محسوب میشود. اگر در حین پیادهروی فقط کمی با دقت بیشتر به دور و اطراف نگاه کنید، متوجه جزییاتی جذاب میشوید.
این منطقه وسعت زیادی دارد، اما کمتر نقطهای در آن پیدا میشود که از وجود فضای سبز محروم باشد. در تمام نقاط پارک درختان و گیاهانی متنوع هستند که در فصلهای مختلف زیبایی خاص خود را نشان میدهند.
سرخه حصار جزو اولین پارکهایی بود که پیست دوچرخهسواری در آن احداث شد. طول این پیست حدودا هشت کیلومتر است و شیب مناسب و آسفالت جاده دوچرخهسواری را برای ورزشکاران راحتتر میکند. این پیست در سال ۱۳۷۵ تاسیس شده است و جادهای پهن دارد. به همین علت مشکلی برای دوچرخهسواریهای دستهجمعی وجود ندارد.
اسفند سال گذشته طی مراسمی که با حضور مدیر کل منابع طبیعی استان تهران و مجتبی شکری شهردار منطقه 13 برگزار شد، تفاهم نامه «اجرای مدیریت بهره وری و نگهداری از پارک جنگلی سرخه حصار و توسعه فضای سبز با شهرداری» بین طرفین به امضا رسید.
شهردار منطقه 13در خصوص انعقاد تفاهم نامه واگذاری مدیریت پارک جنگلی سرخه حصار گفت: بر اساس این تفاهم نامه، ۵۴۷ هکتار اراضی بوستان جنگلی سرخه حصار به مدت سی سال به شهرداری تهران واگذار و دفترچه بهره برداری از این پارک نیز که شامل ۵۴ پروژه گردشگری، توسعه فضای سبز و نگهداری از گونههای جانوری و… نیز از سوی شهرداری منطقه اخذ شد.
وی این تفاهم نامه را تضمین آینده این بوستان به جهت توسعه، نگهداری فضاها و گردشگری برشمرد و یادآور شد: بوستان جنگلی سرخه حصار، ثروت ملی و واقعی ماست که امیدوارم با حفظ و نگهداری صحیح آن بتوانیم خدمات مختلفی را به ویژه در زمینه گردشگری ارائه کنیم.
اما حالا بسیاری اتفاق پیش آمده را خلاف موضوع نگهداری فضاها و گردشگری بوستان سرخه حصار می دانند.
چرای گوسفندان طرحی آزمایشی برای جلوگیری از حریق
درباره کلیپ منتشر شده چرای گوسفندان به سراغ مدیران شهری رفتیم تا علت را جویا شویم. احسان صفائی، معاون خدمات شهری و محیط زیست منطقه ۱۳ تهران درباره این موضوع بع فارس گفت: هر ساله با آغاز فصل بهار و شروع بارندگی ها، شاهد رشد علف های هرز در مراتع بوستان جنگلی هستیم که این امر با آغاز فصل گرما منجر به بروز آتش سوزی می شود.
وی افزود: در سال جاری، تصمیم گرفته شد، طرحی آزمایشی در جهت جلوگیری از کف سوزی علف ها و به تبع آن خسارت به درختان بوستان و همچنین تقویت بستر خاک،طی مدتی کوتاه انجام و نتایج طرح مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
معاون شهردار منطقه 13 تهران خاطرنشان کرد: از نظر علوم جنگلداری استفاده از چرای دام برای رستنی های کف ( اشکوب پایین ) و قرق کردن پارسل به پارسل جنگل به جهت از بین بردن علف های هرز به گونه ای که با خوردن توسط دام از رویش در سالهای آینده به شدت کاسته و در تقویت گونه های اشکوب فوقانی تاثیرات بسزایی خواهد داشت.
زهرا نژاد بهرام عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران هم درباره این موضوع به فارس گفت: سرخه حصار یک بوستان طبیعی است و سازمان محیط زیست و منابع طبیعی نیز علاوه بر شهرداری تهران بر آن نظارت دارند.
وی افزود: در فصل بهار سرخه حصار پر از علف است و اگر فکری به حال این علف ها نشود تبدیل به مخزن آتش سوزی خواهد شد بنابراین اینکه برای پیشگیری از حریق گوسفندان البته به صورت کنترل شده چرا کنند، راهکار بدی نیست و پیش از این در تپه هایی در حاشیه منطقه 4 نیز چنین راهکاری ارائه و انجام شده بود.
هرچند بوستان های تهران به دلیل شرایط کرونا تقریبا نیمه تعطیل شده است ولی بسیاری از کارشناسان معتقدند چرای گوسفندان در بوستان ها سبب نابودی فضای سبز است و این موضوع آسیب به طبیعت تهران را به همراه دارد و از طرفی با استفاده از تکنولوژی می توان به برای پیشگیری از حریق اقداماتی انجام داد. حالا باید دید شهرداری همچنان از این رویکرد به عنوان راهکار اساسی دفاع می کند یا برنامه های دیگر مد نظر مدیریت شهری قرار خواهد گرفت.