رویداد۲۴ الهه صالحی: به گفته سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت در روزی که گذشت و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۷ هزار و ۸۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که دو هزار و ۳۹۰ نفر از آنها بستری شدند و متاسفانه ۳۳۲ نفر از هموطنانمان در اثر ابتلا به این ویروس جان باختند.
با احتساب آمار امروز مجموع تعداد مبتلایان و قربانیان در ایران به ترتیب به دو میلیون و ۵۱۶هزار و ۱۵۷ نفر و ۷۲هزار و ۹۰ نفر رسید.
اکنون ۸۸۹ هزار و ۹۵ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۲۱۱ هزار و ۸۲۲ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به یک میلیون و ۱۰۰ هزار و ۹۱۷ دُز رسید.
همچنین به گفته لاری در حال حاضر ۱۹۸ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۵۷ شهر در وضعیت نارنجی، ۸۴ شهر در وضعیت زرد و ۹ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.
توقف روند افزایشی در ۲۵ استان
علاوه بر این در روزی که گذشت، علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا از توقف روند افزایشی کرونا در ۲۵ استان کشور خبر داد.
او گفت: خوشبختآنه ثار خوبی در ۲۵ استان کشور را شاهدیم و به وضعیت با ثباتی رسیده؛ گرچه هنوز میزان بیماری کم نیست، اما روند افزایش یابنده بیماری متوقف شده که نشانه خوبی است.
وی ادامه داد: همچنین در ۱۵ استان کشور روند نزولی شروع شده و در حدود ۱۰ استان هم تقریبا به اوج بیماری رسیده ایم و انتظار داریم طی همین هفته و هفته آینده از میزان ورودی بیمارستانها کاسته شود و روند نزولی را طی کنند.
رییسی گفت:، اما شش استان نیاز است که مراقبتهای بیشتری را انجام دهند و هنوز روند نزولی بیماری را طی نکردند، اما به اوج بیماری نزدیک شده اند؛ زمانی که به اوج و قله بیماری میرسیم تقریبا یک هفته بعد در صورت رعایت خوب پروتکلها، سیر افزایش یابنده متوقف میشود. این شش استان شامل تهران، البرز، قزوین، خراسان جنوبی، هرمزگان و سیستان و بلوچستان است که به نظر میرسد طی روزهای آینده احتمالا به اوج بیماری میرسند و بعد از آن باید شاهد روند نزولی در این استانها باشیم.
از سوی دیگر حسن روحانی، رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که برگزاری مراسم شبهای احیا برای مناطق زرد و نارنجی صرفا در اماکن باز فراهم است و مردم در موقع خروج و ورود باید رعایت کنند.
او افزود: «در آمار و ارقام، مراعات مردم در رعایت پروتکلهای بهداشتی ۶۱ درصد است که خطرناک است. وقتی ۳۹ درصد مردم رعایت نمیکنند، معنایش این است که میخواهیم بیشتر در این موج باقی بمانیم و دیرتر از آن خارج شویم. ناظرین باید نظارتهای خود را تشدید کنند تا در پایان هفته شاهد باشیم بسیاری از مناطق قرمز به نارنجی تبدیل شده باشند.»
واکسن به کجا رسید؟
علاوه بر اخبار خوبی که از تولیدات واکسنهای ایرانی به گوش میرسد در روزهای گذشته واکسیناسیون افراد بالای ۸۰ سال آغاز شد. در همین رابطه مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت نحوه ثبتنام برای واکسن را برای این گروه از افراد تشریح کرد.
کیانوش جهانپور، سخنگوی مدیر روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت با بیان اینکه برای همه افراد بالای ۸۰ سال کشور اطلاع رسانی به موقع صورت خواهد گرفت به این صورت که وزارت بهداشت از طریق پیامک یا تماس تلفنی به اطلاع این افراد خواهند رساند که میتوانند برای دریافت واکسن کرونا حضور پیدا کنند، گفت: «هیچ نیازی به مراجعه حضوری برای ثبت نام واکسن وجود ندارد و برای مواردی که پیامک برای آنها به هر دلیلی ارسال نشد سامانهای راهاندازی خواهد شد.»
جهانپور با بیان اینکه موعد تزریق واکسن افراد در اولویت را به صورت دقیق از طریق ارسال پیامک اطلاعرسانی میشود اظهار داشت: در مواردی هم اگر پیامکی برای فردی که در اولویت است ارسال نشده، این افراد میتوانند در زمانی که وزارت بهداشت اعلام میکند وارد سامانه Salamat.gov.ir شده و نام و کد ملی خود را ثبت کند و بعد از این اقدام ما وضعیت واکسیناسیون فرد را پیگیری میکنیم.
وی با بیان اینکه تلاش میکنیم از ۲۰ اردیبهشت ثبتنام و فراخوان افراد ۷۰ تا ۷۵ سال را نیز برای واکسیناسیون به آنها اطلاع میدهیم، تاکید کرد که پیامکهای ما بسیار دقیق هستند. به طوری که در پیامک به فرد اعلام میشود که شما در فاز دوم واکسیناسیون قرار گرفتید و به زودی موارد به شما اطلاعرسانی میشود.
علاوه بر این محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو گفت: «در زمینه تولید واکسن نیز توانسته ایم به موفقیتهای خوبی برسیم. البته همه آن چیزی که لازم بود برای تأمین واکسن کرونا انجام دادیم و امروز امیدواریم بتوانیم در خرداد ۱۴۰۰ اولین مجموعه میلیونی تولید واکسن را داشته باشیم و میتوانیم تا پایان سال کار واکسیناسیون عمومی را به سرانجام برسانیم.»
رئیس سازمان غذا و دارو، پیرامون وضعیت تأمین واکسن کرونا در کشور، گفت: در بحث استفاده از واکسن کرونا در دنیا شاهد آپارتاید و تبعیض هستیم و اکثر کشورها نگرانند. ما برای واردات هر آنچه لازم بود انجام دادیم و برنامه ریزی کردیم و مبالغ لازم را واریز کردیم، اما آنچه قرار بود از طریق کوواکس تا ۱۰ فروردین دریافت میکردیم میبایست ۴.۵ میلیون دوز باشد که فقط ۷۰۸ هزار دوز دریافت کرده ایم.
وی با تاکید براینکه تاکنون ۲.۲ میلیون دوز واکسن وارد کرده ایم که میبایست ۷ تا ۸ میلیون دوز وارد میشد که محقق نشده است، افزود: «حدود ۴۹ شرکت بخش خصوصی برای واردات واکسن کرونا اعلام آمادگی کردند که برای ۳۵ شرکت معرفی نامه صادر شد، اما تا امروز نتوانسته اند مستندات واردات را اعلام کنند. قرار نیست بابت واکسن کرونا پولی از مردم دریافت شود و واکسنهای وارداتی در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد.»
دکتر جلیل کوهپایه زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران هم درباره نتایج کارآزمایی بالینی واکسن کووپارس انستیتو رازی که با همکاری این دانشگاه انجام میشود، گفت: این کار ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ آغاز شده بود و ۱۳۳ نفری که در دو دُز باید تزریق عضلانی دریافت میکردند به پایان رسید و بخش استنشاقی واکسن هنوز در حال انجام است. تحلیل فاز اول تا پایان هفته گذشته انجام شد و نتایج تحلیل امروز یا فردا به سازمان غذا و دارو ارسال خواهد شد و بر اساس نتایج به دست آمده از فاز اول، کمیته اخلاق سازمان اجازه فاز دوم را خواهد داد و امیدواریم این کار تا پایان هفته انجام شود.
وی افزود: امیدواریم در صورتی که نتایج مورد قبول کمیته اخلاق باشد از هفته بعد فاز دوم را آغاز کنیم. البته فاز دوم از پیش مجوز انجام داشته، اما لازم بود نتایج فاز یک برسد تا بتوانند فاز دوم را آغاز کنند. امیدواریم مشکل خاصی نباشد.
کوهپایه زاده ادامه داد: دو گروه ۲۵۰ نفری که از افراد مورد نظر بر اساس داوطلبان انتخاب میشوند و این فاز هم یک ماه و شاید کمی بیشتر زمان ببرد. بر اساس برنامه از پیش تعیبی شده هم فاز اول و دوم حدود ۳ تا ۴ ماه زمان لازم دارد و فاز سوم هم از ابتدای تیر ماه آغاز خواهد شد که اگر فاز اول و دوم نتایج مناسبی داشته باشد شاید بتوان فاز سوم را بر گستره بیشتری از افراد انجام داد.
واکسیناسیون، شرط بازگشایی مدارس
نامشخص بودن تکلیف وضعیت سال تحصیلی جدید برای دانش آموزان و معلمان به دغدغه تبدیل شده است. از طرفی شرایط برای آموزش حضوری محیا نیست و از طرف دیگر آموزش آنلاین هم مشکلات خاص خودش را در پی دارد. در روزی که گذشت محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه یک سال کار در شرایط کرونا به ما آموخت که معلم و مدرسه جایگزینی ندارد، گفت: «خواهشمندم برای دایر شدن مدارس در سال تحصیلی جدید و حضور بی دغدغه دانش آموزان و رفع نگرانی خانواده ها، واکسیناسیون معلمان و کادر مدارس را در اولویت قرار دهید. به اعتبار شاخصهای معتبر و قابل سنجش میتوانیم داوری کنیم که آموزش و پرورش در دولت تدبیرو امید از پوشش گسترده تر، کیفیت بیشتر، عدالت بیشتر، محرومیت کمتر و دسترسی به فضای ایمنتر جلوتر بوده است و البته هنوز تاموقعیت آرمانی فاصله داریم، اما گام بلندی برداشته شد.»
از سوی دیگر نظر به شرایط فعلی، مجلس در نامهای از وزیر آموزش و پرورش درخواست کرد تا امتحانات نهایی امسال به صورت غیرحضوری برگزار شود.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در این نامه با اشاره به اینکه اعلام آن وزارتخانه مبنی بر برگزاری حضوری امتحانات پایان ترم پایههای نهم و دوازدهم، باعث ایجاد نگرانی برای دانش آموزان و خانوادههای مکرم آنان شده است. این درحالی است که موج چهارم شیوع کرونا فراگیر شده، که این مساله قطعا باعث افزایش احتمال ابتلا به کرونا و طبیعتا ایجاد خطر برای دانش آموزان، خانوادهها و کادر اداری آموزشی میگردد.
در ادامه این نامه آمده است که: با توجه به برگزاری کلاسهای ترم جاری به صورت مجازی و تجربه موفق امتحانات غیرحضوری در ترمهای گذشته، برگزاری امتحانات به صورت غیرحضوری میتواند مدنظر قرار گیرد. قطعا یکی از دغدغههای وزارت آموزش و پرورش در برگزاری حضوری امتحانات، رعایت مبحث مهم عدالت آموزشی است. دانش آموزان و کارشناسان متعددی اظهار میدارند که راه حلهای گوناگونی در راستای رعایت عدالت آموزشی و غیرحضوری برگزار شدن امتحانات وجود دارد؛ که به نظر میرسد این نظرات قابل بررسی است.