رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: به همان اندازه که فضای انتخاباتی در ایران کمتر از دوماه مانده به برگزاری آن سرد و بی رمق است، اخبار پیرامون برگزاری انتخابات حاشیه ساز شده است. از منع کاندیداتوری سید حسن خمینی تا انتشار فایل صوتی ظریف و حالا اصلاح قانون انتخابات از سوی شورای نگهبان که نه تنها برخلاف قانون اساسی است بلکه باعث شده تا دست طیف دیگری از کاندیداها از پاستور کوتاه شود. در این بین، فضای انتخابات در میان دو جریان اصلی همچنان مبهم و مه آلود است. هنوز مشخص نیست رئیسی به عنوان کاندیدای اجماع ساز وارد انتخابات می شود یا نه. در مقابل اصلاح طلبان نیز در حال بررسی گزینه های نه چندان پر اقبال خود هستند.
نماینده اصلاح طلب سابق مجلس انتخابات ریاست جمهوری را کم رونق دانسته و می گوید که حاکمیت نیز علاقه ای به برگزاری پرشور این انتخابات ندارد.
پروانه سلحشوری نماینده سابق مجلس و فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با رویداد۲۴ با تحلیل شرایط کنونی جریان اصلاحات کمتر از دو ماه مانده به انتخابات ۱۴۰۰ گفت: اصلاح طلبان یک طیف بودن را یکی از نقاط قوت خود میدانند. در این طیف مدتها توانستهاند با همدیگر کار تیمی انجام دهند که این فعالیت مشترک به نتایج ملموسی هم منجر شده است. این روند باعث شده تا اصرار بر این داشته باشند که بخواهند طیف همینگونه که هست، حفظ شود.
بیشتر بخوانید: به خاطر حمایت از روحانی شرمندهام/ برای رسیدن به حداقلها جان میکنیم (فیلم)
وی با اشاره به عیان شدن برخی اختلاف نظرهای درونی در جریان اصلاحات در نتیجه چند مصاحبهای که اخیرا انجام شده، گفت: یکی از مصاحبههایی که اخیرا آن را خواندم مصاحبه آقای عطریانفر بود که اختلاف کارگزاران و اتحاد ملت را فاش کرد. رویکردهایی که اخیرا عطریانفر اتخاذ کرده چه در خصوص اظهارات فائزه هاشمی و چه در رابطه با تاجزاده نیز بیانگر این اختلافات است.
حذف گروهی از اصلاح طلبان بخاطر اظهارات قانونی قابل قبول نیست
سلحشوری ادامه داد: عطریانفر در این مصاحبه گفته ظاهرا به خاطر اظهارات و رویکردهای تاجزاده ما نمیتوانیم او را به عنوان کاندیدای اصلاح طلب معرفی کنیم. نکته جالب این است که حتی اصولگرایان و کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان هم درباره رفراندوم صحبت میکنند و معتقدند که این موضوع خارج از قانون نیست. قانون اساسی گفته است هرجا که با مشکل عمدهای مواجه شدید، آن را با مردم در میان بگذارید. زمانی که اصل ۵۹ را داریم مشکلی نداریم. اما اینکه گروهی از اصلاح طلبان بخواهند گروه دیگری از اصلاح طلبان را به دلیل اظهار نظرهای قانونی حذف کنند، قابل قبول نیست و جای سوال دارد.
سلحشوری در ادامه گفت: نکته قابل تامل دیگر این است که عطریانفر در جایی عنوان کرده بود که گزینههای خانمی که در لیست اصلاح طلبان آمده نمادین بوده است. در بدنه اصلاح طلبی و در میان زنان اصلاح طلب گزینههای مطرحی وجود دارند که اکنون هم در نهاد اجماع ساز هستند و درست نیست درباره آنها که نیمی از جامعه را تشکیل میدهند اینطور صحبت شود. این موضوع جای تاسف دارد و نشان میدهد در دیدگاههشان نسبت به زن تفاوت چندانی با اصولگرایان ندارند. در همان نهاد میبینیم آرایی که به خانم شجاعی و ملاوردی دادهاند بسیار پایین بوده. البته آقای اصغرزاده گفتهاند ما حتما تلاش داریم تا یک خانم را در لیست خود قرار دهیم و این موضوع مهم است.
سلشحوری با اشاره به صحبتهای محمدرضا عارف در خصوص اینکه ظریف یک اصلاح طلب نیست، گفت: از نظر حزبی شاید این حرف درست باشد، اما به لحاظ عملکردی اینکه تا چه اندازه عملکرد ایشان در جهت منافع ملی بوده هم مهم است. ممکن است اشخاصی مانند من نوعی به آقای ظریف نقد داشته باشند، اما اینکه نگاه مردم به او چگونه است و اصلاح طلبان در مجموع چه نظری درخصوص او دارند، متفاوت است. همانطور که جهانگیری خود را به لحاظ رویکردی اصلاح طلب میداند و به لحاظ مدیریتی هم فرد توانمندی است. شاید اگر همان زمانی که جهانگیری اعلام کردند اختیار تغییر منشی خود را نیز ندارند استعفا میدادند اکنون میتوانست به برگ برندهای برای اصلاح طلبان تبدیل شود.
نماینده سابق مجلس گفت: با توجه به نظر سنجیها مردم در انتخابات مشارکت پرشوری ندارند و برخلاف سالهای گذشته این روند کاهشی است و نه حاکمیت علاقمند به شور و شوق دادن به انتخابات است و نه مردم علاقه دارند به مشارکت. اما اعلام نظر تاجزاده برای حضور در انتخابات و نوع اقدامات و صحبتهای او سطح جدیدی از نامزدی است که وارد انتخابات شده، البته من میرحسین را جدا میکنم که واقعا مردمی بودن او اسطورهای بود، ولی تاجزاده با استفاده از ابزارهای نوین تکنولوژیک، سطح جدیدی را از کاندیداتوری انتخابات و طرح مسائل و مشکلات و ارائه راهکار برای مشکلات را مطرح کرده است.
وی افزود: شاید صحبتهای تاجزاده در حال حاضر آرمانی به نظر برسد، اما به نظرم شجاعت طرح مسئله خود نیمی از حل مسئله است. زیرا ما همواره در لفافه صحبت میکنیم و اصل موضوع را مطرح نمیکنیم. به نظرم صحبتهای او گامی در راستای حقوق شهروندی بود و هم سطح توقع مردم را از یک کاندیدای مردمی بالا برد. او بدون هیچگونه توهین و بداخلاقی مسایل و موانع کشور را مطرح کردند. اگرچه او زودتر از موعد رد صلاحیت شد، ولی تراز یک کاندیدای ریاستجمهوری را نشان داد. اگر نهاد اجماع ساز بتوانند رهبری و لیدری او را بپذیرند شاید یک تحول خواهی جدیدی در درون اصلاحطلبی شکل بگیرد.
سلحشوری ادامه داد: اگر سید حسن وارد انتخابات میشد شاید میتوانست یک فضای دوگانه سازی و دوقطبی را ایجاد کند، اما بعید میدانم که اصلاحطلبان گزینهای داشته باشند که بتواند مقابل فردی مانند رئیسی از جریان اصولگرایی بایستد. این انتخابات خارج از معنا است و معنای خود را از دست داده. انتخابات برای عموم مردم به یک رویا تقلیل پیدا کرده است. از آن سو درصدی از مردم که همواره حامی بدنه حکومت هستند و درصدی که رای میدهند تا مهر انتخابات در شناسنامه آنها بخورد، همیشه رای میدهند.
وی ادامه داد: من بعید میدانم کاندیدایی در میان جریان اصلاحات وجود داشته باشد که بتواند رقیب رئیسی شود، حداقل من تا این لحظه سراغ ندارم.
سلحشوری با بیان اینکه فکر نمیکنم ظریف در انتخابات ثبت نام کند، گفت: من فکر میکنم یک دوگانه سازی علیه ظریف در این روزها ایجاد شده است. برخی او را نجات دهنده میدانند، اما معتقدم ظریف هم مانند سایر انسانها است و مبرا از خطا و اشتباه نیست، ولی متاسف هستم که تلاشهای ایشان که همگی در جهت تامین منافع ملی بود، آنطور که باید دیده نشد؛ ایشان در این ۸ سال سعی کرد رضایت حاکمیت را به دست آورد، اما بازهم آنطور که باید نشد.