رویداد۲۴ افشین صدر دادرس با بیان اینکه خشکسالی بر کشور حاکم شده و نواحی جنوبی و شرقی به شدت درگیر آن هستند اظهار کرد: همین امر منجر به افزایش قیمت نهادههای غیر دولتی مانند یونجه، کاه، کلش و جو شده است.
وی ادامه داد: مشکلی که در حال حاضر وجود دارد این است که در بعضی استانها مانند خوزستان و ایلام با ممنوعیت خروج نهاده و علوفه از استانها مواجه هستیم که اگر این روند ادامه یابد، کمک رسانی به استانهایی که از نظر تامین علوفه دچار مشکل هستند امکان پذیر نخواهد بود؛ بنابراین باید در مورد مصوبههایی از این دست توجه بیشتری صورت گیرد، زیرا در برخی استانها بیش از نیاز استان علوفه تولید میشود و برخی استانها نیز با مشکلات جدی در تامین علوفه مواجه هستند.
مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک اضافه کرد: در برخی استانها نیز خروج دام از آن استانها ممنوع شده است؛ در حالی که باید پرسید وقتی امکان جذب تولیدات تولیدکنندگان وجود ندارد چرا اجازه داده نمیشود که تولیدکننده دامش را به استانهای مجاور و مراکز مصرف بفرستد و سرمایه اش را به پول نقد تبدیل کند؟
وی با اشاره به اینکه جو، ذرت و کنجاله دو نرخی است، گفت: این اقلام در سامانه بازارگاه با یک نرخ و خارج از سامانه بازارگاه نیز با نرخهای بالاتری خرید و فروش میشود. در حال حاضر نیز قیمت هر کیلو ذرت و جو در بازار آزاد حدود ۶۰۰۰ تومان و کنجاله سویا حدود ۱۰ هزارتومان است و متاثر از قیمت این اقلام، نهادههای تولید داخل نیز گران شده است. جو با وجود اینکه فصل برداشت آن در برخی استانها شروع شده قیمت آن حدود ۵۷۰۰ تومان، یونجه ۵۴۰۰ تومان و کاه و کلش حدود ۴۰۰۰ تومان شده است.
صدر دادرس تصریح کرد: از زمانی که سامانه بازارگاه راه اندازی شد هیچ نهادهای از طریق اتحادیههای مرکزی در شبکههای زیر مجموعه توزیع نشده است. سیستم توزیع هم معمولا به این شکل است که وزارت جهاد کشاورزی نهادههای دامی را به سازمان جهاد کشاورزی استان تخصیص میدهد و سازمان نیز تقسیم شهرستانی میکند و سپس از طریق شرکتهای تعاونی نهادهها بین دامداران توزیع میشود.
وی افزود: در این میان، اما بخش کمی از نهادههای دولتی به دامداران دام سبک تعلق گرفته است و این دامداران سال گذشته مظلوم واقع و مجبور شدند تمام نهادههای مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند و به همین جهت امسال دیگر توان ادامه دادن ندارند.
مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک با بیان اینکه اکثر دامداران دام سبک بخش عمدهای از نهادههای مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه میکنند، گفت: مسئولان مدعی هستند که به دام سبک نیز نهاده تخصیص داده اند، ولی هیچ مکانیسم کنترلی وجود ندارد که مشخص شود آیا واقعا مقدار نهادهای که ادعا میشود به دست دامدار واقعی رسیده است یا خیر. دامداران میگویند درصد کمی نهاده از طریق سامانه بازارگاه به صورت خوراک دام به آنها داده شده است.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده هر کیلو دام سبک برای دامداران بیش از ۶۰ هزار تومان است، اظهار کرد: با این وجود، چون مردم توان خرید ندارند و بازار تعیین کننده قیمت است، دام سبک با قیمت کمتر از ۶۰ هزار تومان در بازار خرید و فروش میشود و میانگین قیمت آن در یکی دو روز اخیر به حدود ۵۳ هزار تومان هم رسیده است. قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی در کشتارگاه نیز حدود ۱۲۰ هزارتومان است که در سطح شهر کمتر از ۱۵۰ هزارتومان به دست مصرف کننده نمیرسد.
به گفته صدر دادرس مشخص نیست که این فاصله ۳۰ هزار تومانی از کشتارگاه تا مصرف کننده به جیب چه کسانی میرود و سوال اینجاست که چرا مسئولان فکری به حال آن نمیکنند؟
مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک خاطرنشان کرد: دامداران، چون توان نگهداری دام هایشان را به دلیل افزایش هزینهها ندارند برههای لاغر و همچنین دامهای مولد خود را میفروشند. عدهای دلال هم این دامها را با قیمت پایین خریداری میکنند و با قیمتهای بالا میفروشند یا آنها را در برخی استانها نگه میدارند و پس از افزایش وزن دام و زمانی که شرایط برای قاچاق دام فراهم شد اقدام به قاچاق میکنند. در حقیقت باید گفت وضعیت دامداران دام سبک بسیار بحرانی است.
وی همچنین به خرید حمایتی دام عشایر اشاره کرد و گفت: روزهای گذشته خرید حمایتی دام عشایر ابلاغ شد. این اتفاق بسیار خوبی است، ولی چرا برای یک سوم دام کشور برنامه حمایتی در نظر گرفته شده است؟ چرا کل دامداران کشور تحت پوشش این طرح قرار نگرفته اند؟ چرا بین دامداران تبعیض قائل میشوند؟ دامدار عشایر و غیرعشایر در یک مرتع دام هایشان را میچرانند و تنها تفاوتشان این است که عشایر در چادر هستند، ولی دامداران در خانههای روستایی زندگی میکنند. مرتع برای هر دو آنها فقیر است. نهاده یا برای هر دو گران است یا وجود ندارد.
صدر دادرس با بیان اینکه ما پیشنهادات خود را به وزارت جهاد کشاورزی فرستادیم و از دی ماه سال گذشته مکاتباتی انجام دادیم و گله مندیم که چرا با وجود پیگیریها نتیجهای حاصل نشده است، گفت: به عنوان اتحادیه مرکزی دام سبک پیشنهاد داریم در استانهایی که کاهش بارندگیها بیش از ۵۰ درصد است ۳۰ تا ۴۰ درصد دام دامداران به صورت ترکیبی، خرید حمایتی شود. در استانهای دیگر که در معرض خشکسالی هستند هم به میزان ۱۰ تا ۲۰ درصد خرید حمایتی صورت گیرد.
به گفته وی بهتر است دامهای لاغر استانهای ذکر شده به دامدارانی که استان هایشان کمتر در معرض خشکسالی است در قالب قرارداد پرواربندی امانی تحویل داده شود و اجازه داده نشود که دامهای لاغر به کشتارگاه فرستاده شوند.
مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک با بیان اینکه بایستی نهادهها منسجمتر و با نظارت بیشتر به دام سبک تخصیص داده شود، تصریح کرد: بایستی تسهیلات ارزان قیمت در اختیار تشکلها قرار داده شود تا این تشکلها ذرت، جو، علوفه و کاه و کلش خریداری کنند و با ذخیره سازی در انبارها مانع افزایش قیمت این اقلام در بازار شوند.
وی همچنین به صادرات دام سبک نیز اشاره کرد و گفت: بایستی اجازه دهند صادرات دام سبک از طریق تشکلهای تعاونی صورت گیرد و همچنین این اجازه نیز داده شود که برای تعدیل بازار گوشت، به ازای صادرات دام زنده گوشت وارد شود تا نگرانی مسئولان نیز برای افزایش قیمت گوشت برطرف شود.
صدردادرس در پایان گفت: یکی دیگر از اقداماتی که میتوانیم در راستای کاهش قیمت دام انجام دهیم این است که از کشورهای همسایه مانند آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق که از نظر جوی در شرایط مناسب تری هستند، علوفه وارد کنیم.