رویداد۲۴ کمتر از ۴۰ روز دیگر انتخابات ریاست جمهوری ایران برگزار میشود. قرار است در این انتخابات سیزدهمین رئیس جمهور ایران انتخاب شود. در ادامه این گزارش به اطلاعات و جزئیات دقیق تری از برگزاری این انتخابات اشاره میکنیم.
انتخابات ریاست جمهوری ایران همانند دورههای گذشته پس از چهار سال در حالی است قرار است برگزار شود که تحریم های اقتصادی در نتیجه تحریم های گسترده علیه ایران در وضعیت نابسامانی قرار دارد و عمده انتظار مردم از برگزاری این انتخابات آن است که اوضاع اقتصادی بهبود پیدا کند.
فضای انتخاباتی در ایران اما علی رغم دورههای گذشته در فضای سردی به سر میبرد و هنوز مشخص نیست ترکیب نهایی نامزدهای به چه شکل خواهد بود.
عملکرد روحانی به ویژه در مسائل اقتصادی و سیاسی در هشت سال گذشته منجر به بروز انتقادات گستردهای در داخل کشور شده است تا جایی که وزرا و معاونین وی نیز از وضعیت موجود اعلام نارضایتی میکنند.
بیشتر بخوانید:احمد جنتی و ۲۰ سال انتخابات ریاست جمهوری ایران/ پیرمرد شورای نگهبان چه برنامهای برای ۱۴۰۰ دارد؟
روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران اکنون در مرحله ثبت نام از داوطلبان است و قرار است پس از بررسی مدارک و شرایط کاندیداها از سوی شورای نگهبان، اسامی نامزدهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری اعلام شود.
از مهمترین چهرههایی که در این ۵ روز در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند میتوان به ابراهیم رئیسی، علی لاریجانی، مصطفی تاجزاده، اسحاق جهانگیری، مسعود پزشکیان، محمود احمدی نژاد، سعید محمد، حسین دهقان، محسن هاشمی، محمد شریعتمداری، محسن رضایی و علی مطهری اشاره کرد.
در این انتخابات، اصلاح طلبان با کاندیدهای اصلاح طلب خود وارد گود رقابت شدهاند و براساس برنامههایشان تصمیمی برای حمایت از کاندیدای اجارهای ندارند. جهانگیری، پزشکیان و تاجزاده از مهمترین گزینههای اصلاح طلبان در این انتخابات هستند. اصولگرایان نیز با اجماع بر روی ابراهیم رئیسی، تصمیم به حمایت از او گرفتهاند، اگرچه که خود رئیسی در بیانیهای که پیش از ثبت نام در انتخابات منتشر کرد اعلام کرد که به صورت مستقل ورود کرده است.
علی لاریجانی نیز از گزینههای موثر و قابل تامل این رویداد بزرگ است. لاریجانی گزینه فراجناحی است که تا این لحظه هیچ جریانی تصمیم به حمایت از او نگرفته است و لحظاتی پس از ثبت نام در انتخابات، هجمهها و تخریبها علیه او از سوی اصولگرایان شروع شد.
روند ثبت نام از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری از روز سه شنبه ۲۱ اردیبهشت آغاز و تا امروز ۲۵ ادامه داشت. پس از پایان مهلت ثبت نام، مرحله بررسی صلاحیتها توسط شورای نگهبان آغاز میشود.
شورای نگهبان پنج روز فرصت دارد به صلاحیت داوطلبان رسیدگی کند و نتیجه را به وزارت کشور اعلام کند. پنج شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه، شورای نگهبان باید اسامی نهایی تایید صلاحیت شدگان را اعلام کند و کاندیداهای رد صلاحیت شده ۴ روز زمان دارند تا شکایت خود را ثبت کنند؛ پس از این روند، در روز چهارشنبه و پنج شنبه ۵ و ۶ خرداد ماه، وزارت کشور موظف است که اسامی نهایی انتخابات ریاست جهوری را به صورت عمومی منتشر کند.
کاندیداهای نهایی ظرف مدت ۲۰ روز یعنی از ۷ خرداد ماه تا ۲۶ خردادماه میتوانند تبلیغات داشته باشند و تبلیغات در روز پنج شنبه ۲۷ خردادماه یک روز پیش از برگزاری انتخابات ممنوع خواهد بود.
سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران، در روز جمعه ۲۸ خردادماه و به مدت یک روز برگزار میشود. پس از پایان رایگیری، طی یک الی دو روز پس از آن نتایج نهایی این انتخابات مشخص خواهد شد.