رویداد۲۴ علی لاریجانی، رئیس اسبق مجلس صبح شنبه بیست و پنجم اردیبهشت با حضور در وزارت کشو نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد. حضور او در شرایطی است که هیچ یک از جناحهای سیاسی از لاریجانی به عنوان کاندیدای حزبی نام نمیبرند. با این حال برخی ناظران معتقدند که علی لاریجانی شانسی در انتخابات پیش رو ندارد و احتمالا برای کسب قدرت در کابینه بعدی تلاش میکند. اما در مقابل برخی از تحلیلگران سیاسی بر این عقیده اند که رئیس پیشین مجلس با هدف ریاست جمهوری به میدان آمده و به نظر میرسد که با رویکرد تازه اش بتواند آراء غیر سیاسی را با خود همراه کند.
رئیس پیشین مجلس پس از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری پشت تریبون خبری رفت تا رویکردش را در حوزههای اقتصادی، سیاست داخلی و خارجی، اجتماعی مشخص کند. او که معمولا در نطقهای خود محافظه کارانه موضع میگرفت. این بار به رقبای انتخاباتی خود تاخت.
علی لاریجانی، در این رابطه گفته که «تجارت، نظامات پایدار میخواهد. حوزه اقتصاد، نه پادگان است و نه دادگاه که با تشر و دستور اداره شود. سیاست روشن و ثبات در قواعد میخواهد و فعل و انفعالات طبیعی خود را میطلبد و با اقدامات نمایشی، مسایل پیچیده کشاورزان، بازنشستگان، کارگران، بیکاران و ... حل نمیشود.»
رئیس اسبق مجلس میگوید که حل مسایل پیچیده بین المللی نیازمند افراد کاربلد است که بدون دستپاچگی و بدون تعلل، زمام امور دیپلماتیک را از دست بد اندیشان خارج کنند.
او که در طول هفتههای اخیر از سوی برخی از فعالان رسانهای و سیاسی به عنوان نماینده دولت روحانی در دوره سیزدهم انتخابات ریاست جمهوری معرفی شد، این موضوع را تکذیب کرده است.
لاریجانی گفته که «دولت من ادامه دولت روحانی نیست سبک و سلیقه من برای اداره کشور متفاوت است. این خط تخریبی است که شروع کردند. هرکس ایدههای خاص خود را دارد. من راه سومی را برای اداره کشور در نظر گرفته ام.»
او میگوید که به صورت مستقل در انتخابات شرکت کرده و بنا نداشته در انتخابات شرکت کند. اما در هفته اخیر به این نتیجه رسیده است.
رئیس پیشین مجلس در حالی پا به میدان انتخابات گذاشته که ابراهیم رئیسی به عنوان کاندیدای نهایی اصولگرایان معرفی شده و جبهه اصلاحات نیز لیست نهایی ۱۴ نفره خود را روزهای گذشته منتشر کرد. اما مسئله مهمی که قابل بررسی خواهد بود این است که شانس علی لاریجانی در جدال انتخاباتی چقدر است و آیا او از پس کاندیدای اصولگرایان و اصلاح طلبان بر خواهد آمد؟
احمد زیدآبادیاحمد زیدآبادی، روزنامه نگار و تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با فرارو، با بررسی شرایط کنونی رئیس پیشین مجلس در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری گفت: «با نطقی که امروز علی لاریجانی ارائه کرد، به نظر میرسد که او برای رقابت انتخاباتی و گرفتن پست ریاست جمهوری آمده است.
بیشتر بخوانید: رویترز: رقابت بین رئیسی و لاریجانی است
او معتقد است که علی لاریجانی با رویکرد تازهای که در پیش گرفته، احتمالا حریف قدری برای سیدابراهیم رئیسی خواهد بود.
زیدآبادی با اشاره به وضعیت کنونی انتخابات ریاست جمهوری میگوید: «این انتخابات برخلاف تحلیلهایی که در هفتههای اخیر مبنی بر مدیریت آن به نفع کاندیدایی خاص شکل گرفته، اتفاقا عکس آن در حال رخ دادن است. بدین معنا که شخصی را پیشاپیش نمیشود به عنوان برنده انتخابات اعلام کرد؛ حتی آقای رئیسی.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی در استدلال خود در این رابطه گفت: «کاندیدها باید در تلویزیون باید نطق کنند و حتی ممکن است که مناظره هم میان نامزدها برگزار شود؛ بنابراین با منطقی که لاریجانی ورود کرد. من فکر میکنم که رئیسی آنچنان در برابر موضع گیریهای لاریجانی حرفی برای گفتن نداشته باشد.»
او میگوید که رئیسی با مسائل اقتصادی، سیاست خارجی و داخلی شعاری برخورد میکند و حرفهایی میزند که کسی باور نمیکند در عمل قابل اجرا باشد. اما در مقابل لاریجانی بخشی از اهداف و ایدههای اصلاح طلبان را در رویکردش گنجانده و با توجه به نزدیکی او با مقامهای اصلی قدرت، احتمالا بتواند رای بخشی از جامعه غیرسیاسی را بگیرد. در آن سو و در چنین شرایطی برای آقای رئیسی نیز به نظر میرسد که تنها آراء ایدئولوژیک جناح اصولگرا باقی بماند.
زیدآبادی بر این عقیده است که پیش بینی شکست زودهنگام لاریجانی کاملا اشتباه است. او میگوید که اگر لاریجانی با این رویه نطق و رویکردی که در پیش گرفته، مسیر را ادامه دهد و برای موضع گیریهای خود استدلال بیاورد؛ با توجه به استعدادی که علی لاریجانی در جعل بعضی از عبارات دارد و نکته پرانیهای جذابی هم میکند، ممکن است در ادامه موقعیت خوبی در انتخابات پیدا کند.
لاریجانی گزینه نهایی اصلاح طلبان نیست!
احمد زیدآبادی، تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به این سوال که آیا رویدادهای انتخابات ۱۳۹۲ برای اصلاح طلبان رخ میدهد، گفت: علی لاریجانی تا این لحظه مخالفان بسیار زیادی در میان اصلاح طلبان دارد. اما اگر جهانگیریبه عنوان کاندیدای اصلی معرفی شود. در نهایت نیز نظرسنجیها نشان دهد که رای قابل توجهی ندارد، باز هم بعید به نظر میرسد که اصلاح طلبان به سمت معرفی لاریجانی به عنوان گزینه اصلی بروند و حیثیت شان بدین وسیله از بین برود.
او همچنین میگوید: البته ممکن است طیفی از اصلاح طلبان به این موضوع فکر کنند که به علی لاریجانی رای دهند یا با توجه به سیاستهای هم سویی که در پیش گرفته است با او صحبت کنند و به صورت غیر رسمی با علی لاریجانی همراه شوند.
زیدآبادی دراین رابطه حزب کارگزاران را مثال این موضوع معرفی کرد و گفت: «حزب کارگزاران به شکل خاص چنین استعدادی دارد که به سمت لاریجانی برود و اگر به این نتیجه قطعی برسند که آراء جهانگیری پایین است به نظر میرسد که احتمال پیوستن آنها به علی لاریجانی وجود دارد.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی وضعیت آراء اسحاق جهانگیری را ضعیف ارزیابی میکند و میگوید: «آقای جهانگیری میتوانست در برابر آقای رئیسی حرفهایی برای گفتن داشته باشد. ولی در برابر آقای لاریجانی به نظر میرسد که زبان او الکن باشد.»
پس از ثبت نام علی لاریجانی در دوره سیزدهم انتخابات ریاست جمهوری، بسیاری از کارشناسان و فعالان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و رسانهای به این موضوع واکنش نشان دادند. بررسی واکنشها نشان میدهد که موضع گیریها سه دسته است. دسته اول معتقدند که علی لاریجانی بدون توجه جناح راست و چپ و با حمایت حسن روحانی و اطرافیان او و طیف موسوم به اعتدالیها در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرده است.
این دسته معتقدند که لاریجانی به شکل جدی وارد عرصه شده است تا ادامه دهنده راه حسن روحانی در موضوعات سیاسی و اقتصادی باشد.
رضا غلامی، کارشناس اقتصادی در این رابطه معتقد است برخلاف ادعای لاریجانی که میگوید مستقل آمده است، اما موضع اش در حوزه اقتصادی نشان میدهد که همسان با رویکرد روحانی فکر میکند. او در توئیترش نوشت: «بیان شیوا و روش خطابه علی لاریجانی را دوست دارم، ولی بررسی نگاه اقتصادی اش نشان میدهد که دقیقاً در چارچوب تفکر اقتصادی دولت تدبیر و امید (و دولت اصلاحات) میاندیشد. یعنی با انتخاب ایشان، باید ۸ سال دیگر منتظر بود تا دیپلماسی راه اقتصاد را باز کند.»
در این میان دسته دوم که بخشی از فعالان رسانهای و اجتماعی بوده اند، با نگاهی خوش بینانه به ثبت نام علی لاریجانی بر این عقیده اند، که او برای ریاست جمهوری به میدان آمده است و حضور او میتواند کشور را از افراط و تفریط دور کند.
سپهر سبحانی، جامعه شناس در این باره در توئیتر نوشت: «یک اتفاق خوب! بنظرم علی لاریجانی تتمه ذخیره عقلانی نظام سیاسی است و میتواند با آمدنش به سالها رفتار مخرّب افراط و تفریط، ابتذال و عوامفریبی و تشدیدگر شکاف درون ساختاری نظام پایان دهد و یا لااقل از حجم آن بکاهد.»
بهروز عزیزی خبرنگار و فعال رسانهای هم نوشت: «انصافا سخنرانی علی لاریجانی بیانیه نبود؛ یک مانیفست حکومت داری بود. جمله به جمله آن حساب شده و دارای منطق بود معلوم است برعکس کسانی که مدعی هستند با اکراه کاندید شده اند، لاریجانی با برنامه آمده است.»
دسته سوم نیز معتقدند که لاریجانی رقیبی جدی برای رئیسی نیست و تنها به دنبال ماندن در قدرت است. این دسته میگویند که او پا به عرصه گذاشته تا در آینده قدرت جایگاه مطلولی داشته باشد.