رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: احراز صلاحیتها در شورای نگهبان در جریان است. رسانهها از دو گزینه دوقطبی رئیسی و لاریجانی یا سه قطبی رئیسی، لاریجانی و جهانگیری میگویند، تحلیلها درباره ابعاد مختلف فعالیتها، عملکرد و جریان سازی و اقبال عمومی نسبت به این سه داوطلب در جریان است.
اما در حرکتی هماهنگ این لاریجانی بود که هدف حملات تند اصولگرایان قرار گرفت. سعید محمد اولین واکنش را نسبت به اظهارات علی لاریجانی پس از ثبت نام که دادگاه و پادگان را هدف قرار داده بود، نشان داد و در توییتی نوشت:«به کسانی که هویت خودشان را مدیون پادگان و دادگاه هستند، به صراحت میگویم به حول و قوه الهی، امروز آغازی بر پایان اشرافیت خانوادگی است.» زاکانی نیز بعد از لاریجانی راهی وزارت کشور شد و با ثبت نام در انتخابات، علنا نشان داد که به مقابله با لاریجانی وارد میدان شده است. برخی دیگر از تندروها نیز آتش توپخانه خود را به سمت رئیس سابق مجلس روانه کردند تا به هر نحوی که شده او را از همین ابتدا از میدان به در کنند.
بیشتر بخوانید:برنامه اقتصادی محسن رضایی برای انتخابات ۱۴۰۰/ پای ثابت انتخابات ریاست جمهوری چه ایدهای دارد؟
بعد از علی لاریجانی ابراهیم رئیسی وارد وزارت کشور شد تا برای این دور از انتخابات ثبت نام کند. او حضوری سرد و بی رمق داشت و پس از ثبت نام و در سخنرانی نیز به جای مطرح کردن سخنانی جدید، به علی لاریجانی حمله کرد. او با بیان اینکه آمده است با اشرافیت مبارزه کند، اعلام کرد که بانیان و شرکای وضع موجود هم نمیتوانند مدعی تغییر در وضع موجود باشند.
ساعاتی پس از حضور رئیسی در وزارت کشور، اسحاق جهانگیری از کاندیداهای اجماعی جبهه اصلاحات ایران و مورد حمایت حزب کارگزاران وارد وزارت کشور شد تا سه ضلعی رقابتی رئیسی-جهانگیری- لاریجانی را تکمیل کند و نشان دهد که رقابت نهایی به احتمال بسیار زیاد قرار است در میان این سه نفر باشد. جهانگیری در هنگام خواندن بیانیه خود، بغض کرد و همین باعث شد تا انتقادهایی به او شود، از این جهت که او ۸ سال در قامت معاون اول حضور داشته و اکنون نمیتواند درباره نابسامانیها سوال کننده باشد. او در مناظرات هم بعید است شرایط خوبی داشته باشد، زیرا باید پاسخگوی عملکرد هشت ساله دولت روحانی باشد و امکان زیادی برای مخاطب قرار دادن رقبایش ندارد. اما او بیان خوبی دارد و میتواند با کمک پزشکیان، در مناظرهها روند خوبی را پیش ببرد.
سه قطبی رئیسی لاریجانی و جهانگیری، مهمترین اتفاق انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. برخی ناظران بر این باورند که علی لاریجانی علارغم سخنوری، داشتن اطلاعات بالا، تسلط بر امور و اقتدار و تیم رسانهای قوی، متاسفانه سبد رای کافی و مناسبی ندارد؛ تحلیلگران نتیجه گیری نهایی در این باره را البته به پس از مناظرههای انتخاباتی موکول کردهاند. چرا که ابراهیم رئیسی نیز در مناظرات سال ۹۶ نشان داد که اساسا نه تنها اطلاعات و تسلط کافی بر امور کشور ندارد، بلکه سخنور خوبی هم نیست و بعید است بتواند در مناظرات از پس افرادی همچون علی لاریجانی بر بیاید. حضور افرادی، چون سعید محمد و سعید جلیلی نیز برای همراهی رئیسی در مناظرات هستند.
با این حال هنوز مشخص نیست که در روند مناظرات شرایط به چه نحوی پیش میرود و کدام یک از این سه نفر انصراف میدهند یا کدام یک تا روز انتخابات باقی میمانند. باید منتظر ماند و شرایط یک ماه آینده را بررسی و نظاره کرد. میرزایی نیکو نماینده سابق مجلس و فعال سیاسی اصلاح طلب شرایط سه کاندیدای تاثیرگذار انتخابات ریاست جمهوری را بررسی کرده است.
قاسم میرزایی نیکو نماینده سابق مجلس و فعال سیاسی اصلاح طلب در این باره به رویداد ۲۴ میگوید: فکر نمیکنم تایید صلاحیت گزینههایی مانند لاریجانی، رئیسی و جهانگیری تاثیری در اقبال مردم به صندوقهای رای داشته باشد. جهانگیری ممکن است رد صلاحیت شود اما موضوع با اهمیت و قابل توجه عدم اقبال مردم به انتخابات و مشارکت است. یک ماه مانده به انتخابات فضای جامعه برای انتخابات سرد است و بعید میدانم که در فرصت باقی مانده تغییر ویژهای رخ دهد؛ مگر اینکه شورای نگهبان با تایید صلاحیت کاندیداها، از احمدی نژاد تا تاجزاده و... آنها را از حقوق شهروندی که دارند محروم نکند. در این شرایط ما میتوانیم انتخاباتی آزاد داشته باشیم و در این انتخابات آزاد رقابتی وزن احزاب و جریانها مشخص میشود.
میرزایی نیکو با بیان اینکه افرادی مانند لاریجانی و رئیسی، حسن روحانی را در مناظرات خواهند کوبید، گفت: شعارهای لاریجانی اقتصادی است، در حالی که مشکلات ما ساختاری است. قبلا هم گفتم که انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، انتخابات دوگانه رئیسی- لاریجانی خواهد بود و اگر لاریجانی خیلی خوب به انتخابات و مناظرات ورود پیدا کند میتواند شرایط را به نفع خود تغییر دهد.
میرزایی نیکو با بیان اینکه یک جریان اعتدالی در مجلس دهم شکل گرفت که حامیان لاریجانی هستند، گفت: لاریجانی اکنون بخشی از اعتدالیون را نمایندگی میکند و فراکسیون امید و بخشی از اصلاح طلبان نیز نظرشان بر این است که لاریجانی از رئیسی که تحکمی و تشر بزن است، بهتر است. او همراهی و حمایت بخشی از جناح راست که نمیخواهند با دلواپسان همراهی کنند را دارد. اما به هرحال نکتهای که در این میان وجود دارد این است که احمدی نژاد اکنون یک پارامتر است و ممکن است نوک پرخاشگری و خشونت خود را به سمت علی لاریجانی نشانه بگیرد، البته حملات احمدی نژاد به لاریجانی میتواند مقبولیت و محبوبیت بیشتری را برای وی به همراه داشته باشد.
میرازیی نیکو با اشاره به اینکه ابراهیم رئیسی رای سنتیها را دارد که در هر شرایطی به او رای میدهند، گفت: کسانی که در هر شرایطی رای میدهند و اطاعت میکنند به او رای خواهند داد. رئیسی در بیانیه خود اعلام کرد که مستقل آمده است، اما همه میدانند که او منتصب به چه جریانی است. باید بگویم که در شورای ائتلاف و وحدت عدهای با رئیسی مخالف بودند و او با اینکار میخواست بگوید که متعلق به یک جریان خاص نیست و از همه درخواست کرد که به او کمک کنند.
نماینده سابق مجلس میگوید اینگونه نیست که بگوییم رئیسی هم همان ۱۶ میلیون رای ۴ سال قبل خود را داشته باشد. زیرا در دوره گذشته بالای ۶۰ درصد از مردم در انتخابات شرکت کرده بودند و ۱۶ میلیون رای رئیسی برای مشارکت بیش از ۶۰ درصد مردم بود. اکنون اگر ۳۰ درصد از مردم بخواهند رای بدهند چیزی در حدود ۱۸ الی ۲۰ میلیون خواهد بود. با این شرایط رئیسی نهایتا ۱۰ میلیون رای خواهد داشت. البته باید بگویم مردم یک بخش سنتی راست هستند و یک بخش سنتی چپ! هنوز مشخص نیست که سنتی چپ بخواهند در انتخابات حضور پیدا کنند. با توجه به اینکه احتمال مشارکت پایین مردم وجود دارد، تفاوتی در میزان رای آوری گزینهها وجود ندارد و انتخابات رقابتی نخواهد بود.
نماینده اصلاح طلب مجلس دهم با تاکید بر اینکه جهانگیری در جبهه اصلاحات تعریف میشود، یاد آور شد: به نظرم اگر زودتر از اینها جهانگیری موضع خودش را با دولت روحانی شفافتر بیان میکرد (گرچه معرفت بیش از حد این شرایط را پیش آورد)، اما راه موفقیت جهانگیری پس از تیغ نظارت استصوابی بیان حرفهای مردم است و این میتواند برای او بسیار راهگشا باشد و اگر بیش از ۳۰ درصد از جامعه بخواهند و تصمیم بگیرند در انتخابات مشارکت کنند، آن وقت شرایط به سمت اسحاق جهانگیری تغییر خواهد کرد و او در این شرایط میتواند محاسبات دیگران را برهم بزند.
نیکو ادامه داد: در شرایط کنونی رای منفی جهانگیری زیاد است. اما اگر او محکم وارد شود و لب به سخن بازگشاید و بگوید که چه موانع و مشکلاتی وجود داشته و از دستاوردها و تلاشهایش در دولت روحانی بگوید، آن موقع ممکن است که ورق به سمت او برگردد. البته نتیجه نهایی باز هم به میزان حضور و مشارکت مردم برمیگردد. از ۳۰ الی ۳۵ درصدی که میخواهند رای بدهند بیشتر متعلق به بدنه راست هستند و بخشی از آن برای قشر خاکستری و بخشی هم برای جهانگیری و لاریجانی است. معتقدم در این شرایط انتخابات به دور دوم کشیده میشود و در آنجا نتیجه نهایی مشخص خواهد شد.