رویداد۲۴ دوقطبی رئیسی-روحانی در سال ۹۶ به دو قطبی رئیسی-لاریجانی در سال ۱۴۰۰ تبدیل شده است. رئیسی در نخستین تجربه حضورش در انتخابات ریاست جمهوری در مقابل روحانی که خود را نامزد اعتدالیون معرفی میکرد شکست خورد و اکنون یکی دیگر از میانهروهای عرصه سیاست در ایران را برای رسیدن به پاستور در مقابل خود میبیند.
ابراهیم رئیسی که در سه سال گذشته در قوه قضائیه به دنبال برچیده شدن فساد بود، ورود به انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم را نیز با شعارهای مشابهی با آنچه در قوه قضائیه سرداده بود، آغاز کرد تا این سوال مهم از جانب مخاطبان و منتقدان وی ایجاد شود: برای مبارزه با فساد قوه قضائیه کفایت نمیکرد که رئیسی عزم فتح پاستور کرده است؟
بیشتر بخوانید: ۶ نکته درباره ثبت نام رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰/ هرکس در انتخابات شکایتی دارد، به رئیسی مراجعه کند!
رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو نیز خود را مدافع محرومان و قشر آسیبپذیر جامعه معرفی کرده است. شعاری که در سال ۹۶ نیز با آن به انتخابات ورود کرد. رئیسی پس از ثبت نام در انتخابات گفت: «برای ایجاد تحول در مدیریت اجرایی کشور و مبارزه بیامان با فقر و فساد، تحقیر و تبعیض وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شدهام.» این در حالی است که رئیسی شعارهای مشابهی را در دوره پیشین انتخابات مطرح کرده بود و سعی داشت سبد رای قشر محروم جامعه را به خود اختصاص دهد، اما در نهایت رقابت را به میانهروها واگذار کرد. آیا ناکامی رئیسی در دوره پیشین، در انتخابات ۱۴۰۰ و مقابل یک کاندیدای میانه رو دیگر نیز تکرار میشود؟ رسانههای عربی وضعیت ابراهیم رئیسی و علی لاریجانی را به عنوان دو نامزد شاخص در انتخابات بررسی کردهاند.
سایت شبکه خبری بی بی سی عربی در گزارشی با تشریح آخرین وضعیت انتخاباتی در ایران به ثبت نام افراد شناخته شده در این انتخابات پرداخته و مینویسد: رئیسی ۶۰ ساله یکی از شخصیتهای محافظه کار تندرو در سیاست ایران است که سمتهای قضائیی مهمی را از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران تاکنون برعهده داشته است. اعلام کاندیداتوری رئیسی پس از اعلام کاندیداتوری علی لاریجانی، سیاستمدار محافظهکار معتدل و رئیس سابق مجلس شورای اسلامی ایران انجام شد.
بی بی سی در ادامه به شعار انتخاباتی رئیسی اشاره کرد و نوشت: رئیسی در حالی شعار ادامه مبارزه علیه فقر، فساد و تبعیض را در این دور از کاندیداتوریاش در انتخابات مطرح کرد که وی با طرح شعارهای مشابهی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ در مقابل روحانی شکست خورد. رئیس در دوران انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ خود را به عنوان مدافع فقرا معرفی کرد و وعده ارائه افزایش کمکهای مستقیم به آنها را مطرح کرد و عمدتا روی رای گروههای فقیر و حاشیه نشین حساب کرده بود.
روزنامه الشرق الاوسط نیز در گزارشی به بارزترین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران پرداخته و در این باره مینویسد: فردای پایان مهلت نام نویسی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران، نزدیکان نامزدهایی که شانس بیشتری برای ورود به دور نهایی انتخابات را دارند، چانیزنی و ساماندهی امور انتخاباتی را در حالی آغاز کردند که در سایه تعدد نامزدهای داوطلب از دو جناح اصولگرا و اصلاح طلب، نامزدهای پوششی بر رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ایران سایه انداخته است.
روزنامه العرب امارات نیز در گزارشی تحلیلی به بررسی وضعیت ابراهیم رئیسی در انتخابات و عرصه سیاست در ایران پرداخته و در این باره مینویسد: مجموعهای از قرائتهای سیاسی میگویند که رابطه رئیسی با حاکمیت و مقبولیت نسبی وی که در نتیجه تبلیغاتی تلویزیونی برای مبارزه با فساد کسب کرده است، وی را در جایگاه خوبی در رقابتهای انتخاباتی قرار داده است. تلویزیون ایران به طور جانبدارانهای از ماهها پیش بخشهای مختلف خبری را در اختیار اخبار مربوط به سخنرانیها و فعالیت رئیسی قرار داده؛ این در حالی است که به طور گستردهای اقدام به تخریب دولت ایران و به ویژه تیم مذاکرات هسته ای کرده است.
العرب مینویسد که جریان اصلی سیاست در ایران به وجود طیف گستردهای از تندروهای متمایل به توسعه برنامه هستهای ایران اشاره دارد، این در حالی است که معتدلین به وضوع موجود پایبند هستند و اصلاح طلبان خواستار ایجاد اصلاحاتی از داخل هستند.
به گزارش رویداد۲۴ ناظران مسائل ایران میگویند که کاندیداتوری رئیسی تندرو در مقابل لاریجانی میانهرو یک مانور سیاسی دوگانه از سوی حکومت ایران در گفتمان سیاسیاش در قبال غرب است، گفتمانی که به باور بسیاری از تحلیلگران نظام ایران بر اساس شرایط کنونی ایران اتخاذ شده است. ناظران مسائل ایران میگویند رابطه نزدیک رئیسی با نخبگان سپاه پاسداران ایران به معنای موقعیت قوی وی در انتخابات ریاست جمهوری ایران است.
رئیسی به مواضع تندرو و محافظهکارانه معروف است؛ رئیسی همچنین مذاکرات با قدرتهای جهانی برای رفع تحریمهای آمریکایی علیه ایران بیفایده میداند و در این باره گفته: برخی از سیاستمداران آمال و آرزوهای خود را به برگزاری جلسه با غربیها گره زدهاند که بتوانند برای کشور امکاناتی بگیرند، برای رفع موانع تولید جلسه میگذاشتند بسیار میتوانست برای حل مشکلات موثر باشد.
العربی الجدید نیز در گزارشی کاندیداتوری رئیسی را برهم زننده شرایط رقابتهای ریاست جمهوری در ایران خوانده و مینویسد: کاندیداتوری رئیسی در انتخابات ایران اهمیت قابل توجهی دارد؛ نه فقط به این خاطر که رئیسی شانس بالایی برای پیروزی به عنوان هشتمین رئیس جمهور ایران را دارد و نه به این خاطر که وی تا این لحظه بیشترین شانس را برای پیروزی در میان دیگر کاندیداها دارد بلکه به این خاطر که وی در شرایط مهم و سرنوشتسازی از صحنه سیاست در ایران وارد این رقابتها شده است.
العربی الجدید مینویسد: گامهای مثبت و اصلاحی رئیسی در دستگاه قضا ایران و سفر به شهرهای مختلف ایران برای حل مشکلات قضائی با وجود انتقادات از عملکرد قوه قضائیه، با تحسین در داخل کشور مواجه شد.