رویداد۲۴ واکنش اصلاحطلبان به عملکرد شورای نگهبان در انتخابات ریاستجمهوری همچنان ادامه دارد. سیدمحمد خاتمی، رییس دولت اصلاحات هم دست به قلم شده و نسبت به این اتفاقات واکنش منفی نشان داده است. به غیر از او احزاب اصلاحطلب نیز در حال بحث و بررسی برای ادامه فعالیت سیاسی خود هستند، اما تقریبا اکثرشان اعلام کردهاند که تکلیفشان با انتخابات روشن است و نامزدی ندارند. هرچند رسانههای اصولگرا سعی میکنند اینگونه جلوه دهند که اصلاحطلبان هم در این انتخابات نامزد دارند، اما به طور روشن هیچکدام از چهرههای مورد حمایت جبهه اصلاحات ایران نتوانست از فیلتر شورای نگهبان عبور کند.
به گزارش روزنامه اعتماد، در واکنش به اتفاقات پیش آمده آذر منصوری، سخنگوی جبهه اصلاحات ایران در سخنانی گفته است: «ما با همه تلاشمان برای تحقق مشارکت حداکثری در این انتخابات آمدیم؛ طیف کاندیداهای ما هم به گونهای بود که حداکثر انعطاف در مورد اینکه اصلاحطلبان در انتخابات مشارکت جدی داشته باشند، وجود داشت و ۹ نفر کاندیدایی که از ۱۴ باقی ماندند، ثبتنام کردند.» او از دست خالی اصلاحطلبان به ایلنا گفته و تاکید کرده است: «وقتی یک جریان سیاسی نامزدی نداشته باشد، نمیتواند نامزد قرض کند.» قرض کردن نامزد به نوعی ائتلاف با چهرههای سیاسی متعلق به سایر جریانات میشود و اصلاحطلبان پس از روی آوردن به این راهبرد در سال ۹۲ و تکرار آن در انتخابات ۹۶ حالا مدتی است که تاکید میکنند دیگر آن راهبرد را تکرار نخواهند کرد؛ چراکه این رویه در این ۸ سال به اعتبارشان لطمه جدی وارد کرده و از دیگر سو کارنامه دولتی به نامشان ثبت شده که قادر به استنطاقش نبوده و نیستند.
در شرایطی که اصلاحطلبان بارها اعلام کردهاند که هیچیک از نامزدهای آنان نتوانسته از فیلتر شورای نگهبان عبور کند، ولی رسانههای اصولگرا با تمام توان اینگونه تبلیغ میکنند که این جریان سیاسی هم در انتخابات پیشرو کاندیدا دارد و فراتر از آن رسما از این گزینه مطلوب که محسن مهرعلیزاده باشد، حمایت کردهاند. منصوری، اما این خبرسازیها را رد کرده و توضیح داده که «جبهه اصلاحات ایران» هیچ ارتباطی با «جبهه اصلاحطلبان ایران» ندارد.» او گفته است: «شایسته بود که وقتی تحت چنین عنوانی در انتخابات اعلام موضع میکنند، اعلام میکردند که چه احزابی عضو این تشکیلات هستند و به این شکل سعی در اختلال تصمیم جبهه اصلاحات ایران نمیکردند.» خبرگزاری فارس که اخیرا خبر داده که تشکلی با عنوان «جبهه اصلاحطلبان ایران» از مهرعلیزاده حمایت کرده طی ماههای گذشته و در بزنگاههای مختلف اخباری را از این تشکیلات مجهولالهویه به عنوان اخبار انتخاباتی اصلاحطلبان و «جبهه اصلاحات ایران» مخابره کرده است. جالب آنکه این خبر عجیب حتی واکنش ستاد مهرعلیزاده را نیز برانگیخت واین ستاد ضمن تکذیب خبرسازی اخیر نسبت به این دست بیاخلاقیها گلایه کرد.
بیشتر بخوانید: به دلیل رد صلاحیت فلهای نامزدی در این انتخابات نداریم/ جبهه اصلاحطلبان ایران هیچ ارتباطی با خاتمی ندارد
با این حال جبهه اصلاحات ایران رسما در بیانیهای با تشریح شرایط پیش آمده، تاکید کرد که هیچ کاندیدایی در این انتخابات ندارد و آورده است: «از میان نامزدهای معرفی شده توسط اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران ۹ نفر ثبتنام کرده بودند و جبهه میخواست از میان آنها نامزد نهاییاش را انتخاب کند. اما با رد صلاحیت همه آنها اینک جبهه نامزدی برای معرفی به مردم در انتخابات ۱۴۰۰ ندارد.» جدا از این ۱۹ حزب اصلاحطلب که البته از جمله همان احزاب عضو «جبهه اصلاحات ایران» هستند نیز به طور جداگانه موضع خود را مشخص و تاکید کردند که نامزدی ندارند!
به طور مثال مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردمسالاری در توییتر خود نوشت که «دنبال تحریم انتخابات نیست، اما از هیچ نامزدی هم حمایت نخواهد کرد.» سازمان عدالت و آزادی، مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، انجمن اسلامی مهندسان ایران، انجمن اسلامی جامعه پزشکی، مجمع نیروهای خط امام، جمعیت زنان مسلمان نواندیش، مجمع زنان اصلاحطلب، جمعیت حقوق بشر زنان، مجمع دانشآموختگان ایران اسلامی، حزب اتحاد ملت، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، انجمن اسلامی معلمان ایران، حزب آزاد، حزب همبستگی دانشآموختگان، حزب پیشروی اصلاحات، مجمع ایثارگران، مجمع فرهنگیان ایران اسلامی و سازمان معلمان ایران ازجمله این احزاب هستند. به غیر از اینها برخی احزاب همچون کارگزاران سازندگی که مشیشان بیشتر به دولت نزدیک است درحالی همچنان از بررسی بیشتر میگویند که پیشتر، غلامحسین کرباسچی، دبیرکل این تشکیلات سیاسی در گفتوگویی با «اعتماد» تلویحا به بیان نکاتی مثبت درباره عبدالناصر همتی پرداخته بود.
همزمان با این اوضاع سیدمحمد خاتمی نیز لب به سخن گشوده و با نگارش متنی، انتقادات خود را نسبت به حوادث پیش آمده، بیان کرده است. رییس دولت اصلاحات در بخش اول نوشته انتقادی خود به موضوع نقش مردم در جمهوری اسلامی اشاره کرده و با بیان اینکه رأی آزادانه ملت دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی است، مینویسد: «مهمتر و تاسفآورتر از محروم ماندن بخشهای مهمی از جامعه و جریانهای مختلف از داشتن نامزد مطلوب خود آن است که میزان بودن رأی مردم و مبنا بودن آن برای نظام سیاسی نفی میشود و در واقع جمهوریت نظام که مبتنی بر رأی آزاد ملت است و روز به روز هم کمرنگتر شده مورد تهدید جدیتر قرار گرفته و هیچ جریانی با هر وابستگی و رویکردی که دارد، نمیتواند و نباید نسبت به این خطر بزرگ بیتفاوت باشد!»
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم نیز ساکت نمانده و با صدور بیانیهای انتقادی نسبت به رد صلاحیت گسترده توسط شورای نگهبان، اعتراض خود را علنی کرده است. این تشکیلات سیاسی- مذهبی که مهمترین نهاد با این خصوصیات در جریان اصلاحطلبان به شمار میرود، خطاب به شورای نگهبان آورده است: «سوگمندانه باید گفت امروزه شورای نگهبان قانون را پشت سر گذاشته و خود را در مقام نهادی قانونگذار گذاشته تا عرصه را بر انتخاب مردم و سلایق مختلف مسدود و صندوق رأی را تشریفاتی و بیمحتوا کند.»