رویداد۲۴ مناظره شنبه شب نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰ برگزار شد و همین مناظره اول نشان داد که چهار کاندیدای اصولگرا تا چه اندازه در خدمت ابراهیم رئیسی هستند؛ چنانچه زاکانی و قاضیزاده هاشمی نقد همتی به رئیسی را پاسخ میداد. همچنانکه سعید جلیلی هم همان مسیر را پیش میبرد و حتی محسن رضایی هم کوچکترین نقدی به رئیسی نداشت تا به این ترتیب مشخص شود اینهمه گزینه اصولگرا برای چه تایید شدهاند.
مناظره اول با موضوعات اقتصادی برگزار شد و مشخص شد نامزدهای اصلاح طلب و میانهرو، با وجود اقلیت بودن، آنچنان هم ناتوان نیستند و چه بسا در مناظرههای بعدی بیشتر بتوانند از برنامههای خود دفاع کنند. هرچند نوع انتخاب سوالات هم به شدت مورد انتقاد چهرههای رسانهای بود که به نظر میرسید صدا و سیما سعی کرده مناظرهها را کنترل کرده و به صورت بیخطر برگزار کند. با این حال این مناظره بسیار مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت و سخنان هر کدام از کاندیداها بازتاب فراوانی در شبکه اجتماعی توییتر میپردازیم:
عبدالناصر همتی پس از نخستین مناظره وضعیت بهتری در نظرسنجیها پیدا کرد و بعد از ابراهیم رئیسی بهترین جایگاه را پیدا کرد و بیشترین اقبال در میان مناظرهکنندگان معطوف به همتی بود. همتی در این مناظره ابراهیم رئیسی را مخاطب قرار داد و به سایر اصولگرایان کنار او، لقب پوششی و سوپرپوششی داد که باعث عصبانیت شدید زاکانی شد. همتی از نامزدهای پوششی خواست سوگند بخورند که انصراف نمیدهند و همین چالش سختی برای نامزدهایی بود که تکلیف خود را تا شب انتخابات نمیدانند. در نهایت هم وقتی زاکانی عصبانی شد، همتی او را سوپر پوششی خطاب کرد!
وقتی قاضی زاده هاشمی و زاکانی به همتی حمله میکردند، او میگفت دلیلی ندارد پاسخ آنها را بدهد زیرا آنها پوششی هستند. در بخشی از مناظره همتی از آنها خواست قسم بخورند کنار نمیکشند تا او پاسخشان را بدهد. این قسمت سخنان همتی نیز بازتاب بسیاری داشت.
یکی از کاربران توییتر نوشته آنقدر نامزد پوششی زیاد است که آقای رئیسی یک گوشه نشسته و دندانهایش را خلال میکند. ابراهیم رئیسی البته در دفاع از خود بسیار کمفروغ ظاهر شد. مهمترین قسمت صحبتهای او، اشارهاش به دو میلیون فالوئر اینستاگرامیاش بود. حامیان او این رفتار او را ناشی از اخلاقگرا بودن او میدانند. همتی یک بار دیگر هم با کنایه به حضور شبانهروزی رئیسی در صدا و سیما او را سوپرمن خواند.
بیشتر بخوانید: تحلیل نخستین مناظره انتخابات ۱۴۰۰ / حمله همهجانبه به همتی در روز بیفروغ جلیلی
بسیاری از کاربران توییتر، از افراد حاضر در مناظرهها انتقاد کردند که به بسیاری مسائل اساسی کشور نپرداختند. تاثیر کرونا روی کسب و کارها، تحریمهای ترامپ علیه ملت ایران و اعتراضات سال ۹۸ نسبت به افزایش قیمت بنزین، وضعیت بورس و سهامداران و... از جمله مسائلی بود که در این مناظره به آنها پرداخته نشد.
چهره دیگری که سخنانش بسیار در شبکههای اجتماعی بازتاب یافت، محسن مهرعلیزاده بود؛ مخصوصا وقتی از کاوه مدنی دفاع کرد یا از دوران طلایی دولت سیدمحمد خاتمی سخن گفت. همچنین کنایههای مهرعلیزاده به رئیسی نیز مورد توجه کاربران قرار گرفت. مهرعلیزاده یک بار به رئیسی درباره «سندروم پست بیقرار» گفت و یکبار دیگر «تحصیلات ۶ ابتدایی رئیسی» را به رخش کشید. این سخنان بسیار بازتاب داشت و حامیان رئیسی به سرعت تصاویری از مدرک تحصیلی او را منتشر کردند که در چه تاریخی مدرک دکترا گرفته است. با این حال سخنان مهرعلیزاده باعث شد اتفاق جدیدی درباره ابراهیم رئیسی رقم بخورد؛ چه آنکه یکی از کاربران تصاویری از سال تاسیس محل تحصیل رئیسی در کنار سال اخذ مدرک او منتشر کرد و مدعی شد آن دانشگاه سه سال بعد از سالی که رئیسی مدرک گرفته تازه تاسیس شده است.
یکی از کاربران با استناد به سخنان مهرعلیزاده درباره مدرک تحصیلی رئیسی نوشت: «آقای رییسی! شما که سمتهای بسیار پرمشغله داشته و دادستان کرج و همدان و تهران و معاون اول قوه قضائیه و دادستان کل کشور و رییس دیوان محاسبات و مجلس خبرگان و ... بودید چطور وقت کردهاید در کلاسهای کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری مدرسه عالی خودشانی شهید مطهری و ... حضور یابید و دکتری بگیرید؟ آیا کار خود را تعطیل میکردید و به کلاسها میرفتید؟ میتوان لیست حضور آقای رییسی را در دانشگاه بررسی و راستیآزمایی کرد!»
البته درباره مدرک تحصیلی، محسن رضایی هم متهم شد که با رانت فارغ التحصیل شده و استادان مجبور بودهاند به او نمره بدهند. با این حال آنقدر که کاربران درباره مدرک تحصیلی رئیسی نوشتند، به محسن رضایی نپرداختند.
به گزارش رویداد۲۴ بخش دیگری که در مناظرهها بسیار جنجالی شد، نمودارهای کاندیداها بود که هر کدام همراه خود داشتند. بعضی کاربران، با نمودارهای دست زاکانی شوخی کردند. زاکانی در بکگراند این نمودارها عکس ابر و ... استفاده کرده بود.
اصطلاحات نظامی و قضایی نامزدهای اصولگرا هم به مذاق کاربران توییت خوش نیامده است. رئیسی یک بار گفت دهها اقتصاددان را به خط میکند. اصطلاح به خط کردن در محیطهای نظامی باب است و استفاده از این عبارت باعث شد برخی کاربران از رئیسی انتقاد کنند که چرا همه چیز را با زور میخواهد سر و سامان بدهد.
زاکانی هم یک بار همتی را تهدید کرد که او را پوششی خطاب نکند. وقتی تهدید زاکانی برای دوم هم انجام شد، همتی خطاب رئیسی گفت که «من استاد دانشگاه هستم و رئیسی رییس قوه قضاییه است. آیا به من اماننامه میدهید که من را به خاطر حرفهایم در مناظرهها پیگیرد قضایی نکند.» کاربران توییتر رفتارهای زاکانی را رسوب ایدههای نظامی او در زمان فرماندهی بسیج دانشجویی و سرکوب اعتراضات ۷۸ میدانستند.
بیشترین گاف مربوط به محسن رضایی بود. او یک بار گروگان گرفتن سربازان آمریکایی برای غرامت را یک رفتار درست نامید. یک بار دیگر گفت که همتی را مورد تعقیب قضایی قرار میدهد و در نهایت بزرگترین گاف او زمانی بود که به جای مصاحبه، از لفظ بازجویی استفاده کرد. یکی از کاربران نوشت: «تپق فرویدی محسن رضایی این بود که گفت برای خصوصیسازی باید از متقاضیان بازجویی کرد!»
در بخش دیگر رضایی تهدید کرد که اگر رئیس جمهور شود، همتی را به عنوان متهم اقتصادی به دادگاه تحویل دهد. البته همتی اینگونه پاسخ داد که اگر او هم رئیس جمهور شود، رضایی را به اتهام «اخلالگر اقتصادی» به دادگاه خواهد کشاند. یکی از کاربران ارزشی توییتر در پاسخ محسن رضایی که خواستار پاسخگویی دولت شده بود، نوشته شما باید پاسخگوی بسیاری خونهای شهدای جنگ باشید.
بخش نخست مناظرهها با حاشیههای بسیاری تمام شد و در حالی که مخاطبان منتظر بخش دوم جنجالیتر بودند، هیچکدام علیه دیکری صحبت نکرد تا مناظرهها در کمال آرامش برگزار شود. این مسئله واکنش تند مخاطبانی را به همراه داشت که نوشتند در وقت استراحت گوش آنها کشیده شده تا اینگونه بیپروا سخن نگویند!