صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۰۷ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 February 26
کد خبر: ۲۶۶۴۰۶
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۷ - ۲۲ خرداد ۱۴۰۰

تاثیر ۲ مناظره بر میزان مشارکت/ کاندیدا‌های اصولگرا به اجماع می‌رسند؟

سبحانی نیا از چهره‌های سیاسی اصولگرا بر این باور است که این مناظرات چندان که باید روی مشارکت و نظر مردم برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ تاثیری نگذاشته است.

رویداد۲۴ مناظرات انتخابات ریاست جمهوری چندان که باید مورد توجه مردم و فعالان سیاسی واقع نشده است. حجت الاسلام حسین سبحانی نیا از چهره‌های سیاسی اصولگرا ضمن تایید این گزاره، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین می‌گوید: هر چند مناظره اول از مناظره دوم بهتر بود و کمتر کاندیدا‌ها به یکدیگر حمله می‌کردند و تهمت می‌زدند، اما به نظر می‌رسد این مناظرات چندان که باید روی مشارکت و نظر مردم برای حضور در انتخابات تاثیری نگذاشته است.

او عنوان می‌کند که برنده و بازنده مناظره چندان مهم نیست بلکه اخلاق مداری کاندیدا‌ها مهم است.

سبحانی نیا می‌گوید کاندیدای پوششی نداریم، اما در عین حال اشاره می‌کند که اگر همه کاندیدا‌های اصولگرا بیایند رأی یکدیگر را جذب می‌کنند که این خود مشکل است بنابراین باید این کاندیدا‌ها براساس نظرسنجی‌هایی که صورت می‌گیرد به نفع کاندیدایی که رأی بیشتری دارد و به عبارتی رأی آور است کنار برود.

مشروح مصاحبه خبرگزاری خبرآنلاین با حسین سبحانی نیا از نمایندگان ادوار مجلس را می‌خوانید؛

* آقای سبحانی نیا! تحلیل شما از ۲ مناظره برگزار شده چیست؟ از نگاه شما برنده و بازنده این دو مناظره چه کسی بود؟

مناظره دوم مناظره بدی نبود، اما در نهایت مورد انتقاد کاندیدا‌ها قرار گرفت و انتظارشان این بود که سوالات، سوالات کاربردی‌تر و مورد خواست عموم مردم باشد. همچنین مجالی برای تبیین سوالات نبود ضمن اینکه برخی از کاندیدا‌ها به حاشیه می‌پرداختند و به سوالات طبق زمان کم پاسخ می‌دادند.

مناظره اول بهتر از مناظره دوم بود

در مجموع مناظره اول از مناظره دوم بهتر بود و کاندیدا‌ها کمتر به یکدیگر حمله کردند مردم هم می‌خواهند رییس جمهور آینده و آقایانی که کاندیدا‌های ریاست جمهوری هستند برنامه ها، طرح‌ها و راهکارهایشان را تشریح کنند نه اینکه به این و آن پرخاش کنند به ویژه مسائلی را مطرح کنند که اصلا در این شرایط اصلا مناسب نیست.

حمله به کاندیدا‌های دیگر برای جذب رأی جواب نمی‌دهد

*برنده و بازنده مناظره از نگاه شما چه کسی بود؟

بحث برنده و بازنده چندان مطرح نیست هر کدام از کاندیدا‌ها مطالبی را به نحوی مطرح کردند از نگاه بنده اخلاق مداری از اصولی است که در مرام، مذهب و دین ما و در نهایت در جامعه ما مقبولیت دارد و بداخلاقی به هر شکلی که باشد مورد پسند نیست و جواب نمی‌دهد. از اینکه ما بخواهیم با حمله به این و آن، تهمت زدن و طرح مسائلی که صرفا برای ایجاد جنگ روانی در جامعه است از این شیوه‌ها استفاده کنیم جواب نمی‌دهد. فکر می‌کنم رییسی اخلاق مدارانه عمل کرد و سعی کرد به این و آن حمله نکند علی رغم اینکه مورد خطاب آقایان قرار می‌گرفت از وقتی که به او اختصاص داده شده بود استفاده نکرد. من در مجموع فکر می‌کنم نظر بسیاری به این شیوه مثبت بود.

*تفاوت این دو مناظره با سال‌های قبل به ویژه ۹۶ چیست؟

این مناظره‌ها به جز در مناظره اول که بداخلاقی‌هایی صورت گرفت و مردم خوششان نیامد در مجموع بهتر از مناظره دور قبل ریاست جمهوری بود.

* با وجود اینکه شورای ائتلاف و وحدت، هر دو روی رییسی اجماع کردند، حضور بقیه کاندیدا‌ها را چگونه تحلیل می‌کنید؟

اگر این‌ها همه بیایند ممکن است آراء یکدیگر را جذب کنند به هر حال این مشکل وجود دارد، اما در مجموع بودن این آقایان در این مرحله مثبت است برای اینکه هر کدام برای خود نظر، طرح و برنامه‌ای دارد و این مسئله زمینه مشارکت بیشتر مردم را فراهم می‌کند بنابراین بودن آقایان خوب است البته تا بعد از مناظره سوم. اما در آستانه برگزاری انتخابات باید بررسی کنند با وجود نظر سنجی‌هایی که صورت گرفته رای آوری دارند یا ندارند.


بیشتر بخوانید: چرا کاندیداهای انتخابات ۱۴۰۰ وعده سیاست خارجی نمی‌دهند؟


کاندیدا‌های اصولگرا باید تصمیمشان را برای ماندن یا نماندن بگیرند

اگر این کاندیدا‌ها احساس می‌کنند که این زمینه رای آوری را دارند خودشان مشخص کنند ماندنشان به نفع یا ضرر است؛ بنابراین باید تصمیمشان را بگیرند. فکر می‌کنم دوستان کاندیدا خودشا یقینا چنین فکری را دارند که اگر زمینه رای کمتری داشتند در آن زمان تصمیم دیگری بگیرند.

*از ابتدا گفتند که قالیباف نیاید و رییسی بیاید تا اجماع شود، اما حالا که آقای رییسی آمده به نظر می‌رسد نتوانسته اجماع ایجاد کند، نظر شما در این باره چیست؟

از نظر گروه‌ها و جمعیت‌های سیاسی، آقای رییسی آن اجماع موردنظر را ایجاد کردند یعنی گروه‌های مرجع اعم از شورای ائتلاف، شورای وحدت، جبهه پایداری و سایر گروه‌هایی که در جبهه انقلاب و اصولگرایی نقش آفرین هستند الان از آقای رییسی حمایت می‌کنند پس آن اجماع مورد نظر در گروه‌های مرجع ایجاد شده است.

کاندیدا‌هایی که رأی شان پایین است باید تصمیم بگیرند

* این اجماع بین این چند کاندیدا‌ها هم ادامه خواهد یافت یا...

فکر می‌کنم این‌ها در پایان کار به این جمع بندی برسند که زمینه رأی آوری شان چقدر است اگر احساس شود نظرسنجی‌ها جواب نداده یا رای شان پایین است ممکن است تصمیم دیگری بگیرند.

من این گونه فکر نمی‌کنم که پوششی حضور یافته باشند. الان که به صورت جدی بحث می‌کنند و برنامه هایشان را ارائه می‌کنند تا ببینند مردم چه نگاهی به آن‌ها پیدا می‌کنند اگر آن نگاه مثبت بود ممکن است بمانند، اما اگر این گونه نبود ممکن است نظرشان را تغییر دهند. نهایتا اینکه فاصله بین کاندیدا‌ها و رییسی زیاد است و دو سه برابر و بعضا بیشتر از آقایان دیگر است.

* جلیلی و محسن رضایی اصرار دارند تا آخر می‌مانند این مسئله تا چه حد می‌تواند روی سبد رأی رییسی اثر بگذارد و متزلزل کند؟

من فکر نمی‌کنم. به نظر می‌رسد مردم نهایتا به یک تصمیم برسند که چه کسی رای بیشتر و رای آوری بیشتری دارد و می‌تواند از ظرفیت‌های نظام به شکل مطلوب برای حل مشکلات استفاده کند. بنده در این شرایط فکر می‌کنم که در آقای رییسی این ظرفیت وجود دارد با این حمایت‌هایی که از سوی احزاب و گروه‌های سیاسی از او صورت گرفته قطعا زمینه برای آن‌ها بیشتر خواهد بود تا سایر کاندیداها.

کاندیدا‌های اصولگرا به نصف رأی رئیسی هم نمی‌رسند

*به نظر می‌رسد جلیلی تاحدی سبد رأی مشترک با آقای رئیسی دارد، آیا این مسئله سبد رأی رییسی را متزلزل نمی‌کند؟

باید منتظر بمانیم و ببینیم تا روز‌های آخر، آیا این کاندیدا‌ها می‌خواهند بمانند یا تصمیم دیگری می‌گیرند الان نمی‌توان چنین قضاوتی کرد و اینکه ممکن است نظرسنجی‌ها تا حدودی آراء کاندیدا‌ها را تکان دهد و جابه جا کند منتهی نه در آن حد که فاصله را جبران کنند فاصله آقای رییسی با کاندیدا‌های دیگر بسیار است و فکر نمی‌کنم هیچ کدام از کاندیدا‌ها به ویژه کاندیدا‌های اصولگرایی بتوانند تا نصف رای رییسی خودشان را برسانند.

کاندیدای پوششی نداریم

*انصراف کاندیدا‌های پوششی چقدر می‌تواند برای انتخابات آسیب زا باشد و سیگنال منفی به افکارعمومی ارسال کند؟

ما کاندیدای پوششی نداریم این همان حرف برخی آقایان است. کاندیدا‌های محترمی که هستند ممکن است در پایان به تشخیصی برسند و کنار بروند. مگر ما در دوره‌های گذشته نداشتیم؟ برخی افراد کاندیدا بودند، اما اعلام کردند رای شان به کاندیدایی است که تشخیص می‌دادند از آن‌ها اصلح‌تر است آقایان زواره ای، غفوری فرد و عسگر اولادی که به نفع مقام معظم رهبری در انتخابات ریاست جمهوری کناره گیری کردند. هر سه اعلام کردند که ایشان از ما اصلح‌تر است و رای خودشان را به ایشان دادند.

مناظره‌ها تاثیر چندانی روی مشارکت مردم نگذاشته است

* به هر حال این کاندیدا‌ها همچنان حضور دارند....

اما ممکن است در پایان تصمیم دیگری بگیرند هنوز تا انتخابات زمان داریم.

* یعنی می‌گویید این کاندیدا‌ها بعد از مناظرات انصراف می‌دهند...

من نمی‌گویم کنار می‌روند ممکن است این کاندیدا‌ها به یک تصمیمی برسند با توجه به نظرسنجی‌هایی که صورت گرفته است. اینکه تصمیم چه باشد باید منتظر ماند.

* فکر می‌کنید این مناظره‌ها توانسته سطح مشارکت و تمایل مردم به مشارکت را افزایش دهد؟

تاکنون چندان در مشارکت تاثیری نداشته است ممکن است مناظره سوم بتواند یک تغییری در مشارکت ایجاد کرده و مشارکت را افزایش دهد.

نظرات شما