گزارش رویداد۲۴ درباره انتخابات ۹۶:
در حالی که گمانهزنیها درباره انتخابات ریاست جمهوری سال۹۶ روز به روز بیشتر میشود، از گوشه و کنار خبر میرسد که بزرگان جریانهای سیاسی به شکلهای مختلف در حال رایزنی با چهرههای سیاسی برای انتخابات آینده هستند.
رویداد۲۴- در حالی که گمانهزنیها درباره انتخابات ریاست جمهوری سال۹۶ روز به روز بیشتر میشود، از گوشه و کنار خبر میرسد که بزرگان جریانهای سیاسی به شکلهای مختلف در حال رایزنی با چهرههای سیاسی برای انتخابات آینده هستند.
از یک سو اصلاح طلبان در تدارک ساماندهی مجدد شورای عالی سیاستگذاری هستند که در انتخابات مجلس شورای اسلامی نقش محوری برای این جریان ایفا میکرد و از سوی دیگر اصولگرایان به شکلهای مختلف در حال بررسی شرایط انتخابات هستند.
با این وجود به نظر میرسد نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آینده به شکلهای مختلف به عملکرد برخی از شخصیتهای برجسته سیاسی و از جمله آیت الله هاشمی رفسنجانی، سیدمحمد خاتمی، علی اکبر ناطق نوری و البته حسن روحانی بستگی خواهد داشت.
احمد خرم، وزیر راه دولت اصلاحات با تحلیل شرایط انتخابات ریاستجمهوری درباره نقش شخصیتهای برجسته در انتخابات عنوان میکند: «اصلاحطلبان به دنبال سازوکار جدیدی برای حضور قدرتمندتر در انتخابات هستند. اصلاحطلبان به دنبال تشکیل یک مربع چهار ضلعی تصمیمگیری شامل سیدمحمد خاتمی، آیت الله هاشمی، آقای ناطق نوری و آقای روحانی برای انتخابات هستند. در این جمع آقای خاتمی دیدگاههای اصلاحطلبان را نمایندگی میکند، آقای ناطقنوری دیدگاههای اصولگرایان معتدل را رهبری میکند و آیت الله هاشمی نیز نقش محوری و تجمیع کننده دیدگاهها را ایفا میکند و در نهایت نیز این دیدگاهها به آقای روحانی منتقل میشود. نکته دیگر اینکه قرار نیست در این جمع ائتلاف خاصی صورت بگیرد و بلکه این مربع چهار ضلعی به دنبال تعامل برای تحقق منافع ملی است. اصلاحطلبان به این نتیجه رسیدهاند که نباید به تنهایی در انتخابات آینده حضور پیدا کنند و بلکه باید یک جبهه مشترک و قدرتمند با اصولگرایان معتدل و جریان اعتدال گرا تشکیل دهند تا آقای روحانی با پشتوانه محکم و منطقی در انتخابات حضور پیدا کند».
از سوی دیگر اصلاح طلبان با تغییر ترکیب شورای عالی سیاستگذاری به دنبال به دست گرفتن نبض انتخابات آینده هستند.
مرتضی مبلغ فعال سیاسی اصلاح طلب درباره برنامه اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری با خط بطلان کشیدن بر تمام شایعات عنوان میکند: «کاندیدای اول و آخر اصلاح طلبان در انتخابات۹۶ آقای روحانی است و در این زمینه هیچ گونه شک و تردیدی وجود ندارد. از نظر اتاق فکر جریان اصلاحات هیچ حرکتی نباید در حمایت اصلاح طلبان از آقای روحانی اخلال به وجود بیاورد و هر گونه کارشکنی و دودستگی مردود و غیر قابل پذیرش است».
مرتضی حاجی رییس ستاد انتخاباتی رییس دولت اصلاحات در سال۷۶ نیز در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا اصلاح طلبان برای آقای روحانی ستاد انتخاباتی تشکیل خواهند داد عنوان میکند: «معمولأ در انتخابات مختلف خود کاندیداها اقدام به تشکیل ستاد میکنند و سپس از هم فکران خود دعوت میکنند تا در ستادها حضور پیدا کنند. جریان اصلاحات هنوز برای تشکیل ستاد در انتخابات۹۶ تصمیم قطعی نگرفته است. با این وجود دو حالت برای این مسأله وجود دارد. اول اینکه آقای روحانی خود اقدام به تشکیل ستاد انتخاباتی کند و از اصلاح طلبان بخواهد که مسئولیتهای ستاد ایشات را برعهده بگیرند و در امور انتخابات ایشان را یاری کنند و یا اینکه اصلاح طلبان به این نتیجه برسند که باید نیروهای خود را برای انتخابات به صورت مستقل سازمان دهی کنند. بدون شک اگر حالت دوم اتفاق بیفتد اصلاحطلبان برای آقای روحانی ستاد تشکیل خواهند داد. با این وجود به نظر میرسد تمرکز جریان اصلاحات به صورت مستقل روی انتخابات شوراها قرار بگیرد و درانتخابات ریاست جمهوری به صورت مشترک باطرفداران دولت همکاری داشته باشد. به همین دلیل اصلاح طلبان برنامهای برای تشکیل ستاد آقای روحانی نخواهند داشت و بلکه ستاد حمایت از آقای روحانی تشکیل خواهند داد».
با تمام این اوصاف به نظر میرسد حمایت اصلاح طلبان از آقای روحانی در سال۹۶ «حمایت منتقدانه» خواهد بود.
استراتژی اصلی اصلاح طلبان تداوم رویکرد سال۹۲ و ۹۴ در سال۹۶ است تا در این مسیر جریان اصلاحات با یک دگردیسی مهم و اساسی استراتژی خود را به صورت کلی تغییر دهد و با رویکردی جدید در فضای سیاسی ایران ظهور وبروز کند.
در نتیجه جریان اصلاحات تلاش میکند از مسیر روحانی و دولت تدبیر و امید به استراتژی جدیدی برای حضوری نوین در سپهر سیاسی ایران دست پیدا کند.
حمایت اصلاحطلبان از آقای روحانی در سال۹۶ با حفظ هویت اصلاحطلبی صورت خواهد گرفت.