صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۶ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 March 17
کد خبر: ۲۶۷۲۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۵ - ۱۰ مهر ۱۳۹۵

کنسرت پایداری‌ها در مشهد

جبهه پايداري، اولين مجمع عمومي خود را روز پنجشنبه در حالي برگزار کرد که ناکامان انتخابات مجلس از شوراي مرکزي کناره گرفتند و بازماندگان پايداري‌ها در کرسي‌هاي سبز بهارستان به شوراي مرکزي راه يافتند. پايداري‌ها که پنج سال بعد از اعلام موجوديتشان، ساز مخالف اصول‌گرايي بودند حالا دست به بازسازي ترکيب تشکيلاتي خود زده‌اند تا ماراتن انتخاباتي 96 را آغاز کنند.
رویداد۲۴- جبهه پايداري، اولين مجمع عمومي خود را روز پنجشنبه در حالي برگزار کرد که ناکامان انتخابات مجلس از شوراي مرکزي کناره گرفتند و بازماندگان پايداري‌ها در کرسي‌هاي سبز بهارستان به شوراي مرکزي راه يافتند. پايداري‌ها که پنج سال بعد از اعلام موجوديتشان، ساز مخالف اصول‌گرايي بودند حالا دست به بازسازي ترکيب تشکيلاتي خود زده‌اند تا ماراتن انتخاباتي 96 را آغاز کنند. 

پايداري‌ها از اصلي‌ترين حاميان دولت محمود احمدي‌نژاد حول محور محمدتقي مصباح‌يزدي، پدر معنوي‌شان، پس از روي کار‌آمدن حسن روحاني، اصلي‌ترين منتقد دولت يازدهم شدند. تريبون‌هاي آنها در مجلس نهم، به سکوي پرتاب تيرهاي تخريب عليه دولت بدل شده بود تا جايي که صداي هم‌مسلکان آنها در اردوگاه اصول‌گرايي هم در‌آمد و ماه‌هاي پاياني مجلس نهم جدال ميان طيف ميانه‌رو و ياران لاريجاني با تندروهاي پايداري را شاهد بود. نام دلواپسي از آن دست برچسب‌هايي بود که بيش از ديگر افراطي‌هاي اصول‌گرا، پايداري‌ها آن را براي خود برگزيدند تا حملات خود به دولت و برنامه‌هايش را ناشي از دلواپسي‌شان براي کشور بدانند. نوک پيکان بيشترين حملات دلواپسان به دستاوردهاي مذاکرات هسته‌اي بود به‌طوري‌که در بيانيه پاياني اولين مجمع عمومي جبهه پايداري هم دوباره حملات به برجام محور مواضع آنها قرار گرفت. 

با اين حال، کنايه‌ها و انتقادات به حسن روحاني هم کليدواژه بيانيه پاياني پايداري‌ها بود. در بخشي از اين بيانيه با حمله به نگاه فرهنگي دولت يازدهم، آمده است: «اين نگاه، عرصه فرهنگي را يک عرصه صرفا رقابتي و تعاملي مي‌داند که در اين تعامل، فرهنگ‌ها در حال يک گفت‌وگوي کاملا مسالمت‌آميز و عقلايي با يکديگر هستند و حرف از نبرد و تهاجم فرهنگي را جفا در حق فرهنگ مي‌دانند! و بعضا الگوي فرهنگ غربي را ترويج مي‌کنند. 

بخش‌هاي افراطي اين جريان تا به آنجا پيش مي‌روند که نافي مسئوليت حاکميت و دولت در قبال فرهنگ مي‌شوند و آشکارا بيان مي‌کنند که به بهشت و جهنم رفتن مردم ربطي به نظام اسلامي و دولت ندارد و با بيان عبارات مغالطه‌آميزي همچون «به زور نمي‌توان مردم را به بهشت برد» سعي در القای نگاه ناصواب خود به جامعه دارند.» مواضع پايداري‌ها همچنان نشان از آن دارد که دوام اين جريان در عرصه سياست‌ورزي کشور، متکي بر تقابل با رويکردهاي تحول‌خواهانه، عقلاني و اعتدالي است و از اين رهگذر سعي دارند بخشي از بدنه راست نورسيده را از جناح راست سنتي جدا کنند و در شکاف‌هاي ايجاد‌شده بازي خود را پيش ببرند. 

در مجمع عمومي اين تشکل در روز پنجشنبه، چهره‌هايي همچون مرتضي آقاتهراني، صادق محصولي، محمد سليماني، فاطمه آليا، نصرالله پژمان‌فر، ناصر سقاي‌بي‌ريا، قاسم روانبخش، اميرحسين قاضي‌زاده، ميثم نيلي، ميرهاشم موسوي، علي خضريان، عليرضا عسگريان، غلامحسين رضواني، علي نادري، زهره لاجوردي، مجيد متقي‌فر و مجيد دوستعلي به‌عنوان اعضاي شوراي مرکزي جبهه پايداري انتخاب شدند. در اين ميان حضور پژمان‌فر و قاضي‌زاده از شهر مشهد در ميان اعضاي شوراي مرکزي، از واقعيت قابل تأملي حکايت مي‌کند که شاخه مشهد اين جريان حالا بيش از پيش قوت گرفته است. انتخابات مجلس دهم، مهر تأييدي بر اين ماجرا بود به‌طوري‌که قاضي‌زاده، پژمان‌فر و کريمي‌قدوسي توانستند با حمايت جبهه پايداري دوباره راهي مجلس شوند. 

پايداري‌ها که در مشهد از حمايت‌هاي امام‌جمعه اين شهر هم برخوردار هستند حالا مشهد را در کنار قم به يکي از پايگاه‌هاي اصلي خود بدل کرده‌اند تا پس از شکست اصول‌گرايان تهران در انتخابات مجلس، پايگاه‌هاي اقماري آنها در ديگر کلانشهرها بتوانند بازوي تأثيرگذار باشند. با اين حال، شهر شيراز هم که در سال‌هاي گذشته به يکي ديگر از پايگاه‌هاي پايداري‌ها تبديل شده بود، بعد از نتايج مجلس دهم، تا اندازه‌اي با تنزل جايگاه همراه بود به‌طوري‌که کامران باقري‌لنکراني، از سرشناس‌ترين گزينه‌هاي پايداري، ديگر در شوراي مرکزي آنها جاي نگرفته است. شيراز و به‌ويژه دانشگاه پزشکي اين شهر که در سال‌هاي پس از دولت يازدهم با تلاش‌هاي باقري‌لنکراني و حمايت‌هاي وزير بهداشت، پسرعموي اميرحسين قاضي‌زاده، عضو جبهه پايداري، به عنوان يکي از پايگاه‌هاي اصلي دلواپسان لقب گرفته بود حالا کم‌کم جاي خود را به مشهد مي‌دهد تا در انتخابات 96، شهر مشهد بتواند نقش يکي از اتاق فکرهاي اصول‌گرايان را بازي کند؛ آن هم درحالي‌که پس از درگذشت عباس واعظ‌طبسي، توليت آستان قدس و از چهره‌هاي نزديک به هاشمي‌رفسنجاني و جايگزين‌شدن ابراهيم رئيسي، داماد علم‌الهدي امام‌جمعه مشهد، در مقام توليت آستان قدس رضوي، تا اندازه زيادي موقعيت پايداري‌ها در اين شهر ارتقا پيدا کرد. 

از‌سوي‌ديگر، اگرچه شرق مشهد و پايگاه‌هاي در سايه آستان قدس حالا مي‌توانند بر مدار پايداري‌ها بچرخند؛ طيف مياني و طبقه متوسط مشهد همچنان بدنه اجتماعي اصلاح‌طلبان به شمار مي‌روند اما حاشيه‌هاي غربي مشهد و حوزه قلمروی چهره‌هايي همچون محمد دهقان، نماينده طرقبه و شانديز و از اعضاي جمعيت رهپويان، مي‌توانند بازي در زمين محمدباقر قاليباف را دنبال کنند. در چنين شرايطي که قاليباف دوباره در‌صدد احياي خود براي حضور احتمالي در انتخابات است و سوداي حمايت گسترده اصول‌گرايي را در سر مي‌پروراند، استحکام قلعه پايداري‌ها در مشهد مي‌تواند دوباره بحث‌ها و اختلافات ميان مريدان مصباح را در برابر ديگر اصول‌گرايان به همراه داشته باشد.

منبع: وقایع اتفاقیه
نظرات شما