صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 08
کد خبر: ۲۶۷۴۴
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۷ - ۱۰ مهر ۱۳۹۵
رویداد۲۴ بررسی می‎کند

ضربه بذل و بخشش ۸ میلیاردی شهرداری بر جنبه مردمی عزاداری‌های محرم

کوچه‌ها و خیابان‌های تهران دوباره سیاه پوش شده‌اند و فقط چند روز تا آغاز محرم و عزاداری‌های از ته دل فرصت باقیست. این روزهای سال پسربچه‌های نوجوان و کم سن، در کوچه و محله‌شان راهی می‌شدند تا از هم محلی‌ها کمک و نظوراتشان را جمع کنند و آتش زیر دیگ نظری‌های امام حسین (ع) را روشن کنند.
رویداد۲۴- شیداملکی- کوچه‌ها و خیابان‌های تهران دوباره سیاه پوش شده‌اند و فقط چند روز تا آغاز محرم و عزاداری‌های از ته دل فرصت باقیست. این روزهای پسربچه‌های نوجوان و کم سن، در کوچه و محله‌شان راهی می‌شدند تا از هم محلی‌ها کمک و نظوراتشان را جمع کنند و آتش زیر دیگ نظری‌های امام حسین (ع) را روشن کنند. 

در سال‌های اخیر اما شهرداری تهران قبل از همه دست به کار می‌شود و بودجه‌ای را به قصد و نیت کمک به هیئت‌های مذهبی به آن‌ها اختصاص می‌دهد.

امسال هم شهرداری تهران با در نظر گرفتن بودجه ۸ میلیارد تومانی قصد دارد چراغ هیئت‌های شهر را به شیوه شهرداری روشن کند. چراغی که سال‌های قبل با اشک و خون دل و نیاز مردم روشن می‌شد، حالا اما با پرچم‌هایی روشن می‌شود که شهرداری تهران آن را پشتیبانی می‌کند. 

همه سال‌هایی که مردم به یاد امام حسین (ع) بر سینه‌های خود کوفته‌اند و اشک از چشم‌هایشان جاری شده، هیچ پشتیبانی مالی ارگانی از آتش دیگ‌های نذری امام حسین (ع) نمی‌شد. همین اشارتی است بر مردمی بودن هیئت‌های عزاداری و مراسم مذهبی. به هر رو آنچه ارزشمند است، نوعی از گردهمایی خودجوش و آن هم به دلیل پایه‌های فکری همسو است که توسط شهروندان شکل می‌گیرد. اما آیا فرمایشی و عمومی شدن این مراسم لطف و احترام چنین مراسمی را دچار تزلزل نمی‌کند؟ چه کسی می‌تواند بر راهپیمایی‌های دسته‌های عزاداری امام حسین (ع) در روز عاشورا قیمت بگذارد؟ 

شعاعر دینی را انسانی نظر کنید
روحانیون و کار‌شناسان مذهبی نگاه ویژه‌ای به راه یافتن پول‌های ارگانی و دولتی به هیئت‌های عزاداری امام حسین (ع) دارند. حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و استاد دانشکده مفید درباره دلایل منفی وجود چنین پول‌هایی در هیئت‌های مذهبی به رویداد۲۴ می‌گوید: «دو مسئله را باید از هم تفکیک کرد. اول اینکه انسانی نذر کند در راه شعاعر دینی در راه امام حسین (ع) کمک کند که این موضوع به ذات و نفس مفید است. اما اینکه شهرداری ۸ میلیارد تومان از درآمد ملی هزینه تکایا کند شرعا و قانونا راهی برای توجیه ندارد.» 

مراسم دینی باید مردمی باشد
فاضل میبدی در ادامه با اشاره به لزوم مردمی بودن مراسم دینی می‌گوید: «اگر با پول‌های دولتی و پول‌هایی که مربوط به درآمد ملی است هزینه این مراسم پشتیبانی شود، هیچ نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. نباید فراموش کنیم شهروندان نیازمند به کمک‌های مالی در سطح شهر تهران کم نیستند. تعداد زیادی از دختران و پسرانی که برای زندگی و ازدواج نیازمند کمک‌های مالی هستند. اگر واقعا شهرداری پول مازادی در دست دارد بهتر آن است که به مردم نیازمندی که برای گذارن زندگی روزمره‌شان دچار مشکل هستند هزینه کند.» 

از سویی دیگر وی با تاکید بر این موضوع که اگر شهرداری تهران قصد دارد واقعا در جریان تکایای مذهبی هزینه کند، این کار را باید به گونه‎ای انجام دهد که حقایق دین و حقایق عاشورا در مراسم مذهبی شرح داده شود. این در حالی است که به نظر این عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، تکایا، هیئت‌های مذهبی و مداحی‌ها در سال‌های اخیر نه تنها به تبلیغ درست دین و حماسه عاشورا نمی‌پردازند بلکه دین اسلام را تحریف می‌کنند و در حقیقت برای دشمنان اسلام سوژهای ضد دین درست می‌کنند. این درحالی است که اگر حقایق دینی مطرح می‌شد بسیار مطلوب بود و نتیجه مثبت و قابل توجهی هم داشت که متاسفانه این گونه نیست و حرف‌هایی به نام دین و امام حسین (ع) گفته می‌شود که فقط جنبه نمایشی دارد.

بار‌ها دیده شده که نیت افراد فقط گریه گرفتن از مردم و جنبه‌های ظاهری است و هیچ خروجی مطلوبی هم در این سال‌ها نداشته است. بنابراین ورود هزینه‌های ارگانی و دولتی به هیئت‌های مذهبی هیچ توجیهی ندارد و شهرداری تهران اگر هرگونه کمک مالی به هیئت‌های مذهبی کرده است باید در این مورد تجدید نظر کند. 

امام حسین متعلق به همه مردم است
حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی فاضل میبدی، در ادامه با تاکید براین موضوع که اگر کمک‌های مالی به تکیه‌ها و و هیئت‌های مذهبی جنبه تبلیغات سیاسی به خود بگیرد، نه تنها به هیچ عنوان از نظر شرعی و مذهبی پسندیده و درست نیست، بلکه گناه بسیار بزرگی هم هست. نباید فراموش کنیم که امام حسین(ع) متعلق به همه مردم است و متعلق به یک جناح سیاسی خاص نیست و نباید از چنین موضوعی بهره سیاسی برد. این درحالی است که در سال‌های اخیر عده‌ای به دنبال مصادره کردن دین و امام حسین به نفع خود و جناح سیاسی خود هستند که به هیچ عنوان درست نیست. 

پرداخت‌های ارگانی، نقش مردم را کمرنگ می‌کند
گذشته از نگاه و تحلیل مذهبی که روحانیون بر عملکرد شهرداری تهران در خصوص فعالیت‌های مالی در تکیه‌ها و هیئت‌های مذهبی دارند، برخی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران نیز به طور جدی با این موضوع مخالف هستند. از همین رو محسن سرخو، عضو شورای شهر تهران به رویداد۲۴می‌گوید: عزاداری‌های محرم همواره به طور سنتی و مردمی برگزار می‌شده و کاملا به شکل خودجوش و خالی از هرگونه کمک‌های مالی دولتی و ارگانی بوده است. این درحالی است که در سال‌های مدیریت دو شهردار اخیر تهران این روش و رویه در شهرداری تهران ایجاد شده است که این عزاداری‌ها با این پرداخت‌های ارگانی به سمت و سویی می‌برد که موجب می‌شود مردم تصور کنند عزاداری‌ها نه به طور خودجوش و مردمی بلکه از طرف یک نهاد عمومی در حال اجراست. همین موضوع باعث می‌شود که مردمی بودن عزاداری‌های سید الشهدا (ع) شکل سنتی خود را از دست بدهد و به سمت تبلیغات سیاسی برود. 

شهرداری تهران از هزینه‌های تکلیفی خود عقب است
سرخود در ادامه با تاکید بر این موضوع که همه شیعیان به این موضوع اعتقاد دارند که در طول سال باید از هر هزینه‌ای در زندگی روزمره خود صرفه‌جویی کنند تا در ‌‌نهایت در مراسم عزاداری امام حسین توانایی هزینه برای هیئت و چنین مراسمی را داشته باشند، می‌گوید: شهرداری تهران اما تکالیفی را بر دوش دارد که بر اساس آن تکالیف باید خدمات و پشتیبانی به مردم ارائه دهد. این درحالیست که شهرداری تهران از برنامه‌های پنج ساله خود به شدت عقب افتاده است و با این شرایط منطقی به نظر نمی‌رسد در جریانی دخول کند که مردم بدون کمک‌های این چنینی قادر به مدیریت و اجرای بهتر آن هستند. 

همچنین وی با اشاره به هزینه‌هایی که از سوی شهرداری تهران به موسسات خیریه اختصاص داده می‌شود و از سویی دیگر املاکی که به این موسسات واگذار شده است، می‌گوید: به زودی در شورای شهر تهران این موضوع را مورد بررسی قرار می‌دهیم و خیلی زود نتیجه را اعلام خواهیم کرد. 

وی در پایان با تسلیت ایام سوگواری امام حسین (ع) و ۷۲ تن از یاران باوفای ایشان می‎گوید: «آنهایی که به جنگ با سیدالشهدا و ۷۲ تن از یاران ایشان رفتند، کافر نبودند، آن‌ها مسلمانانی بودند که شکم‌هایشان از نان حرام پر شده بود و این اصلیترین دلیل و مشکلی بود که موجب شد در نهخایت در مقابل امام حسین قرار بگیرند. از همین رو باید مراقب باشیم که مال‌های فریبنده حرام وارد زندگی هیچکس نشود.»
نظرات شما