رویداد۲۴ بانک مرکزی در راستای حمایت از معیشت و افزایش قدرت خرید اقشار مختلف جامعه و همچنین بهبود فرایند تامین مالی زنجیره تولید، نسبت به ابلاغ شیوه نامه اعطای کارت رفاهی و تامین مالی زنجیره تولید به پنج بانک «ملی ایران»، «ملت»، «صادرات ایران»، «تجارت» و «رفاه کارگران» با سهمیه هر بانک حداقل دویست هزار فقره کارت و سقف فردی هر متقاضی هفت میلیون تومان اقدام کرده است.
براساس این شیوهنامه همه اشخاص حقیقی از جمله دارندگان سهام عدالت که تا کنون هیچ میزانی از سهام خود را نفروختهاند و همچنین کلیه سرپرستان خانوار که حداقل یکی از یارانههای نقدی یا معیشتی را دریافت میکنند، امکان استفاده از این کارتها را دارند. مهلت بازپرداخت اعتبار اعطایی به تشخیص موسسه اعتباری حداکثر ۱۸ ماه است.
با این حال بر اساس این ابلاغیه کارت اعتباری با ارزشی در سقف ۷ میلیون تومان تنها به به یک میلیون نفر ارائه میشود. این در حالی است که طبق آخرین آمار بیش از ۴۰ میلیون نفر صاحب سهام عدالت و یارانه بگیر هستند؛ بنابراین این وام شامل همه دارندگان سهام عدالت و یارانه بگیران نمیشود؛ چراکه در ابلاغیه بانک مرکزی امده است که هر بانک حداقل دویست هزار فقره کارت باید اعطا کند و بنابراین فقط یک میلیون نفر از کل دارندگان سهام عدالت و یارانه بگیران میتوانند این کارتهای اعتباری را دریافت کنند. ضمن اینکه رقم دریافتی هم برای افراد متفاوت است.
مسئول کارتهای اعتباری سهام عدالت گفته: رقم تسهیلات سهام عدالت برای هر سهامدار متفاوت است، اما مبنای آن بر اساس سهام قابل معامله است. سمیه محمدی مسئول کارتهای اعتباری سهام عدالت، اسخ به این پرسش که آیا این تسهیلات به افرادی که بخشی از سهام خود را فروختهاند هم تعلق میگیرد؟ بیان کرد: سهامدارانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند حتی اگر یک سهم از سبد سهام عدالت خود را به فروش رسانده باشند، نمیتوانند این تسهیلات را دریافت کنند. سهامدارانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند نیز باید حداقلهای مورد نیاز بانک را داشته باشند، زیرا هر بانک شرایط خاص خودش را دارد.
او در پاسخ به این سوال که رقم تسهیلات سهام عدالت چه میزان است؟ اظهار کرده: رقم این تسهیلات برای هر سهامدار متفاوت است، اما مبنای آن بر اساس سهام قابل معامله است؛ که با توجه به این ۶۰ درصد سهام عدالت تا کنون قابل معامله است؛ از این ۶۰ درصد ۵۰ درصد آن را سهامداران میتوانند کارت اعتباری دریافت کنند.
در این شیوه نامه آمده است که نرخ سود تسهیلات در قالب مصوبات شورای پول و اعتبار است. موسسه اعتباری میتواند با عقد قرارداد با پذیرندهها نسبت به اعمال تخفیف به مشتری اقدام کنند. بر این اساس به نظر همانطور که پیش از این اعلام شده بود نرخ سود این تسهیلات همان ۱۸ درصد است.
اما برای دریافت این کارت اعتباری نیاز به ضامن نیست. بلکه حداکثر ۶۰ درصد قیمت روز سهام عدالت بر اساس اعلام شرکت سپردهگذاری مرکزی برای سهامداران عدالت و حسابهای یارانه نقدی و معیشتی بر حسب اعلام سازمان هدفمندسازی یارانهها و با در نظر گرفتن کسورات مربوط به اقساط وامهای پرداخت شده قبلی، وثایق قابل قبول برای دریافت این کارت اعتباری هستند.
نکته مهم این تسهیلات این است که امکان برداشت قانونی ندارد. بانک مرکزی در یکی از مادههای این ابلاغیه تاکید میکند که اعتبار کارت رفاهی برای خرید کالا و خدمات در فروشگاهها و مراکز اعلامی توسط بانکهای اعطا کننده کارت است و این کارت برای اقدامات دیگری، چون برداشت وجه و انتقال وجه از کارت مزبور مجاز نیست. اعتبار کارت رفاهی برای خرید کالا و خدمات در فروشگاهها و طرف قرارداد در سامانه رفاهی ایرانیان امکانپذیر است.