رویداد۲۴ اعضای شورای شهر پنجم تهران در صد و بیست و دومین جلسه خود در بهمن سال 97 به بررسی لایحه پرحاشیه «الزام شهرداری به برنامهریزی و بسترسازی و احیای زیست شبانه» پرداختند.
بسیاری از کارشناسان هشدار دادند این موضوع موجب «خطر ریزش خانواده» میشود و والدین نگران فرزندان خود و حضور آنها در خیابانها، بعد از ساعت ۱۲ شب و خطرها و آسیبهای اجتماعی که در کمین آنهاست، هستند.
حتی محسن هاشمی، رئیس شورای شهر پنجم هم در ابتدا گفت: من مخالف حضور فرزندانم در زیست شبانه هستم. خودم نیز شبها ساعت ۱۰ میخوابم و پنجِ صبح بیدار میشوم؛ بنابراین تمایلی به این طرح ندارم. در صورتی که فرزندان جداگانه برنامههایی برای زیست شبانه داشته باشند، نگران میشوم و بهنظرم این مسأله در صورتی که در چارچوب خانواده باشد، مشکلزا نیست. همچنین در صورتی که در یک خانواده نیز پدر بهتنهایی در زیست شبانه باشد، قطعاً نگرانیهایی برای زنان ایجاد میکند.
ولی این لایحه که از همان زمان با واکنش و حواشی زیادی روبه رو شده بود، سرانجام دو سال بعد و در بهمن 99 با تغییر نام به اسم تهران بیدار تصویب شد.
محسن هاشمی درباره این مصوبه گفت: تصویب لایحه تهران بیدار و زیست شبانه به صورتی انجام گرفت که هم به اهداف مورد نظر فرهنگی دست می یابیم و هم زندگی مردم با اجرای این طرح و لایحهها دچار آسیب نخواهد شد.
زیست شبانه برای تهرانی هایی که دیر می خوابند
رئیس شورای شهر تهران علیرغم اینکه خود مخالف حضور فرزندانش در زیست شبانه بود،گفت: موضوع تهران بیدار و زیست شبانه سبب میشود که شهروندانی که دیر میخوابند و به موضوع فرهنگی علاقهمند هستند بتواند شب هنگام زمانی را با خانواده خود به این موضوع اختصاص دهند.
هاشمی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه پیش از این هیأت تطبیق فرمانداری قضیه زیست شبانه را رد کرده و ناجا اعلام کرد این موضوع امکان تأمین امنیت ندارد،گفت: در حل حاضر این مسأله مربوط به نقاط محدودی از تهران است و انشاءالله این مشکل با نیروی انتظامی و هیأت تطبیق برطرف خواهد شد و آنها نظراتشان را میدهند و مشکلی را شاهد نخواهیم بود.
زیست شبانه در تهران با وجود کرونا معنا ندارد
اما عیسی فرهادی، فرماندار تهران با تاکید بر اینکه زیست شبانه در تهران با وجود کرونا معنا ندارد بررسی این طرح را نیز منوط به اتمام وضعیت کرونایی در تهران دانست.
وی گفت: تا شرایط کرونایی ادامه دارد با چنین طرحی مخالفت می کنیم در حقیقت طرحی برای زیست شبانه بررسی و تصویب نخواهد شد مگر بعد از اتمام کرونا و ارسال چنین طرحی از سوی شورا بعد از کرونا باید مراحل خود را طی کند.
ماجرای زیست شبانه و لایحه تهران بیدار با پیک های مختلف کرونا در کشور تقریبا منتفی شد تا اینکه دوباره طی روزهای اخیر بحث آن در فضای مجازی و رسانه ها مطرح شده است.
برخی از منتخبین شورای ششم معتقدند پس از آغاز فعالیت شورای جدید مصوبه باید کلا تغییر یا حذف شود البته به شرطی که کرونا مهار شده باشد و بتوان تصمیمی پس از لغو محدودیت های تردد شبانه گرفت.
بیشتر بخوانید: زيست شبانه تصويب شد/ شب مردگی از تهران میرود
با زیست مومنانه می توانیم شب های تهران را روشنتر و امنتر کنیم
سید احمد علوی، منتخب شورای ششم دراین باره گفت: طرح زیست شبانه را قبول دارم ولی با عنوان زیست مومنانه می توانیم شب های تهران را روشنتر، شفافتر و امنتر کنیم.
وی ادامه داد: وقتی شهر به صورت کامل به خواب میرود، شهر ناامن میشود و آسیبهای اجتماعی هم شدت بیشتری پیدا میکند اما نکته مهم این است که با مدل اعضای فعلی شورای شهر برای زیست شبانه کار جلو نمیرود. زیرا نمیتوان شهر را به فروشگاه و امثال آن تبدیل کنیم و باید زیست مومنانه جایگزین شود که به نطرم جالب تر است.
علوی گفت: ما حتما در این دوه از مدیریت شهری، زیست شبانه را اصلاح میکنیم.
سروری: زیست شبانه باید بررسی کارشناسانه شود
درباره این موضوع به سراغ پرویز سروری یکی دیگر از منتخبین شورای ششم رفتیم. وی درباره این موضوع گفت: موضوع زیست شبانه مساله ساده ای نیست باید ابعاد مختلف آن را بررسی کرد و ارزیابی کارشناسی انجام داد.
نقاط ضعف را اصلاح می کنیم
وی افزود: هنوز در مورد لایحه تهران بیدار یا زیست شبانه بررسی را آغاز نکرده ایم ولی حتما نقاط ضعف و قوت آن را در نظر می گیریم و هرجا نیاز به اصلاح باشد آن را قطعا انجام می دهیم. اقدامی صورت نمی دهیم که به ضرر شهر و شهروندان باشد.
اهداف زیست شبانه را احصا و بررسی می کنیم
ناصر امانی دیگر منتخب شورای ششم هم درباره این موضوع به فارس، گفت: این مساله و مصوبه مانند بسیاری از مصوبات دیگر باید بررسی کارشناسی شود و هدف دقیق انجام آن را احصا کنیم.
وی گفت: فعلا عجله ای برای این کار نیست و کمیته خدمات شهری شورای ششم جلسه ای با افرادی که این موضوع را مطرح کرده اند خواهند گذاشت تا سرانجام کار مشخص شود.
تهران چگونه از خواب بیدار می شود؟
کمتر از یک ماه دیگر فعالیت شورای ششم تهران آغاز می شود منتخبین شورای جدید معتقدند شهرداری و شورا طی 4 سال اخیر در خواب بوده و قرار است دوباره بیدار شود. توقف برنامه ها، پروژها و محقق نشدن مطالبات شهروندان در بخش های مختلف شهری به ویژه حمل و نقل عمومی از دلایلی است که شهر را به خواب برده است.
شورای پنجم با مصوباتی که برای بیداری تهران بوده مانند زیست شبانه سعی کرد رضایت بخشی از شهروندان را کسب کند اما نه تنها به دلیل کرونا این موضوع محقق نشد بلکه نبود بسترها، بررسی نشدن دقیق و عدم استفاده از همفکری کارشناسان خانواده هم این مصوبه را با حاشیه های فراوان مواجه ساخت و حالا شورای ششمی ها قرار است برنامه هایی را جهت رضایتمندی مردم و پیگیری مطالبات آنها انجام دهد.