صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 04
کد خبر: ۲۷۰۶۵۹
تاریخ انتشار: ۰۶:۵۳ - ۲۵ تير ۱۴۰۰
رویداد‌۲۴ گزارش می‌دهد؛

چرا حسین طائب و محمود علوی به عراق سفر کردند؟

مذاکرات احیای برجام تا زمان نامعلوم پس از انتقال قدرت در ایران متوقف شده، اما به نظر می‌رسد در منطقه تحولاتی پیرامون این مذاکرات در جریان است. رویترز با انتشار گزارشی ادعا‌هایی را در ارتباط با ایران مطرح کرده است.

رویداد۲۴ لیلا فرهادی: خبرگزاری رویترز مدعی شده حسین طائب رئیس اطلاعات سپاه ایران اخیرا در راس هیاتی به عراق سفر کرده و با مقامات نظامی عراقی دیدار‌هایی داشته است. به ادعای این رسانه ایران از نیروهای نظامی عراق خواسته بدون ایجاد یک تنش جدی، مواضع آمریکایی را مورد هدف قرار دهند. رویترز مدعی شده هدف از این حملات اعمال فشار به آمریکا برای لغو هرچه سریعتر تحریم‌ها و بازگشت به برجام است.

به جز فرمانده اطلاعات سپاه، روز گذشته محمود علوی وزیر اطلاعات کشور نیز به عراق سفر کرد و با مقامات ارشد این کشور دیدار کرده است. سفر علوی بعد از سفر طائب انجام شده است و به ادعای رویترز نیرو‌های آمریکایی در عراق و سوریه بعد از سفر هیات ایرانی مورد هدف قرار گرفته‌اند.


بیشتر بخوانید: توقف مذاکرات وین به مدت نامعلوم/ آیا ابراهیم رئیسی ترمز بازگشت به برجام را کشیده است؟


در حمله روز ۲۷ ژوئن دست‌کم دو موقعیت در سوریه و یک موضع در عراق هدف جت‌های جنگنده آمریکا قرار گرفتند که به ادعای رسانه‌های غربی، نظامیان از این مراکز به عنوان محلی برای ذخایر تسلیحاتی خود نیز استفاه می‌کردند. پنتاگون این اقدام را «یک حمله دفاعی ضروری» اعلام کرد.

در این گزارش سه منبع آگاه که نامشان برده نشده، مدعی شده‌اند که ایرانی‌ها به عراقی‌ها توصیه کرده‌اند که در زمان انتقام‌گیری زیاد تند نروند تا مانع از تنش افزایی شدید شوند. اگرچه چنین ادعایی مطرح شده اما مقامات ایران همواره بروز تنش در منطقه را تکذیب کرده‌اند و معتقدند اگر تنشی وجود دارد، به واسطه حضور امریکاست که از چند هزار کیلوکتر آنسوتر به منطقه آمده و قصد دخالت دارد.

واکنش‌ها به ادعای دخالت ایران در حملات علیه آمریکا در عراق و سوریه

از زمان حمله هوایی آمریکا حملات به نیرو‌ها و پرسنل یا پایگاه‌های آمریکایی افزایش یافته است. وزارت حارجه ایران به درخواست رویترز برای اعلام مواضع پاسخ نداده است. اما مجید تخت روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل، در نامه‌ای که به رئیس شورای امنیت نوشته تاکید کرد که ایران در حملات مسلحانه‌ای که در عراق علیه «کارکنان یا تأسیسات آمریکا» انجام شده «دخالت مستقیم» یا «دخالت غیرمستقیم» نداشته است.

رویترز نوشته عراق به عنوان کشوری با بیشترین تعداد شیعه در جهان، صحنه درگیری‌های ایران و آمریکا از زمان حمله آمریکا به این کشور و سرنگونی صدام است.

نیروهای نظامی شیعه بار‌ها حملاتی علیه نیرو‌های آمریکایی ترتیب داده‌اند و در نهایت تلاش‌های آن‌ها به خروج نیرو‌های آمریکایی در سال ۲۰۱۱ منجر شد اما آمریکا بار دیگر به بهانه حمله داعش تحت عنوان «ائتلاف علیه داعش» در سال ۲۰۱۴ میلادی به این کشور برگشت.

این حملات که شامل حملات پهپادی است از زمان حملات هوایی اخیر آمریکا که منجر به جان باختن چهار عضو نیرو‌های حشد الشعبی شده شدت گرفت.

دو مقام امنیتی عراقی به رویترز گفته‌اند در جریان سفر نیروهای امنیتی ایران به عراق، نقشه‌های هوایی مواضع آمریکایی‌ها در شرق سوریه در اختیار گروه‌های عراقی قرار گرفته است.

یک مقام دولتی عراق هم به رویترز گفته به نظر می‌رسد ایران به دنبال استفاده از متحدانش در عراق برای اعمال فشار به آمریکا جهت احیای برجام است. آن‌ها انتظار دارند آمریکایی‌ها هرچه زودتر تحریم‌ها علیه برنامه هسته‌ای ایران را لغو کنند. این ادعا در حالی مطرح شده که مذاکرات احیای برجام در وین در حال انجام است و تردیدها برای احیای آن ربطی به ایران ندارد.

سخنگوی یکی از گروه‌های نظامی که هدف حملات آمریکا در ماه گذشته قرار گرفته بود تایید کرده که حملات اخیر توسط گروه شیعه مقاومت اسلامی عراق انجام شده است. خادم الفرطوسی سخنگوی گروه کتائب سید الشهدا به رویترز گفته حمله نظامی علیه نیرو‌های آمریکایی تا زمانی که این نیرو‌ها از خاک عراق خارج نشده‌اند ادامه خواهد داشت.

سعد السعدی یکی از مقامات سیاسی ارشد گروه عصائب اهل الحق نیز گفته اگر آمریکایی‌ها به حملاتشان علیه گروه‌های عراقی ادامه دهند حملات موثرتری علیه نیرو‌های آمریکایی در هر جایی اعم از عراق یا سوریه صورت خواهد گرفت.

کتائب سید الشهدا از گروه‌های نظامی نزدیک به ایران در عراق چهار عضو خود را در جریان حملات روز ۲۷ ژوئن آمریکا از دست داد. بعد از این حملات وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» در بیانیه‌ای اعلام کرد که نیرو‌های ارتش ایالات متحده در چندین حمله هوایی پایگاه‌های لجستیک و انبار اسلحه و مهمات نیروهای وابسته به ایران در دو طرف مرز عراق و سوریه را هدف قرار داده است.

بر اساس بیانیه پنتاگون این حملات به دستور جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا، پایگاه‌های «حزب‌الله عراق»، «گردان‌های سیدالشهدا» و «حشدالشعبی» در دو طرف مرز عراق و سوریه را هدف قرار داد.

به گفته پنتاگون، این حملات اقدامی دفاعی و در واکنش به حملات پهپادی اخیر شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران به اماکن و پایگاه‌های ایالات متحده و کارکنان آن در عراق بوده است.

روز ۲۵ ژوئن منطقه‌ای در نزدیکی کنسولگری آمریکا در اربیل در اقلیم کردستان عراق با سه پهپاد انفجاری هدف حمله قرار گرفت. رسانه‌های غربی مدعی شدند که در این حملات ردپای نظامیان عراقی وابسته ایران دیده می‌شد.

سازمان مبارزه با تروریسم در اقلیم کردستان، در بیانیه‌ای مدعی شد روی بال‌های این پهپاد‌ها نوشته بود «درود بر تو‌ ای جمال عراق» این عبارت اشاره‌ای است به شهید ابومهدی المهندس.

به ادعای این نهاد، روی یکی دیگر از پهپاد‌ها نوشته شده بود «قاصم الجبارین» و این نام یکی از گروه‌های زیرمجموعه گردان‌های حزب‌الله عراق وابسته به تهران است. بعد از این تاریخ از اوایل ماه جولای مواضع آمریکایی بار‌ها مورد هدف قرار گرفته‌اند.

برچسب ها: مذاکرات وین ، برجام
نظرات شما