رویداد۲۴ به نقل از روزنامه روسی ایزوستیا، میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین در گفتوگویی با این روزنامه در پاسخ به این سوال که آیا مشخص است دور هفتم مذاکرات احیای توافق هستهای چه زمانی آغاز خواهد شد و آیا ضرب الاجلی برای آن وجود دارد، گفت: فقط می توان حدس زد که دور هفتم چه زمانی آغاز می شود.
ابتدا گمان برده می شد که ده روز طول می کشد اما معلوم شد که این طور نیست. تمام آنچه می دانیم این است که مذاکرات پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید ایران انجام خواهد شد. مراسم آن پنجم آگوست است، این که[شروع مذاکرات] چه مدت بعد از 5 آگوست باشد، معلوم نیست.
اولیانوف در پاسخ به این که آیا تمامی طرف های مذاکرات با منتظر ماندن تا تحلیف رئیس جمهور جدید ایران موافق بودهاند، بیان کرد: هیچ کسی نمی خواهد مذاکرات را ترک کند، این یعنی ما باید تا زمانی که ایرانی ها آماده از سرگیری روند مذاکرات باشند، صبر کنیم.
بد نیست به مثال آمریکا در این زمینه بپردازیم. جو بایدن آخر ژانویه وارد کاخ سفید شد اما مذاکرات تا جایی که حافظه ام یاری می کند، ابتدای آوریل شروع شد، بیش از دو ماه طول کشید تا آمریکایی ها موضعی اتخاذ کنند، آماده شوند و به وین بیایند. امیدوارم این روند بعد از تحلیف در تهران زمان کمتری ببرد.
بیشتر بخوانید: برجام در آستانه از هم پاشیدگی قرار دارد
او همچنین درباره عوامل دیگری که شروع دور جدید مذاکرات را به تعویق انداخته است، گفت: یکی از عواملی که ضرورت به تاخیر نیفتادن از سرگیری مذاکرات را ایجاب می کند، این است که ایرانی ها در تمام این مدت به توسعه برنامه هسته ای شان ادامه داده اند. اگر بخواهیم عدالت پیشه کنیم، باید این را هم گفت که آمریکایی ها نیز سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ را ادامه می دهند، نه خیلی چشم گیر، اما به نوعی وضع را سخت تر می کنند. بنابراین، تهران و واشنگتن در این زمینه رفتاری موازی دارند.
نماینده روسیه در وین در پاسخ به این سوال که از نظر او آمریکا چه نظری درباره به تاخیر افتادن مذاکرات از سوی ایران دارد و چطور آن را نشان می دهد، گفت: موضعی که دارند، ابتدا خودش را در اظهاراتی علنی که خشمگینتر و متشنجتر شده اند، نمود پیدا می کند. آمریکایی ها از یک طرف می گویند وقفه ایجاد شده در مذاکرات را درک می کنند و از سوی دیگر اظهاراتی از جانب واشنگتن مطرح می شود که در صورت به تاخیر طولانی، بازگشت به برجام(توافق هسته ای) اصلی معنایش را از دست خواهد داد، حداقل در نظر آمریکا. اما خوشبختانه این یک حقه پروپاگاندایی است، تلاشی است برای این که ایران به عجله بیفتد. از دیدگاه ما، هیچ جایگزینی برای احیای برجام به شکل اصلی آن وجود ندارد. تمام حرف ها درباره شروع دوباره و نوشتن توافقی جدید، خواب و خیال است.
اولیانوف در ادامه این گفت و گو در پاسخ به این سوال که با توجه به قانون مصوب مجلس شورای اسلامی، ایران فعالیت هسته ای خود را با نصب سری جدیدی از سانتریفیوژهای پیشرفته و افزایش سطح غنی سازی و میزان غنی سازی افزایش داده است، روسیه چه دیدگاهی نسبت به افزایش ذخایر اورانیوم ایران دارد و آیا این تهدیدی برای روسیه ایجاد می کند، توضیح داد: فکر می کنم درست نباشد که به دسته بندی هایی مثل «خطر» یا «تهدید» در این زمینه بپردازیم اما مطمئنا مشتاق آن هم نیستیم.
ایران در حال فاصله گرفتن بیشتر از تعهداتش در برجام است. شاید حتی این موضوع تا حدی نامعقول است، چون اگر مذاکرات با رسیدن به توافقی ختم شوند، تمامی این انحرافها از توافق هستهای باید به حالت اول بازگردانده شوند. هر چه ایران فاصله بیشتری از تعهدات اصلی اش بگیرد، بازگشت به برجام مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید، که بر زمان بندی لغو تحریم ها اثر خواهد گذاشت.