رویداد۲۴ دولت رئیسی با حضور ۱۸ وزیر کار خود را رسما آغاز کرد، اما دولت نوپای سیزدهم در حوزه سیاست داخلی و خارجی و اقتصاد با چه اولویتهایی روبرو است؟ پرونده مذاکرات هستهای و FATF در این دولت به کجا خواهد رسید؟
محمد اسماعیل کوثری نماینده مردم تهران در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، ضمن بیان، اما و اگرهایی درباره مذاکرات هسته ای، میگوید ما زیر بارِ حرف زور نخواهیم رفت، اما اینکه بحث منطقی در مذاکره مطرح شود هیچ اِبایی نداریم و میتوانیم در این جهت، مذاکره هم انجام دهیم. حق ملت در سیاست خارجی در شرایط منصف بودن مذاکرات، میتواند به نتیجه برسد.
کوثری، اولویت اصلی دولت رئیسی را مقابله با کرونا و سلامت مردم دانست و تاکید کرد: دولت باید در جهت تثبیت قیمتها و تولید گامهای موثری بردارد. این نماینده مجلس عنوان میکند که ابتدا باید به توانمندی هایمان در داخل توجه کنیم تا انشالله سیاست خارجی را بر اساس عزت ملی توجه کنیم و در نهایت کارها دنبال شود
مشروح مصاحبه خبرگزاری خبرآنلاین با محمد اسماعیل کوثری نماینده مردم تهران در مجلس و از چهرههای سیاسی اصولگرا را میخوانید؛
*آقای کوثری! کابینه پیشنهادی رئیس جمهور رأی اعتماد مجلس را گرفت و کار رسما شروع شده است. از نگاه شما اولویت اصلی دولت در شرایط پیش رو چیست؟ اقتصاد، سیاست خارجی، سیاست داخلی یا...
اولین موضوع، مقابله با کرونا و مسئله سلامت مردم است که این اولویت اول هم مجلس و هم دولت است. بعد از این موضوع، رفع موانع اقتصاد است که انشالله در جهت تثبیت قیمتها و تولید باید گامهای موثری توسط دولت برداشته شود علاوه بر این مجلس هم اعلام آمادگی کرده که کمک کند.
مسائل بعدی، مسائل مربوط به سیاست خارجی و مسائل سیاست داخلی که قسمت عمده آن بحث کرونا و اقتصاد است، در اولویت خواهد بود که انشالله دولت کار را بر این اساس دنبال کنند و مجلس هم اعلام آمادگی کرده که اگر جایی نیاز به کمک در جهت تصویب لوایح داشت که قانونگذاری شود این کار را در اسرع وقت بتواند انجام دهد که کمک شود به اینکه کارها به سرعت به نتیجه برسد و در نهایت مردم آثارش را در میدان و صحنه عمل ببینند.
*در حوزه سیاست خارجی برای رفع تحریمها یا حل مسئله FATF یا آزادسازی ارزهای بلوکه شده چه مسیری پیش روی دولت است؟ مثلا احتمال حل و فصل پرونده FATF در مجمع وجود دارد؟
به هر حال ما براساس اصل عزت و مصلحت، هیچ گاه نمیتوانیم عزت ملت و عزت کشورمان را فدا کنیم تا اینکه به نتیجهای که آنها میخواهند برسیم. ملت ما ملت سربلند و بزرگی است و حقی دارد و این حق ملت در سیاست خارجی در شرایط منصف بودن مذاکرات، میتواند به نتیجه برسد.
حال اگر محور همه مسائل را برجام یا افای تی اف قرار دهیم و همه کارهای تولیدی و اقتصادی را معطل FATF کنیم اینها قابل قبول و قابل تحمل نیست. معتقدم ما باید سیاستهای داخلی مان را بسیار با سرعت به ویژه در جهت تثبیت قیمتها و تولید و فعال کردن اقتصاد در داخل و متکی به مردم بودن سامان دهیم.
بیشتر بخوانید: کلید FATF در دست اصولگرایان
اینها مسائلی است که ما باید با برنامه ریزی دقیق به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت به آنها فکر کنیم از سوی دیگر حتما به مسائل بین المللی هم توجه میکنیم، اما زیر بار استکبار به هیچ وجه نخواهیم رفت یعنی نه مجلس اجازه میدهد و نه دولت، سیاستش این است که بخواهد نسبت به این مسئله کوتاه بیاید.
در واقع باید به توانمندی هایمان در داخل توجه کنیم که ابتدا از این توانمندی داخلی مان به خوبی استفاده کنیم تا انشالله سیاست خارجی را بر اساس عزت ملی توجه کنیم و در نهایت کارها دنبال شود.
*پیش بینی میکنید مذاکرات هستهای به چه سمت و سویی برود؟
بستگی به طرف مقابل دارد، چون یک موقعی است که همه چیز در اختیار ما است و خودمان باید تصمیم بگیریم، میتوانیم تعیین تکلیف کنیم و مشخص کنیم و بسیار محکم صحبت کنیم، اما طرف مقابل یعنی آمریکا بدعهدی کرده و توافق را برهم زد وگرنه آن توافقی که در برجام شد در اصل دوطرفه بوده و یک طرفه نبوده است.
ما به تعهداتمان عمل کردیم، اما آنها هیچ اقدامی نکردند و در نتیجه هیچ تحریمی را برنداشتند. از سوی دیگر وضعیت این گونه شده که آنها خودشان توافق را برهم زدند، اما حالا طلبکار هم شده اند؛ بنابراین مشخص است که ایران زیر بار خواسته به ناحق آنها نخواهد رفت.
بنابراین این مسئله، مسئلهای است که باید آن توجه کنیم به امید خدا کار را به گونهای جلو ببریم که هم بدانند ملت ایران حقی دارند و از حقش نخواهد گذشت و کوتاه نمیآید. اینجاست که اگر بگویند برنامه هستهای نداشته باشیم در حالی است که ما از قبل اعلام رسمی کردیم که برنامه هستهای مان صلح آمیز است، به هیچ وجه بمب اتم را هم قبول نداریم و به سمت آن هم نخواهم رفت، اما طرف مقابل در هیروشیما و ناکازاکی جنایت کرده است و بیش از ۲۰۰ هزار نفر را کشتند و حتی آثارش هم پابرجاست، اما میگویند ما داشته باشیم، اما ایران نداشته باشد.
این حرف آنها منطقی ندارد در نتیجه ما زیر بارِ حرف زور نخواهیم رفت، اما اینکه بحث منطقی در مذاکره مطرح شود هیچ اِبایی نداریم و میتوانیم در این جهت، مذاکره هم انجام دهیم.
*بحث برجام ۲ باز هم این روزها مطرح میشود و ...
خیر. ما چیزی به نام برجام دو، و سه و... نداریم اینها خواسته دشمنان است که ما از ابتدا اعلام کردیم به هیچ وجه زیر بار این خواستهها نخواهیم رفت.
خبرهایی که مبنی بر گشایش اقتصادی که دولتیها سر میدهند بر چه اساسی است؟ واقعا شرایط امیدوار کننده برای این گشایش زودهنگام است؟
اینها براساس توانمندیهای داخلی است و قطعا زمانی که ثبات پیدا کند و تثبیت قیمتها صورت گیرد هم ایرانیهای خارج از کشور، حاضرند ثروتشان را به داخل کشور بیاورند و هم اینکه خارجیها وقتی ببینند اقتصاد ما روبه راه شده و ثبات دارد و مستحکم است قطعا آنها هم بیایند و سرمایه گذاری کنند.
*آقای کوثری! پیش بینی تان از رابطه دو قوه چیست؟ بعضیها پیش بینی میکنند ماه عسل دولت و مجلس بسیار کوتاه است و در این یکدستی حاکمیت ممکن است به سمت یک سری اختلافات پیش بروند.
فعلا که همه چیز خوب است و مجلس و دولت، همراه و هم راستا هستند و تا پایان هم به همین منوال خواهد بود، ولی اگر این گونه باشد که خدای ناکرده دولت به گونهای عمل کند که قوانینی که تصویب شده و ابلاغ میشود را عمل نکند مشخص است که مجلس ساکت نمینشیند؛ بنابراین سیاستهایی که آقای رئیسی اعلام کردند قطعا تا آخر دنبال خواهند کرد مجلس هم کمک میکند آن اختلافاتی که دشمنان میخواهند بین دو قوه به وجود بیاورند یقینا رخ نمیدهد.