رویداد۲۴ دکتر کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: حدود نیمی از کل واکسن تولیدشده در جهان در چین تولید شده است و البته در این کشور نیز واکسن سینوفارم، حجم عمده واکسن تولیدی و توزیعی را به خود اختصاص داده است. در حوزه صادرات واکسن کرونا نیز بیش از نیمی از توزیع فراسرزمینی واکسن کرونا تا امروز را واکسنهای چینی به خود اختصاص دادهاند.
او افزود: کل صادرات واکسن آمریکا اندکی بیشتر از ۱۱۶ میلیون دوز بوده است. واکسن صادراتی بریتانیا نیز حدود ۷ میلیون دوز بوده است. در حالی که بیش از ۱.۶ میلیارد دوز واکسن از کشورهای تولیدکننده، صادر شده است و سهم آمریکا و بریتانیا جمعا از ۷ درصد کل واکسنهای صادراتی نیز کمتر بوده است. چنانکه بسیاری از کشورهای نزدیک به این دو کشور و شرکای منطقهای آنها از جمله ترکیه و امارات نیز عمده واکسیناسیون عمومی در کشورهای خود را با واکسنهایی از مبدا چین انجام دادهاند.
جهانپور تاکید کرد: سهم واکسنهای تولیدشده در آمریکا و بریتانیا در واکسیناسیون سایر کشورها ناچیز بوده و به گواهی آمار حتی کشورهای همسایه این دو کشور تا مدت ها با خلف وعدههای قبلی مبنی بر تامین واکسن مواجه بودهاند مضافا اینکه در مورد خاص بریتانیا تولید داخلی، تنها بخشی (۵۵ میلیون دوز) از واکسیناسیون در این کشور را رقم زده است.
بیشتر بخوانید: پشت پرده تولید واکسن روسی در ایران
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: منع واردات واکسن از دو کشوری که ظالمانهترین تحریمها در حوزههای مختلف از جمله دارو و تجهیزات حفاظتی و پزشکی را پیش از این علیه مردم ایران صورت داده بودند، به نوعی موخر از تحریمها بوده البته به شهادت آمار منتشره بینالمللی تا امروز در خوشبینانهترین شرایط، واکسنهای تولیدی این دو کشور جز در معدود کشورهای کوچک و وابسته، سهم موثری نداشته است.
او گفت: چین با تولید بیش از ۲.۷ میلیارد دوز واکسن و کشورهای اروپایی با ۱.۱ میلیارد دوز، صدرنشین جدول تولیدکنندگان واکسن کرونا هستند. همزمان چین با صادرات نزدیک به ۸۰۰ میلیون دوز واکسن و کشورهای اروپایی با ۵۴۶ میلیون دوز واکسن صادراتی با فاصله بسیار زیاد از سایر کشورهای تولیدکننده و صادرکننده واکسن کرونا قرار دارند.
به گفته این مسئول، کل واکسن صادراتی همه کشورهای تولیدکننده همچنان از صادرات واکسن کرونا توسط چین کمتر است.