صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 05
کد خبر: ۲۸۰۹۷۵
تاریخ انتشار: ۱۷:۴۴ - ۰۶ مهر ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۲۶ نظر
رویداد‌۲۴ گزارش می‌دهد؛

ماجرای درگیری ایران و جمهوری آذربایجان چیست؟

تحولات منطقه قفقاز و شمال ارس وارد مراحل پیچیده‌ای شده. جمهوری آذربایجان که اخیرا با کمک‌های نظامی ترکیه، کمک‌های اطلاعاتی اسرائیل و همدلی جمهوری اسلامی ایران موفق به بازپسگیری بخش‌های زیادی از مناطق مورد مناقشه‌اش از ارمنستان شده گویی قصد ندارد آرامش را به مرز‌های شمالی ایران برگرداند.

رویداد۲۴ چندین تحول از زمان پیروزی جمهوری آذربایجان در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ اتفاق افتاده که نشان از روابط شکرآب ایران و همسایه‌های ترک شمالی‌اش دارد. الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان به مناسبت سالگرد آزادسازی مناطق اشغال شده قره باغ با حبرگزاری آناتولوی ترکیه مصاحبه‌ای کرده که نشان از وجود اختلافات جدی میان ایران و آذربایجان دارد.

علی اف در این مصاحبه از بروز اتفاقاتی خبر داده که «در دوران ۳۰ ساله استقلال آذربایجان» بی‌سابقه بوده است. علی اف به برگزاری رزمایش سپاه در منطقه ارس اعتراض کرده و گفته چرا در دوره اشغال چنین رزمایشی برگزار نشده بود؟ چرا ایران زمانی که ارمنی‌ها در منطقه جبرئیل؛ زنگیلان و فضولی بودند اقدام به برگزاری رزمایش نکرده بود؟ او اقدام ایران را واکنشی احساسی به یک اقدام قانونی از سوی آذربایجان خوانده است.


بیشتر بخوانید:احتمال ایجاد اجماع جهانی علیه تهران/ ایران نباید تنها بماند


سوال اینجاست که ریشه این درگیری‌ها چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید به چند اتفاق که به نقطه عطف درگیری علنی آذربایجان با ایران تبدیل شده‌اند اشاره کرد؛ مانور نظامی مشترک آذربایجان، پاکستان و ترکیه؛ مانور نظامی ایران در منطقه ارس و مساله کامیون‌های ایرانی.

ماجرای ورود کامیون‌های ایرانی به منطقه قره باغ چیست؟

تنش میان باکو و تهران در هفته‌های اخیر با اقدام پلیس آذربایجان به اعمال عوارض جاده‌ای برای کامیون‌های سوخت و کالای ایرانی به سمت ارمنستان آغاز شد. ماجرا این است که بخش اعظم جاده ایران به سمت ارمنستان بعد از آزادسازی مناطق اشغالی قره‌باغ، تحت حاکمیت ارضی آذربایجان در آمده است. با این وجود علی الظاهر کامیون‌های ایرانی بدون توجه به درخواست‌های مکرر آذربایجان، بارنامه هایشان را به مقصد ارمنستان تنظیم می‌کردند. آذربایجان به این اقدام ایران واکنش نشان داده و برای کامیون‌های ایرانی عبوری از این مسیر عوارض ۱۵۰ دلاری در نظر گرفته است.

تصاویر رسیده به دست رویداد‌۲۴ نشان می‌دهد بارنامه این کامیون‌ها منطقه تحت حاکمیت ارضی آذربایجان را تحت عنوان ارمنستان ثبت کرده‌اند.

به گزارش رویداد‌۲۴ تنش‌ها میان ایران و جمهوری آذربایجان زمانی بالا گرفته که در هفته‌های اخیر دو نفر از کامیون دار‌های ایرانی به همین اتهام بازداشت شدند.

الهام علی اف در مصاحبه با آناتولی ریشه تنش‌ها را به طور تلویحی برخورد جمهوری آذربایجان با کامیون دار‌های ایرانی خوانده و گفته این اولین بار نیست کامیون‌های ایران به طور غیرقانونی به منطقه قره باغ می‌روند و این اتفاق در دوره اشغال نیز بار‌ها رخ داده بود. رئیس جمهور آذربایجان گفته ما از مجاری مختلف نارضایتی خود را به طرف ایرانی ابراز کردیم، اما این روند ادامه دارد.

او گفته زمانی که مساله را از طریق سفیر آدربایجان در ایران به گوش مقامات کشور رسانده‌اند، کامیون‌های ایرانی اقدام به جعل پلاک کرده و سعی کردند پلاک‌های ارمستان را روی کامیون‌های ایرانی بچسبانند. علی اف با لحنی تمسخر آمیز در این مصاحبه عنوان کرده که کامیون‌های ایرانی «خواستند ما را فریب دهند و اینقدر با عجله اینکار را انجام دادند که نوشته‌های فارسی روی تانکر بالای خودرو باقی مانده بود.»

او به تلاش دیپلماتیک دولت آذربایجان برای حل مساله اشاره کرده و گفته پس از یک ماه ما به طور رسمی یک یادداشت دیپلماتیک به تهران ارسال و سفیر این کشور را به وزارت امور خارجه احضار کردیم. اعتراض آذربایجان را اعلام و خواستار توقف این روند شدیم. با این حال بین ۱۱ آگوست تا ۱۱ سپتامبر تقریبا ۶۰ کامیون ایرانی به طور غیرقانونی به سمت قره‌باغ حرکت کردند.

ماجرای رزمایش ایران در مرزهای آذربایجان چیست؟

به گزارش رویداد‌۲۴ ظاهرا رزمایشی در منطقه ارس برگزار شده که فقط حواشی آن منتشر شده است. اخبار ضد و نقیضی درباره یک رزمایش در منطقه ارس در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شده که نشان می‌دهد برخی شهروندان از انتقال ادوات نظامی سپاه به نزدیکی رود ارس خبر دادند.

در ابتدا وب سایت آذربایجانی حقین به نقل از سفیر ایران در باکو مصاحبه‌ای منتشر کرد که نوع خبر‌های منتشر شده درباره رزمایش را «به شکلی اشتباه» خوانده بود. بعد از این مصاحبه، حسن عاملی امام جمعه اردبیل در خطبه‌های نماز جمعه این شهر رزمایش ارس را پاسخی به حضور اسرائیل در جمهوری آذربایجان خواند.

دولت ایران ارتباط میان رزمایش سپاه و تهدید علیه آذربایجان را به کل رد می‌کند. عباس موسوی سفیر ایران در باکو گفته روابط ایران و جمهوری آذربایجان «ابدی و برپایه ارزش‌های مشترک بیشمار و برادری تهران و باکو» است.

سعید خطیب زاده روز سه شنبه به خبر‌های پیرامون این رزمایش واکنش نشان داده و تاکید کرده جمهوری اسلامی ایران همواره مخالفت خود با هرگونه اشغال سرزمینی را اعلام داشته و بر لزوم احترام به تمامیت ارضی کشور‌ها و مرز‌های شناخته شده بین المللی تاکید کرده است. با این وجود خطیب زاده هم اشاره‌ای به حضور اسرائیل در آذربایجان کرده و گفته ایران این حضور را تحمل نمی‌کند.

به رغم ارتباطی که جمهوری اسلامی ایران میان رزمایش سپاه و حضور اسرائیل در آذربایجان برقرار کرده، علی اف مدعی است که رزمایش ایران در منطقه ارس واکنشی احساسی به اقدام علیه کامیون دار‌های ایرانی بوده است.

بخشی از صحبت‌های علی اف در مصاحبه با آناتولی خبر از یک پشت پرده مهمتر در ماجرای کامیون‌های ایرانی به سمت منطقه قره باغ می‌دهد. رئیس جمهور آذربایجان به جمعیت ۲۵ هزار نفری منطقه قره باغ اشاره کرده و پرسیده «آیا این بازار آنقدر مهم است که شما آشکارا به کشوری که دوست و برادر می‌بینید بی احترامی کنید؟»

این بخش از اظهار نظر علی اف نشان می‌دهد مساله کامیون‌های ایرانی به مقصد قره باغ تنها یک مساله تجاری نیست و دست کم جمهوری آذربایجان نگرانی‌های امنیتی دارد.

به گزارش رویداد‌۲۴ این نگرانی امنیتی هم سابقه در همکاری‌های ایران و ارمنستان در جریان جنگ قره باغ دارد. هر چند ایران به طور رسمی در جریان مناقضه قره باغ در چهار دهه گذشته جانب آدربایجان را نگه داشته، اما در جریان درگیری‌های سال گذشته کامیون‌هایی از مبدا روسیه به مقصد ارمنستان از خاک ایران ترانزیت شدند. عبور این کامیون‌ها خشم جمهوری آذربایجان را به دنبال داشت و ایران مجبور شد علی رغم ناراضایتی روسیه همه کامیون‌های عبوری این کشور به سمت ارمنستان را متوقف کند. آذربایجان مدعی بود که بار این کامیون‌ها کمک‌های تسلیحانی روسیه به ارمنستان بوده است. کمک‌هایی که شاید در صورت رسیدن به ارمنستان نتیجه مناقشه را تغییر می‌داد.

ماجرای رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان، ترکیه و پاکستان

ماجرای تهدید ترکیه علیه ایران با میانجی گری جمهوری آذربایجان، به خواندن ترانه «آراز آراز» در جشن پیروزی جمهوری آذربایجان و آزاد سازی مناطق مورد مناقشه با ارمنستان برمی‌گردد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه سال گذشته در جشن پیروزی باکو با خواندن ترانه‌ای تمامیت ارضی ایران در استان‌های آذری شمال کشور را زیر سوال برد.

در هفته‌های اخیر ترکیه، آذربایجان و پاکستان رزمایشی در باکو برگزار کردند که جای خالی ایران در این رزمایش مورد سوال بسیاری از کارشناسان منطقه بود. رئیس حزب دموکراتیک آذربایجان در مصاحبه‌ای رزمایش اخیر را تهدیدی علیه ایران خواند و گفت: به محض اقدام ایران علیه ما، نیرو‌های پاکستانی به احتمال زیاد در تهران خواهند بود. ایران باید از چنین اقداماتی خودداری کند.

رزمایش ایران بعد از رزمایش مشترک سه کشور ترکیه آذربایجان و پاکستان انجام شد و می‌تواند پاسخی به آن رزمایش به شمار برود اما پاک آیین سفیر اسبق کشورمان در باکو چنین رابطه را رد کرده است.

او در گفتگو با رویداد‌۲۴ می‌گوید: هر سه کشوری که در آذربایجان رزمایش برگزار کرده‌اند، دوست ما هستند و این رزمایش تهدیدی علیه ایران نبوده بلکه هر سه کشور با ارمنستان رابطه ندارند اگر کسی بخواهد تلقی تهدید داشته باشد آن ارمنستان است.

پاک آیین تاکید کرده این رزمایش علیه ما نبوده است. اساسا ما نباید انتظار داشته باشیم از ایران برای حضور در چنین رزمایشی دعوت به عمل بیاورند. به نظر من اگر از ما هم تقاضا هم می‌شد ما رد می‌کردیم، چون با ارمنستان رابطه دوستانه داریم.

موضع ایران در قبال تحولات منطقه قفقاز

موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مناطق مورد مناقشه آدربایجان و ارمنستان همواره روشن بوده است. ایران به صراحت از حق حاکمیت سرزمینی آذربایجان بر مناطق مورد مناقشه حمایت می‌کند.

پاک آیین سفیر سابق ایران در آذربایجان درباره موضع ایران در قبال آذربایجان به رویداد‌۲۴ گفته در جنگ اول قره باغ آنطور که مقامات نظامی می‌گویند، ایران به لحاظ تسلیحاتی و نظامی به آذربایجان کمک کرده، آوارگان آذربایجان را سکنی داده و هرچه از دستش بر می‌آمده برای حمایت از این کشور انجام داده است به گونه‌ای که حیدر علی اف پدر رئیس جمهور کنونی آذربایجان در خاطراتش به این حمایت‌ها اشاره کرده است.

او می‌گوید: در جنگ دوم هم ما مواضع قاطعی داشتیم و علی رغم اینکه با ارمنستان رابطه رسمی داشتیم، اما در حمایت از تمامیت ارضی آذربایجان جدیت به خرج دادیم به طوری که رهبری هم تصریح کرد که مناطق اشغالی باید آزاد شود. این موضع همیشگی ما بوده است.

پاک آیین مساله اخیر به وجود آمده برای کامیون داران ایرانی را تشریخ کرده و گفته: رانندگان ایرانی که به طور سنتی ار مرز نوردوز به ایروان می‌رفتند و از تغییرات بعد از آزادسازی مناطق و توافقات مسکو بی اطلاع بودند. ۲۱ کیلومتر از این مسیر در حوزه آذربایجان است، اما کامیون دار‌ها بدون اطلاع از این مباحث سیاسی به قره باغ رفته بودند و دو تن از آن‌ها هم دستگر شدند.

به گزارش رویداد‌۲۴ او گفت: انتظار می‌رفت این دو نفر آزاد شود و موضوع پیچیده نشود. اما برخلاف نظر برخی مقامات آذربایجان که می‌گویند ایران نسبت به تمامیت ارضی این کشور حساسیت ندارد، ما همواره از حاکمیت ارضی آذربایحان حمایت می‌کینم و به همین دلیل هم به اتحادیه کامیون اعلام کردیم تا اطلاع ثانوی از این منطقه که تحت حاکمیت آذربایجان است برای رفتن به ارمنستان عبور نکنند و اگر هم می‌روند باید عوارض بدهند و به مقصد قره باغ هم باری را ارسال نکنند. با وجود سابقه روابط دوستانه میان ایران و آذربایجان به نظر می‌ر‌سد مسئله به وجود آمده اخیر جدی است.

جانشین فرمانده سپاه ایران، علی فدوی در واکنش به اظهارات علی اف گفته: آدم عاقل و بزرگ که نباید به یاوه پاسخ بدهد. آدم بزرگ وقتی یک بچه فحشی به او می‌دهد فقط باید دست سر او بکشد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
فاطمه
۱۹:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۳
تو مسائل سیاسی نباید از گوگل تحقیق کرد،چون تمام تحلیلاش مغرضانه ست،و همش به نفع غربیا
ناشناس
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۲
دوستان هموطنان لطفا بخاطر ارمنستان و آذربایجان همدیگر را پاره نکنید جفت این دو کشور پای منافعشان پیش میاد ما را مرده میخواهند
ناشناس
۲۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۹
ایران برای فارس ، ترک ، لر ، بلوچ و… نیست. ایران برای تمام ایرانیان جدا از هر نژاد و مذهبی هستش
Ahmad
۰۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۹
اذربايجان قطعهاي از خاك ماست و به اميد خدا به اغوش وطن بر مي گردد
ناشناس
۲۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۸
جالبه که بعضی از دوستان هنوز هم دارن فارس و آذری و بلوچ و عرب و ... رو از هم جدا میکنن.
اینجا ایرانه ،ترکیب از چندین قوم و نژاد و زبان که باهم شدیم کشور ایران .همه هم برای من فارس محترمن.
به لطف شغلم ،دوست ترک،عرب ،سیستانی،لر،گیلک و ... هم داشتم و دارم .
بین خود مردم این جور چیزا اصلا مطرح نیست .ولی نمی‌دونم چرا یه عده می‌خوان بگن اختلاف هست .
در جواب اون دوستی که گفته بود فارس ها از صد سال قبل یک دفعه صاحب مملکت شدن،مگه زمانی که مثلاً ترک های قجر یا ترک های صفوی حاکم ایران بودن ،اسم و هویت این کشور و مملکت چیز دیگه ای بوده ؟؟
ما فارس ها آواره بودیم اون زمان که با اومدن رضا شاه،مملکت دار شدیم ؟؟
واقعا درکتون نمیکنم .
اگه بحث تاریخی هم باشه که فارس ها ۲۵۰۰ سال قبل هم مملکت داشتن .بعد از اونم داشتن.ولی مهم اینه که همیشه در کنار سایر اقوام ایرانی زندگی کردن .بدون مشکل .
علی رزاقی
۰۵:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۸
اینکه با جنگ و خونریزی مالکیت یک مکانی رو به نام کسی بزنیم اشتباهه و مال قبلا بوده که همیشه جنگ و خونریزی به پا بود که هرکشوری یا داشته از خودش دفاع میکرده یا حمله، بنظر من مالکیت هر مکانی برای اهل همون مکان هست هر استان شهر و روستا برای ساکنین همون استان و شهر و روستا هست، و به عهده خود مردم خود اون استان هست که میخوان تحت مالکیت کدوم کشور باشن ایران؟ آذربایجان؟ ترکیه؟و..بنظرم اینکه بگیم این کشور یا استان یا منتقطه قبلا برای ایران بوده یا برای هرجای دیگه بوده اشتباهه و فقط بهونه برای یک دولت هست برای اینکه جنگی راه بی افته تا مالکیت اون منطقه رو به دست بیارن وگرنه یه زمانی نصف کره خاکی برای ایران بوده حالا ایران باید کل اونارو پس بگیره؟ با جنگ؟ خیر، بنظر من هرکشوری اگه عرضه داره با مدیریت درست و سیاست استان های دیگه رو بنام خودش بزنه و در اصل وارد یک اتحاد کنه کشور ایران یعنی چی؟ یعنی یک اتحاد بین فارس ها عرب هاترک ها لرها کردها وگرنه ایران نعنی نداره فکر کردید کوروش فقط با قدرت نظامی حکومت جاودانه هخامنشی رو بر پا کرد؟ خیر، اون موقع تمام فارس هارو به بهونه فارس بودن ایران متحد کرد و همینطور تمام ترک ها و عرب ها البته نه همشونو و با اتحاد قدرتمندش کشورهای دیگرو با جنگ شکست داد، اما الان دوره جنگ و خونریزی نیست چون این جنگ ها باعث میشن تا کشور های دگیه درگیر ماجرا بشن و جنگ های بزرگی راه بی افته پس بهترین راه همون سیاست و دعوت از مناطقی هست که مایلیم اون هارو به اتحادمون اضافه کنیم یا کشورمون.
علیرضا مرامی
۲۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
کشورها باید به تمامیت ارضی هم احترام بگذارند. بین صلح و توسعه رابطه نزدیک وجودداردهمانطور که بین جنگ و توسعه نیا فت گی رابطه است. اما من به عنوان یک ایرانی آذربایجانی که وطنم ایران را هم از صمیم دل دوست دارم و برایش هر فداکاری می کنم و در دوره جنگ تحمیلی هم جنگیده ام،معتقدم که در سخنرانی اردوغان تعرضی به تمامیت ارضی ایران وجودنداشت و عده ای غوغاسالاری کردند.
محمد
۱۷:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
آذربایجان، ترکیه و پاکستان هر سه کشورهای جعلی هستند پاکستان به وسیله عربستان از هند جدا شده ، نیمی از ترکیه به روم تعلق دارد و نیمی به ایران و آذربایجان بخشی از ایران و روسیه بوده
الم
۱۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
اگه راننده گان بی اطلاع بودندمشکل از پایانه بوده که بموقع اطلاع رسانی نکرده طبیعی است که هیچ کشوری اجازه عبور قاچاق مواد را از خاک خود نمی دهد هم زمانی رزمایش با مشکل عبوری کامیونها هر کشوری را دچار تردید میکند اگه قرار باشه با هر حرفی و مشکلی کشوری لشکران خود را به مرزها گسیل کند اول تشکیلات و سازمانها دپلماسی خود را نادیده گرفته ضمن اینکه رفتار غلط دیپلماسی ما کاری کرد دو کشور رودررو هم یعنی لشکریان عثمانی و صفوی که همیشه در تضاد بودند به هم نزدیک شوند و تاریخ خود را به فراموشی بسپارند جالبش اینجاست که ارمنستان در تلاشه که روابط خود را با ترکیه و ادربایجان بهبود بخشد حتی متهدی چون عراق هم وارد معرکه شده ولی نماینده گان و دستگاه دیپلماسی ما همچنان در خوابند و جای خود را به نظامیان سپردند لشکر کشی اخرین گزینه هست نه اولین بچه گانه است که فکر کنیم میشود با گرینه سیاهی لشکری به مقاصد خود رسید اگر این گونه باشد چین امروز تایوان را اشغال میکند اکه اینگونه بود چرا روسیه با تمام قدرتش و اشغال جزیره هنوز تاول ان را میپردازد و هیچ کشوری اشغال ان نپدیرفته و به رسمیت نشناخته اگه ایننگونه باشد کشورهای قدرتمند امروز همه کشورهای کوچک را میبلعند اگر چه بلعیدند ولی از راه وروش امروزی وارد شدند نه با روش هزارو چهاصدساله
الدار
۱۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
بلی قره باغ خاک اسلام است!!!کاملا حق با جمهوری آذربایجان هست
ناشناس
۲۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
این موضوع را در جواب اون دسته از ترکان ساکن ایران که متاسفانه دارندپول سرمایه وآب نان،ایران را میخورند ودرمقابل سنگ ترکیه وجمهوری،باکو را به سینه میزنند ما به اون دسته از این ترکها توسعه میکنیم که از این کار زشت دست بردارند این عمل خیانت است واگر یک روزی یک کشور فارس مثلاً مثل تاجیکستان اگر به کشورایرانی تعرض کند پس مردم فارس باید برند زیر پرچم تاجیکستان بکند ما هم زبانیم،اونوقت همین ترکها نمیگندکه فارسها به کشور خیانت کردند
پاسخ ها
Amir navid
۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
اولا املای درست کلمه توصیه است نه توسعه!!!
دوما خط و زبان فارسی هر دو متعلق به شماست که از بدو تولد به همین زبان صحبت میکنید لذا داشتن غلط املایی واسه کسانی که زبان مادری آنها فارسی باشد نه پسندیده است و نه قابل توجیه است!!
درثانی شما ملت ترک را متهم به استفاده از آب و نان و سرمایه کردید که نیاز به توضیح میباشد تا من بعد چنین کلماتی به زبان نیاورید و آن اینکه : اگر ملت ترک که همیشه پایبند ایران زمین بوده و از آن دفاع کرده به مانند سایر اقوام ایرانی در خاک و آب و ...
سهیم بوده و نسبت به سهم خود از ایران مالکیت را نیز دارا میباشند . اینکه میگویید ترکها از آب و ... استفاده میکنند درست نیست چرا که فارس ها خیلی بیشتر از سهم خود از این منابع منتفع میباشند و هیچ منتی بر ملت ترک نمیتوان فرض نمود چرا که ما ایرانی بوده و نسبت به آنچه که به ترکها میرسد مالکیت کامل داشته و تحت هیچ شرایطی نمیوانید چنین ادعای نمایید . این حرف شما مصادق کسانی است که ایرانی نبوده و بنا به دلایلی در ایران زندگی میکنند و از سرمایه ایران استفاده می نمایند نه واسه ملتی که قبل از شما فارسها ایرانی بوده و قدمت ایرانی بودن آنها ( ترکها) خیلی بیشتر از شما میباشد.
هر قوم و نژادی که از حرفهای آن بوی تجزیه و جدایی به مشام برسد ، آن خیانت به کشور کرده و خاین محسوب میشود .
ناشناس
۲۱:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
اگه حاکمیت دولت باکو رو بر مناطق اطراف قره باغ قبول دارند چرا بارنامه ها مقصد رو ارمنستان ذکر کرده اند.بایستی طوری دیگر تنظیم میشد و ذکر عبور از خاک دولت باکو
علی
۲۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
پیروان علی (ع) در ایران به جمهوری آذربایجان زور می گند بدون اجازه ان کشور می خواهند از خاک ان تردد کنند مسله خیلی ساده است مگه تمامیت ارضی مردم شیعه آذربایجان به رسمیت نمی شناسید اگر میشناسید پس اشتباه می کنید بدون اجازه وارد سرزمین آذربایجان بشید اگر نمی شناسید ان را رک بگید اگه عرضه دارید
طالبان
۲۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
این ماشین ها مواد برده بودن به آذربایجان و حکومت ایران هم خیلی به پان ترکیسم ها رو داده
اراز
۱۹:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
در وحله اول این روسیه است که تلاش دارد ایران را با اذربایجان و ترکیه درگیر کند. شهروندان ایران هنوز اگاهی چندانی با فرهنگ و خصوصیات روس ها ندارند .
دوم اینکه عده ای در ایران دوست ندارند جمهوری اذربایجان و ترکیه قدرتمند باشند معتقدند که این مسله تورک های ۳۰ میلیونی در ایران را بیدار می کند و ما یعنی فارس ها که صد سال پیش توسط انگلیس و فرانسه یک شبه صاحب مملکت و دولت شدیم بر باد رود.
پاسخ ها
Ytg
۲۰:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
حرف زیادی نزن
ناشناس
۲۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
اخه بی سواد اگر به صدسال پیش استناد می کنی که خودتو خراب کردی تمام اذربایجان و متعلق به خاک ایران است چی میگی تو
محمد نجاتی
۰۴:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
دوست گرامی
از نوشته خودتان پیداست که لولوی فارس زاییده ی خیال خودتان است. صد سال پیش فرمانروایی را رضا سوادکوهی در دست گرفت که مازندرانی بود نه فارس. جواد طباطبایی تبریزی است نه فارس. من رشتی هستم نه فارس و ...
پاینده ایران بزرگ
Amir Navid
۰۵:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
هموطن فارس من از یکصد سال پیش انگلیس و فرانسه چه کاری کردن که شما فارس ها یک شبه صاحب مملکت و دولت شدید؟! اگر هم بر فرض چنین باشد نتیجه تصاحب یک شبه فارس ها همین اوضاع آشفته و ویرانی اقتصاد و کشور میباشد .براساس معیار شما از زمان رضاخان تا به امروز مملکت در تصاحب فارس ها بوده که نتیحه دوران پهلوی آن بود که دیدیم و نتیجه دوران حال حاضر نیز نیازی به گفتن ندارد! حال به قول شما ، فارس ها بر چه اصول و معیاری یک شبه صاحب مملکت شده اند را باید از خود شما پرسید که چرا با نداشتن درایت مملکت داری ، صاحب مملکت شدین و با چه درایتی این تصاحب را ادامه میدهید ؟! شما جزء همان اشخاصی هستید که ما شبیه آن را میان ملت ترک ،پان ترک مینمامیم ولی هر دو پان ترک و پان فارس منفور ملت ایران هستند.
ناشناس
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۲
از اون تورک نوشتنت همه چی معلومه و ازون تاریخ دانی که می گی فارسها صد ساله صاحب ایران شدن دیگه هیچی
سعید
۱۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
چرا دروغ میگید . ایران کی به ادربایجان کمک کرد؟ خوبه که فیلماش موجوده که ایران ادوات نظامی موقع جنگ اذربایجان با ارمنستان داشت از مرز ارمنستان به انها کمک میکرد و موجب خشم مردم شهرهای ادربایجان غربی وشرقی شده بود .. البته اینو راست گفتید که ایران همدلی میکرد. خخخ
روسیه ایران فرانسه همگی باارمنستان بودند و ترکیه واسراییل با ادبایجان .. این حقیقت بود وصلام
پاسخ ها
مهزیار
۲۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
حاجی اول برو املاتو درست کن.
والسلام!!!!
ناشناس
۲۱:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
بگیر بشین سرجات فقط اینو بدون اگر درگیری ایجاد شود اول خودت و عزیزانت می سازید دنیا دلش به حال هیچ کس نمی سوزد خودتون را به خاطر مقاصد سیاسی دیگران نسوزانی.اول سوادت راببر بالا از دیکته واژه املا معلوم است دوم سواد تاریخی وسیاسی خودت را بالاتر
Amir Navid
۰۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
هموطن عزیز ظاهرا شما تحت تاثیر اخبار دنیای مجازی قرار گرفته اید و از واقعیت خبر ندارید . هرچند نظر شما قابل احترام است ولی توصیه میکنم از اخبار جعلی دنیای مجازی فاصله بگیرید. ممنون
ناشناس
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۲
پس بفرما یاشاسین ایسراییل
نظرات شما