رویداد۲۴ آخرین آمار منتشر شده از ثبت ۵۳ درصدی تزریق دوز اول واکسن کرونا در کشور حکایت دارد. این آمار در کشورهای آمریکای جنوبی و شمالی به ترتیب ۶۴ و ۵۶ درصد و در کشورهای اروپایی و آسیایی ۵۸ و ۵۴ درصد است. با سرعت گرفتن واکسیناسیون کرونا در کشور، هم اکنون ایران در جایگاه امنی از نظر واکسیناسیون علیه کرونا قرار گرفته است. بر اساس اطلاعاتی که در سایت جهانی ourworldindata آمده، ایران موفق به تزریق دوز اول واکسن به ۵۳ درصد کل جمعیت شده است؛ وضعیتی که ایران را در جایگاه قابل قبولی از نظر تزریق واکسن در دنیا قرار داده است. با این حال هنوز تعداد بسیار زیادی هستند که واکسن ناباور هستند و اعتقادی به دریافت واکسن کرونا ندارند. این افراد نه تنها در ایران بلکه در آمریکا و سایر کشورهای جهان تعداد قابل توجهی از جمعیت افراد را تشکیل میدهند.
الجزیره انگلیسی در گزارشی به موضوع واکسن اجباری کرونا و تجربه آن در کشورهای مختلف پرداخته و مینویسد: دولتها در سراسر جهان در حالی که سویه دلتای ویروس کرونا همچنان در حال صدمه زدن به مردم است و تاثیرگذاری واکسن در برخی کشورها در حال کاهش است، به سمت اجباری کردن دریافت واکسن کرونا روی آوردهاند.
بیشتر بخوانید:چرا واردات واکسن فایزر به ایران منتفی شد؟
نیوزلند، کشوری که استراتژی به صفر رساندن میزان مبتلایان به کرونا را در میان تداوم ابتلا به این بیماری در میان افراد رها کرده بود، هفته گذشته سیاست «no jab, no job» را برای پزشکان و معلمان معرفی کرد. این در حالی است که کشور فیجی در همسایگی نیوزلند اعلام کرده که همه کارگران بخش دولتی و خصوصی این کشور در صورت اینکه هر دو دوز واکسن را دریافت نکنند شغل خود را از دست میدهند.
در آمریکا جایی که افزایش میزان مبتلایان به کرونا در تابستان گذشته برنامه دولت برای عادی سازی فعالیتها در این کشور را به عقب انداخت، نیز شاهد اجباری شدن دریافت واکسن از سوی افراد بوده است. جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در سپتامبر گذشته اعلام کرد که واکسن اجباری برای کارمندان دولت فدرالی اجباری است. وی همچنین از شرکتهای بزرگ نیز خواست تا از کارگران خود بخواهند تا به طور کامل واکسینه شوند و یا به طور هفتگی تست بدهند.
در هیچ جای دنیا به اندازه ایتالیا و عربستان قوانین مربوط به واکسن کرونا سفت و سخت نبوده است. در عربستان سعودی همه کارمندان بخش دولتی و خصوصی برای حضور فیزیکی در محل کار خود باید به طور کامل واکسینه شوند. همچنین همه افرادی که قصد دارند وارد ساختمانهای دولتی، مدارس شوند و یا از خدمات حمل و نقل عمومی استفاده کنند و یا به خارج از این کشور سفر کنند باید مدارکی مبنی بر دریافت دو دوز واکسن کرونا را نشان دهند.
در ایتالیا نیز از روز جمعه گذشته این سیاست به اجرا درآمد که بر اساس آن، همه کارگران باید مدارک دریافت دو دوز واکسن و یا تست منفی در ۴۸ سالعت گذشته را هنگام حضور در محل کار خود نشان دهند. افرادی که واکسن دریافت نکرده اند از کار تعلیق میشوند و یا نمیتوانند حقوق خود را دریافت کنند. برای ورود به موزه ها، باشگاههای وزرشی و رستورانها و همچنین مسافرت با قطار، اتوبوس و یا هواپیما نیز نشان دادن این مدارک الزامی است.
اجرای این سیاستهای سختگیرانه در کشورهای اروپایی و آمریکا منجر به بروز اعتراضات کسانی شد که با اجباری شدن دریافت واکسن کرونا مخالف بودند. معترضان در نیویورک در جریان تظاهرات علیه اجباری شدن واکسن بنرهایی را حمل میکردند که روی آن نوشته شده بود: «ما موش آزمایشگاهی نیستیم»، «بدون داشتن خودمختاری بر بدن ازادی مرده است». همزمان در رم در ایتالیا معترضان پلاکاردهایی را حمل میکردند که روی آن نوشته شده بود: «نه به دیکتاتوری»
یک پروفسور در حوزه قانون حقوق بشر در دانشگاه لیورپول در این باره میگوید: یک ارتباط بسیار روشن میان حقوق بشر و اجباری شدن واکسیناسیون کرونا وجود دارد. وی میگوید: صددرصد مسائل مربوط به حقوق بشر به حفظ حق حریم خصوصی و همچنین حق افراد بر بدن خود ارتباط دارد. حقوق بشر از بدن ما و توانایی برای تسلط ما بر بدنمان محافظت میکند.