صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۳ دی ۱۴۰۱ - 2022 December 24
کد خبر: ۲۸۵۳۷۵
تاریخ انتشار: ۰۷:۵۸ - ۱۲ آبان ۱۴۰۰

گره جهانی نجات زمین در گلاسکو باز می‌شود؟/ بمب ساعتی آخرالزمانی

اجلاس آب و هوایی سازمان ملل متحد «کاپ ۲۶» از روز دوشنبه به ریاست رسمی الوک شارمان سیاستمدار انگلیسی و با حضور بیش از ۱۰۰ تن از سران و مقام‌های ارشد کشور‌های جهان و حاشیه‌های بسیار، در شهر گلاسکو در اسکاتلند آغاز شد.

رویداد۲۴  بیش از ۲۱هزار هیات نمایندگی، نزدیک به ۱۴هزار ناظر و چهار هزار نماینده رسانه‌ها و شبکه‌های خبری و اطلاع‌رسانی، برای حضور در این کنفرانس اقلیمی ثبت نام کرده بودند. صد‌ها مسافر که از لندن برای حضور در این نشست عازم گلاسکو بودند، در پی سقوط تنه درخت روی ریل راه‌آهن و متوقف شدن حرکت قطارها، در ایستگاه یوستون در پایتخت بریتانیا سرگردان شدند. بسیاری از آن‌ها وادار به استفاده از قطار‌های کندرو یا پرواز‌های داخلی برای رسیدن به گلاسکو شدند.

مسافران با اشاره به طنز ایجاد تاخیر در سفرشان به علت بدی آب و هوا، این رخداد را یادآور تاثیر‌های دگرگونی‌های آب و هوایی بر زندگی انسان دانستند.

همچنین یک قطعه بزرگ یخ در حال ذوب شدن در قطب جنوب، به یادبود میزبانی نشست کاپ ۲۶ نام‌گذاری شد. کوه یخی گلاسکو یکی از ۹ یخچال به سرعت ذوب‌شونده در غرب قاره جنوبگان است که قرار است به نام اماکن امضای پیمان‌ها، برگزاری نشست‌ها و گردهمایی‌ها و انتشار گزارش‌های مهم اقلیمی نامیده شوند. همزمان با گشایش این نشست؛ سازمان جهانی هواشناسی هشدار داد که دمای هفت سال گذشته زمین، گرم‌ترین دمای ثبت‌شده در تاریخ این سیاره بوده و در سال ۲۰۲۱ سطح آب دریا‌ها تا ارتفاع بی‌سابقه‌ای بالا آمده و آسیب‌ها و زیان‌های آب و هوای نابود کننده مرتبط با اقلیم، بیشتر از گذشته بوده است.

احتمال دارد که ۲۰۲۱ به‌علت فعالیت پدیده آب و هوایی لانینا در اقیانوس آرام و تاثیرگذاری بر دمای زمین، پنجمین یا هفتمین سال گرم ثبت‌شده در تاریخ این سیاره باشد و میانگین دمای زمین هنوز بیش از یک درجه بالاتر از سطوح پیش از صنعتی شدن سیاره ماست.

بیست‌وششمین اجلاس آب و هوایی گلاسکو (کاپ ۲۶) از ۱۰ تا ۲۱ آبان ماه سال جاری با حضور بیش از ۱۰۰ رهبر کشور‌های جهان، کارشناسان امور زیست محیطی و فعالان حامی مقابله با چالش‌های مربوط به تغییرات آب و هوایی از ۲۰۰ کشور امضاکننده پیمان آب و هوایی پاریس، در شهر گلاسکو انگلیس برگزار می‌شود. براساس پیمان پاریس که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، رهبران جهان متعهد شدند که افزایش دمای جهانی را زیر ۲درجه سانتی‌گراد یا تا حد امکان نزدیک به ۵/ ۱درجه سانتی‌گراد نگه دارند.

میانگین دمای جهانی از زمان انقلاب صنعتی تاکنون ۱/ ۱ درجه سانتی‌گراد افزایش یافته است و تنها کاهش شدید انتشار گاز‌های گلخانه‌ای از رسیدن این رقم به ۵/ ۱درجه سانتی‌گراد جلوگیری می‌کند. هر چند گفته می‌شود تنها ۱۲ کشور متعهد شده‌اند که تا سال ۲۰۵۰ و چندین کشور اصلی مانند چین و عربستان سعودی به‌طور رسمی متعهد شده‌اند که تا سال ۲۰۶۰ به هدف کربن خالص (انتشار صفر دی اکسید کربن) دست یابند.

سران و مقام‌های بلندپایه جهان با بیش از ۴۰۰ جت خصوصی، رهسپار شهر گلاسکو شده‌اند تا در اجلاس آب و هوایی سازمان ملل به‌زعم خود به نجات زمین از گاز‌های گلخانه‌ای کمک کنند، حال آنکه هواپیماهایشان، هزاران تن گاز‌های آلاینده بیشتر را به جو زمین منتقل می‌کنند که باعث تولید ۱۳ هزار تن دی‌اکسیدکربن می‌شود. براساس مطالعات دانشگاه لوند، پرواز با جت خصوصی حدود ۴۰ برابر بیشتر از سفر‌های هوایی تجاری به ازای هر مسافر، دی‌اکسید کربن منتشر می‌کند.

سخنرانی بایدن

رئیس‌جمهوری آمریکا در سخنرانی روز گذشته خود در اجلاس آب و هوایی سازمان ملل در گلاسکو ابراز امیدواری کرد که این نشست سر آغاز یک دهه جدید برای رسیدگی به موضوع گرمایش جهانی باشد. «جو بایدن» در سخنرانی خود خطاب به رهبران جهان گفت: «این نشست تعیین‌کننده خواهد بود، اگر با هم جمع شویم و با عزم و اراده وظایف خود را انجام دهیم، می‌توانیم گرمایش زمین را به ۵/ ۱درجه سانتی‌گراد کاهش دهیم.»

رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: «آمریکا تا سال ۲۰۳۰ انتشار گاز‌های گلخانه‌ای را بیش از یک گیگاتن کاهش می‌دهد.» بایدن تصریح کرد: «ما می‌خواهیم به کشور‌های در حال توسعه کمک بیشتری بکنیم تا روی آوردن به انرژی‌های پاک را سرعت بخشند.» ا و با تاکید بر اینکه هدف راهبردی آمریکا در این زمینه رسیدن به «انتشار مواد سمی به میزان صفر» تا سال ۲۰۵۰ است، اعلام کرد که قصد دارد ابتکار جدیدی را در زمینه مبارزه با بیابان‌زایی اعلام کند. همچنین رئیس‌جمهوری آمریکا اقدام دولت پیشین این کشور برای خروج از معاهده اقلیمی پاریس را برای آمریکا دردسرساز خواند و برای آن عذرخواهی کرد.

او گفت: فکر نمی‌کنم که نیازی به عذرخواهی من باشد؛ اما به خاطر این واقعیت که آمریکا در دولت گذشته، از توافق‌نامه پاریس خارج شد، عذرخواهی می‌کنم. بایدن در سخنانش با بیان اینکه «ما در یکی از نقاط عطف تاریخ جهان ایستاده‌ایم» افزود که مقابله با تغییرات اقلیمی هم یک وظیفه اخلاقی و هم یک ضرورت اقتصادی است.

به همین منظور، کاخ سفید روز دوشنبه «طرح اضطراری رئیس‌جمهور برای سازگاری و انعطاف‌پذیری» را راه‌اندازی کرد، ابتکاری با عزم کل دولت آمریکا برای جلوگیری از بحران جهانی آب و هوا که امیدوار است تا سال مالی ۲۰۲۴، سه میلیارد دلار بودجه دولت آمریکا را در اختیار داشته باشد. رئیس‌جمهوری آمریکا بعدازظهر دوشنبه از رم جایی که اجلاس سران گروه ۲۰ برگزار شده بود، وارد اسکاتلند شد.

او پیش از سفر به اسکاتلند در پایتخت ایتالیا از چین و روسیه گلایه کرد و گفت که این دو آلوده‌کننده‌ترین کشور‌های جهان به تعهدات خود عمل نمی‌کنند و او از آن‌ها ناامید شده است. بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا نیز این اجلاس تاریخی را با هشدار به رهبران جهان آغاز کرد که اگر قاطعانه عمل نکنند، با قضاوت سخت نسل‌های آینده مواجه خواهند شد.

به گزارش یورونیوز، نخست‌وزیر بریتانیا به‌عنوان میزبان کوپ‌۲۶ در سخنان آغاز اجلاس هشدار داد که شکست کنفرانس آب و هوا در گلاسکو باعث «خشم و بی‌صبری غیرقابل کنترل در جهان» می‌شود. وی موقعیت زمین را که به‌طور مرتب در حال گرم شدن است، گرفتار بمبی تشبیه کرد که سیاره را نابود خواهد کرد و جیمز باند، مامور مخفی خیالی تلاش دارد این موضوع را خنثی کند. او به رهبران جهان گفت که همه تقریبا در یک موقعیت هستیم. تنها اکنون «بمب ساعتی آخرالزمانی» واقعی است و تخیلی نیست.

جانسون با وام گرفتن از عبارت چند وقت پیش گرتا تونبرگ، کنشگر جوان محیط زیست گفت: «همه وعده‌ها درصورتی‌که شکست بخورند، پوچ خواهند بود.» نخست‌وزیر بریتانیا از رهبران جهان خواست تا دست به‌کار شوند. نخست‌وزیر بریتانیا گفت: «بشریت مدت‌ها درباره آب و هوا کم کاری کرده است. یک دقیقه تا نیمه‌شب باقی است و ما باید هم اکنون اقدام کنیم.»

حاشیه جنجالی گلاسکو

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا، جو بایدن رهبر کنونی کاخ سفید را بابت اینکه دوشنبه پیش از سخنرانی در یک کنفرانس بین‌المللی تغییرات اقلیمی در اسکاتلند خوابش گرفته بود، مورد تمسخر قرار داد. به نوشته روزنامه نیویورک پست، دونالد ترامپ به‌طور ضمنی گفت که این چرت زدن نشان می‌دهد بایدن حقیقتا به اینکه گرمایش جهانی یک تهدید وحشتناک و جدی است، باور ندارد.

دونالد ترامپ در ایمیلی انتقادی نوشت: حتی بایدن هم نتوانست آنقدر به حقه گرمایش جهانی زمین گوش کند. این هفتمین حقه بزرگ در آمریکا پس از کلاهبرداری انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰، روسیه، اوکراین، حقه استیضاح اول، حقه استیضاح دوم و البته «عدم تبانی» یافت‌شده در گزارش مولر است.

وی افزود: بایدن به اروپا سفر کرد و تاکید داشت که گرمایش جهانی زمین اصلی‌ترین اولویتش است و سپس در کنفرانس بین‌المللی تغییرات اقلیمی در اسکاتلند مقابل چشم جهانیان بی‌درنگ به خواب رفت. کسی که اشتیاق و اعتقاد واقعی به موضوعی داشته باشد، هرگز چرت نخواهد زد.

بایدن درحالی‌که در یک کنفرانس بین‌المللی بزرگ در گلاسکو نشسته بود، چشمانش را به مدت ۳۰ ثانیه روی هم گذشت و سپس یکی از دستیارانش به وی نزدیک شد و او را از خواب بیدار کرد. به نظر می‌آید که بایدن درحالی‌که به صحبت‌های ادی اندوپو، یکی از فعالان حقوق معلولان گوش می‌داد، به خواب رفت. اندوپو در این سخنرانی هشدار داد که گرمایش جهانی زمین توانایی انسان‌ها برای تولید مواد غذایی و حتی بقا را تهدید می‌کند.

دونالد ترامپ در جریان کمپین انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، بایدن را با اسم مستعار «جو خواب‌آلود» خطاب کرده بود و وی را به مبتلا بودن به زوال عقلی متهم کرد. بایدن مسن‌ترین رئیس جمهوری آمریکا در طول تاریخ این کشور محسوب می‌شود و ماه جاری میلادی ۷۹ساله خواهد شد.
نظرات شما