رویداد۲۴ دکتر محمدعلی زلفیگل وزیر علوم درباره آخرین تصمیمات وزارت علوم برای بازگشایی دانشگاهها از امروز ۱۵ آبان اظهار کرد: ما اختیار بازگشایی مراکز آموزش عالی و آغاز آموزش حضوری دانشجویان را به دانشگاهها و موسسات آموزشی دادیم تا این مراکز بر اساس امکاناتی که دارند برای حضور دانشجویان اولویتبندی کنند و مشخص شود کدام گروهها میتوانند در دانشگاهها حضور فیزیکی داشته باشند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: نگاه و سیاست وزارت علوم در مورد بازگشایی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی این است که به مرور دانشجویان در این مراکز حضور فیزیکی داشته باشند.
وزیر علوم تاکید کرد: در حال حاضر ستاد ملی مقابله با کرونا اجازه بازگشایی دانشگاهها و آغاز آموزش حضوری دانشجویان را صادر کرده است. اما همانطور که عنوان شده، دانشگاهها بر اساس شرایط و امکانات خود، حضور دانشجویان را اولویتبندی میکنند.
وی افزود: البته امکان حضور برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی که فعالیتهای آزمایشگاهی و عملی داشتند در دانشگاهها وجود داشت، اما بحث آموزش حضوری ما در مورد دانشجویان سال اول کارشناسی ارشد و مقاطع کارشناسی است که برای حضور آنها در دانشگاهها برنامهریزی خواهد شد.
دکتر زلفیگل اظهار کرد: بحث سلامت دانشجویان در اولویت وزارت علوم و دانشگاهها قرار دارد اما دانشگاهی که بدون دانشجو باشد مانند کالبد بدون روح است و ما تلاش خود را به کار میگیریم که هرچه سریعتر دانشجویان به دانشگاهها برگردند و آموزش حضوری را تجربه کنند.
وزیر علوم همچنین خاطرنشان کرد: مهرماه سال جاری تاکید کردیم معاونان آموزشی دانشگاهها برنامهریزی مستقلی برای حضوری دانشجویان دورههای مختلف داشته باشند، اما تاکید کردیم دانشجویان دوره کارشناسی ارشد به این دلیل که تعداد واحدهای کمتری نسبت به دانشجویان کارشناسی دارند، تعداد کلاسهای بیشتری را برگزار کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه آموزش دانشجویان دوره کارشناسی از ابتدای مهرماه به صورت مجازی آغاز شد، گفت: دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری که فعالیتهای آموزشی و تئوری داشتند نیز آموزشهای خود را به صورت مجازی دنبال کردند.
ضمن اینکه امسال امکانات رفاهی و خوابگاهی به دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری که فعالیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دارند تعلق گرفت. دلیل تخصیص امکانات به این دانشجویان نیز این بود که این دانشجویان به صورت حضوری در دانشگاهها پروژههای تحقیقاتی را دنبال میکنند و فعالیتها و پروژههای تحقیقاتی آنها به تصویب گروه و دانشکده رسیده است.
زلفیگل خاطرنشان کرد: در حال حاضر واکسیناسیون اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاهها به اتمام رسیده است و ما واکسیناسیون دانشجویان را با سرعت بیشتری انجام میدهیم. به این ترتیب دانشجویانی که هر دو نوبت واکسن را دریافت کردهاند میتوانند در محیط دانشگاهها حضور پیدا کنند.
بیشتر بخوانید: شرط بازگشایی دانشگاهها/ همه دانشگاهها ملزم به آموزش حضوری نیستند
نحوه بازگشایی دانشگاههای علمی-کاربردی و فنی و حرفهای
دکتر محمدرضا آهنچیان، مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزشی وزارت علوم نیز در خصوص دانشگاههایی که آموزش خود را از ابتدای این هفته آغاز میکنند، گفت: در طول ۲۰ ماه شیوع کرونا ویروس، آموزش به معنای مجازی به صورت صد درصدی در دانشگاهها پیاده شد.
وی تصریح کرد: بر اساس سیاست وزارت علوم بناست برخی از زیرنظامهای آموزشی نظیر دانشگاه جامع علمی-کاربردی و سپس دانشگاه فنی و حرفهای که دانشجویان غیربومی کمتری دارند، میتوانند از امروز ۱۵ آبانماه به صورت صد درصدی آموزش حضوری داشته باشند که دانشگاه علمی-کاربردی این برنامه را اعلام کرده است و دانشگاه فنی و حرفهای نیز به زودی اطلاعرسانی میکند.
مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزشی وزارت علوم همچنین تاکید کرد: تمامی دانشگاههای دولتی و زیرنظامهای وابسته به آن نظیر پیام نور و موسسات غیرانتفاعی و دانشگاههای مرتبط با وزارت علوم پروتکلهای خود را در خصوص عملیاتی کردن آموزش حضوری دارند.
آهنچیان خاطرنشان کرد: اگر امکان اسکان خوابگاهی برای دانشجویان در این دانشگاهها به منظور پذیرایی از دانشجویان با رعایت پروتکلهای بهداشتی وجود داشته باشد، دانشجویان به شکل تدریجی و به عبارتی در مراحل زمانی مختلف در دانشگاهها حضور پیدا خواهند کرد، اما اولویت آموزش دانشجویان با دروس عملی یعنی آزمایشگاهی، کارگاه، مزرعه، آتلیه و غیره است.
وی اضافه کرد: اگر دانشگاهی امکانش را داشته باشد و از تعداد دانشجویان بومی بیشتری برخوردار باشد، میتواند در دروس نظری هم دانشجویان را به صورت صد درصدی به دانشگاه فرابخواند، منتها با توجه به مراعات پروتکلهای بهداشتی و لزوم فاصلهگذاریهای ۲ متر مربع در کلاسهای درس و فضاهای عمومی و ضریب نفوذ در محلهای عمومی نظیر اجتماعات. ممکن است یک دانشجو این ویروس (کرونا) را داشته باشد لذا دانشگاهها با ملاحظه و حفظ اولویت سلامتی دانشجویان آموزش حضوری را آغاز خواهند کرد.
اظهارنظرهای ضد و نقیض در خصوص بازگشت به آموزش حضوری
اگرچه بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا اجازه بازگشت به آموزشهای حضوری دانشجویان به دانشگاهها داده شد اما همچنان پس از گذشت حدود یک ماه از ابلاغ این مصوبه اظهارنظرهای ضد و نقیضی در خصوص بازگشت به آموزشهای حضوری از سوی مسئولان آموزش عالی همچنین روسای دانشگاهها به گوش میرسد و بسیاری از این مراکز به دلیل مشکلات بودجه برای تامین هزینههای رفاهی دانشجویان اعم از تغذیه، خوابگاهها، عدم واکسیناسیون صد درصدی دانشجویان و همچنین عدم اطمینان از اجرای دقیق پروتکلهای بهداشتی در خوابگاهها، کلاسها و محیط دانشگاهها زیر بار بازگشت به آموزشهای حضوری نمیروند و ترجیح میدهند در شرایط فعلی که زمزمههای شروع پیک ششم کرونا نیز به گوش میرسد، همچنان فعالیتها و امور خود را به شیوه غیرحضوری ادامه دهند.
از طرف دیگر نیز سازمان امور دانشجویان به عنوان اصلیترین و مهمترین سازمان ارائهدهنده خدمات رفاهی به دانشجویان، علیرغم اعلام قبلی مبنی بر «تشکیل ستاد اجرایی بازگشایی دانشگاهها» که قرار بود تا تمام پیشبینیهای لازم برای ارائه خدمات بهینه به دانشجویان را بررسی کرده و کمیتههای تخصصی در زمینه تغذیه، خوابگاه، مشاوره و روانشناسی، ورزش و تربیت بدنی تصمیمگیری و با اخذ نظرات معاونتهای دانشجویی دانشگاهها، یک سیاست واحد را تدوین و به دانشگاهها اعلام کنند، تا به امروز شنبه ۱۵ آبانماه جاری که بازگشت حضوری دانشجویان به دانشگاهها کلید میخورد، هنوز هیچ اقدام جدی، برنامه عملی و مشخصی را در این راستا اتخاذ و ابلاغ نکرده است.
به نظر میرسد سیاست دانشگاهها و وزارت علوم در رابطه با آغاز آموزشهای حضوری دانشجویان در هالهای از ابهام قرار دارد و دانشگاهها در برابر آغاز آموزشهای حضوری دانشجویان سیاست «با دست پس زدن و با پا پیش کشیدن» را در پیش گرفتهاند.