امامی همان تهیهکنندهای است که با قدرت از استاندارد سریالسازی در شبکه نمایش خانگی صحبت میکرد و طبعا برخی از این استانداردسازیها را بهواسطه سرمایهگذاری و صرف پول در جهت کیفیت هرچه بهتر ساخت اینگونه سریالها میدانست که به گفته بسیاری از تهیهکنندههای سینما، معادلات را در سیستم پرداختهای سینما تغییر داد. پس از انتشار اخباری از بازداشت این سرمایهگذار و بلاتکلیفی پروژههایی که بهواسطه سرمایهگذاری او به مرحله تولید رسیدهاند، یک نماینده مجلس فاش کرده که تهیهکننده «شهرزاد» درگیر یک اختلاس هشت هزار میلیاردتومانی شده است. همچنین «تابناک» از فصل تازه پرونده محمد امامی خبر داده و مدعی شده سیدمحمد امامی، مالکیت «ابد و یک روز» را در اختیار داشته، در «خوب بد جلف»، ساخته پیمان قاسمخانی نیز سرمایهگذار بوده و ٣٠٠ میلیون از سرمایه «کاناپه»، اثر تازه کیانوش عیاری را هم تأمین کرده است.
«فروشنده»، «محمدرسولالله» و «دراکولا» سه فیلم سینماییای است که گفته شده رایت شبکه خانگیاش از سوی او خریداری شده و ظاهرا مذاکراتی برای خرید رایت «نهنگ عنبر٢» و «گشت ٢» از سوی امامی نیز انجام شده. همچنین «تابناک» براساس شنیدههایش مدعی شده سازمان سینمایی از پنج ماه پیش، فعالیت تهیهکننده «شهرزاد» را در مقام تهیهکننده آثار جدید متوقف کرده بود و درواقع آنچه اکنون با دستگیری امامی عیان شده، در ماههای گذشته به صورت غیررسانهای نمود بیشتری داشته است.
اختلاس هزار میلیاردتومانی
اما آنچه به ابهامهای پرونده شهرزاد و سرمایهگذار دربندش افزوده، افشاگری یک نماینده مجلس درباره سیدمحمد امامی است. امیر خجسته، نماینده و رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی و اداری مجلس از یک پرونده هشت هزار میلیاردتومانی صحبت کرده که ظاهرا قرار است در جریان رسیدگی به آن، اشخاص دیگری نیز دستگیر شوند. بنابراین، سرنوشت تولید محبوبترین محصول شبکه نمایش خانگی، در هالهای از ابهام فرورفته است. خجسته درباره رقم این اختلاس و پیگیریهای مجلس دراینباره به خانه ملت گفته: «با توجه به اینکه قریب به هشت هزار میلیارد تومان تخلف مالی در صندوق ذخیره فرهنگیان صورت گرفته است، تحقیقوتفحص را با قاطعیت در مجلس پیگیری خواهیم کرد و بهطور حتم باید متخلفان در صندوق ذخیره فرهنگیان مشخص شوند».
این نماینده مجلس همچنین از دستگیری افراد بیشتری در رابطه با این پرونده خبر داده و افزوده: «افراد دیگری هم به همین زودی دستگیر خواهند شد، البته دستگاههای نظارتی در این خصوص ورود جدی داشتهاند و باید از اقدامات دستگاههای نظارتی از جمله سیستم قضائی تشکر کرد».
پولشویی به روایت «موسوی»
ماهها پس از توزیع سریال «شهرزاد» در شبکه نمایش خانگی، برخی از تهیهکنندگان سینما از نامتعارفبودن دستمزدها و پرداختهایی که در ساخت این سریالها انجام میشود صحبت میکردند. غلامرضا موسوی، تهیهکننده سینما، یکی از این افراد است که دلایل خودش را برای انتقاد به این جریان دارد. او دراینباره به «شرق» میگوید: «مسائل پیشآمده در جریان شبکه نمایش خانگی و عملکرد مدیرکل شبکه نمایش خانگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باعث شد با سیستمی مواجه شویم که عملا واژه اقتصاد سینمای ایران دچار معضل شود. مقصودم تزریق پولهایی است که مشخص نیست از کجا وارد شبکه نمایش خانگی میشود».
او ادامه داد: «پرداخت دستمزدهای نجومی کنترلناپذیر باعث شد تا به
اقتصاد سینما لطمه وارد شود، من سه سال پیش درباره پروسه سرمایهگذاری در
شبکه نمایش خانگی و اینکه این قبیل سرمایهگذاریها مشکوک به پولشویی است
صحبت کردم. آقایی گفته بودند که مفهوم پولشویی را نمیشناسم، ظاهرا همین
بزرگوار اکنون به جرم پولهایی بیحساب در زندان جمهوری اسلامی حضور دارد و
جالب است که این روزها این پیشبینیها شکل عینی به خود گرفته. طبعا در
شبکه نمایش خانگی و بهطورکل هر کار اقتصادی بهاصطلاح نیاز است که درآمد،
هزینه را بپوشاند و در بسیاری از آثاری که در شبکه نمایش خانگی میبینیم،
منطق اقتصادی وجود ندارد و قاعدتا پولهایی که وارد این چرخه میشود، دلیلی
برای سودبردن سرمایهگذارانش وجود ندارد و اینجاست که استنباط به پولشویی
به وجود میآید».
او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: «پرداخت
دستمزدهای نجومی به بازیگران باعث شده تا اقتصاد سینما دچار معضل شود،
پرداخت پولهایی که اکثرا به نظر نمیآید منشأ سالمی داشته باشند و متأسفم
که پرداخت چنین دستمزدهایی باعث شد تا دود آن به چشم خودشان برود». او
ادامه داد: «تعداد آثار مجوزدادهشده در شبکه نمایش خانگی بهقدری است که
کمر این سیستم را خواهد شکست و به نظر من برخی از این سریالها باعث خیر در
شبکه نمایش خانگی نخواهد شد. کارنابلدی برخی از مسئولان باعث شده تا
همزمان چند سریال مجوز بگیرند و طبیعتا در زمان نمایش آنها، بهجای
همپوشانی، سریالها رقابت خواهند داشت و احتمال خسارات بیشتری متصور است».
سریال ٢٠ میلیاردی
طبق گفته سیدهادی رضوی، از دیگر سرمایهگذاران فصل نخست سریال «شهرزاد»، هزینهای بالغ بر ٢٠ میلیارد تومان صرف ساخت این مجموعه شد؛ اتفاقی که در همان روزها بسیاری را متوجه اعداد و ارقام و هزینههای ساخت این سریال کرد. هرچند که سیدمحمد امامی در پروسه سرمایهگذاری بسیاری از پروژههای سینمایی دخیل بوده و تکلیف ادامه ساخت این پروژهها یا طلبهای سازندگان این آثار هنوز مشخص نیست. علاوه بر معدود پروژههایی همچون فیلم سینمایی «کاناپه»، به کارگردانی کیانوش عیاری که با سرمایهگذاری ٢٠ درصدی امامی مقابل دوربین رفت و آنها قصد رسیدگی به اتفاقات مالی پروژه و پرداخت سهم سرمایهگذار را دارند، در باقی موارد همچون ساخت سریال «شهرزاد» تکلیف هنوز نامشخص است. طبق شنیدهها فصل دوم سریال «شهرزاد» به مرور مراحل تولید را پشتسر میگذارد و ظاهرا خللی در ساختش ایجاد نشده، اما باید دید بهمرور کدامیک از این پروژهها خبرساز خواهند شد و برگ دیگری از اتفاقات پشتپرده این سرمایهگذاری پرماجرا را افشا خواهند کرد.